FreeTransform Tool

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
С Free Transform Tool можем да : 
Маркираме части с подобни цветове
Скалираме изображението само по височина
Скалираме селектираната част с направление по наш избор
Направим текст с 3D ефект

Въпроси и отговори

 • Виктория:

  Разбрах от урока за Gradient Tool как Background-а да го превърна в леър и тогава имам възможност да оправя Opacity, но в този случай се променя целият Background, а не само сянката под рамката, която всъщност искам да променя.

  Ивайло Искренов:

  Здравей,

  селектираният слой е Background, затова всичко което правиш ще афектира върху него. За сянката зад картината  - аз съм я добавил в отделен слой, на който да мога да контролирам прозрачността независимо от другите леъри. При теб този слой липсва - виж пак видеото след петата минута.
 • Каква е клавишната комбинация, за намаляване на размера, при Мак?

  Мая Пауновска:

  Здравейте , интересува ме има ли кавишна комбинация за намаляване размера на четката и опаситито при Мак . С alt и десен бутон не става при мен 

  Ивайло Искренов:

  Здравей,

  пробвай с Ctrl + Opt + mouse (drag)
  Мая Пауновска:

  ctrl+alt наляво и надясно ми сменят големината, но когато движа мишката нагоре и надолу не се променя opacity , aми hadrdness ...

  Gergana Ivanova:

  Отидиди в Preferences > General и махни отметката на Vary Round Brush Hardness based on HUD vertical movement

  Ирина:

  Благодаря, Гергана.

  Nevena:

  Много полезно! :)

  Marin:

  Аз мисля ,чe drop shadow прави сянката на обекта много по добре от колкото да рисуваме с четка върху него

 • Как да добавя липсващ инструмент в Tool-Box?

  Daiana Tzvetkova:

  Функцията Crop липсва в лентата отстрани (вероятно отново се дължи на Ps-версията). Може ли да ми кажете откъде да я добавя?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, може би инструмента crop tool е в лентата с инструменти, но не го виждаш, защото може да е активен друг инструмент от групата - например slice. Това е петият инструмент от горе на долу - кликни върху иконката на инструмента и задръж. От дясно ще се появят възможните други инструменти в тази група. Другият начин да активирапш командата Crop е с клавиша "С".

 • Какви характеристики трябва да имат изображенията за "фитване"/като рамката и картината в урока/? 

  Лилия Иванова:

  Здравейте! Точността при "фитването" автоматично ли се изпълнява от програмата или зависи от степента на скалирането? Има ли специални изисквания за изображенията като това с рамката от горния пример? Освен при механично наслагване на две изображения едно върху друго, при какви други случаи може да се използва подобна техника, ако има функция за автоматично "фитване"? Предварително благодаря! Версия CS6

  Ивайло Искренов:

  Здравей, изображение от даден слой не може автоматично да fit-не в позиция от друг слой. Както в примра с картината и рамката, при трансформирането на слоя с картината с Ctrl+T (и десен бутон след това върху изображението), могат да се избират и различни опции за манипулиране и "изкривяване" на форма.

 • Как

  Jullian Angelov:

  да "заключим" картината и рамката и да ги скалираме и местим после заедно? Проблемът е, че те са в различни слоеве. Възможно е при скалирането да ни се появи като несъвпадение тънка линийка между двата обекта. Ако изображението е увеличено се вижда и дразни, Но ако ги "заключим" заедно и ги свием, малкото несъвпадение ще намалее като абсолютна стойност от мащаба и навярно ще стане невидимо. Освен това по- лесно ще ги обработваме като един обект.

  Ивайло Искренов:

  Здравей,
  ако искаш да скалираш двата обекта едновременно, селектирай и двата слоя със задържан Ctrl и тогава натисни клавишната комбинацiя Ctrl+T и тя ще действа за двата обекта едновременно. Другият вариант е да обединиш двата леъра, след като ги електираш с Ctrl+E и да работиш с тях като с един обект.

 • Може ли

  Jullian Angelov:

  при ротация (от free transform) да декларираме ъгъла на който да се завърти обектът наместо да го нагаждаме "на око" и как става това? Предполагам по подобен начин ще можем да преместваме обекти строго хоризонтално или вертикално, както и да скалираме в точен процент спрямо оригиналният размер на елемента .

  Ивайло Искренов:

  Здравей,
  може да се въведеш точен ъгъл на завъртане, след като стартираш командата за трансформиране с Ctrl + T (виж прикаченото изображение).

 • Може ли многото трансформации да повлияят на качеството на изображението?

  Jullian Angelov:

  многото трансформации да повлияят на качеството на изображението? Работим с растерни изображения. Ако разтегнем изображение, в което има наклонени линии, често те стават на "стъпълца". Може ли неколкократното трансформиране на един растерен обект да вложи качеството на изображението и ако да - как да избегнем влошаването?

  Виолета Христова:

  Мисля, че за да се запази качеството на изображенията при работата с тях и тяхната трансформация, е необходимо те първо да се направят smart objects, за да запазят пълната си информация и от там - своето качество.

 • Ивайло Искренов:

  Здравей,
  може да провериш дали тази отметка, както е показано на прикаченото изображение е сложена =>

 • Как да предпазим вмъкната картинка от размазване при прилагане на Трансформ?

  Боян Бонев:

  Само да споделя, че ако направим размера на картинката на планината предварително по-малък, отколкото е рамката на картината, а след това трябва да го увеличим, за да запълни рамката, тогава изображението на планината се размазва след увеличаването му. Затова, когато скалираме изображение (или ако оригиналното изображение е по-малко), трябва да внимаваме да не го правим по-малко от мястото, където ще го поставим. Защото когато се намалява размера на определен слой, Фотошоп премахва пиксели и се губи от качеството. След това, увеличаването на размера не връща качеството на скалирания лейар. Това не важи за текста, изписан във файла, който обработваме. Поправете ме, ако не съм прав.

  Ивайло Искренов:

  Здравей, този ефект на намаляване на качеството и растеризиране найстина се забелязва в описания случай и може да се избегне, ако преди да направим трансформациите направим слоя Smart Object (с десен бутон върху слоя).

 • Защо клавиша shift не работи в команда с друг клавиш

  Liliya:

  Имам проблем с използването на shift в команда- в този случай е свързано с поставянето на светлосянката на картината в права линия, но по подобен начин командата за изправяне с quick selection tool + shift също не проработи. Каква е причината според вас? (CS6)

  Ивайло Искренов:

  Здравей, по принцип няма причина да не работи и не зависи от версията ... в другите програми работи ли? И тук другите бутони например Ctrl работят ли? Има ли команда в която да работи?

  Liliya:

  Здравей, благодаря за отговора. Всъщност разреших мистерията сама, извинявам се, че не помислих преди да пиша. Истината е, че винаги натисках първо шифт самостоятелно и след това клавиша за определената команда и съответно активирах пан командата...

 • Как да си направя рамките на отделен слой ?

  Виктория Георгиева:

  Имам много инересен въпрос,може би решението е доста,но не успях да се досетя! Въпроса ми е следният,ако вече съм изтеглила това изображение готово и там вече си има рамки на стената,но аз искам да ги направя на отделен слой,за да мога после да им променя цветовете,как бих могла ? Благодаря предварително?

  Виктория Георгиева:

  съжелявам,но нещо не можа да ми се качи снимката

  Ивайло Искренов:

  Здравей, за да смениш цвета на рамките, не е необходимо да ги отделяш като нов слой - селектирай ги (например с Quick Selection Tool) и докато е активна селекцията направи един нов слой от тип Hue and Saturation. Така селекцията ти автоматично ще се превърне в маска и ще можеш да корегираш цвета. Ако все пак искаш да са нов слой - след като направиш селекцията, кликни с десен бутон и избери Layer via Copy.

  Виктория Георгиева:

  Много Ви благодаря !

 • Има ли алтернатива на Ctrl + V?

  Мая Миленкова:

  Здравейте! Зациклих на преместването на рамката върху стената. Маркирам рамката, Ctrl + C, отивам на главното изображение и нищо не ми се получава с Ctrl + V. Аз ли не дочух коя е буквата за комбинация? Има ли и друг начин?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, клавишната комбинация която се използва във видеото е Ctrl+V, може да я замениш с команда от менюто Edit->Paste.