Save for web

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Въпроси и отговори

 • Може ли да направя едно уточнение?

  инж. Юлиан Ангелов:

  едно уточнение? За мобилният интернет - абонаментните планове обикновено се предлагат с някякви "бързи" мегабайти включени в плана, след изтичането на които падат на ниска скорост. За Мтел и Норд ( бивпият Globul) тази скорост е 64 килобита за секунда, а за Vivacom - 128 килобита за секунда. Освен това имайки регламентиран обем "бързи " магабайти вие обаче нямате гаранция че ще я получите. Може да попаднете на място къдети или няма 3G / 4G или по някакви причини я клетката е заета с много потребители я друго и накрая да получите 2G. При това в договора е описана скорост а първите ( 500-2000-5000 или колкото е договора) мегабайти, но не е уточнявано какво става ако ползвайки "първите" не ви се предостави високоскоростна услуга. А ефектът от бавното зареждане се мултиплицира с всяко вмъкнато изображение - колкото ги имате в сайта. По отношение на намалянето на размера на изображението - повечето CMS (WordPress) имат таква вградена възможност както в самата среда, така и за инсталируемите приложения ( примерно тия които създават галерии) Но нерядко начинът им на действие не е този, който бихме желали ( прмерно привеждат всички намалени вече файлове само в JPG, като прозрачният фон се заменя с бял и това налага преработка на изображението, защото закрива други елементи от страничката, или до еднотини размени на изображенията, което невинаги е удачно и е добре да ги използваме след като сме ги разучили как действат.

  инж. Юлиан Ангелов:

  На свой ред повечето мобилни устройства имат големина на екрана от порядъка на 480 х 800 пиксела, някой производни на около 900 х 500 и малко (елитарно скъпи и рядко продавани) имат над 1000px по по- голямото си измерение Браузърът на мобилното устр. естествено свива изображението за да го вмести заедно с другите елементи на страничката на екрана и разликата от поставеното от нас изображение до реално показаното излиза че напразно би породила трафик. Може би правейки страничката ако искаме да я оптимизираме до край трябва да имаме за всяко изображение 2 версии - за компютър и за мобилно устройство и чрез средства на средата за създване на сайтове да се зареждат малкият файл в мобилното устр-во. Но това вече е предмет на други дисциплини в Аула. Цветността на всеки пиксел от изображението ( както беше обяснено в уроците в които ползвахме Eyedropper Tool ) е съставено от 3 байта за 3-те цвята. А размерът на изображението в общ брой пиксели е произведение на пикселите в широчина и пикселите във височина на изображението. Ако намалим цветността от 24 битова ( по 1 байт за всеки от трите цвята) на 8 битова ние можем да намалим обема на файла 3 пъти при катастрофално влошаване на качеството освен ако не е банер. А ако намалим малко размера на изображението в разумна степен, то произведението от пикселите би намаляло доста повече в проценти, а разликата всъщност се утроява, защото с всеки пиксел отпадат по 3 байта които го описват. Ето какво се получава при преминаване от 24 битова цветност (16 милиона цвята) към 8 битова (256 цвята), а размерът на файла намалява едва 3 пъти:

  Краси Кръстев:

  Здравей, Юлиян.

  Добро уточнение и една добра тема за дискусия.

  инж. Юлиан Ангелов:

  Благодаря! :) Ами... да дискутираме!

  Rumen Gotsev:

  Здравейте, Името Норд е неправилно! Произнася се и се пише на латиница: Т-е-l-e-n-o-r, на българска кирилица е Т-е-л-е-н-о-р. Цитирам: „За Мтел и Норд ( бивпият Globul)... “

 •  Каква е принципната  разлика между подготовката на изображенията за  facebook и тези за web?

  Александър Терзов:

  Здравейте. Каква е принципната разлика между подготовката на изображенията за facebook и тези за web?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, в самата подготовка на изображението, можеш да използваш показаните похвати и за web и за facebook. Показана е оптимизация за големината и резолюцията на изображенията, като универсален метод. Във видеото за изображения за facebook, основно е показано съобразяването с коректните крайни размери на изображението, така че то да се визуализира правилно в сайта на facebook - размери който в други сайтове са различни, но това не значи не не може да се оптимизира изображението по предишният посочен метод.

  Александър Терзов:

  Благодаря, но за съжаление не мога да се сетя кой е "предишния посочен метод". А като конвертирам снимките от 4272х2848 пиксела до 851х315 те се деформират.

  Ивайло Искренов:

  Изображението се деформира, защото изходната резолюция е с различно съотношение ширина-височина спрямо оригиналното съотношение, което при теб е 1,5 (4272/2848=1,5). За да не се деформира изображението ти и искаш да запазиш ширината да е 851 пиксела, трябва да направиш височината 851/1,5=567 пиксела.

 • Защо нямам Save for web?

  инж. Юлия Петрова Савова:

  Защо нямам Save for web? Как да запиша изображението, за да е подходящо за web? С PS CC 2018 съм.

  Ивайло Искренов:

  Здравей, провери за тази команда в менюто Export ->

  инж. Юлия Петрова Савова:

  Благодаря. Там е.