Color Balance Layer

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Кое от твърденията е вярно ?
С Color Balance можем да влияем на Shadows на изображението
С Color Balance можем да влияем на Midtones на изображението
С Color Balance можем да влияем на Highlights на изображението
Всички твърдения са верни

Въпроси и отговори

 • Как можем да коригираме баланса на бялото, така че части от изображението, които знаем че са бели без нюанси да излязат наистина бели?

  инж. Юлиан Ангелов:

  можем да коригираме баланса на бялото, така че части от изображението, които знаем че са бели без нюанси да излязат наистина бели ( съответно да коригираме по същият начин и останалите цветове.) Старата цветна фотография беше базирана на сребърни съединения и характерно за тия снимки (нови или след доста години) е, че леко червенеят или са изместени главно към топлите цветове дори и да не е само към червеното. Лесно ще наложим филтър, но как да определим цвета на филтъра?

  Ивайло Искренов:

  Най-лесният начин за който се сещам (но не съм сигурен че е най-точния) е с добавяне на един adjustment layer - Levels. Под него обаче копирай всички слоеве в който си работил и ги колапсни в един, така че да имаш финалното изображение в един слой. Когато добавиш Levels, в неговите опции имаш три пипетки с който можеш да избираш цветове. С първата - White - избери тон от изображението което трябва да е бяло, след това с последната - Black избери цвят от основното изображение което трябва да е най-тъмно черно. След тези две операции вече ще видиш разлика в цветовете. Остава да избереш среден тон на сивото със средната четка - това може да е малко трудно, защото ако избереш средно сиво в което има незабележим нюанс на някой цвят ще се променят всички сцетове. Не е непоправимо - кликваш и избираш цвят от друго място, но пак е окомерна преценка.
  Другото което е най-лесно в случай, че пазиш raw файла от камерата е в CameraRAW да го корегираш, тъй като там има инструмент за това.
  Другото за което се сещам е да отвориш Fusion и там да го корегираш - има нод White Balance.

  Стефка Райчева:

  Ползвам Filter / Camera Row Filter ( Shift + Ctrl + A ), там най-често ползвам пипетката White Balance Tool ( I ), а ако не ми харесва си го настройвам със слайдърите на Temperature и Tint или от опциите на White Balance. Ползвам го при ROW и JPEG форматите на файла, но при JPEG си правя копие на слоя ( layer ).

  Rumen Gotsev:

  вариант 1 от урока

  мой вариант 1

  мой вариант 2

  приложих маска на цветовия слой

  финал