Команда Undo и History

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Могат ли да се върнат три операции назад с Ctrl+Z ?
Да, но не всички операции
Да, ако използваме тази комбинация три пъти
Не, трябва да използваме Ctrl + Alt + Z, иначе ще се връща и повтаря последната операция
Да, това е универсална команда за всички програми

Въпроси и отговори

 • Какво се прави с иконките пред всяка операция?

  Лили Маркова:

  Какво се прави с иконките пред всяка операция? За какво са те? Каква е разликата ако е цъкнато на нея и ако не е?

  Петя:

  Поне аз си мисля, че е като Undo функцията, само че по този начин можеш да избереш точно коя корекция искаш да отмениш, без това да се отрази на останалите направени със същия инструмент. Примерно при brush правиш 4 точки, селектираш един от появилите се 4 реда в history прозореца, появява се иконката като на снимката, избираш history brush и пробваш коя точка се изтрива.Тази, която се изтрие е тази с иконката с четката и стрелката в history прозореца.

  Веселин:

  Използва се за art history brush. Това може би е една от най-сложните функции във Photoshop, но и е доста интересна. Виж това видео: http://aula.bg/u/MjEwMzc4MDk0Mw

  Генади Заяков:

  при мен alt+ctrl+z работи, но ако използвам комбинацията ctrl+alt+z се случва съвсем друго...Ge force experience...влизам в меню на видеокартата

  Флориан Георгиев:

  Използва се с History Brush ..четката взима това изображение от history-то, което е посочено с иконка-четчица и започваш да рисуваш с History Brush-а това, което е било нарисувано на онзи етап от историята. Обясних ли го добре?

 • Защо Eraser tool не работи?

  Николета:

  Защо при отворени две изображения (Window > Arrange > 2 - up Vertical) и използване на Eraser tool-a, той действа само на едното изображение, а когато дам на другото ( кликнала съм на съответното изображение, което искам да обработя) този tool се показва като избран от менюто, но не действа върху конкретното изображение? Другите инструменти работят и за двете изображения.

  Ивайло Искренов:

  Здравей,
  по-принцип този инструмент не се различава от другите по начина си на действие и след като другите работят, би трябвало и той да работи. Все пак, ако при селектирането на второто изображение, става активна друга команда, можеш да активираш гумичката с "E" от клавиатурата. Другото което може да провериш е кой слой е активен в съответния файл и дали виждаш действието на инструмента.

  инж. Юлиан Ангелов:

  Може потребителят да е опитал да използва Eraser Tool върху Background слоят на изображението. Много обработки не са достъпни за Background-a

 • Защо при мен Ctrl+Alt+Z не работи?

  Десислава Златева:

  При мен клавишната комбинация Ctrl+Alt+Z не работи. Не се променя нищо при използването й. Всичко останало сработва точно както е в урока.

  Ивайло Искренов:

  Здравей,
  клавишните комбинации, който са по подразбиране по принцип работят, но ако не си customize-вала много неща по PS (ако не си инсталирала филтри или други неща към него) може да пробваш да рестартираш основните настройки на PS, от м Edit - Preferences - tab General , задържаш бутона Alt и бутона Cancel се променя на Reset и след това го избираш и настройките се връщат в първоначалните.

  Alrstv:

  При мен не работи нито Ctrl+Alt+Z, нито дори Ctrl+Z. Reset-нах, но нищо не се променя. Edit + Step Backward и Forward си работят.

  Alrstv:

  след рестарт работят :)