Начини за визуален контрол на видео сигнала. Source и Program монитори.

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Какъв е начина за създаване на селекция от заредения клип в монитора?
С използването на входна (IN) и изходна (OUT) точки.
С използването на маркери.
Като заградим желаната част с мишката.

Въпроси и отговори

 • Какъв е начина да спре накъсването на видеото в source прозореца?

  Plamen Nenov:

  Може ли да ми помогнете с каква настрйка да премахна насичането на видеото в source прозореца. От падащото меню долу в дясно под изображението избирам 1/8 и пак не е добре. Искам да монтирам видео заснето с дрон. Размера на клиповете, които зареждам е около 4ГБ/10мин. Благодаря много!

  Радослав Георгиев:

  Свалянето на резолюцията на възпроизвеждане на материала е решение единствено в случаите, когато проблема с изпускане на фреймове е предизвикан от по-високата резолюция на изходния материал. Има и други обстоятелства, които могат да доведат до невъзможност, компютъра да възпроизвежда видеото. Едно от тях е скоростта на харддиска. При вашият случай изчислих, че 4ГБ/10мин дава около 7МБ в секунда, което не е много за съвременните дискове. Въпреки това тази възможност не трябва да се изключва напълно ако видеото се намира на системния диск, но все пак мисля, че е малко вероятна. Друга възможност е малкото количество RAM памет инсталирано на компютъра, води до невъзможнот на проиграваното видео да се кешира. Adobe препоръчват минимум 8GB, макар че Premiere тръгва с по-малко. Вижте тук дали вашият компютър покрива системните изисквания (https://helpx.adobe.com/premiere-pro/system-requirements.html). Друг вариант (който ми се струва много вероятен, имайки предвид, че обикновено дроновете снимат с GOPRO) е, че някои видеа са със сложна структура на енкодиране (това значи, че кодека - метода на компресиране, за да се постигнат по-ниски размери на файловете, е твърде сложен), това ги прави трудни и бавни за декомпресия и реално с тях не може да се монтира. Решението в този случай е конвертиране в друг формат, който е оптимизиран за монтаж. При Маковете такъв кодек е PRORES. При PC положението е по-сложно, но Adobe в последните версии на Premiere вкараха поддръжка на Cineform, който е добро решение. Единствения недостатък при работа с тези кодеци е, че ще се нуждаете от повече дисково пространство. Надявам се да съм помогнал. Поздрави.

 • Какво показва времето или минутите в Сорс прозореца отляво?

  Венета:

  времето или минутите в Сорс прозореца отляво? Очевидно са различни от дължината на видеото?

  Венета:

  И след като видеото е с продължителност 2 секунди защо показва, че дължината му е 1 секунда и 2 фрейма и как се смятат тези фреймове и какво са фреймове всъщност? Новичка съм в тематиката на видео монтажа, затова и задавам "странни въпроси"

  Венета:

  Пише, че клипа е секунди:

  Радослав Георгиев:

  Във видеото най-малката част за измерване на времето не е секунда, а фрейм, като в Европа е приет стандарта една секунда да съдържа 25 фрейма, при киното те са 24. Индикатора за време показва това, като регистрите му са съответно оляво-надясно (например 00:11:06:10) 0 часа : 11 минути : 6 секунди : 10 фрейма. Левия индикатор показва моментното положение във видеото, а десния продължителността на селектираната област, а ако няма такава на целия клип, както е във вашия случай 2 сек и 3 фрейма (00:00:02:03)

  Венета:

  Т.е. моментното положение във видеото, което е 2 секунди и 3 фрейма, как изведнъж се получава 00:11:06:10, т.е. 11 минути, след като цялото видео е 2 секунди? Извинявам се за въпросите, но наистина не разбирам точно това...

  Радослав Георгиев:

  Защото видеото не започва от 00:00:00:00. В някои видео формати се поддържа така наречения таймкод, който позволява видеото да носи в себе си уникална информация за времето. Такъв е случая и с тези файлове.

  Венета:

  Т.е. демек цялото оригинално видео е било 11 минути, а това са само 2 секунди от него?

  Радослав Георгиев:

  Не е задължително. Когато се записват видео файловете в камерата, във всеки файл се генерира таймкод, който е уникален. По него ние можем да намерим или релинкнем видео, дори когато името му е променено. Обикновено, когато се снима, на всяка карта, на която се записва, се задава различен стартов таймкод като час. Например на карта 1 първият записан файл започва на 01:00:00:00 и всичките след него продължават последователно таймкода, оттам където е спрял предния записан файл. Може да бъде избрана и друга концепция, всичко зависи от начина на работа в постпродукционното студио, където се извършва монтажа, правят се ефекти и цветова обработка.

 • Къде се цъка, за да се уголеми водеото в тайнлайна?

  Венета:

  минута 5:33 на видеото "Начини за визуален контрол на видео сигнала. Source и Program монитори."

  Радослав Георгиев:

  По подразбиране това е клавиша \, но аз използвам настройка за клавишни команди от Final Cut и при мен е shift+Z

  Венета:

  Благодаря за отговора :)

 • Как да импортна и видео и аудио едновременно от сорс селекция?

  Ангелия Пенкова:

  Как да импортна и видеото и аудиото наведнъж, след като съм селектирала в сорс монитора частта, която искам да влезе в таймлайна,а не ги импортвам поотделно и после да ги синквам?

  Радослав Георгиев:

  Най-лесният начин е да драгнете (дръпнете) вече избраното видео от сорс прозореца (не от двата бутона под него, чиято цел е да ни позволят да свалим на таймлайна само видео или само аудио) на желаното от нас място в таймлайна.

  Ангелия Пенкова:

  Благодаря!

  Петър Величков:

  Извинявам се за тъпия въпрос предварително! Но от какво зависи ,изпускането на фреймове , от недостиг на RAM или слаба видео карта. Вторият ми въпрос е , видях че по-горе сте написали, че има проблем с енкодирането на видео при GoPro, може ли той да се реши, с повече RAM и по-мощна видео карта и да спре да насича видеото.

 • Защо

  Albena:

  Здравейте! Защо не ми се зарежда видеото, свалям файла когато тръгна да го заредя ми излиза че няма видео в него