Как Macro Recorder записва командите, които въвеждаме в Excel – да анализираме инструкциите на VBA

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Защо използваме коментари в процедурите ( в записаните макроси) ? 
За да запишем пояснения
За да ускорим изпълнението на процедурата

Въпроси и отговори

 • Защо всички примери за макроси дотук са направени на базата на "RANDBETWEEN"?

  Dianaiva:

  Здравейте, всички примери за макроси на базата на "RANDBETWEEN" ли са направени? Не успявам да видя в следващите уроци преди да премина тестовете.. Може ли да дадете пример къде се прилага в ПРАКТИКАТА? В статистика, теория на вероятностите или? ..

  Димитринка:

  Здравейте, функцията Randbetween има своето приложение в Excel. Когато записвате макроси, екселските функции остават на западен план и какво е тяхното приложение е тема на друг курс. В този курс е по-важно да обърнете внимание на инструкциите, които записва Macro Recorder. Това e изключително полезно, за да разбирате, да "четете" езика за програмиране Visual Basic for Application (VBA), темата на настоящия курс. След като преминете тестовете, сама ще се убедите в това :-)
  За всички неяснотии може да разчитате на моята помощ. Желая Ви успех!

  Даниела Найденова:

  И на мен не ми е много ясно реалното приложение на функцията Randbetween, но пък е много удобна да си създадем база данни за упражненията с макроси (аналогично на командата "Fill with Placeholder text" в InDesign или сайта Lorem Ipsum - като правим някакъв проект и не разполагаме с текста, който реално ще ползваме, генерираме подобен "амбалажен текст", чрез който да запълним със съдържание и визуализираме проекта).
  Курсът е много добре структуриран и всичко е обяснено подробно, браво! :)

  Peter:

  Randbetween можете да използвате да ви генерира случайни комбинации за попълване на фишове от тотото. :)

  Никола Петров:

  Функцията RANDBETWEEN не може да се използва за фишове от тотото, защото дава повторения! Промяната на числата в диапазона става с натискане на бутона F9

  Никола Петров:

  Промяната може да направи и от тука

  Peter:

  Нормално е да дава повторения. Алгоритъмът се базира на генериране на псевдослучайни числа в диапазона 0-1 с някакъв брой разряди след десетичната запетая. И число 0.2321 и 0.2348 ще дадат резултат 23/след умножение по 100/. Тук вече операторът решава кои числа да запише във фиша, примерно - 23,24,25. Дадох този пример, за да покажа, че на всяка функция може да се намери и приложение в бита :)

  Никола Петров:

  Функцията, която генерира случайни числа в диапазона 0-1 е RAND,т.е. трябва да напишем в някоя клетка следното: =RAND() и ще имаме случайни положителни числа, докато функцията RANDBETWEEN може да генерира и отрицателни числа!

  Никола Петров:

  Ето и функцията RAND

  Бойко Николов:

  Голяма веселба. Гледаме дуел между двама електроинженери!!! След готиния бъзик на инж. Peter, инж. Петров се върза и дуела започна. Не съм подстрекател, но не можете да продължите !!

  Никола Петров:

  Peter, ToTo, Nicola

  Никола Петров:

  В Excel има функции, с които може да изчислим n!,комбинации Combin и пермутации Permut, а именно . Резултат

  Никола Петров:

  Функцията Combin Резултат Това са броят на комбинациите в тото 6 от 49

  Никола Петров:

  И функцията Permut Резултат Лек ден и успехи!

 • Краси Кръстев:

  Здравей, може ли да опишеш какво точно правиш когато искаш да дадеш видео въпрос? Не би трябвало да имаш проблем, изтегляш видео плеара (снимка 1 позиция 1).

  Снимка_1

  Излиза един прозорец снимка 2 позиция 1, където ако кликнете на "Инструкции за ползване" снимка 2 позиция 2 ще се тръгне видео, в което е обяснено как точно се работи с видео плеъра.Кое точно от показаното не се получи, малко информация за да можем да помогнем тук във форума.

  Снимка_2