Camera Raw

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Въпроси и отговори

 • Как да обработваме кадри с камера raw с еднакви настройки?

  Георги:

  Здравейте! Може ли с камера роу да се задават еднакви настройки при обработка на кадри за фотосесия подобно на екшъните? Всъщност кой е най-удачния начин за обработка на кадри когато искаме да постигнем изравняване на фон или сходни имиджи при продуктова фотография?

  Ивайло Искренов:

  Здравей,
  сещам се за два варианта, който могат да ти послужат в случая :
  1- селектирай всички raw файлове и ги пусни едновременно в Photoshop. Camera Raw ще се отвори автоматично и всички файлове ще са заредени. Избираш бутона Select All (1) - всички се селектират и промените който правиш с настройките от ляво ще се прилагат едновременно за всички файлове.
  2- предварително запазен preset - зареждаш и обработваш едно изображение.Когато си готов с него запазваш всички промени и настройки в един preset (2) и за следващото изображение само зареждаш preset-a.

  Георги:

  Благодаря, Ивайло! Изчерпателен отговор, мисля, че при втория вариант има по-голям контрол върху отделните снимки и ще пробвам с него.

  Любомир Жипонов:

  Има и 3 вариант: Когато си направил фотосесия например ,но в нея имаш различни места с различна осветеност ,всяко от които с n-брой снимки и искаш на групи да се селектират според exposure-a: първата снимка от дадена група се обработва ,след което със задържан CTRL и избор на снимки или ако са поредна серия снимки със задържан SHIFT (като е важно обработената снимка да е маркирана първа и след това останалите). След маркирането слайдерите например в Basic менюто не съдържат цифри понеже се различават първата с останалите и само с единствен клик на всеки слайдер всички снимки приемат настройката на обработената вече. Това е. После се прави първа снимка от друга група и пак така... Това е удобно ако не искаме да сейваме излишно preset-и.

  Teodora:

  А има и 4-ти вариант - имаш отворени няколко изображения, които искаш да обработваш по еднакъв начин. Правиш необходимите промени върху първото избрано изображение, след това избираш и останалите изображения, и с бутона Synchronize се показва меню, от което задаваш кои промени да се дублират и за останалите изображения.