Къде се съхраняват макросите – редакторът на VBA

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Всеки макрос започва и завършва със „служебни“ думи :
Sub … End Sub
Start … End Start

Въпроси и отговори

 • Защо

  Nia Savcheva:

  Здравейте, може ли да ми кажете защо след като въведа макроса, като отворя developer - visual basic, не ми се появява нищо в дясното поле. Отворих вашия файл от предния урок и ми се появява това, което виждам на екрана ви (sun macro 1.....) . Има ли нещо специално, което трябва да се направи след записването на самия макрос? (в ексел ми се появяват създадените от мен макроси и като дам run се изпълняват). Благодаря предварително, Ния !

  Димитринка Вълкова:

  Това, което виждам на екрана (показва се и в заглавния ред на редактора на VBA) е кодът, записан за sheet1. За да видиш записаните макроси (Sub), избери модула (Module), където са записани. Изгледай още веднъж урока, но този път обърни внимание къде и как се записват макросите. Ще ти бъде полезно и в следващите уроци! Надявам се, че успях да отговоря на въпроса ти, но ако имаш още въпроси, пиши!

 • Защо не се появяват в долния ляв ъгъл "Properties", когато избера конкретен Sheet от Microsoft Objects?

  Христиана Георгиева:

  Здравейте, защо при мен не се появяват в долния ляв ъгъл "Properties", когато избера конкретен Sheet от Microsoft Objects? Благодаря.

  Дарина Иванова:

  Възможно е прозорецът със свокйствата да е затворен. За показването му може да влезем в меню View или да използваме бързия клавиш F4, който съответства на тази команда. (Бързите клавиши не винаги са еднакво настроени.)

  Димитринка Вълкова:

  Към обяснението на Дарина Иванова добавям картинка. В редактора (VBE) бързите клавиши се виждат вдясно на командата и по принцип не зависят от общите настройки

 • Как да ми се покаже "VBA project, Personal.xlsb/ папката?

  Филиз Велиева:

  Здравейте липсва ми тази папка, как може да се покаже? Също така моля да ми илюстрирате със стъпки, вече създаден макрос как да го запиша на друг профил, за да може да се използва и от други колеги?

  Димитринка Вълкова:

  Здравейте, VBA Project i Personal.xlsb не са валидни за този формат на файла (*.xlsx), както се показали на картинката. Изберете формат, в който може да записвате макроси, например *.xlsm. На втория въпрос, най-лесния начин е да изпратите файла с кода на колегите си. Така те ще имат възможност да използват записаните процедури и да ги копират в Personal.xlsb в съответния профил.

  Дарина Иванова:

  В момента на записа се избира типа на файла:

  Димитринка Вълкова:

  За да се вижда Personal.xlsb в редактора на VBA, трябва да се активира. Достатъчно е да се създаде какъвто и да е макрос, а след това да се запише в Personal Macro Workbook.