Работа с масиви (Arrays)

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Долната граница на масива НЕ може да се променя
Твърдението НЕ е вярно
Твърдението е вярно
 
За да стане долната граница на масивите по подразбиране 1, задаваме:
Option Base 1
Option Explicit
Option Base 0
 
Зададена е Option Base 1. За кои масиви ще се промени долната граница ?
test1(9), test2(8)
test3(9), test4(3 To 8)
долната граница не се променя
 
Декларираме Option Base:
на модулно ниво
в процедурата, на процедурно ниво
 
Функции на MS Excel НЕ можем да използваме във VBA
Твърденито НЕ е вярно
Твърденито е вярно

Въпроси и отговори

 • Как се декларира голям масив?

  Cvetelina Raykova:

  Как се декларира голям масив, например от 3000 реда? Едва ли се проверява предварително кой е последният ред, за да се зададе долна граница на масива.

  Димитринка Вълкова:

  Здравей Цветелина. За масива е без значение колко елемента ще съхранява, 3000 реда е пример за един "скромен" масив. Ако правилно разбирам, въпросът ти е: как да се определи горната граница на масива, т.е. максималният брой елементи на масива. И може би имаш пред вид, когато тези елементи не са постоянно число. За тази цел се използват динамични масиви, които подробно разглеждам в урок 11 от този модул.

  Cvetelina Raykova:

  Здравейте,

  Точно това имах предвид. Благодаря.

 • Какво e Option Base 1?

  Валентина :

  Какво означава да се зададе Option Base 1?

  Димитринка Вълкова:

  Здравейте, Валентина, по подразбиране индексирането на елементите в масива започват от 0 (option base 0). Когато по някаква си Ваша причина се налага да промените индексирането и трябва да започва от 1, тогава задължително се задава Option Base 1. Използването на масиви има много голямо приложение и много често се използва в практиката. Съветът ми е още веднъж внимателно да изгледате уроците, свързани с темата за масиви. Разбира се, ако нещо не разбирате и имате въпроси, аз съм насреща да помогам.

 • Как избираме типа данни при дефиниране на масив?

  Hari Haralampiev:

  Здравейте, може ли да обясните защо избираме тип Long при дефинирането на array_mesec1(9) и array_mesec2(9)? Искаме да покажем, че числата, които могат да се запишат в един от 10-те елемента на масива могат да са големи ли? Товя няма общо с броя на елементите на масива - нали така?

  Димитринка Вълкова:

  Точно така. Колко елемента има в масива е без значение. Типът на масива се определя от данните, които съхранява.

 • Защо ми дава съобщение за грешка и все пак изпълнява кода?

  Gergana Miteva:

  Здравейте, първо да попитам къде ми е грешката в приложения код? Изписва ми: "Method ""Name" of Object_Worksheet failed. И после, защо въпреки грешката ми изпълнява вярно кода?

  Димитринка Вълкова:

  В кода виждам, че добавяш 2 нови файла. Не мога да разбера логиката на процедурата и ми трябва повече инфо, за да помогна. Ако искаш, изпрати файла с пояснения какво искаш да направиш, моят мейл е dutoto@gmail.com

 • Какво се има предвид под "попълва елементите на масивите"

  Емилия Димитрова:

  Здравейте! Не съм сигурна, че разбирам правилно идеята на for...next заради коментара преди това. Ако хипотетично изтрия данните в масива, с макрос "Array_Sales" не мога да ги попълня отново. Тогава какво точно се има предвид под "попълва елементите на масива"? За последователна проверка на елементите в масива ли става въпрос, докато се изброи и последния от тях?

  Димитринка Вълкова:

  Във всеки елемент на масива се съхранява една стойност. Вместо да използваме отделна променлива за всяка стойност, много по-удобно е тези стойности да се съхраняват в масив,- само една променлива и индекс. Най-напред трябва да се запишат стойностите във всеки елемент на масива, т.е. да се попълнят елементите на масива със стойности. За да се попълнят последователно елементите на масива използвам блок-оператор For ... Next, който подробно разглеждам в следващия модул.