Размер на изображението – Image/Canvas Size / Image Resolution

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Можем ли да определим размера на изображението в сантиметри ?
Не, метричната система не е интегрирана във PS
Не, размера винаги е определен в пиксели тъй като е растерно изображение
Не, размера е винаги в инчове
Да, можем

Въпроси и отговори

 • Ivelina:

  При Shortcut- ите с цифри нямам проблем, но с буквите не става.

  Ивайло Искренов:

  Здравей Ивелина,

  това е доста странен проблем :) ... провери дали всичко във PS е ок първо - отиди в Edit -> Keyboard Shortcuts ( клавишната комбинация е Alt + Shift + Ctrl + K , която обаче няма да ти свърши никаква работа :))) ) и е падащото меню Set: избери Photoshop Defaults и дай OK. Ако на съответните команди е присъединена клавишна комбинация и това може да го видиш в това меню, значи всичко в PS е както трябва и трябва да потърсиш проблема на друго място.
  Ivelina:

  В Кeyboard shortcuts ми е избрано в Set: PS Defaults. В прозореца Shortcuts for:   само на Tools излизат някакви шорткати в колоната на таблицата долу. За Panel и Applikation menus няма такива. Може ли това да е причината? 

  Ивайло Искренов:

     Ако не виждаш клавишните комбинации срещу съответната команда ... значи там е проблема :) . Може да върнеш настройките по подразбиране (default settings) на Photoshop по следния начин => веднага със стартирането (не след 5 или 10 секунди докато зарежда, а веднага с кликването върху иконата на PS за стартирането му) натисни Ctrl+Alt+Shift. Ще се появи прозорец, който да те пита дали да възстанови първоначалните настройки - избери Yes. Ако не се появи този прозорец, значи си закъсняла с натискането на Ctrl+Alt+Shift.

   Дано това да помогне, успех !
  Ангел Арънски:

  Виж дали си на кирилица

  Ivelina:

  Не съм на кирилица. Когато натисна Ctrl+Alt+Shft излиза съобщение "Delete the Abode PS Settings File Не ми се вярва с това да трябва да се съглася Моля, дайте мнение. Благодаря!

  Ангел Арънски:

  Възможно е да има проблем с конфигурацията. Можеш да я ресетнеш по този начин -> щракнете върху програмата (иконката за стартиране) докато държите CTRL+ALT+SHIFT za PC или COMMAND+OPTION+SHIFT за MAC

  Ще те пита дали искаш да рестартираш настройките в диалог, докато се стартира програмата.

  Таня:

  Здравейте, когато дам на четката излизат само точки и фотошоп забива изцяло.

 • Ивайло Искренов:

  Здравей, мерните единици в Image Size са в drop-down box (падащо меню) и могат да бъдат сменени - това включва и сантиметри и пиксели.

  Людмил:

  Благодаря!

  Владо Колев:

  Е това не го разбрах? В сантиметри и пиксели може да се променя само Document size, т.е. според урока Print Size, но не и размера на изображението Image Size. При мен то има само два варианта в пиксели и проценти. Кое е истина?

  Ивайло Искренов:

  Здравей Владо,
  може би ще е по-лесно за разбиране ако го кажем така - в полето Pixel Dimensions и в полето Document Size реално виждаш размера на документа едновременно в две мерни единици - пиксели от Pixel Dimensions и сантиметри в Document size. И както е казано в урока - размера който виждаш в Document size ще е размера на изображението след принтирането му (с посочената гъстота на пикселите dpi).

  Владо Колев:

  Значи аз така го разбирам, размера на изображението в сантиметри е променлива величина за разлика от размера на изображението в пиксели? Реалния размер на изображението е винаги в пиксели и той няма еднозначен размер в сантиметри. Размера в сантиметри е функция на резолюцията за принтиране. В такъв случай на така зададения въпрос "Можем ли да определим размера на изображението в сантиметри?" верния отговор би трябвало да бъде: "Да можем да определим размера на изображението в сантиметри, само при определена резолюция на принтиране"?

  Генчо:

  Да, пикселнияразмер е абсолютна величина, линейния (см. инчове) е относителна

 • Ивайло Искренов:

  Здравей, в случая ми се струва важно да знаеш с каква резолюция ще разпечаташ финалното изображение (какъв dpi ще използва плотера) и с каква резолюция са ти изображенията за колажа (dpi). Резолюцията на плотера може да се променя, но те съсетвам да видиш за тази големина крайните резултати при (примерно) 150, 200 и 300 dpi и да прецениш какво качество търсиш в случая. От там ще тръгнеш и за уеднаквяването на тази стойност за основните ти изображения за колажа.

  Лияна:

  220 dpi. Всички кадри са от 5472 пиксела по дългата страна. Но проблемът ми е следният: в новото поле задавам 60 см. по дългата страна. И после опитвам вътре да вкарам някой от кадрите, които ще ползвам за колажа, но той вече е много по-голям. Аз мога да го свия с free transform, но вече изобщо не съм сигурна какво правя. Затова накрая взимам един кадър с размерите на всички други и го използвам за основа, скривам го като слой и после правя нови слоеве. Според мен това е пълна дивотия.

  Ивайло Искренов:

  Предлагам ти да пробваш следният вариант: направи си Canvas с размерите и разделителната способност за крайното принтиране - 100х60 см. - 220 dpi. След това, отвори първото изображение което ще използваш в колажа, отиди в м. Image ->Image Size. Махни отметката на Resample image и задай Resolution = 220. Запази така изображението и с тези размери го вкарай в празният канвас. По принцип това действие трябва да го повториш с всички изображения - ако са много, може да си направиш Action за това действие (напред в курса - modul 7, има уроци за Actions).

  Svetla:

  Няма нужда да се променя резолюцията на файловете, които ще бъдат поставени в новия документ. Трябва да се направи документ с Canvas с необходимите размер и разделителна способност и в него да се прехвърлят изображенията. Новите изображения автоматично приемат резолюцията на файла домакин. Когато картинките са по-големи, както е в този случай, просто се намаляват с Free Transform или при активирана опция Show Transform Controls смаляваме изображението от ъгъла, като едновременно натискаме клавиша Shift, за да запазим пропорциите (или Shift + Alt, за да намалим пропорционално от центъра)

  Елеонора:

  Здравейте, щом ще бъде за отпечатване трябва ли в създаването на Canvas да бъде обърнат Color Mode от RGB Color на CMYK Color?

  Ивайло Искренов:

  Няма значение за Color Mode-a, просто е по-практично да си работиш в RGB и накрая да го обърнеш в CMYK, тъй като повечете ресурси които ще използваш в проекта са в RGB и няма да има нужда да ги променяш по отделно.

 • Как мога да увелича размера на изображение за билборд?

  Георги:

  Здравейте, от тези две снимки искам да направя колаж за билборд, какви размери на платното да задам, така че да са съизмерими с индизайнският файл?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, по принцип можеш да зададеш каквито искаш размери (и същите като в другият документ) в подходяща мерна единица - евентуално се очаква проблем обаче с пикселизирането и може би с големината на файла, но за самото оразмеряване може да сложиш какъвто искаш размер.

  Георги:

  Почти невъзможно е да се работи с туловете при този размер, може би трябва да намаля в мащаб 1:10, как мога да направя това?

  Ивайло Искренов:

  Намаляването 10 пъти, за да можеш да работиш с файла и увеличаването след това 10 пъти е доста вероятно да доведе до растеризиране и загуба на качеството, което е важно след като ще го принтираш. Първото най-безболезнено нещо което се сещам, което можеш да направиш е да позволиш на PS да ползва повече ресурси (RAM) от компютъра ти (ако имаш в повече ... ) - от м Edit -> Preferences -> Performence -> Memory Usage . И второто нещо което се сещам е да намалиш малко dpi на изображението - ако е снимка е доста вероятно да е с 300dpi, може да го намалиш на 200 или дори още по-малко, но те съветвам да направиш пробен принт за да прецениш дали това качество те устройва.

  Rumyana Naicheva:

  За печат на билборд, спокойно може да се използва резолюция 30-60dpi. Тоест можеш да работиш в мащаб 1:10 на 300dpi ;)

  Ангел Арънски:

  Нормално снимките от фотоапарати са 6000x4000px. (24mega pixels). Сега отворих една такава и няма проблем да си работя с нея. Дори натоварващи инструменти като smudge (работят), а компютъра е стандартен i5 и няма дори отделна видео карта, a използва нещо от сорта на чип - intel graphics 5000.

  За тест увеличих файла на 12000x8000px и всичко продължава да си работи. Може би в главния си файл трябва да държиш не повече от 2-3 слоя, а основните си промени да ги правиш в отделни файлове или smart layer-и.

  Може да помогне и това, да си сложиш последната версия на Photoshop. Има доста оптимизации в бързианта на инструментите.

  Друго нещо което те съветвам е да не работиш в резолюция по-голяма от тази на материалите ти. Няма голям смисъл да ги уголемяваш и да им пускаш разни ефекти. Тоест твоя билборд ако е направен от тези две снимки и всяка е по 24mp, то събрани заедно ще са максимум 12000x8000px.

  Георги:

  Благодаря ви за компетентните отговори! За да запазя максимално качеството на изображението го оставих в истинският му размер 300 dpi и дорисувах небе върху което монтирах текста. Борда е отпечан и е ок но аз моля някой да опише примерен алгоритъм при задание с увеличаване на снимка когато размерът и е доста по-малък от размера на билборда, който трябва да се направи и е необходимо да се работи с повече леъри, четки и др. инструменти. Версията ми е шестица. Работя на 300 dpi

  Васил Василев:

  Иво, моля те, промени този урок! Какво е това понятие "квадратен инч"? dpi означава dots per inch, линеен размер. Ако 150 е добра резолюция за принтиране, според теб излиза, че точки с размери 2х2 мм идеално ще се прелеят! Не на мен тия, а и на другите "ученици"!

  Ивайло Искренов:

  Здравей Васил,
  благодаря за уточнението, което си направил - dpi найстина е определение за брой точки в инч и не е единица, която определя площ. Така че в квадратен инч при 300 dpi, няма триста точки, които да дефинират изображението, а 90 000 точки (300 линии с по 300 точки).

 • Какъв е размерът на изображението за публиуване в Интернет

  Teodora:

  Здравейте, С какви параметри е най-добре да бъде изображението, ако искаме да го публикуваме в Интернет?

  Екатерина Огойска:

  Вижте коя е дългата страна на изображението и нея я сложете 1000 пиксела, а друга автоматично ще се оразмери. А резолюцията може да си я оставите същата, а може да я намалите и на 72.

  инж. Юлиан Ангелов:

  Размерът на изображението няма значение, стига да отговаря на две условия:

  • Да не е по малък по размер на изображението от желаният за визуализация на страницата, за да не се пикселизира. HTML и повечето от CMS системите имат възможност за задаване на размера на визуализацията на файла, но е препоръчително да не го разпъваме.

  • Да не е излишно голям като обем на файла, за да не бави зареждането, особенно ако целим и посетители от мобилни устройства, което предполага използване на бавен мобилен интернет. От това гледище добро решение е изображенията да са във формат JPG или PNG. Tе са с най-висока степен на компресия и дават най-малки по обем файлове. Размерът на изображението не корелира с размерът на файла, така че можем да използваме файлове с по- голям размер на избражението без това да дадеосезателно по- големи файлове. PNG поддържа прозрачен фон, което понякога е много важно...

 • Как да изрежа непропорционално изображение (3495х4740) в пропорционално (1000х1000) без да го смачкам или раздуя?

  Йорданка Божкова:

  Файлът няма да се принтира, ще се използва за web. Ако е възможно, как може да се случи с по-голям брой файлове? Тоест възможно ли е 50 изображения с размер 3495 х 4740 да се ресайзнат в 1000 х 1000

  Ивайло Искренов:

  Здравей,
  ако изображенията са с различни пропорции, тогава няма как да я промениш, без да "смачкаш" изображението. Единственото което ти остава е да Crop-неш голямото изображение в точен размер до по-малко. Това може да го направиш за много изображения наведнъж, но са ако позицията, мястото за кропване е една и съща за всички изображения. Няма да може да кропваш едновременно две изображения примерно, като от първото ти трябва централната част, а от второто долният десен ъгъл. Ако позицията за кроп е еднаква, зареди всички изображения като леъри в един документ от File->Scripts->Load Files into Stack. Когато ги заредиш по този начин (няма значение за следващата операция колко изображения са) трябва да дефинираш областа за кропване и нейната големина в пиксели (в твоя случай 1000х1000). Избери Select tool избери Fixed Size и въведи 1000х1000. Кликни и определи частта, която искаш да остане и след като се появи маркера избери инструмента Crop. Той автоматично ще snap-не по размера на селекцията. Натисни Enter и си готова да съхраниш изображението. Ако работиш с едно изображение само - от меню File->Save, ако си заредила много изображения и си ги кропнала наведнъж - мFile->Scripts->Exports Layers To Files...

 • Как да дам размер на изображение?

  Ваня Елинова:

  Разполагам със снимка/файл/, който искам да разпечатам в размер 60х90 см. Оригиналното изображение е 10х15 см. Как да направя това, без да "смачкам" или "раздуя" образа?

  Десислава Борисова:

  10х15 е размер на снимка, а не размер на изображение. Ако снимката е сканирана, няма как да е с достатъчна резолюция за да не се отрази на изображението. Иначе Free Transform /CTRL+T/, задържаш Shift и разтегляш изображението равномерно, но може да не стане с точния размер.

  Ваня Елинова:

  Това го разбирам, но на мен ми трябва абсолютно точен размер.

  Ивайло Искренов:

  Може да зададеш какъвто искаш точен размер на изображението от меню Image-> Image size. Проблемът е в това, че ако изображението е наистина от сканирана снимка 10х15 см и искаш да я направиш 60x90см, е доста вероятно де се пикселизира.Увеличаването на размера трябва да стане на стъпки, за да се намали този дефект. Виж тази тема, тук вече сме дали пример как да стане това.

 • Ивайло Искренов:

  Здравей, прикачи ако обичаш някакво изображение или опиши по-подробно подобно нещо което искаш да направиш.

 • Как да задам първоначалните данни на изображението, които са: widght 806 и Height  960 в Pixel Dimensions?  

  Силвия:

  Картината, с която работя сега е размазана, затворих я във фотошопа и я отворих отново - не се отваря с първоначалните си данни, а с тези, които съм запомнила и са я направили размазано изображение.

  Ивайло Искренов:

  Здравей Силвия, ако искаш да създадеш изображение с точно тази големина избери от м.File -> New и задай конкретните стойности на изображението (канваса). Отвори изображението което искаш да бъде прибавено тук в нов табулатор - селектирай го с Ctrl+A и го копирай съдържанието с Ctrl+C. Отиди в първият документ, който си направила с коректния размер и избери Ctrl+V. Сега изображението което се появява ще е отделен слой тук и ще е с правилни пропорции. Ако е било с по-голям размер от канваса, може с Ctrl+T да го преоразмериш (със задържан Shift, за да запазиш пропорциите).

 • Трябва ли от самото начало да обърнем Color Mode?

  Елеонора:

  Здравейте, щом ще бъде за отпечатване трябва ли в създаването на Canvas да бъде обърнат Color Mode от RGB Color на CMYK Color? И Smart object (на превръщане на изображението) има ли връзка с разпъването на изображението при полагането му върху Canvas? Благодаря.

  Venelina Ilieva:

  Да има връзка между разпъването на изображението и полагането му върху платното.За да създадете платно трябва да обърнете внимание на обекта в него. А по -късно и на цветовата гама.

  Ивайло Искренов:

  Относно това дали да работиш първоначално в RGB или CMYK - няма значение, просто е по-практично да си работиш в RGB и накрая да го обърнеш в CMYK, тъй като повечете ресурси които ще използваш в проекта са в RGB и няма да има нужда да ги променяш по отделно.

  Елеонора:

  Благодаря за отговорите ви.