Определяне на подходящ размер

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Въпроси и отговори

 • Как да определим размер за нов сайт?

  Веселина Грозева:

  Докато гледах урока се породи въпросът - как да определим размера на изображение например за нов сайт. Имам в предвид тепърва ще се прави сайта и няма изображение, което да използвам за източник на информация. Има ли там някакви "правила" и "изисквания" към размера му? Благодаря!

  Ивайло Искренов:

  Здравей Веселина,

  правилата за големините и разположението на изображенията в сайта не мисля че са утвърдени и застъпени, защото става въпрос за поднасяне на визуална информация, която във всеки сайт е различна и за различните области на приложение е подходяща различна структура. За това по-скоро може да се говори за "типови" сайтове, където подобни размери ще са по-скоро подходящи отколкото правилни. Ако сайта ти показва новият модел автомобил на някой компания, може да искаш да заложиш на едно, голямо изображение, ако обаче сайта ти е за продажба на бижута, сигурно ще заложиш за много на брой и малки изображения. Много зависи от предназначението и функцията на сайта ... и според мен лично основното изискване е да изглежда добре (което също е условно) и да е "хармонично" спрямо цялото съдържание, да е са спазени най-основните правила на композицията.
    Другият полезен вариант -поне като начало, е да разгледаш подобни сайтове и да видиш там как са структурирани нещата ... малко творческо взаимстване :)
    Ако някой се занимава с разработване на сайтове, може да допълни темата с примери или правила, утвърдени в практиката :)
  Веселина Грозева:

  Благодаря! Много полезна и изчерпателна информация и ценни съвети!!!

  инж. Юлиан Ангелов:

  За определяне на размера на изображенията аз се водя от практически съображения. От години произвежданите монитори и дисплеи за лаптопи не са с традиционното съотношение 4:3, а с 16:9 или близки до него. Това ограничава възможностите си за "високи" изображения. Имате ограничения и от това как ще изпълните сайта и ако ползвате CMS ( напр. WordPress) - и от темите, които са подходящи в контекста на излагане на информацията на сайта - дали има или няма странична лента, стики меню ( което остава винаги в горният край на екрана) и др. такива особености. Силно нежелателно обаче за посетителя на сайта е изображението да не се вижда цялото, а да се налага да се скролва, за да се разгледа. Аз за себе си се убедих, че е най-удобна страницата за разглеждане, ако позиционирам изображенията в единият край ( левият или десният - рядко има значение) а другата част от екрана да е запълнена с текста, който се отнася за изображението. А това предполага неголеми изображения, по възможност подбрани така, че да са в "портретен" вид - може би ако изберем изображение, което да стои добре 4:3 "изправено" в портретен вид. А ако имаме странична лента, която стеснява полето за основният текст - тогава да търсим подходящо изображение, което да изглежда 16:9 в портретен вид.

 • Как да променим размера на снимка?

  Цвета Тодорова:

  Здравейте, Моят въпрос е как да променим размера на снимка, без да променяме качеството й? Благодаря!

  Ивайло Искренов:

  Здравей, може да конвертираш снимката в Smart обект. Също така може да прочетеш още по темата тук във форума : http://aula.bg/question#id-130240000001

  Kristina Stancheva:

  Здравейте, този линк не е активен. Аз също се интересувам от този въпрос. Може ли да ни дадете актуален линк по темата? Благодаря!

  Kristina Stancheva:

  Благодаря!

  Rumen Gotsev:

  Урокът е от 2015 г. така видях от статията за пингвините, и тя е от 2015 г. аз мисля, че всичко е реално от 2018-2019 г. значи всичко ми се е струвало нереално, но е било преди 4 години. а дизайнът толкова много се промени и продължава с бързи темпове да се променя. следователно, човек постоянно трябва да обновява своите познания. софтуера също се променя. следователно, човек трябва да приема всяко предизвикателство и да се справи с него. Уменията също трябва да се променят. Това го показва постоянната практика. Теоретично всяко нещо изглежда много лесно, но практически - всяко действие е премерено и не винаги човек иска да направи нещо ново. аз се запознах с фотошоп 6 през 2006 г. бях тогава само един ентусиаст. после минах на версия 7.0, но не познавах програмата в дълбочина, но не се бях запознал с каналите, а тогава ми е липсвало въображение. За да можем да кажем, че умеем да работим с Фотошоп, трябва да имаме голяма доза въображение, трябва да си представяме невидимите идеи, които искаме да получим като видими резултати. аз в последствие се запознах и с книги по фотография, започнах да се уча да снимам. отидох да уча магистратура в амтии пловдив - специалност графичен дизайн и фотография. а преди да запиша да уча, отидох в едно малко студио да се запозная практически с фотошоп и корел дроу - програма за векторна обработка. теоретично не бях подготвен, но ме подготвяха практически. с програми като фотошоп и корел се запознах малко по-надълбоко в един курс на пловдивската регионална сиско академия. там поне един два месеца отделяхме внимание как работят тези програми. после трябваше да чета "туториали" по корел дроу и фотошоп. с илюстратор се запознах през 2009 г. а с индизайн през 2016 г. аз все още търся нови неща, които искам да науча от по-опитни и приветливи потребители. човек ако иска да научи най-необходимото и най-важното, той ще успее. в мен има нещо, което ме кара да харесвам фотошопа, това е този курс - тайните на фотошоп.

 • Може ли да дадете линк за сваляне!

  Георги:

  Здравейте! Може ли да дадете линк и описание за сваляне на програмата skitch? Благодаря!

  Ивайло Искренов:

  Здравей, за съжаление от Evernote, спират поддръжката на Skitch за Windows и няма да можеш да я свалиш от официалният сайт, но може да пробваш от този адрес :
  http://www.techspot.com/downloads/downloadnow/5705/?evp=cbd9d319fb05a26f9273e3d881f2594f&file=1

  Георги:

  Благодаря! Добра работа върши.

  Николина Танчева:

  Ако откривате трудности да си свалите тази програмка, може да използвате и "Изрязващ инструмент" (който по подразбиране си е в пакета на Microsoft на почти всеки компютър). Изрязвате селекцията, записвате я и с десен бутон в свойствата може да откриете размерите на изображението. Принципа е подобен :)