Решение на задачата

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Въпроси и отговори

 • Как да използваме функцията Place

  Flower_vt:

  Освен показаните два начина за вмъкване файлове един в друг като слоеве, аз използвах функцията Place от меню File. Първо обработих единия файл, последователно вмъквах другите и приложих съответните маски и така до крайния резултат.

  Flower_vt:

  Освен показаните два начина за вмъкване файлове един в друг като слоеве, аз използвах функцията Place от меню File. Първо обработих единия файл, последователно вмъквах другите и приложих съответните маски и така до крайния резултат.

 • Как да селектираме най-лесно дървото?

  Антон Иванов:

  На мен пък ми дойде най-"отръки" да копирам дървото в един временен помощен слой, да го конвертирам черно-бяло, но не с настройките по подразбиране, а като размърдах най-вече синия цвят (заради небето, целях максимален контраст между небето като фон за дървото и самото дърво), след това селектирах черното и направих маска по него, която завлачих в оригиналния слой с дървото. Основната корекция се състоеше само в изтриването (в маската) на стъблото, ливадата и гората под короната на дървото. Е, след това пипнах тук-там пак в по-късните етапи, където не ми хареса. 


  Сигурно има и какви ли не други начини, просто споделям моето решение...
  Десислава :

  Първо избираш Magic Wand и селектираш част от небето с настройка на Tolerance от 30 до 50. После избираш командата Select/Similar и я повтаряш няколко пъти за да ти се селектират по големи части от небето. Накрая можеш да инвертираш селекцията Ctrl + I и да извадиш всичко освен небето на нов  слой Ctrl+J. Това е най лесният начин за който се сещам, иначе има и други.

  Десислава :

  За обратната селекция е Ctrl + Shift + I  по горе съм го объркала не е само        Ctrl + I (само Ctrl+I инвертира цвета на селектирания обект) , за копиране на селектирания обект в нов слой Ctrl + J (ако не е селектирано нищо същата клавична комбинация копира целият слой с изображението като нов) за изрязване на селектирания обект и поставянето му в нов слой е                            Ctrl + Shift + J (използвам го рядко). За съчетаване на всички видими слоеве в един като се запазват оригиналните е Ctrl + Shift + Аlt + E.   За събиране на всички слоеве в един като не се запазват оригиналните е клавична комбинация Ctrl + E. Клавичните комбинации дават допълнителна бързина и са едни и същи за всяка програма във всичките и версии :-) Отделно можеш да си ги настройваш но не е хубаво да се прекалява с това понеже пренастройването трябва да става при всяка преинсталация на програмата.

  Антон Иванов:

  Благодаря за варианта, Деси. Не се загледах много в клавишната комбинация, че при мен малко се различават (най-често Ctrl е Cmd, но не винаги), но  принципът е ясен. Обикновено за всяка картинка пробвам различни неща. Понякога е удобно и да се смени временно режима на Lab Color и да се използва някой от каналите, който е най-контрастен. Удоволствието е в експериментите... особено като се сетя в началото как увеличавах докрай изображението и селектирах от ъгъл до ъгъл... не ми се спомня колко съм бил.... необразован ;-)

  Десислава :

  В началото при програмите наистина всички използваме възможно най-сложният начин за да постигнем нещо което иначе има и по лесен вариант. Постепенно с практиката откриваме все по лесни и по лесни варианти за да постигнем максимално все по сложен казус. Нежеланаието да правим проекта по трудният начин обаче ни дърпа напред и предизвиква иновативност в мисленето.  Конкретно по клавишните комбинации в Мacintosh са същите но Ctrl = Command  Alt = Options. А за селектирането наистина зависи от фона върху който е обекта, осветеността и цветността на снимката. Идеята ти с цветовите канали никак не е лоша. В някой случаи аз бих използвала Select/Color Range, и с пипетката със знак  + бих си добавяла допълнителни цветове към селекцията. Това вече е по- избирателен тип селектиране докато първият който показах беше малко по-автоматичен.

 • Как да отидем на WARP и още нещо...

  Андрей Танев:

  Здравейте, искам да Ви попитам, как отидохте до функция WARP? По всякакви начини пробвах и не ми стана. И другият въпрос ми е: когато искам да сменя размера на четката, натискаме ALT + мишката (наляво или надясно), понякога обаче не виждам окръжноста, а само плюс. Защо става така? Благодаря Ви!

  Ивайло Искренов:

  Здравей,
  за да активираш Warp функцията, първо трябва да активираш Free Transform Tool (Ctrl+T) и след това десен бутон на самото изображение и избор на Warp.
  За проблема с това че от време на време виждаш "+" - останал ти е натиснат CapsLock-a от клавиатурата.

  Андрей Танев:

  Благодаря Ви!

 • Ивайло Искренов:

  Здравей,
  изображението върху което работиш в момента е все още "Background" - виж в листа със слоевете, кликни два пъти върху него и го направи нормален слой и опитай пак да с командата Move. Ако не се получи, направи един screenshot ако излиза някакво съобщение, да видим какво става.

  Венелин Тодоров:

  Благодаря, получи се, не беше от backgrounda, направил бях копие, но изглежда не поставях стрелката на курсора, където трябва.

  Венелин Тодоров:

  Не копие а нормален слой. :)

 • Защо не се виждат част от уроците?

  Рут Фабрикант:

  Това е от Решение на задачата. 08:39мин до ,09:05 все изглежда така.

  Краси Кръстев:

  Здравей, може ли да кажеш с какъв Browser и с кой видео плеър на Aula гледаш този урок.

  Аз го гледам с последната версия на Google Chrome и с новия Плеър и нямам проблеми - снимка 1 позиции 1 и 2

  Снимка_1

  Препоръката ми е да използвате google chrome и съответно да ползвате най-новия player, ако сте със стария плеър, то тогава изберете бутона Алтернативен плеър за да смените плаъра към по-новия. По -новия плеър е плеърът който има повече инструменти за забързване и намаляване на видеото, както и по-модерен дизайн.

  Снимка_2

  Рут Фабрикант:

  Използвам Mozzila. Като смених плейъра се оправи. Благодаря!

 • Как да добавя полето Channels?

  Милена Русева:

  Задачата горедолу разбрах как да я направя. Само ако може някои да ми напомни как да добава това поле (Channels) което ми липсва ?

  Галина Йовчева:

  в Show Hidden Panels

  Ивайло Искренов:

  Ако не се появят от Show Hidden Panels, пробвай да ги добавиш от м. Windows-> Channels

 • Как да сменя цвята на маската?

  Деси:

  Как мога да направя цвета на бекграунда на маската да ми е черен, а не както при мен (на квадратчета, все едно е празен)?

  Деси:

  Намерих отговор на въпроса си, бях пропуснала, че най- отдолу има слой с градиент и всъщност се вижда той.

 • Защо при черно-бял градиент цветовете са различни?

  Диана:

  Не разбирам защо при положение съм избрала черно - бял градиент, цветовете са различни.

  Диана:

  Дори при слоевете ( видях, че съм ги отрязала при снимката) се вижда, че е черно - бял градиента.

  Ивайло Искренов:

  Здравей, направи ако обичаш един скриинпот на целият екран да видим какво става със слоевте, вероятно там е проблема.

 • Защо при Refine mask, където минавам с четката става замъглено?   

  Диана:

  Защо при Refine mask, където минавам с четката става замъглено?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, провери твърдостта на четката и ако отново не се получава, направи скрииншот на целия екран със слоевете и ще се опитаме да помагаме.

  Диана:

  Нямам представа защо не иска да се прикачи цялото изображение, а реже част от него, за това прикачих снимката в google drive. Ето линк https://drive.google.com/open?id=1tsh-6nqBj0LoxVHoPRcA1UGa6agBuWI5 А относно проблемът с градиента, не знам къде е логиката, обаче като го запазих така и отворих програмата отново вече е черно - бял, както трябва да бъде.

  Диана:

  https://drive.google.com/open?id=1tsh-6nqBj0LoxVHoPRcA1UGa6agBuWI5

 • Ивайло Искренов:

  Би трябвало ако кликнеш в селекцията да се запълни, но ако не се получава - докато ти е активна селекцията, направи background color-a черен (както на показаното изображение) и натисни Ctrl+Backspace. Тази команда ще запълни селекцията с черно.

  Зорница Тошева:

  Мерси за отговора но май косата не я направих много добре Някакъв съвет може ли да ми дадете кое не правя като хората :)

  Ивайло Искренов:

  :) Всичко си е като хората - няма правила за творческия израз :) Като съвет мога да кажа, че при правенето на прехода между изображения в такъв тип работа с колаж, границата между тях е важна и почти винаги е хубаво да е максималко плавна и постоянна - може да се постигне с малко по-широка мека четка при правенето на маската. Другото нещо, с което трябва да се внимава са манипулациите около човешките фигури и най-вече лицата - ако там има "нещо нередно" - стречване, грешен мащаб и др, несъзнателно се насочва вниманието на там и се усеща ако има нещо, което не е както трябва, независмо дали този, който наблюдава е съвсем наясно, какво е погрешно или е просто усещане. Другото нещо за което можем да мислим докато правим изображението е "кой е главният герой в картинката" ... в твоя случай мисля, че е косата, заради контраста с лицето и фона и централната и позиция в полето на изобразяване. За "главните герой" винаги трябва да се опитваме да изглеждат най-добре и да са разработени на най-високо ниво спрямо другите обекти. Влагането на малко повече усилия там винаги се отплаща. Иииии последното, но не по важност е композицията - в твоят случай мисля че ако кропнеш малко от ляво и дясно ще е по добре. Ще се намали негативното пространство около центъра на вниманието. Това са по-скоро общи съвети, който може да се прилагат и в други изображения ... не е необходимо да корегираш нищо тук - супер си е, просто давам малко храна за размисъл за следващите проекти :) Успех :)

  Зорница Тошева:

  Мерси много за отговора :)