Използване на изображения от интернет

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Може ли да използваме изображенията от интернет :
Можем да ги използваме всички и винаги, защото лесно се намират и са безплатни
Не винаги можем да ги използваме и често са обект на авторски права
Не можем да използаме такива изображения – трябва всичко сами да снимаме
Можем винаги да намерим такива изображения, но винаги са малки по размер

Въпроси и отговори

 • Ивайло Искренов:

  Здравей,

  виж коментара по другият въпрос, който имаше за клавишните комбинации.
  Валентин Дремджиев:

  Провери и дали не си на БГ език на клавиатурата :)

  Simonakirilova:

  Здравейте! Каква е клавишната комбинация за Мак, защото с ctrl + v не се получава прилагане на изображението? Благодаря предварително за отговора :)

  Simonakirilova:

  За Мак клавишната комбинация за paste е Cmd + V

  Alessia:

  Здравейте! Копирам картинка от интернет PNG формат. Давам new във фотошоп, след това Ctr +V и фона на картинката ми става черен. Как да оправя това? Искам да остане без фон или поне да е бял.

  Ангел Ангелов:

  Здравей, можеш ли да покажеш със снимка?

  Angel Venkov:

  По-лесно е да я свалиш и отвориш...в копиране хващаш фон

  инж. Тодор Тодоров:

  Запиши снимката и чак тогава я пусни във фотошоп.

 • Може ли да споделя няколко полезни сайта за изображения?

  Jullian Angelov:

  Ето малко сайтове за безплатни или платени изображения - в сайтовете на място е упоменат режимът на ползване: http://www.phototargets.com/ https://inbound.bg/blog/73-bezplatni-mesta-snimki-za-vashiya-sajt_5459/ http://dreamshall.com/free-stock-images-sites/ http://www.bulgariator.com/2013/05/saytove-za-bezplatni-izobrazhenia.html http://www.rizn.bg/blog/bezplatni-snimki-internet/ https://pixabay.com/bg/ https://www.lifehack.bg/web/best-free-photos-and-graphics-in-the-world/ http://www.danybon.com/komunikacii/14-sites-za-bezplatni-snimki/

  Thestocks - http://thestocks.im/# - сайт с висококачествени фотографии. Когато го отворите в ляво ще видите лента с изброени уеб сайтове, от който може да сваляте снимки. Когато кликнете на някой от тях, съответния сайт ще се зареди, като лентата от ляво няма да изчезне.

  https://picjumbo.com/ - сайта предлага голямо разнообразие от снимки, които може да използвате за лична или комерсиална употреба. Повечето снимки са безплатни, но се предлага и премиум абонамент за 6 $ на месец. http://www.webdesignerdepot.com/2015/11/free-download-100-best-picjumbo-images/ - 100 безплатни изображения 500px.com - https://500px.com/home - огромен избор от фотографии с високо качество. Ако искате да използвате пълните функционалности на сайта, трябва да се регистрирате. Голяма част от снимките са безплатни, но има и платени. stocksnap.io- https://stocksnap.io/ - красиви и професионални снимки. Човек ло-лесно може да намери, това, което му трябва посредством търсачката в сайта. flickr - https://www.flickr.com/ - един от най-популярните сайтове за безплатни изображения. Огромна библиотека от снимки. Има удобен начин за търсене на безплатни комерсиални изображения- филтър Creative Commons > Commercial use allowed За да използвате пълната функционалност на сайта ще трябва да се регистрирате.

  А това е линк с малко по- далечна преспектива: Как Гугъл разпознава изображенията: https://www.hallaminternet.com/googlenet-google-learning-understand-images/

  Eleonora:

  благодаря!

  инж. Юлиан Ангелов:

  Търсачката за изображения в интернет „Гугъл“ ограничи способността на потребителите да свалят изображения на компютрите си, заради споразумение, постигнато с портала за стокова фотография „Гети имиджис“. Порталът подаде оплакване до Европейската комисия, а „Гугъл“ премахна бутона „прегледай изображението“, пише Би Би Си. Компанията се оплака от интернет търсачката, защото изображенията ѝ могат да се открият и свалят твърде лесно без необходимия лиценз или разрешение, предава БНТ. След въведената промяна потребителите трябва да влизат в интернет сайта, в който е качено изображението, за да го свалят. Друга промяна, свързана със споразумението между „Гугъл“ и „Гети имиджис“, е премахване на опцията за търсене по изображение, която позволяваше да се намери версия на дадено изображение с по-висока резолюция или качество.

  http://www.pan.bg/view_article-5-419459-gugyl-ogranichi-svalyaneto-na-snimki-zaradi-sporazumenie-s-geti.html

  Иванка Спасова:

  Благодаря, много полезна информация.

  Мария:

  Благодаря за полезната информация.

  Rumen Gotsev:

  инж. Юлиан Ангелов, много благодаря за полезната информация.

 • Може ли само да благодаря?

  Екатерина Огойска:

  Аз използвам ФШ за обработка на моите снимки, но все пак реших да проверя доколко съм наясно с програмата. Благодаря, научих нови неща дори в тези начални стъпки.

  Ивайло Искренов:

  Радваме се че ти е било полезно :)

 • Може ли да добавя още източници на free изображения?

  Иван Андонов:

  Free: https://unsplash.com/

  ... а това: https://www.pexels.com/

  ... може да се ползва от самия PS:

  https://www.youtube.com/watch?v=F-l0fQnPbLs

  Polina Bozhilova:

  Да, от Google можем да копираме изображения в Photoshop

  Rumen Gotsev:

  ето и от мен няколко полезни ресурса относно сваляне на снимки от интернет. Аз си правя снимки с моя смарт фон и си ги обработвам :) с фотошопа :)

  https://yandex.ru/images/?clid=2163430 Яндекс картинки; https://ru.freeimages.com/; https://www.imagesource.com/royalty-free; https://www.canva.com/photos/free/; https://free-images.com/; https://www.wyzowl.com/royalty-free-images/; https://eu.fotolia.com/ - fotolia e AdobeStocks; https://www.gettyimages.com/creative-images/royaltyfree; https://www.splitshire.com/; http://www.kathleenamorris.com/2018/10/21/free-images/; https://kaboompics.com/;

  Rumen Gotsev:

  пропуснах още едно: https://ccsearch.creativecommons.org/