Crop Tool

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
С Crop Tool можем да : 
Получим ефект watercolor
Селектираме части от изображението, които не можем да селектираме с Lasso Tool
 „Отрязваме“ определена част от снимката, за сметка на цялата големина
Клонираме определена част

Въпроси и отговори

 • Защо при мен липсва опцията unconstrained?

  Мариана:

  Използвам adobe photoshop CS6 extended version 13.1.2. portable.

  Ивайло Искренов:

  Здравей Мариана, виж дали коментарите под същото видео няма да помогнат по този проблем.

  Даниела Найденова:

  Portable версиите са доста "орязани", така че е възможно да липсват част от опциите не само за този инструмент. Най-добре е да си изтеглите пълна версия на програмата, дори да е само за 30-дневния пробен период.

  Ангел Ангелов:

  Да, аз тях ги ползвам на "по-нелегални" места. От вкъщи работя с СС 2015. Всъщност има ли по-пълна версия от тази?

 • Виктория:

  Извинявам се за повторението на въпроса.

  Ели Петрова:

  И при мен е същото. Бих искала да попитам има ли такава опция UNCONTRAID в Adobe Photochop CC 2014? И аз съм с Windows 7, но това предполагам, че не е от значение.

  Ивайло Искренов:

  Здравейте,

  нямам представа защо тази опция я няма при вас ... аз съм с CS6 и при мен я има. Опитайте със задържан Shift да променяте границата на кропването - ефекта трябва да е същият.
  Ели Петрова:

  случайно открих начин - когато е зададен Original Ratio и искаме промяна, с десен бутон на мишката и клик върху изображението задаваме Clear Ratio. Автоматично промяната е Ratio и това съответства на Uncontraid.

  Ели Петрова:

  Здравейте, при мен версията на програмата е Adobe Photochop CC 2014 . Как мога да направя настройката за Spot Healing Bruch? В момента ми изиска да дефинирам зона, от която да се вземе цвят. Т.е. има само Healing Bruch и не се получава добра корекция на дефектите.

  Ивайло Искренов:

  Здравей Ели,

  когато използваш Healing Brush Tool, се очаква да посочиш място, от където да се взимат цветовете за корекцията - това става с Alt+click, непосредствено след избиране на инструмента. 
  Само като съвет за по добри корекции със Spot Healing Brush - пробвай да използваш четка с по-малък размер и еднократни кликвания, не я ползвай за големи площи.
  (* и още нещо - препоръчително е да пишем новите въпроси като нова тема -като отделен въпрос, просто за да е по прегледно в сайта и всеки който чете коментарите да знае че са по една тема и да намери отговорите който търси, така е най-лесно за всички :) *)
  Марина Стоименова:

   Здравейте, при мен опцията Uncontraid се появи след като избрах New croр рreset. В поле Namе автоматично ми излезе Uncontraid и само дадох OK.  screenshot597cb8a-112511c16.jpg

 • Защо

  Emil Solenkov:

  защо като кликна с десен бутон ми излизат само две опции crop и cancel с версия CS 5 съм

  Ивайло Искренов:

  Здравей, 

  предполагам, че е заради версията на PS, защото в CS3 също има само тези две опции.
 • За какво и кога се използват разновидностите на Crop Tool?

  Лили Маркова:

  Може ли да кажете кога и за какво се използват другите разновидности на Crop Tool?

  Vicka Dimov:

  Най-грубо и общо двата инструмента Slice Tool и Slice Select Tool се използват при "рязане" на изображение за уеб. Perspective Crop Tool се употребява, когато искате да изрежете част от изображението, но то е изкривено перспективно. Т.е. този инструмент хем реже, хем и оправя перспективата.

  Rumen Gotsev:

  Perspective Crop е налично в Adobe Photoshop CC v. 2015. Аз това използвам.

 • Как можем да изрежем обект в правилна кръгла форма?

  инж. Мейлин Неджиб:

  Как можем да изрежем обект в правилна кръгла форма??

  Николай Ангелов:

  Като изберем инструмента Elliptical marquee tool, задържим shift и образуваме желания от нас кръг чрез десен бутин на мишката,след това с клавишната комбинация ctrl + c и ctrl + v копираме желания от нас обект.

  инж. Мейлин Неджиб:

  Благодаря! :)

  Николай Ангелов:

  Пак заповядай, не съм сигурен дали е напълно подходящо за твоите цели, аз също съм на сравнително начално ниво, но се надявам да ти свърши някаква работа.

  инж. Мейлин Неджиб:

  По принцип исках да знам дали има такава опция, след като маркираме и изрежем кръга, фонът извън него да се изтрие автоматично по някакъв начин.

  инж. Юлия Петрова Савова:

  Може ли да ми кажете къде се намира инструмента Elliptical marquee tool. С PSCC 2018 съм.

  инж. Юлия Петрова Савова:

  Извинете, открих я.

  Мария Балева:

  Здравей, Мейлин, сещам се за един начин, по който можеш да очертаеш кръг и да изтриеш фона идновременно. Правиш си кръг с Elliptical marquee tool и отиваш в менюто Select. Избираш Inverse (клавишна комбинация -Shift-CTRL-I) и натискаш Delete от клавиатурата. Разбираш, че ти е маркиран и фона, като ще видиш селекцията по всички крайща на изображението. Дано това отговаря на въпроса:)
  Ако има хора, които не са намерили положението на Elliptical marquee tool ще се опитам да опиша къде се намира. От дясната страна на Move tool, но първо се вижда Rectangular marquee tool. Като задържиш левия бутон на мишката върху малката стрелка в десния ъгъл ще се появят и другите инструменти и ще можеш да избереш Elliptical marquee tool. Мисля, че можеш да превключваш между двата инструмента с клавишна комбинация от Shift+M.

  Александър:

  Ели, аз работя PS CC 2015. При мен името на командата UNCONTRAINED е заменено с RATIO. Вероятно и при теб е така.

 • Как да запазя размера?

  Александър:

  Работя с PS CC 2015. Ако изрязвам с варианта Original Rato мога ли да възстановя размерите на оригинала? И изобщо мога ли да променям размерите на изрязаната снимка?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, размерите на изображението се контролират от меню Image -> Image Size. Може да ги промениш както искаш, независимо дали си кропвал преди това или не. Ако искаш да запазиш съотношението между шорочина и височина, можеш да селектираш иконката с верига прес полетата за въвеждане на размери, както е показано на прикаченото изображение =>

  Александър Терзов:

  Получава се .Благодаря.