Gradient Tool

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Какво е Gradient Tool?
Инструмент за „почистване на дребни дефекти“
Инструмент, с който можем да направим плавен преход между два цвята
Селектира само цветовете, който преобладават в снимката
Тип филтър

Въпроси и отговори

 • Ивайло Искренов:

  Здравей Николета,

  когато избереш Gradient Tool, кликни горе в дясно на цвета на градиента, за да се отвори Gradient Ediotor-a. В него когато кликнеш някъде между двата цвята (color stop), ще можеш да добавиш нов и да го променяш след това.
  Николета:

  :) Опитах отново, но не се получава. Който и цвят да избера не се изобразява. А когато гледах и се упражнявах се получи. Идеи?  


  Айнур:

  Здравейте! Аз също следвам Вашите съвети. При мен въобще неможе да се дърпа линията, не се появява. Кликвам на произволна точка и с влачене на мишката се опитвам, но няма резултат, никаква линия не се вижда. Какво пропускам според Вас? С цветовете се оправям между другото.

  Айнур:

  Кликвам в/у всички видове градиенти, но линията не се появява също и цветовете.


  Пламен Кузманов:

  При избора на Layer-а, за който искате да приложите градиента, и при избора от менюто на Gradient Tool трябва да се покаже един +, с който да укажете линията на градиента.

  Svetla:

  Вероятна причина за градиент в сиви тонове е Color Mode на документа. При отварянето на нов документ, трябва да се избере Color Mode RGB или CMYK. При вече отворен документ Color Mode може да се смени от лентата с менюта. Избира се Image -- Mode -- RGB Color или CMYK Color.

  Петър:

  Благодаря Светла, аз имах същия проблем. Само да добавя, че при мен Color Mode си беше RGB, смо че беше избрано 8 Bit/Channel, трябва да се избере 16 Bit/Channel и нещата се оправят.

 • Защо не ми се отваря галерията с филтрите?

  Ангел Ангелов:

  Когато се опитах да избера галерията с филтрите, ми излезе това съобщение: "No more vitual tiles can be allocated". Ако някой има такъв проблем, може да опита следното: отивате в менюто EDIT -> Preferences -> General или директно клавишната комбинация 'Ctrl+K'. След това избирате 'Performance' и в карето 'Scratch Discks', слагате отметка на хард диска, на който ви се намират снимките или въобще материалите, с които работите. След това потвърждавате с 'OK' и вече ще можете да отваряте галерията с филтрите.

  Ивайло Искренов:

  Полезно :)

 • Има ли принципна разлика между смесването на слоевете с което завърши упражнението и това след обработката с вилтъра да намалим Opacity на единият слой и да го наложим върху другият и каква е ако има?

  инж. Юлиан Ангелов:

  принципна разлика между смесването на слоевете с което завърши упражнението и това след обработката с вилтъра да намалим Opacity на единият слой и да го наложим върху другият и каква е ако има?

  Ивайло Искренов:

  Има разлика в това дали ще се избере определен Blending Mode или ще се намалява Opacity на слоя. Може да има случаи в които крайният резултат да е еднакъв, но принципа на работа е коренно различен - с опасити слоя став апрозрачен и контролираш колко, а с всеки отделен блендинга, резултата е различен и се получава от "формула" спрямо долният слой с който си взаймодейства.

  инж. Юлиан Ангелов:

  Благодаря! :)

  Мирослав:

  Ще използвам тук да питам нещо незначително.Има ли причина поради която смесването на слоевете да не работи (4:59 от клипа)? Значи от 3ти опит стана, но с други 2 снимки и първия път с тази от клипа не стана нищо, т.е. когато о промених от Normal на Linear Light нищо не се случи.

  Ивайло Искренов:

  Провери прозрачността на слоя ^

  Мирослав:


  пускам бързо видео, защото някои видове смесвания на слоевете не работят (като например Linear Light), други не изглеждат както при вас. Забележете че Darken, Multiply, Color Burn, Linear Burn... всички от тоя тип които са ограничени между двете линии изглеждат еднакво, както и Lighteen, Screen, ..... до линията изглеждат еднакво. Просто ми е чудно, според мен е от програмата ми, след като правя стъпките идентично с вашия клип...

  Ивайло Искренов:

  странно е, че получаваш различен резултат найстина, въпреки че следваш стъпките ... нямам представа на какво може да се дължи, до сега не съм виждал чак толкова голямо разминаване

 • Как да оправя настройките на Graphic pen?

  Зеница Георгиева:

  Здравейте, при използване на филтъра Graphic pen изображението стана червено-бяло, а не черно-бяло. Как да оправя това?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, приложи ако обичаш един скрийншот да видим какво става в твоя работен файл.

  Зеница Георгиева:

  Здравейте, наложи се да преинсталирам програмата и с новата версия нямам този проблем :)

  Мариана:

  Здравейте, при мен също при използване на филтъра Graphic pen изображението стана червено-бяло, а не черно-бяло. Как да го оправя?

  Мариана:

  ето прилагам и снимка за по ясно

  Ивайло Искренов:

  Смени foreground цвета на черен и филтъра ще стане черно-бял ->

  Мариана:

  Благодаря много!