Brush

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
С Brush Tool можем да :
Селектираме определени цветове
Рисуваме, както с нормална четка
Изрязваме части от снимката
Клонираме определена част

Въпроси и отговори

 • Как да променя Opacity на четката с Alt+десен бутон?

  Iva:

  Когато натисна Alt + десен бутон и драгвам нагоре или надолу се променя твърдостта на четката - Hardness, а не прозрачността. Работя на Photoshop CC

  Георги:

  курса е заснет на Ps 6,аз работя на версия Ps5  и при мен не става а за  версия СС явно се ползва друга комбинация.

  Елизабета Чукурска:

  Здравейте и при мен се получава същият проблем а аз работя на версия PS6. Така , че със сигурност не е от версията.Да не би да трябва да се прави някаква допълнителна настройка?

  ПЕТЯ Георгиева                             :

  Здравейте, това е настройка. Отидете в Edit > Preferences/Ctrl+K /в General и махнете отметката на Vary Round Brush Hardness based on HUD vertical movement :) Ако я сложите пак ще променя твърдостта на четката.

  Iva:

  Работи!!! Много благодаря :)


  Елизабета Чукурска:

  Много благодаря Петя ! Направих го и работи :-)

  ПЕТЯ Георгиева                             :

  Моля, радвам се, че ви е било полезно! :)

  Antoniya:

  Здравейте, при мен бутона Т не работи аз съм с версия СС .Мога ли от някъде да го настроя?

  Юлияна Борисова:

  Много благодаря Петя!

  Валентина Монева:

  Да, и при мен при натискане на Alt + десен бутон драгването нагоре или надолу  променя твърдостта на четката - Hardness, а не прозрачността. Работя с Photoshop CS5

  Даниела Найденова:

  Здравей, Antoniya. Клавишът не е T, а D, може би не се чува добре във видеото. Ако искаме да обърнем цветовете (т.е. да рисуваме с бяло, а черното да е фон), това става с Х. Ако сме ползвали други цветове (напр. червено за foreground и зелено за background), с D можем да възстановим цветовете по подразбиране (черно и бяло). Надявам се да съм помогнала :)

 • Ивайло Искренов:

  Здравей,

  най-добре е когато търсим изображение (особено в търсачка) да използваме думичката free след ключовата дума за търсене, но ако вече сме в сайт от който искаме да използваме изображение, правата са упоменати в самият сайт. Ако пише например : Can be used free of charge или Commercial use allowed можем да ги използваме, но например ако пише All Rights Reserved -всички права са на собственика на сайта и за употребата им трябва допълнително разрешение. Като обобщение - правата за самото изображение трябва да са изяснени в самият сайт в който се предлага. 
  Генчо:

  Според ЗАПСП може да се използват само и единствено изображения, за които авторът е дал съгласието си. Липсата на индикация за копирайт  (c), "All Rights Reserved " не отменя авторското право на автора - по закон авторското право е неотменимо и респ., свързаните с него последствия при неправомерно ползване.

   

  Ивалина:

  с алт и десен бутон на мишката не мога да намалям и увеличавам размера на четката , за МАК дали е друг бутон , пробвах различни но нестава

  Христо Спасов:

  При мак е с контрол вместо алт, но може и да има разлика в зависимост от използваната  клавиатура.Ако си с оригинална на Apple пробвай и вариант с opt.

  Simonakirilova:

  Ивалина здравей! Може да опиташ с кликване на една от квадратните скоби, където с [ се намаля размера на четката, а с ] се увеличава. При мен поне функционира, дано и при теб стане. Успех

  Никола Анастасов:

  Обикновено освен,че е описано в сайта с какви права е изображението е хубаво да се повери за CC BY, CC BY-SA, CC BY-ND......и т.н. Има случаи в които могат да се ползват изображения, които имат авторски права, но трябва да се упомене задължително с линк от къде е използваното изображение и кой е неговия автор. :)

  Генчо:

  Ивайло Искренов,
  Това, което сте написал не е точно и съответно вярно. Само и единствено, ако изрично пише : Can be used free of charge или Commercial use allowed, или Copyleft, но след като проверим в условията, точно как и за какво можем да ги използваме. Във ВСИЧКИ останали случаи трябва изрично (вкл. и писмено) разрешение.
  И не е от собственика на сайта, а от създателя на снимката, това е физическото лице натиснал0 спусъка. Четете го тоя закон - ЗАПСП! Той е затова! Щото останалото са интернетски спам и тинейджърски пожелания.

 • Как да направя сянка на обект, който си е част от снимката?

  Боряна Велева:

  Как да направя сянка на обект, който си е част от снимката?

  Ивайло Искренов:

  Здравей.
  аз бих пробвал следния метод - един нов слой, върху който с нормална мека четка с черен свят да нанеса сянката с плътен сцят и след това на този слой може да променим blending mode-a на Multiply и с Opacity на слоя да контролирам колко да се вижда от този слой (което ще определя просто колко тъмна да е сянката). Ако някой има друг подход може да сподели мнение разбира се :)

  Боряна Велева:

  Благодаря, Ивайло! :)

 • Здравейте, за какво се използва Mixer Brush Tool?

  Радостина Белчева:

  Здравейте, за какво се използва Mixer Brush Tool?

  Иван Асенов:

  Това е четка, която позволява както да се смесват цветовете, така и да има различна форма за нанасяне.

 • Ивайло Искренов:

  Здравей, предполагам че си натиснала CapsLock-a за това така изглежда.