Предварителна подготовка

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Въпроси и отговори

 • Как да разделя изображенията в стака?

  Daiana Tzvetkova:

  Привет! Създадох стак от изображенията и ги подредих в две папки, както е показано в урока. Проблемът е, че очевидно са свързани и когато преместя едно от тях се местят във всички слоеве. Така например не мога да видя едновременно хлебчето и
  крилцето.

  Daiana Tzvetkova:

  отговорът дойде по-късно в клипчето, мерси :)

  Ari:

  Здравейте при мен също е така,не разбрах какъв е отговора?

  Мирослав:

  Ами отговора е в клипа на 4:04 мин (за Ари).

 • Може ли коментар в Options на PNG (Save as .PNG) ?

  Любомир Жипонов:

  Здравейте, интересува ме втората опция при save as .png на изображения - Interlace. Направих експеримент и пресейвах 4 пъти въпросния layer от клипа в png format в 4-те възможни комбинации. Първата възможност е ясна - без компресия 44 mb и с компресия 1.66 mb стана изображението. Но при подопция Interlace - None и Interlaced не се вижда ясно разликата, някой може ли да я посочи ?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, Interlaced опцията при сейването на изображението, няма пряко влияние върху качеството на изображението и конпресията му. Тя е свързана с това как да се визуализира изображението в браузъра. При избор на None опцията - изображението се визуализира в браузъра, едва когато се свали в пълният си размер във временнтата директория на твоят компютър. Ако избереш опцията Interlaced, във файла ще се запази нещо като допълнително изображение с ниска резолюция, което да се визуализира, преди да се свали и покаже оригиналното изображение. Това обаче увеличава малко размера на файла.

  Любомир Жипонов:

  Благодаря за отговора, поздрави :)

  Ангел Ангелов:

  Искам да се възползвам от случаят и да попитам, какъв е ефектът на De-Interlace филтъра върху дадена снимка?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, De-Interlace филтъра има за цел да "заглади" изображението ... нещо като Blur. Може да направиш един бърз google surch с ключови думи "Interlaced De-Interlace" и виж изображенията (before-after), за да видиш резултата.

  Ангел Ангелов:

  Преди 15 години правех едни неща на фотошоп в TARGA формат, след което се пишеха на касета и се плейваха след монтаж като видео. Спомням си, че ме учеха най-накрая (след като вече съм направил картинките), да ги филтрирам с De-Interlace, за да стоят по-добре на екран. Имаше някакво бейсик обучение, иначе съм си самоук. Тук за първи път имам възможност да уча детайлно. Гледал съм разни клипчета-туториали за точно определени неща, но си е друго да ти се обясни от разбиращи хора, както казвате на чист български. :) Много благодаря!

  Станислав Шуманов:

  Здравейте! Относно Interlace и De-Interlace . До колкото ми е обяснявано Interlace е когато се разминават редовете при презредовото писане на изображението във видеото . С De-Interlace се синхронизират , но се губи от качеството. Моля Ви, нека да разнищим този момент , че ми е много важен .Искаш да си вземеш кадър - той като гребен!

 • Как да сваля допълненията към урока?

  Dimowat:

  Опитвам се за пръв път да сваля допълненията към урока, но като кликна върху някое от тях нищо не се сваля. Къде бъркам? Христов, инженер химик

  Ивайло Искренов:

  Здравей, ще проверим какъв е проблема и ще пишем отново :)

  Мария Балева:

  Здравей Димо, направихме проверка, но няма проблеми с файловете. Ще те помоля да пробваш отново и ако отново има проблем ни пиши на maria@infosense.bg

  Даниела Найденова:

  И при мен линковете "не работят" (най-вероятно защото съм с Mozilla), но ги "лекувам" като кликна с десен бутон отгоре и от падащото меню избера Save Link As - така се отварят без проблеми ;)

  Iliya Angelov:

  Ако си с Chrome - десен бутон върху линка и Open link in new tab ;)

  Momchil Dimitrov:

  И аз не мога да свалям файловете. В началото можех,сега не.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Момчил.

  Пробва ли някое от посочените по-горе в темата решения на проблема?

  С кой интернет browser използваш, когато си в Аула?

  Пробвай да кликнеш с десен бутон върху файла и да избереш Save link as (снимка 1 позиция 1)

  Снимка_1

  инж. Тодор Тодоров:

  Всичко си работи :)

  Виктория Георгиева:

  Всичко си работи и при мен ;)

  Rumen Gotsev:

  Днес пробвах Quick selection Tool и при всяко намаляване на четката, селекцията става все по-точна. Със задържан ляв клавиш Alt + мишка тя се напасва по формата от вън на вътре, а със задържан ляв клавиш Shift+мишка тя се напасва по формата отвътре навън.

 • Ивайло Искренов:

  Здравей, не виждам какво точно става със слоевете отстрани, но предполагам, че в момента е маркиран слой, който не е видим, но е активен и е над слоя с изображението, което виждаш и вероятно това изображение просто е по-малко и там му е крайната граница. Ако селектираният слой е този със сандвича би трябвало да е ок всичко.

  Магда Мичева Иванова:

  Благодаря за отговора,нямам обяснение какво се е случило.След няколко опита се получи.Като начинаещ искам да споделя,че Ивайло Искренов изключително достъпно е подготвил лекциите си и съвсем разбираемо обяснява урока. Поздравления:)

 • как да го оправя

  Лъчезар Вълчев:

  при мен излиза ето тази таблица

  Ивайло Искренов:

  Здравей, какво искаш да направиш и какво не се получава ... ако искаш да отделиш селекцията като нов слой, направи активен инструмента за селектиране и избери с десен бутон Layer via Copy (в момента при теб е активен инструмента Eyedropper Tool).

  Лъчезар Вълчев:

  Благодаря за отговора недоглеждане от моя страна не съм го направил като слой а съм го оставил background иявно от там идва моето недоразумение

 • Има ли и други начини на изрязване на изображения?

  Ивайло Иванов:

  Здравейте, Интересува ме дали има инструмент с който да изрязвам дадени изображения с голяма точност, ако са много начупени и се сливат с фона? Преди това съм работил (забавлявал) малко с paint.net и за безплатна програма имаше такава екстра, а тук или не мога да намеря къде е или не схващам как се работи с инструментите. Примерно можех да изрежа до такава точност обектите, че да посоча точно кои пиксели да ми отреже и спрямо последните 3 точки които съм дал само да ми генерира предварително зададения радиус на закръглеглението на изрязания обект. Докато тук се пробвах да направя колаж със зелена кола която е снимана на фона на дървета през лятото и така автоматично ми маркираше и дърветата. Исках да дам малък offset от очертанията на колата за да мога след това да го направя полупрозрачен(offset-a) и линийте на колата да изглеждат по реални, ако се разбира какво искам да кажа :) Та така де, като цяло има ли инструмент подобен на Polygonal Lasso Tool,който да има опцията за закръгления и за коригиране на стара маркирана точна (не на последната).

  Не ме разбирайте погрешно! Изключително съм доволен от уроците тук, но тъй като е невъзможно да се обхване всеки един детайл за 1 курс и не знам каква е активността на потребителите и каква е вероятността за отговор до 2-3 дни, ще потърся и сам информация в интернет, като е възможно да си отговоря на този въпрос и сам. Въпреки това ще съм много радостен дори и на по-късен етап да получа съвет, защото предполагам, че всеки си има свой собствен стип от който може да се научи нещо.

  Ивайло Искренов:

  Здравей,
  това за което говориш има възможност да се направи в PS с доста голяма точност. Обяснението е малко дълго, но като начало ще трябва да разучиш още малко как работят маските и след това Pen Tool. Като цяло и за двете може да намериш информация в курса. Последователността е следната : очертаваш контура с Pen Tool с помощта на криви, дефинирани от точки и контролираш плавността на кривата с "дръжки" (само звучи сложно, иначе когато го видиш как става е доста просто :) ). След като очертаеш главният и плавен контур, който също може да се запази, може да го превърнеш в селекция. Селекцията от своя страна може да има "разсейване" на контура - може да контролираш колко плавен да е прехода. След това може да превърнеш тази селекция в маска. След като имаш маската вече си готов със селекцията и отделянето на обекта и след това може с четка да корегираш ръчно маската ако се налага. Изгледай уроците по тези теми и пробвай да направиш нещо такова - ако има спънки, качвай тук скрииншот и ще опитаме да помагаме.

  Ивайло Иванов:

  Здравей! Благодаря много за разяснението! Реално аз се оказах несериозен, защото чак сега разбрах за звънчето горе в дясно в сайта :) Тъкмо си мислех да пиша точно за това което си писал преди 2 дена :) И аз стигнах до този извод. Ако не е тайна в кой урок се говори за работа с Pen Tool? Надявам се, че съм го наближил, защото започнах да забравям някои от нещата, които сме ги правили вече и мисля да потренирам само с инструментите до тук. Минимум 3-4 по-сериозни колажа :)

 • Как да разделя разместването на слоевете?

  Ves Sahinoglu:

  Здравейте, когато се опитам да разместя изображенията в папката за ползване, всички се местят заедно, не мога да ги отделя едно от друго. Версията ми е PS5. Поздрави!

  Ves Sahinoglu:

  Минута след задаването на въпроса, открих отговора :)

 • Защо в помощния файл всички изображения са изрязани?

  Пламен Стоянов:

  Опитах се да изпълня поставената от лектора задача, но се оказа, че всички изображения са вече изрязани а в папката Ne izpolzwani fajlove няма файлове.

  Ивайло Искренов:

  Здравей, папката за това упражнение не е празна, просто всичко в нея не се вижда в момента - кликвай на иконклата с окото пред вся

  Ивайло Искренов:

  Здравей, папката за това упражнение не е празна, просто всичко в нея не се вижда в момента - кликвай на иконката с окото пред всяко изображение и ще станат видими ->