Селектиране на коса

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Въпроси и отговори

 • Как да затъмня лицето при правенето на маската?

  Виктория:

  Здравейте, избрах друга снимка от интернет, при която нямаше много голям контраст между фона и основното изображението и когато извърших всички процедури и сложих цвят по дадения начин, цветът се появи и върху лицето в изпъкналите и светли части. Има ли начин да се затъмни цялата фигура, а фонът да остане по-светъл? Опитах с промяна на контраста, но тези светещи петна по скулите си остават.   

  Ивайло Искренов:

  Здравей,

  трябва да имаш слой който да съдържа само изображението - без фон. Ако при теб това е Layer 1, той трябва да бъде над Layer 2. Фона трябва да е слоя най-отдолу. След това ако искаш да затъмниш всичко, над слоя с лицето можеш да сложиш друг корекционен слой, например Hue/Saturation и от там да намалиш Lightness. Ако започнеш да рисуваш в маската на слоя Hue/Saturation, ще можеш да постигнеш различна затъмненост в различните части на лицето.
  Виктория:

  Здравей, успях някак си да запазя цвета на лицето като промених контраста още докато създавах маската в каналите и като маркирах светлите части ръчно добавих пропуснатите по-тъмни полета във фона и демаркирах светлите части в лицето. Но не разбрах как точно да използвам Hue/Saturation. В смисъл, направих слой над предишните и изпълних тази опция, изсветлявах и затъмнявах...но май нещо не съм разбрала...ако може снимка, за да видя какво точно се прави, ще съм много благодарна. :)

  А иначе ето как стана...все още не съм оправила светлите краища, но тук е на етап това видео. :)
   
  Ивайло Искренов:

  :) ок, това е правилната схема :)
  в прикаченото изображение аз съм направил до някъде същото -> фон, отгоре лицето и един Hue/Saturation adjustment layer, с намалена Lightness , който е Clipping Layer на слоя с лицето (Alt + click между двата слоя ... или гледай следващото видео :) ) и с черна четка рисуваш в маската на Hue слоя (гледай от следващият модул видеото с папагала)

  Ивайло Искренов:

  ... по принцип тая мацка работи като коминочистач ... не можа да го скрие :)))

  Елеонора:

  Здравейте, и при мен се получи Виктория и при селекцията Quick Selection Tool i -са ( изваждане на селекцията) премахнах селектираните части върху лицето, защото бяха и те много светли като фона. И стана но резултата малко е по-различен,но първо поправим ли е и така може ли да излъжем програмата за по нататъшни действия?

 • Ивайло Искренов:

  Здравей, основното е да има силен контраст между бекграунда и косата. Ако бекграунда е тъмен а косата е светла ще се получи. Трябва границата между двете да е сравнително ясна.

 • Как да го поправя?

  Elena Kocheva:

  Какво правим когато отделни части от тялото или лицето не се селектират и се получава като при втората снимка(очите)?

  Ивайло Искренов:

  Здравей Елена, за да "върнеш очите" на твоя модел, най-лесно ще бъде да корегираш маската която имаш на слоя над фона. Селектирай слоя, след това селектирай маската. избери четка с бял цвят и рисувай върху тези области който искаш да се върната от изображението, за сметка на фона - основно очите, но има и области от лицето където започва да се вижда фона. И обратното - с черна четка рисувай върху маската в областа на фона, за да остане чист фон. Всичко в момента се корегира от тази маска която вече имаш.

  Elena Kocheva:

  Благодаря, получи се!

  Rumen Gotsev:

  Не знам дали знаете, че във всички версии на Фотошоп има една функция: меню Image - Calculations.... Тя работи като маските..... Но има нещо общо с каналите. Намерих това: https://www.youtube.com/watch?v=Vqg4m2q2eek от 8.08.2009 г. е.

 • Как?

  Ivelina:

  Тъй като все още не мога да ползвам клавишни комбинации, въпреки че пробвах със съветите ви от предходните уроци... мога ли CTRL+L da заменя с опция от падащото меню. Опитах с Image/ Auto Contrast, но не става достатъчно контрастно и не мога да коригирам. Благодаря!

  Ивайло Искренов:

  Здравей, клавишната комбинация Ctrl+L, за добавяне на корекционен слой Levels, може да я използваш от меню Layers-> New Adjustment Layer -> Levels

  Hrisslav:

  Levels командата не се ли извиква от Image -> Adjustments -> Levels?

  Ивайло Искренов:

  Ако стартираме командата от Image -> Adjustments -> Levels, на практика ще се изпълни същото, но няма да е в корекционен слой. Веднъж приемем ли промените, те се запазват в първоначалното изображение. Докато ако този "ефект", който ще получим с Levels е в отделен слой, можем да се връщаме и да го коригираме колкото пъти искаме. Това е основната сила на Photoshop - недеструктивен начин на работа със слоеве.

 • Може ли

  Злaтинa Гaнчевa:

  Здравейте! Примера който давате е на коса върху монотонен фон, а така много по-лесно може да се извади контраст и съответно косата да се отдели от фона. Бихте ли дали пример с коса , която е на фон от градска среда и там светлината пада едновременно и върху лицето и върху част от детайли на бекраунда. Благодаря!

  Ивайло Искренов:

  Здравей,
  в примера който разглеждаме в урока за селектиране на коса найстина има контраст с background-a, който използваме за да ги отделим. Това е важно условие за да сеполучи добре крайният резултат. В тази тема от форума, Маргарита е дала много добро решение на сходен проблем. Може да го използваш успешно и в твоя случай.

 • Как да селектирам гривата на конете по лесно?

  Ивайло Иванов:

  Честно казано не ми беше никак лесно да селектирам гривата от прикачената снимка. Някой може ли да каже какъв инструмент да използвам следващия път?

  Ивайло Искренов:

  Здравей Иво,
  предлагам да видиш тази тема, в която Мария е отговорила наскоро, мисля че ще ти свърши работа :)

 • Може ли да добавя две снимки с нормален реален фон за тези, които желаят да се позабавляват докато се упражняват?

  инж. Юлиан Ангелов:

  да добавя две снимки с нормален реален фон за тези, които желаят да се позабавляват докато се упражняват? Освен фонът степените на сивота или контраста на доста елементи са близки, което затруднява селекцията но всъщност е нормална ситуация за реална снимка и много неща не стават както във видеоурока.

  Ивайло Искренов:

  Благодаря, сигурен съм че ще е полезно за много хора. Селекцията с натурален фон в случая найстина ще е малко затруднена :)

  инж. Юлиан Ангелов:

  Благодаря! :) Там е работата, че освен натуралният фон, почти всичко - и спектърът и маската се държат обратно на видео урока (умишлено подбрах нетривиалните случаи за упражнение), но човек никога не знае какво ще му поднесе реалният клиент примерно с едни снимки от летуване.

 • Защо?

  Цветелина Лалева:

  Защо не е качена тук само снимката в jpg?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, в psd документа има слой с оригиналният вариант на снимката, ако ти трябва в jpg вариант може просто да изтриеш маската на този слой и да я пресейваш.

 • От къде да сваля началния изглед на файл L4-04?

  Александър Терзов:

  Файла, който свалих, е завършения изглед на урока.

  Александър Терзов:

  Разбрах. Отговорът е в предния въпрос

  Александър Терзов:

  От там идвал проблемът. Благодаря.

 • Защо каналите оцветяват изображението?

  Александър Терзов:

  Преди време правих упражнението със свалената от урока снимка и всичко премина нормално. Сега се опитах до повторя упражнението и се получи следният проблем: при активиране на каналите всеки оцветяваше снимката с неговия си цвят. Изобщо не може да се сравнява контраста в различните канали. Откъде се появи този проблем?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, махни отметката на Show Channels in Color в м Edit->Preferences-> Interface и би трябвало след това каналите да са черно-бели отново.

  Александър Терзов:

  От там идвал проблемът. Благодаря.

 • Защо в менюто Select липсва Refine mask?

  Alexander Dinchev:

  От менюто Select искам да използвам Refine mask, за да подобря селектираната маска, но такава опция няма. Използвам версия CC 2015.5 на Photoshop. При предишния урок (отделянето на фона и кучето) опциятата Refine беше налична. Да не би сега нещо неправилно да съм избрал при работа с маската или има друга особеност, заради версията на Photoshop?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, може да видиш отговорите в тази тема.

  Rumen Gotsev:

  Ето нещо на аула бг за обрабтка на снимка с коса https://www.youtube.com/watch?v=YfTEzWubILw и още един урок със същата снимка https://www.youtube.com/watch?v=Ew4DjIE7jiY

  и с канали

  https://www.youtube.com/watch?v=5OTK_3gAATY