Групиране на Слоеве

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Кое от следните твърдения е вярно ?
При групирането се губи възможността да се работи със слоевете, които изграждат групата
При групирането, в слоевете нищо не се променя, а те просто се събират в една папка
При групирането се вижда винаги само първият слой от групата
При групирането се вижда винаги само последният слой от групата

Въпроси и отговори

 • Защо при зареждането на изображенията при мен се появява грешка?

  Дарина Димитрова:

  За да заредя изображенията по представения начин - File/Scripts/Load Files into stack, при мен се появява следната грешка, поради което не мога да продължа нататък.

  Дарина Димитрова:

  Използвам версия - Adobe Photoshop CS6, Version 13.0.1 x32, а съм с Windows 8.
  Възможно ли е проблемът да се дължи на това, че версията е 32-битова, а не 64?
  Благодаря предварително!

  Ивайло Искренов:

  Здравей,

  наскоро имаше подобен проблем, който се оказа, че се появява, защото не пълна версията на програмата. Иначе може да пробваш да рестартираш основните настройки на PS, от м Edit - Preferences - tab General , задържаш бутона Alt и бутона Cancel се променя на Reset.
  Stanimira Valcheva:

  И при мен се появява същата грешка, но не успях да разбера как точно да променя настройките след като влезя в меню Edit- Preferences- tab General.... и след това?

  Stanimira Valcheva:

  Използвам Adobe Photoshop CS6 Portable и опитах да направя това, което каза по-горе, но не се получи. :(

  Ивайло Искренов:

  Здравей,

  до сега наблюденията са ми че тази грешка се появява само на portable версиите - ако имаш възможност премини към цялата версия. Иначе когато си в General, задържаш бутона Alt и бутона Cancel се променя на Reset и след това го избираш и настройките се връщат в първоначалните.
  Екатерина:

  Здравейте, Имам въпрос относно трикът показан в урока - File/Scripts/Load Files into stack. Има ли начин да определя в кой именно файл да се отворят всички останали? В урока файловете се отварят в последният отворен/селектиран файл.

  Ивайло Искренов:

  Здравей Екатерина,
  когато използваш скрипта Load Files into stack, всички файлове, който посочиш ще се отворят в нов прозорец и всеки файл ще е слой в него. Ако искаш тези слоеве да се покажат/добавят в друг документ, може да си ги заредиш със скрипта в новия файл, да ги селектираш, даваш десен бутон и избираш Dublicate Layers. Излиза допълнително меню, където можеш да избереш документа, в който да се копират ( в карето Destination).

  Екатерина:

  Супер, благодаря за отговора :)

 • Каква е разликата между Merge Layers and Fatten image

  Венелин Тодоров:

  Каква е разликата между Merge Layers and Fatten image

  Ивайло Искренов:

  Здравей,
  в общо линии правят едно и също нещо, но разликата е в това, че с Merge Layers можеш да колапснеш (събереш в един слой) толкова леъри колкото искаш - независимо колко са и дали остават не колапснати слоеве отдолу. Докато с Flatten Image колапсваш всички слоеве в един слой.

  Венелин Тодоров:

  Благодаря! Разбрах :)

  Галина Тонева:

  Може ли да се редактира векторно изображение с Photoshop?

  Светлана Манева:

  Не може. Photoshop обработва растерни изображения

 • Къде бъркам с групирането?

  Зеница Георгиева:

  Здравейте, след селектиране, Inverse и Delete се появява следното съобщение Обединих групите, но те станаха 1 общ слой с видимо само селектираното изображение

  Пробвах с десен клик и Layer via copy - копирах цялата група PS 2015

  Зеница Георгиева:

  Извинявам се, за грешното изображение. Съобщението е следното: Could not clear because the pixels in a group cannot be edited without merging the group

 • Как се правят панорамни снимки?

  Александър Терзов:

  Въпросът ми няма нищо общо с темата на урока, но за мен в момента е важно да направя няколко панорамни снимки и затова питам в кой урок на програмата се разглежда тази технология. Снимките са правени със статив, ориентация изглед. Ползвам PS CC 2015. Запис като .cr2 и .jpg

  Ивайло Искренов:

  Здравей, до колкото разбирам си направил няколко последователни снимки и искаш да ги събереш в панорама. Ако е така в Photoshop има инструмент за това, който се казва Photomerge и е достъпен от м.File > Automate > Photomerge. Пробвай с него - доста е интуитивен и ако не се получи пиши пак и ще търсим решение.

  Александър Терзов:

  Разбрал си правилно неточния ми въпрос. Опитах и почти се получи. По периферията на панорамата има дребни дефекти. Инструмента Healing Brush не работи в зоната на панорамата, но Crop работи и ще изрежа некачествените части. Благодаря.

 • Как да разделя леърите? 

  Красиана Димова:

  Здравейте, въпросът ми може би е малко глупав. Например работя върху няколко слоя, но решавам да ги обединя в един. В един момент обаче виждам нещо, което може да се "доизпипа" в някой от тях. Има ли някакъв начин, след като сме използвали командата Merge layers и сме обединили няколко слоя, да ги върнем обратно като отделни и съответно да ги редактираме като такива? Не знам дали зададох въпроса си достатъчно ясно, но се надявам да ме разберете. Благодаря предварително! :)

  Ивайло Искренов:

  Здравей, след като обединиш слоевете, те стават едно изображение и вече не се пази информация за тях (освен ако нямаш активно oще Undo :) ), за това съвета ми е когато работиш върху изображения, в който може да има корекции след това, си запазвай psd файла и от него си сейвай финален jpg след това.