Настройки в Excel, за да работим с макроси

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
В какъв формат на екселския файл можем да записваме макроси?
*.xlsm
*.xlsx

Въпроси и отговори

 • Защо не мога да  активирам бутоните за макрос

  Георги:

  Здравейте, Правя всичко, както е показано, но бутоните за макрос не са ми активни. Версията на ексел е 2007. Пробвах с различните степени на защита, но никакъв ефект. Просто бутоните са ми неактивни, тоест въобще не мога да стигна до запис на макрос. Благодаря!

  Димитринка Вълкова:

  Здравей Георги. Причината може да бъде, ако по-силно кликваш с левия бутон на мишката и тогава автоматично се включва режим на въвеждане (Edit, можеш да го видиш в лентата за състоянието, най-отдолу, т. нар. Status bar). Опитай следното: отвори нов файл и избери Developer - би трябвало бутон Record Macro да е активен. Кога се появява този ефект - във всички файлове ли, които отваряш в Excel, включително и нови? Пиши, ако бутонът продължава да не е активен.

  Георги:

  Здравейте, Благодаря за бързия отговор. Опитах и от Developer, и имам същия резултат. Не е активен бутонът за запис на макрос. Утре вечер ще приложа изображение, когато отида на работа, тъй като това ми е служебен компютър. Благодаря Ви още един път. Ще пиша пак и дано успеем да ги активираме.

  Георги:

  Ето и снимки. Някакъв проблем има, но не мога да го реша.

  Димитринка Вълкова:

  Благодаря за картинките. Работиш с Excel 2007, нали? Какво разширение има файла, трябва да е Macro Enable Workbook, (xlsm)? Макар че това не би трябвало да оказва влияние. Във всички файлове ли се проявява този ефект?

  Георги:

  Във всички файлове се получава. 2007 е версията. Освен това комбинацията alt+f11 също не е активна. Благодаря все пак.

  Димитринка Вълкова:

  В такъв случай проблемът е в инсталацията на Офис пакета. Провери дали в раздела Office Shared Features са инсталирани 1. Visual Basic for Applications и 2. Digital Certificate for VBA projects. Ако не се виждат, трябва да се добавят, което става по следния начин: Пускаш инсталационния диск и избираш Add or Remove Features. Нямам българската версия на офис пакета и затова цитирам опциите на английски. Смятам, че това ще реши проблема, но сподели, ако имаш затруднения!

  Георги:

  Здравейте, След преинсталация на офис пакета всичко вече е наред. Благодаря още един път!

  Tanya Tsoneva:

  Ако работя от друга страна пак ли трябва да посочвам България в контрол панела?

  Димитринка Вълкова:

  Може ли повече подробности? По принцип настройките за България са необходими, когато в кода на VBA има текст на български език и/или искате формат за дата ДД.ММ.ГГГГ, десетичен знак - запетая.

  Tanya Tsoneva:

  Аз съм в Англия и се опитбам да записвам нещата на английски. Нямам кирилица на компютъра и ми е много трудно да пиша.

  Димитринка Вълкова:

  Сигурно проблемът идва от примерите, в които има стрингове на български. Не е необходимо да променяте настройките. За съжаление при Вас текстът на български няма да се чете коректно. Вариантът, за който се сещам е да презапишете българския текст на латиница. Досадна работа. Но за Вас е важно да следвате логиката на курса. Ако мога с нещо да помогна, моля пишете.

  Tanya Tsoneva:

  Благодаря ви Димитринка. Аз си го превеждам и го вписвам на английски. За сега работи. Приятен ден!

 • Как да добавя Developer?

  Венета Вълчева:

  здравейте, лекторът е чудесен, но аз не мога да се справя с настройката... как да добавя Developer през Customize the Ribbon? с версия 2007 съм и не го намирам в списъка с команди за добавяне.

  Димитринка Вълкова:

  Здравейте Венета, Версия 2007 е малко по-различна. Ето как става:

  Венета Вълчева:

  Благодаря много! Добавих го. А защо файловете към урока не ми се отварят? Дава ми някаква грешка...

  Димитринка Вълкова:

  Здравейте, Венета. Радвам се, че успях да помогна. В уроците използвам версия 2013. Има незначителни разлики с версия 2007, но няма да попречи на обучението. Разбира се, когато имате въпроси, пишете. А сега на въпроса защо не отваряте файловете. Сигурно вече сте изгледали внимателно урок 3 от модул 1. В него подробно обяснявам какви настройки трябва да се направят задължително в Excel, за да работите с макроси, включително и да отваряте файлове с макроси. Според мен не сте променили формата на файла по подразбиране. Затова, когато изпълнявате Save Аs, файлът се записва по подразбиране във екселски формат, т.е. с разширение *.xlsx (затова след разширението на файла *.xlsm се е добавило и *.xlsx или *.xlsm.xlsx, а това oбърква Excel и затова файла не се отваря. Съветът ми е свалете още веднъж файловете от урока и задайте формат *.xlsm. Изгледайте още веднъж урок 3 от модул 1 - настройки за работа с макроси. Пишете, ако имате още въпроси. Успех! Димитринка

  Nevena:

  Здравейте,аз работя на мас и въобще не виждам бутона file.Как да направя настройките?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Невена.

  До "ябълката" горе в ляво, трябва да имаш Excel бутон, кликни на него и след това имаш preferences - там би следвало да са опциите на Ексел, когато става дума за Mac.

  CMD + , ---- трябва да е бързата клавиша комбинация за директното отваряне на preferences