Команда Pan

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Кое от изброените действия временно ще активира командата Pan ?
Кликване и влачене с мишката
Spacebar + кликване и влачене с мишката
Кликване и влачене с мишката при активна команда Move
Клавишната комбинация Ctrl + 0

Въпроси и отговори

 • Защо при задържан Space ...

  Ваня Иванова:

  Здравейте, Защо при задържан Space след кликване с мишката и влачене, изображението не продължава да се движи. (Photoshop CS6)

  Ивайло Искренов:

  Здравей Ваня,

  независимо коя команда е активна, ако изображението е zoom-нато, така че да е по-голямо от работното пространство, след задържането на Space и след това левият бутон на мишката, трябва да се активира командата Pan.
  Ваня Иванова:

  Командата е активна, но изображението не продължава да се движи, след като съм кликнала и с влаченето пусна (все едно се слайдва). Това не ми се получава.

  Ивайло Искренов:

  Ок, за целта трябва да е слойена отметка на чекбокса "Enable Flick Panning" в табулатора General, на прозореца Preferences (м. Edit).

  Ваня Иванова:

  Отметката беше сложена,но отново не се получава. Съжалявам за неудобството.

  Ивайло Искренов:

  Няма проблеми ... по принцип от там се контролира тази опция, не се сещам за друг контрол на този ефект :( Ще разгледам отново опциите и ако открия нещо допълнително ще пиша :)

  Ваня Иванова:

  Много благодаря за отделеното време. :)

  Михаела Михайлова:

  Здравейте, Ваня! Прочетох въпроса Ви и реших да се опитам да отговоря. 


  Първо трябва да увеличите мащаба на полето, в което работите и след това да натиснете бутона Spacebar, да го задържите, след това да влачите с натиснат десен бутон на мишката. Ако вашите настройки от менюто Edit/Preferences/General са с отметки както на посочения по-нагоре прозорец и нищо не се променя, то тогава отидете в лентата с инструменти и изберете Hand Tool. Вижте дали в лентата Option Bar (лентата с опции за инструмента) има отметка на Scroll All Windows. Ако има такава я махнете, за да се появи това приплъзване по работната област. 
  Ако обаче работите едновременно с много картинки и трябва да ги местите, пак е необходимо да поставите отметката там.

  Надявам се да съм помогнала с нещо. 

  Ваня Иванова:

  Благодаря за отговора. Но отметка нямаше. Опитах и с нея и без нея - не се получава. Явно има проблем с програмата.

  Иван Динев:

  Отключи си изображението с два клика върху лиер Begraund

  Ваня Иванова:

  Благодаря Ви. Но отново не се получава.  :(

  Лен:

  Здравейте, при мен командата Spase + кликване с мишката и влачене също не действа (Photoshop CC 2015), но със Spase + Shift + кликване с мишката и влачене се получи при едно отворено изображение :)

  Димитрина:

  Здравейте,и на мен не ми се получава,предпололагам защото съм с версия 5,дали е затова?

  Sisaria:

  Здравейте, за да слайдва изображението ви трябва да бъде увеличено (като изглед), повече отколкото е работното ви пространство. В противен случай няма как да се измества изгледа (слайдва). Увеличете zoom-a, докато интерфейса ви не се скрие от погледа ви и всичко ще стане както си трябва! :P

  Даниела Найденова:

  Когато ми се случи даден инструмент да си прави своеволия, това обикновено оправя нещата :) По този начин се "зануляват" настройките, които волно или неволно сме задали при работа със съответния инструмент.

 • Как мога да си активирам командата Eraser Tool? 

  Ели Петрова:

  Когато съм в този панел нямам реално премахване на част от изображението, само се появява окръжност(в зависимост от зададен профил на размер и четка), но няма промяна в зоната на въздействие-например в бяло както е в урока.

  Ивайло Искренов:

  Здравей,

  мога ли да те помоля да направиш един screenshot на тов акоето се получава и да го качиш тук, за да видим дали може да видим от къде идва проблема и какво става.
  Svetla:

  Провери в лентата с опциите какви стойности са зададени за Opacity и Flow. Ако една (или и двете) от стойностите е много малка, не се виждат реални промени върху изображението.

 • Защо при Ctrl+1 няма промяна?

  Daiana Tzvetkova:

  Привет! Защо при натискане на командата Ctrl + 1 няма промяна в размера на изображението? Всички останали варианти за Zoom с клавиатурата са наред...

  Ивайло Искренов:

  Здравей, с коя версия на PS си? Специално тази клавишна комбинация в различните версии има различно действие. Например в PS CS3, Ctrl+1 сменя цветовият модел от RGB на CMYK.

 • Как да (не е въпрос, а добавка, но системата не го приема, ако не е въпрос)?

  Svetla:

  Една малка добавка към урока -- два пъти кликване с ляв бутон на мишката върху Hand Tool (в панела Tools) = Ctrl +0, два пъти кликване с ляв бутон на мишката върху Zoom Tool = Ctrl +1.

  Ивайло Искренов:

  Много полезна добавка ... до сега не ги бях ползвал тези shortcut-и :)