Запазване на изображението

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
С използване на командата Save :
Запазваме промените в работният файл
Запазваме промените в допълнителен файл
Запазваме само променената част в нов файл
Запазваме винаги файла в .psd

Въпроси и отговори

 • Георги:

  При мен също я няма ,което ме кара да мисля че е добавена във версия 6,както много други ефекти и опций.


  Мария Балева:

  Здравей, да това е опция, която е добавена във версиите от CS6 нагоре. Ето тук има сравнителна таблица на основните функции в различните версии на photoshop https://www.adobe.com/bg/products/photoshop/versions.html

   инж.  Милка Нешева:

  Милка Нешева - На моя компютър е инсталирана програмата Fhotoshop

  Tea:

  Здравейте , при бен четката неможе да стане на голяма точка а стои просто като молив ? Опитах всякакви варианти да я направя на голяма точка ,но не става :)

  Tania:

  В  CS5 НЕ НАМИРАМ ОПЦИЯ ЗА АВТОМАТИЧНО ЗАПАЗВАНЕ НА ИЗОБРАЖЕНИЕТО

  Таня:

  Здравейте, когато дам на четката излизат само точки и фотошоп забива и изобщо няма как да се запази.

  Гроздан Костадинов:

  Здравейте, като изберете четката, кликвате на канваса с десен бутон на мишката и от там може да регулирате размера на черната точка.

 • Къде се намират auto save настройките на MAC ?

  Мая Пауновска:

  Как мога да променя настройките за автоматично запазване на изображенито на Маc ?

  Ивайло Искренов:

  Здравей Мая,

  аз лично не ползвам PS за МАС и не мога да помогна много по въпроса, но доколкото виждам в интернет е възможно тази опция да липсва изцяло за МАС.
  Viktoria Tmcheva:

  за голяма радост в сс и като цяло при мас може всичко. А графичен дизайнер да не знае и не използва мас не е сериозно, нищо лично!

 • Каква е разликата при запазване в различните Format Options?

  Даниела Найденова:

  Когато запазваме като jpg, във Format Options има 3 опции, каква е разликата между тях? Ако изберем третата - Progressive, се активира опция Scans с падащо меню за избор на стойност от 3 до 5 - това каква функция има? Благодаря! :)

  Ивайло Искренов:

  Здравей, в тази част се определя типа на формата на файла. Baseline (“Standard”) типа, създава файл, който се разпознава от повечето браузъри (препоръчителният избор в много случай) ; Baseline Optimized създава файл, който е с оптимизирани цветове и малко по-малък размер на файла (леко се занижава качеството за сметка на големината на файла). Progressive създава файл, с прогресивно увеличаване на детайлите, като ти избираш колко пъти (на колко нива) да се запазят детайлите, но не всички браузъри поддържат файловете, сейвани по този начин.

  Даниела Найденова:

  Много полезна информация, благодаря! :)

 • Ивайло Искренов:

  Здравей Габи,
  стойностите които виждаш в пиксели при стартиране на нов файл ще бъдат равни на големината на селекцията която си направила и си изпратила в буфера. Ако си селектирала нещо от изображение по което си работила с големина 10х10 пиксела и го копираш (или натиснеш Ctrl+C), следващият ти нов документ ще започне с "предложената от PS" големина 10х10 пиксела. По тази причина твойте стойности са различни от посочените в урока.

 • Как мога да добавя разширение  .jpg?

  Десислава Златева:

  При запазване, не ми дава опция да запазя файла като .jpg, защо? Дава ми единствено разширенията .tiff, .raw, . psb. Трябва ли да правя нещо допълнително за добавя .jpg, към списъка с възможните разширения?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, пробвай да използваш опцията Save as... , като така може да презапишеш и текущият файл върху вече съществуващ. В този случай трябва да имаш възможност да избереш .jpg като файлово разширение.

  Десислава Златева:

  Благодаря. По този начин ми излизат всички формати :)

  Danela:

  Здравейте на мен не ми излиза изобщо jpg нито е save save as

 • Защо трябва да повишим стойността на резолюцията, която по подразбиране е 72 пиксела на инч ако предвиждаме печат и на какво друго влияе, при положение че изображението ни е фиксирано колко на колко пиксела е?

  Jullian Angelov:

  трябва да повишим стойността на резолюцията, която по подразбиране е 72 пиксела на инч ако предвиждаме печат и на какво друго влияе, при положение че изображението ни е фиксирано колко на колко пиксела е? Разделителнаа способност на различните видове принтери е различна. Има ли смисъл да завишаваме пикселите на инч над тия, които може да изпечата принтера? Разглежда ли се въпросът за печата по- нататък в курса?

  Peter:

  Може би става въпрос за печат в печатница, не на принтер.

  Rumen Gotsev:

  Ако ще даваме нашите изображения за печат е задължително следното действие: Създайте нов документ с 600 пиксела на см (пиксела/см) и: 1. цветови модел от rgb да стане на cmyk-menu Edit>Convert to Profile. Появява се диалогов прозорец Source Space Profile: sRGB IEC31966-2.1 Destination Space Profile: Working CMYK - U.S. Web Coated (SWOP) v2 и най-накрая натискате ок. 2. Съхранете файла като TIFF - TIFF e много голям файл о ,пжете да го съхраните като PDF. Photoshop-Save As-Изберете PDF. 3. Настройте вашия pdf файл на High quality print - съхраняваме вашия файл и го изпращаме в печатницата за печат.

 • Как да направим GIF формат?

  Боряна:

  Здравейте, има и опция Save To Web (Ctrl + Shift + Alt + S). На този линк има повече информация за нея : http://itschool.dev.bg/tutorials/article/3939/

  Ивайло Искренов:

  Здравей,
  да, освен със Save for web можеш да съхраниш изображението в gif формат, като просто го пресейваш с командата Save as ... там също я има тази опция, ако това е което ти трябва.

 • Защо не ми се получава голямата плътна черна точка?

  Ivan:

  Здравейте, опитвам се да направя картинката както е в урока. Създавам си Canvas-a. Избирам функцията Brush tool (четката) и с десен бутон на мишката увеличавам точката до желания размер, както е на приложената снимка. Но нито мога да я направя да е плътна черна, нито мога да я запиша в Canvas-a. Единствено голяма бяла точка и при мърдане на мишката и тя се мърда и нищо не може да се прави с нея. Помагайте!

  Ивайло Искренов:

  Здравей, какви са ти цветовете за background и foreground? Както на отбелязаното изображение ли са?

  Ivan:

  Здравейте, коригирах ги както са при Вас. Но сега ми става една черна размазана точка.

  Ивайло Искренов:

  Във втори модул има урок, който разяснява всички тези неща около четките, урока се казва Brush и там ще видиш решение на тези проблеми. Въпреки, че в момента може да искаш да откриеш решението точно на този въпрос те съветвам да гледаш последователно уроците и нещата постепенно ще се изясняват. Конкретно за четката - в момента е "размазана точка" заради твърдостта която е избрана - с други думи колко да е плавен прехода към външният контур на четката. Това може да серпомени с шорткът - Alt+кликване и влачене с десен бутон на мишката (докато е активна команада Brush Tool). Ако влачиш на ляво или надясно ще променяш големината, а ако влачиш на горе или надолу ще променяш твърдостта й.

  Ivan:

  Благодаря Ивайло. Урок 8 в модул 2 ми даде отговор на въпроса. Вече се получава желания ефект.

 • Защо не мога да направя Save в JPEG формат?

  Деси:

  Изписва ми грешка при записване в JPEG, същото изписва и при опит за запазване във формат PING. И в още няколко формата. Къде бъркам?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, кога се получава това - когато файла е отворен и избереш Save As ли?

  Деси:

  Здравейте, Да избирам Save as. Използвала съм филтър и съм създала още един Layer. Благодаря!

  Ивайло Искренов:

  Бутона Save на предишният скрийншот е активен, какво става като го избереш? Направи един скрийншот ак ообичаш на съобщението за грешка, ако излиза такова да видим защо не се получава.

  Деси:

  Но този път успях да го запиша. А предните пъти след натискане на бутона ОК, ми излизаше диалогов прозорец с надпис, че нямам достатъчно свободна RAM.

  Ивайло Искренов:

  Ok, радвам се че се е оправило ... а иначе ако пак излезне този проблем може да увеличиш количеството използвана RAM от Edit->Preferences->Performance

  Деси:

  Благодаря много!

 • Как да наглася сътвореното от мен принтиране?

  Габриела:

  Здравейте, как да запазя изображението, за да изглежда добре като се принтира да не седи като размазано?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, с какви размери е изображението и на каква големина се опитваш да го принтираш и също така с какъв dpi?

  Ивайло Искренов:

  Не знам как се е получило при теб, но при мен когато създам документа с тези размери получавам доста по-голям брой пиксели. Пробвай да дублираш слоевете (десен бутон - Duplicate Layers) с направеното в нов документ да видим дали ще има промяна.

  Габриела:

  Получава се наслояване, но как да си оправя настройките. Пробвах различни нови документи и не ми излизат толкова пиксели като при вас на снимката. И как е по добре да се принтира в какви цветове и през jpeg или направо през photoshop? Трябва ли да се сложат някакви маски, защото Drop shadow ми се принтира на точици само и .. не е много красиво? Благодаря предварително.

  Ивайло Искренов:

  Мисля че видях от къде идва разминаването - при теб резолюцията е останала пиксели за инч, за това имаш различне брой точки в документа, промени го на пиксели за сантиметър и трябва да се получи

  Иначе това че изглежда "на точки" мисля че идва точно от там - не достига резолюция. За принтирането, зависи - ако го пращаш на печатница, те си имат изисквания как да бъде, а ако си го принтираш на домашният принтер, аз бих запазил изображението в CMYK (м.Image-> Mode) в .png формат и така трябва да получиш при принтирането доста близък резултат, до това което виждаш на екрана.

 • Защо нямам разширение .jpg?

  инж. Юлия Петрова Савова:

  Защо нямам разширение .jpg ? Използвам опцията Save as. С PS CC 2018 съм.

  Ивайло Искренов:

  Здравей, в какъв формат е изображението, което е отворено и обработено и след това искаш да го запазиш?

  инж. Юлия Петрова Савова:

  Изображението може да се запаси само като .PSB.

  инж. Юлия Петрова Савова:

  или форматите, които по- горе се виждат.

  Ивайло Искренов:

  Да, но втпроса ми беше за изображението което отваряш и след това искаш да запазиш в PS или това става и с нов файл? Предлагам да провериш първо проблема с видеокартата от другият пост и след това ще видим дали ще се оправи.

 • Защо при създаване на нов файл се появява съобщението "Could not complete the command because the scratch disks are full?

  инж. Юлия Петрова Савова:

  Създавам нов файл. Дава ми следното съобщение: Кой диск ми е пълен? На хард диска имам 436 GB празно място. Увеличих и RAM паметта от Edit/Preferences/Performance на 3079MB. Когато отварям файл ми дава съобщение: Как става актуализирането на драйвера на графичната карта? Може би поради всичко това не мога да запиша файла с разширение JPG

  Ивайло Искренов:

  Здравей, с каква видео карта си и успя ли да актуализираш драйверите?

  инж. Юлия Петрова Савова:

  Здравейте. Намерих .JPG формата без да актуализирвам драйверите. Просто при PS CC 2018 имало в началото една настройка при отварянето на файла и трябва да се избере Art&Illustration.