Методи за смесване на слоеве (blending modes)

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Кой е blending mode-a по подразбиране за слоевете ?
Normal
Screen
Multiply
Darken

Въпроси и отговори

 • Защо при мен blending moda не съответства?

  Ваня Иванова:

  Здравейте, имам някакъв проблем с blending moda, защото какъвто и тип на смесване да избера не съответства с тези във видеото като краен резултат. Photoshop CS6

  Ивайло Искренов:

  Здравей Ваня,

  blending mode-овете са универсални и еднакви, даже и в други софтуери в който ги има работят по същият начин. Възможно е съвсем леко разминаване в цветовите нюанси, което може да е проблем от компресията на видеото, от яркостта на монитора ... обаче не би трябвало да има сериозни разлики.
  Когато отвориш финален файл от урока как изглежда, има ли разлика в него ?
  Ваня Иванова:

  Здравейте, когато отворя финалният файл нямам проблем. Проблемът ми се появява, когато реша да сложа филтър на изображението и смесвам със слой който има градиент. Разликата се появява в един, два от blending mode - овете. (Като например Linear Light) Както е в урок 11 от 2 модул. Извинявам се, може би там трябваше да задам въпроса.

  Ваня Иванова:

  Ето това се получава.

  Ивайло Искренов:

  Има разлика найстина, но не знам от какво се поражда. Доста странно, отварям го отново и при мен виждам резултата от видеото :) Всичко друго изглежда еднакво от screenshot-a, само крайният резултат се разминава :) Пробвай с някои от другите файлове в курса и ако има разлика отново ще търсим някакво решение.

  Svetla:

  Мисля, че несъответствието е от различния blending mode В урока за градиенти е избран Linear Burn, а в примера на Ваня е избран Linear Light.

  Мирослав:

  инж. Ваня Иванова май има моя проблем, или по-скоро аз нейния. Ако открие причина или решение може да пише тук или в другия урок за смесването който е назад --->http://aula.bg/question#id-187904000001

 • Мария Балева:

  Здравей, направихме проверка и файловете се свалят. Излиза ли ти съобщение за грешка при опит да свалиш файла ? Пробвай от друг браузър. С Google chrome не би трябвало да има проблем. Ако отново не успееш да свалиш файловете ми пиши на maria@infosense.bg

  Ivelina:

  Не получавам съобщение за греша. От друг комп. също с Google chrome успях

  Vgk:

  Може да е от настройките на браузера. Пробвай върху допълненията(файловете) които искаш да сваляш с десен клавиш на мишката - "отваряне в нов прозорец" -ще се свалят в Download.

 • Защо не ми разчита файла в PDF ?

  Savina Nikolova:

  Защо не ми разчита файла в PDF методи за смесване на слоеве? С мас съм, не знам дали това е проблемът. Досега не съм имала проблеми с други файлове...

  Ивайло Искренов:

  Здравей,
  pdf-a от линка и самият линк работят както трябва. Провери дали програмат с която го отваряш е наред. Ако продължаваш да имаш проб;еми с това- пиши пак и ще ти изпратим съдържанието в текстов документ.

  Matilda J-W:

  Файла се отваря на Мак с Adobe Acrobat.

  Петър:

  При мен се получава същият проблем. Когато Photo Shop е отворен не ми отваря никакви PDF fails, когато обаче е затворен се отварят нормално. Ако отвориш първо PDF fail, а после си заредш Photo Shop и двете апликации си раотят нормално. Аз съм със съкратенета версия CS6 и Acrobat Distiller 8.

 • Може ли още малко уточнения..

  Надя:

  Базовото изображение (М03_L10 - base) jpeg формат ли остава, или също трябва да е трансформирано в лейър? И задължително ли отваряме друго изображение като отделен лейър, за да ползваме blending modes (като тези, които вие сте отворили), или може и при ползването на "adjustment" лейърите да правим и Blending mode? Например правим "Curves" на отделен лейър и го смесваме чрез Multiply с основното изображение...?

  Ивайло Искренов:

  Здравей Надя,
  Blending Modes за изображенията са активни когато имаш слой. Те са активни и също така и за Adjustment Layer-ите. Ако не можеш първоначално да предвидиш резултата от смесването, експериментирай - сменяй ги и виж какъв е резултата.

 • Ивайло Искренов:

  Здравей Даниела,
  за да бъдат активни Blending Mode-овете слоевете трябва да са "видими". Селектирай иконката с окото пред името на слоя и след като са видими вече ще можеш да избереш blending mode.

  Даниела:

  Благодаря :)

 • Коя лицензирана версия на Photoshop ще ми препоръчате, за момента използвам CS6, но не е пълна?

  Русана Драгомирова:

  Здравейте, Искам да си купя лицензиран Фотошоп, коя версия ще ми препоръчате, за момента използвам CS6, но не е пълна

  Ивайло Искренов:

  Здравей,
  аз лично ползвам и съм много доволен от версията CS6 и курса е записан на нея. Версията е стабилна и относително нова. Следващият вариант, който мога да препоръчам е CC версията, която е по-нова от CS6, но там има някой промени и визуално и функционално. Може би е добра идея да свалиш първо демо версия за CC да я използваш малко и да видиш каква реално е разликата. Според мен и двете версии ще ти свършат работа, просто трябва визуално да прецениш за момента, коя ти пасва по-добре.