Как да тестваме макроса – команди за изпълнение

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
С коя команда ще изпълните макроса по инструкции (редове)? 
Step Into и клавиш F8
Run и клавиш F8

Въпроси и отговори

 • Защо не се вижда новосъздадения макрос Delete в полето Declarations?

  Zenny:

  Здравейте! Много благодаря за чудесно обяснените уроци стъпка по стъпка! Малко се притеснявах като записвах курса и сега виждам, че всичко е много добре обяснено и разбираемо за мен. Въпросът ми е следният : Направих задачата да се създаде макрос, който да изтрива клетките в диапазона J-M. И като го потърсих с Alt+F8 го виждах, можех да задам Step Into. Обаче когато отидох в полето Declarations s Alt+F11 не го виждах. Отново се върнах на файла, стартирах изтриването и дебъг със Step Into и забелязах, че се отвори отделен прозорец, в който в Declarations фигурираше само новосъздаденият макрос и също, че се е записал в Module 2 вместо в Module 1. Интересува ме защо става така? Възможно ли е да избираме в кой модул да записваме макросите? За мен по-подредено ще е да ги записвам  само в 1 модул. Има ли значение времето на създаване на макроса или пък user-а, който го създава, за да е в различни модули. 

  Димитринка:

  Здравейте,
  Когато записвате макроси, автоматично се записват в нов модул на проекта (VBAProject) - това е екселският файл. Всеки път, когато стартирате Excel и записвате нов макрос, той се записва в нов модул! Падащото меню, което показвате, съдържа имената на макросите, записани в модула - както виждам на картинката това е Module2, в който е записан макроса Delete. Declarations показва имената на макросите в активния модул - този, който сте избрали в Project Window в редактора на VBA (с клавиши Alt+F11 се отваря редактора на VBA).  А с Alt+F8 се показва списък на всички макроси в проекта, записани в различни модули. По този начин работи редактора на VBA. За да се ориентирате по-добре "хвърляйте едно око" на заглавната лента в редактора - там винаги се изписва модула, в който е записан макроса.
  Ако има още нещо, което Ви притеснява, пишете!

  Zenny:

  Много благодаря за разяснението за записването на модулите! Доста се чудих как става. Обучението е чудесно! Благодаря!

  Милена Цанкова:

  Моля да ми обясните как двата екрана се визуализираха заедно.

  Благодаря Ви!
  Krasy.s:

  Здравейте, предварително се извинявам, че въпросът не е по темата, но ми е неободимо, за да мога и аз да задам въпрос. Как да направя червените стрелки с номерация върху изображение?

  Zenny:

  Здравейте! Аула са създали собствен инструмент, чрез

  Zenny:

  Здравейте! Аула са създали собствен инструмент, чрез който да прикачите скрийншорт. И там има опцията за поставяне на стрелки, текст, ограждания и др. Ето едно видео с повече разяснения - https://www.youtube.com/watch?v=6urkIz5-8Q8 . Хубав ден!

  Zenny:

  Само да допълня - ако не ви се получи от пъврия път, не се притеснявайте, опитайте пак. Хората във форума са толерантни и подкрепящи. Просто задайте въпроса си възможно по-точно, за да получите и ясен отговор :-)

  Krasy.s:

  :) Благодаря много!

  инж. Vasil Habov:

  Мога ли да участвам в дискусиите без да карам курса?

 • Защо по време на урока екрана ми потъмнява ?- трябва да го спра и отново да го пускам.

  Ана Йонкова:

  Това ми е третия курс в АУЛА и до сега не съм имала такъв проблем, а тук се получава доста често - когато лектора си движи мишката моя екран потъмнява.

  Мария Балева:

  Здравей Анна, направихме проверка и не виждаме да има проблем с видеото. Пробвай да гледаш урока през алтелнативния видео плеър. Ако проблема продлжи пиши на maria@infosense.bg

 • Как да направя двата прозореца за Excel и VBA редактора да се показват едновременно?

  Иван Георгиев:

  Как да направя двата прозореца за Excel и VBA редактора да се показват едновременно?

  Дарина Иванова:

  Не знам дали разбирам правилно запитването, но с Restore бутона на всеки прозорец можем да го смалим и преоразмерим (чрез промени във вертикалните и хоризонтални линии на прозореца) до 1/2 от екрана и да си ги подредим.

  Иван Георгиев:

  Получи се. Благодаря Ви, Дарина.

  Бригита:

  Може да го разделиш, като кликнеш на прозореца на VBA редактора и използваш бутон старт+стрелката за дясно, а в другия прозорец на Excel - бутона старт+стрелката за ляво. Екрана се разделя на две.

 • Как да направя формула за изтриване на данните от J3:M9?

  Бригита:

  Записвам следната формула =Delete(J3:M9) и ми изписва, че не съществува и не може да се изпълни. Не се справям с поставената задача.

  Димитринка Вълкова:

  Здравейте, Бригита. За мен примерът, който давате не е код на VBA. Може ли повече пояснения.

  Бригита:

  Здравейте г-жо Вълкова! Исках да изпълня поставената задача от вас за създаване на макрос за изтриване на данните от J3:M9. Това ми се изписва след като създам макроса: Sub Delete() ' ' Delete Macro '

  ' Range("J3:M9").Select Selection.ClearContents Range("J3:M9").Select Selection.Font.Bold = False Range("A3").Select End Sub,

  а във финалния файл е Sub RemoveContent() ' ' RemoveContent Macro ' èçòðèâà êîïèðàíèÿ äèàïàçîí J3:M9 '

  ' Range("J3:M9").Select Selection.ClearContents Selection.ClearFormats Range("A3").Select End Sub,

  някъде бъркам в последователността на действията.

  Как се получава Selection.ClearFormats?

  Йовко Далов:

  Здравейте, това е кода на макрото итриващо диапазона J3:M9 :

  Sub MacroDell_J_M() ' ' MacroDell_J_M Macro '

  ' Sheets("Sheet1").Select Range("J3:M9").Select Selection.ClearContents Range("I3").Select End Sub