Lasso

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Какво можем да правим с инструментите от група Lasso ? 
Само овални селекции
Приближаваме изображението
Не можем да селектираме правоъгълник
В зависимост от инструмента в тази група, можем да правим както праволинейни така и криволинейни селекции

Въпроси и отговори

 • Как мога да си сменя курсора на мишката?

  Ваня Иванова:

  Здравейте, дали е възможно да си сменя курсора на мишката, така че като избера даден инструмент тя също да се промени спрямо инструмента. А не да бъде с един и същ изглед. (Photoshop CS6)

  Ивайло Искренов:

  Здравей Ваня,

  по принцип е точно така и става автоматично - курсора се променя в зависимост от командата. При теб при изпълнението на различните команди един и същи курсор ли виждаш?
  Ваня Иванова:

  Здравей,
  да точно така. Виждам все един и същи курсор. А не както е във видеото, когато се избере дадена команда той да се промени спрямо нея. Има ли опция това да се поправи. Благодаря за отделеното време.

  Михаела Михайлова:

  Здравейте, Ваня! Проблемът с невъзможността да се смени курсорът на мишката може да се корени в настройките на вашата операционна система, а не в настройките на Ps. Вижте дали има отметка пред командата за разрешаване на темите да променят курсора на мишката, в контролния ви панел (ако работите с Windows)

  Ивайло Искренов:

  ... също така може да провериш да не би случайно да ти е натиснат Caps Lock-a

  Ваня Иванова:

  Благодаря и на двама ви. Проблемът е бил в Caps Lock-a.

  Диана Георгиева:

  И аз имах такъв проблем.Става при неволно натискане на Caps при работа.

  Айнур:

  Здравейте, на мен не ми се появяват магнетик ласото и другите, които са към инструмента ласо. Кликвам в долния десен ъгъл на инструмента и въобще нищо не се появява. При другите инструменти е същото. Да не би да съм кликнала нещо погрешно?

  инж. Ваня Иванова:

  Задържаш ли с мишката когато кликваш в десния ъгъл?

  Михаела Михайлова:

  Здравейте Айнур! Кликнете с десния бутон на мишката върху десния ъгъл на иконката, ако не става просто задръжте десния бутона на мишката и минете настрани с нея.

  инж. Димитрина Янева:

  Опитай да кликнеш с десен бутон на мишката върху инструмента който виждаш.

  инж. Димитрина Янева:

  Всъщност инж.Михайлова е дала същия съвет.


  Георги:

  Здравейте! Рисувам квадрат на нов леър но когато искам да го манипулирам като обект с черният тул се появява забранителното кръгче. Леърът е със смарт обджект. Какво трябва да направя за да мога да добавям нови точки с пен тула?

  Ивайло Искренов:

  Здравей Георги,
  за да добавиш нови точни отгоре, може би е най-добре да го направиш в нов, празен слой, над този с квадрата. А ако не ти позволява манипулации с някой инструменти докато е Smart Object, ще трябва да го растеризираш (десен бутон на самият layer).

  Георги:

  Благодаря, с нов слой се получи.

  Kalina Yotova:

  Здравейте! Когато очертая оберт с някой от Lasso инструментите, как мога да го копирам след това? (Казва ми че не може да се копира, защото избраната зона е празна)

  Kalina Yotova:

  Беше заради layer-a! Сега е ок! :)

 • Защо с еднократен клик ?

  Краси Кръстев:

  Ако съм селектирал нещо и искам да премахна селекцията ( при активен инструмент lasso selection ) , във видеото се казва че трябва да кликна някъде еднократно.При еднократен клик започвам просто нова селекция. Не трябва ли да е двоен клик в една точка или е въпрос на настройка ?

  Rumyana Naicheva:

  Здравей! Селекция, независимо как е направена, можеш да премахнеш с комбинацията "Ctrl + D". А да ти отговоря и на въпроса с еднократния клик - при активен инструмент Lasso имаш опции за селекцията, които съм посочила на снимката.
  Когато активираш номер 1, това означава, че ще можеш да правиш еднократна селекция. При клик, старата се чисти и можеш да направиш нова.
  Ако е активирана опция 2, можеш да правиш колкото поискаш селекции (предходната няма да се чисти с клик). Можеш да добавяш област към първоначалната селекция.
  При опция 3 можеш да изваждаш (деселектираш) област от първоначалната селекция. Не се чисти с еднократен клик.
  При 4 остава селектирана областта, в която се пресичат две селекции. Тук можеш да изчистиш селекцията с еднократен клик.

  Maximus Aref:

  Привет :) Как мога да увеличавам и намалявам селекцията,когато е пейстната в нов леър?

  Ивайло Искренов:

  Здравей,
  от менюто Select->Modify->
  Expand - ще увеличи селекцията
  Contract - ще намали селектираната площ.

 • Защо не мога да запазя PSD file!

  Елена Петкова:

  Здравейте, имам проблем със запазването на фотошоп файловете. Натискам File/ Save as/ Photoshop PSD/ Save изскача ми прозерец за Photoshop format options и с отметката за maximize compatibility и без нея резултата е един и същ. Като отида в директорията, където съм запазила файла иконката е бял лист и не мога да го отворя повторно. Благодаря

  Ивайло Искренов:

  Здравей,
  вижда ли се в какъв файлов формат е запазен файла? Какво става когато избереш друг формат - например jpg? Мaximize compatibility няма отношение към проблема - тук става въпрос за това файла да бъде отворен с друга програма която поддържа "слоеве". Направи ако обичаш един screenshot на запазеният файл да видим как изглежда.

 • Защо ми се промени начина за избиране на даден инструмент?

  Владо Колев:

  Досега като кликна и задържа ляв бутон върху даден инструмент ми се отваряше менюто с вариантите на инструмента, а сега с ляв бутон нищо не се получава. За да сменя инструмента трябва да кликна с десен бутон и тогава ми се отваря падащото меню за смяна на инструмента. Как да си върна настройките по подразбиране? Имах проблем с мишката и вероятно докато съм се занимавал с нея съм променил неволно някои настройки.

  Владо Колев:

  И още нещо, когато съм направил селекция с Magnetic Lasso tool и искам да изтрия селекцията с нов клик се изтрива старата селекция, но автоматично започва нова оттам където съм кликнал. На инструмент 1 съм от отговора на Rumyana Naicheva.

  Ивайло Искренов:

  Здравей,
  провери първо какво е станало с мишката ти, да не би в нея да е проблема. А иначе можеш да reset-неш Photoshop, като задържиш Alt+Control+Shift по време на стартирането на програмата - веднага след стартирането, докато зарежда още.

 • Защо не работи упражнението?

  Владо Колев:

  При мен не работи упражнението след този урок. Не се изпълнява командата ВЛАЧИ.

  Мария Балева:

  Здравейте, да има проблем с упражнението. Веднага щом го редактираме ще го качим към урока.