Text Fire

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Въпроси и отговори

 • Ивайло Искренов:

  Здравей,

  за да са активни бутоните за подравняване трябва да имаш селектирани поне два слоя. Увери се че това условие е изпълнено и пробвай отново, трябва да стане.
  Стефан Петров Петров:

  Благодаря ти много за помощта  ! Справих се ....

  Antoniya:

  Здравейте, при мен различните шрифтове нямат образец или не знам как изглежда докато не го приложа. Има ли начин да си ги настроя както е при вас.

  Ивайло Искренов:

  Антония, честно да ти кажа не знам от къде се контролира тази опция и дали изобщо се контролира във версията която използвам, но ще разгледам и ще пиша пак :)

  Antoniya:

  Благодаря! 

  Марио Спасов:

  При мен и двата слоя са активирани, но пак не са активни бутоните за подравняване... На какво се дължи според Вас?

  Ивайло Искренов:

  Здравей Марио, ако са изпълнени условията, описани по-горе в коментаите, трябва да работи. Видях и предишният ти пост за неактивни елементи в програмата, с коя версия си и дали е пълна?

  Марио Спасов:

  Здравей, Ивайло! Открих в къде се крие проблемът - изцяло в мен. Благодаря за бързи отговор! Поздрави!

 • Защо е нужно преди да се сложат пламъци, да направим текста на слой ? 

  Атанас Ангелов:

  Защо е нужно преди да се сложат пламъци, да направим текста на слой ? 

  Ивайло Искренов:

  Здравей,

  растеризирам текста, за да мога след това да работя с него като с изображение и да използвам същите инструменти. Ако мислиш, че ще е необходимо да се връщаш и да променяш самият текст, може би е най-добре да направиш копие на слоя и да го скриеш, така ще имаш backup.
  Атанас Ангелов:

  добре благодаря :)


  Деница Русинова:

  Здравейте,


  Как мога да изпиша текст в кръг, като в горната част на кръга текста е от ляво на дясно, а в долната част от дясно на ляво? Направих опит с Create warped text и използване на арка с противоположни стойности, но миясля, че има и по-добър и прецизен начин.
  Ивайло Искренов:

  Здравей Деница,

  може да пробваш и следният вариант : направи Shape, такава форма каквато ти трябва (в случая кръг), даже може да я направиш и с Pen Tool. Тя се появява в нов Layer, който е селектиран, след това избирашинструмента Text Tool и посочваш формата. Курсора се променя и автоматично текста започва да се изписва по тази крива. Ако кривата е затворена и посочиш вътрешната част ефекта е малко по-различен - текста започва да изпълва затворената от кривата повърхност.
 • Как да си оправя настройките на текста?

  Ваня Иванова:

  Здравейте, имам някакво несъответствие с настройките на текста, защото курсора на мишката ми стои винаги отпред пред текста и всяка нова написана дума е отпред. Photoshop CS6.

  Ваня Иванова:

  курсорът ме е пред точката

  Ивайло Искренов:

  Здравей Ваня,

  смени на Middle Eastern ... от приложеното изображение и рестарторай PS
  Ваня Иванова:

  Благодаря за отговора, но отметката беше сложена на Middle Eastern. Явно е друг проблема.

  Ивайло Искренов:

  Ок, тогава пробвай да го смениш на East Asian

  Ваня Иванова:

  Благодаря много, получи се :)

  Цанко Дилов:

  За съжаление при мен е много зле! И при Middle Eastern и при  East Asian, хоризонталният текст прави една увеличаваща се хоризонтална линия наляво от фиксирания първоначално курсор на мишката, а при вертикален текст от курсора нагоре. Доскоро работеше много добре.Какво съм "бутнал", нямам представа! Ще изпратя няколко скрийншота за информация какво става на практика.

  Ивайло Искренов:

  Пробвай да смениш шрифта с някой стандартен и да намалиш големината на текста на около 20 pt да видим дали ще има разлика.

  Цанко Дилов:

  Благодаря г-н Искренов! Постигнах известен напредък. Но и при Middle Eastern и  при East Asian буквите вървят наляво или нагоре и курсорът на мишката винаги стои отзад на текста.

   
  Ивайло Искренов:
  Може да пробваш да рестартираш основните настройки на PS, но ако си направил някакви допълнителни промени там е хубаво да ги видиш пак и да ги направиш отново след това. Иначе от м Edit - Preferences - tab General , задържаш бутона Alt и бутона Cancel се променя на Reset.
  Цанко Дилов:

  За съжаление не успях да се оправя! Но ще гледам уроците и ще пробвам, дали имам и други проблеми. Ако е така, положението е ясно. Благодаря за помощта г-н Искренов! Защото "диагнозата" е много важно нещо.

  стоян:

  Ако искаш текста да ти върви надясно - промени на "Left align text" (горе виждам че ти е на right)  По същия начин и за вертикален текст.

  Относно първата снимка: излиза линия понеже така като гледам си избрал БЯЛ текст  на бял фон. [и аз се прецаках по същия начин, докато действах по урока... но се усетих :)]
  Цанко Дилов:

  Благодаря Стоян! Напълно си прав. За цвета се усетих, но така и не се досетих че съм на right. Реших да изгледам всички уроци, но не забелязах проблеми за евентуална преинсталация и свикнах да пиша по "арабски", като след това премествах текста, който както и да го пиша все се налага някакво "наместване". Още веднаж Благодарско! С приятелски поздрав: Цанко Дилов

  Теодора Чоканова:

  Благодаря и аз за всички пояснения, тъй като и аз срещнах подобни проблеми :)

  Васил Боев:

  Много сте готини! Макар и да го поназнайвам ФОТОШОПА с тези уроци сте много полезни. Вярвам ,че за всички е така.

  Мария Балева:

  Здравейте, в тази статия има даден отговор на подобен проблем.

  инж. Бойчо Огнянов:

  Искам да пиша върху картинка свалена от Интернет, обаче въпреки възможният 1296 пита големина на шрифта, буквите са миниатюрни и не се четат. Възможно ли е да пиша с нормална, четлива големина? Има ли някаква настройка дето не съм я изпълнил?

 • Виктория:

  Справих се...въведох ръчно...но това не дава отговор защо Other не работи


  Милена Методиева:

  При мен other работи когато вече е написан текста и е маркиран  и се добавя ръчно цифра каквато искате по-голяма от 72

  Жулиета Иванова:

  Можеш, когато натиснеш не на стрелката за опции, а само където е числото 72 и вече ще можеш да напишеш и да изтриеш (100...200.. 150.. и т.н.) Надявам се ме разбра? :)

 • Защо курсора на текста ми е много малък?

  васил:

  при създадения нов документ  когато активирам командата за текст курсора и съответно самия текст е много малък и не виждам нищо


  васил:

  Да справих се  погледнах предходния коментар но функцията  "Other"  найстина и при мен не работи

  Милена Методиева:

  При мен other работи когато вече е написан текста и е маркиран  и се добавя ръчно цифра каквато искате по-голяма от 72

  Снежина:

  Здравейте, и аз имам този проблем текста ми е миниатюрен и трябва да въвеждам ръчно доста големи цифри за да го видя. Може ли някой да покаже със снимки стъпките за оправяне на настройките?

 • Защо когато е маркиран текста и искам да променя шрифта  нищо не се променя

  васил:

  когато се опитах да променя текста  при маркиран слой на текста нищо не се получава


  васил:

  констатирах че не става когато текста е на кирилица  ако е на латиница всичко е наред

 • Как да направя следната настройка?

  Пламен Кузманов:

  Здравейте, дали бихте могли да ми кажете как да направя, така че да ми се появяват розовите ограничителни линии, които се появяват при поставянето на отрязаните изображения от пламъка върху текста. Във видеото се виждат на 7:45 мин . Photoshop CS6

  Ивайло Искренов:

  Здравей,

  можеш да ги активираш от м.View -> Show -> Smart Guides
  Пламен Кузманов:

  Благодаря за бързият отговор!

 • Как да добавя шрифт?

  Ana:

  Здравейте! Вълнуваше ме откъде мога да намеря интересни шрифтове на кирилица и намерих сайт (ако позволите мога да публикувам), изтеглих няколко , но не знам как да ги кача към PH.

  Ana:

  Успях, следващият път ще се потрудя повече преди да задам въпрос!

  Ивайло Искренов:

  Здравей,

  след като свалиш .ttf файла, е достатъчно да кликнеш с десен бутон и да избереш Install. Другият вариант е да го добавиш просто в системните фонтове на Win и PS трябва да го намери автоматично. 
  Ana:

  Благодаря!

 • Как да направя командата Ctrl+D активна?

  Андрей Танев:

  Здравейте, след като копирам 2 пъти, вторият пламък (както сте показали) и натискам Ctrl+D, не ми се селектира изображението. Какъв е проблемът? Благодаря!

  Ивайло Искренов:

  Здравей, по принцип командата Ctrl+D се използва за деселктиране (за премахване на селекцията). В това видео аз не я използвам - селектирам съдържанието от канала Green с Ctrl и кликване на инонката пред името на слоя. Така селектирам цялото съдържание в съответният слой и след това с Invers Selection изтривам останалата част.

 • Как се конвертират шрифтове в криви (curves)?

  Росица Певецова:

  Здравейте, Според изискване на печатница шрифтовете в EPS файлове трябва да се конвертират в криви. Можете ли да ми кажете как става това?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, може да пробваш следното - отвори .eps файла в Illustrator, копирай съдържанието отиди в PS и там го paste-ни. От менюто което излиза избери "Shape Layer".

  Росица Певецова:

  Благодаря за отговора!

  Курса е страхотен и съм сигурна, че има още много "тайни", които можеш да споделиш с нас, за това и се надявам да има втора част на PS скоро :)

  Йоана Христова:

  В Илюстратор, шрифт се конвертира в криви по следния начин: Селектираш текста и с Ctrl+Shift+O e командата от клавиатурата. Иначе от менюто Тype > Create outlines. За проверка дали всички текстове са в криви сменете режима за изглед: View > Outline/Preview . В режим Outline, когато шрифта е шрифт е черен на цвят, а когато е в криви се визуализира с контур. С Alt + W сменяте режима. Този режим може да го използвате и за други цели, като селектиране на малки обекти, или обект, който е под друг. В него всики вектори се виждат само чрез контури, без цвят и пълнеж. Когато обърнете един шрифт в криви, той вече не е шрифт, а вектор, не може да се коригира текст. Затова е добре това действие да е последно, и винаги да си запазвате editable файл.

  Росица Певецова:

  Благодаря за подробния отговор, от голяма помощ ми е :)

  Pecata5ko:

  Здравейте, не успявам да сменя курсора на четката от precise към normal. Правя го от preferences > cursors, но не се променя. Моля за съдействие:)

 • Може ли да се въвежда текст на няколко реда?

  Лилия Иванова:

  Здравейте! Опитвам се да въведа текст на няколко реда, но не се получава добре, защото след написването на първия ред и Enter, долният ред припокрива частично горния. Предварително благодаря!

  Лилия Иванова:

  Версия CS6

  Ивайло Искренов:

  Здравей, сложи leading-a на Auto и трябва да се оправи.

  Лилия Иванова:

  Благодаря! За съжаление, не се получи очакваната промяна.

  Лилия Иванова:

  Отново благодаря! Този път програмата реагира на командите, които ѝ дадох и променяше разстоянията между редовете, но не мога да си обясня на какво се дължи успеха, защото не съм променяла никакви настройки от предишното упражнение. Единственото което се е случило с Фотошопа е рестарта.

 • Защо при мен го селктира още преди да му дам инверс в селкт менюто?

  Savina Nikolova:

  Здравей, на мен още преди да му дам инвърс от селект менюто ми е селектирано като на теб след тази процедура, от мак так ли ства или аз съм объркала нещо и още един въпрос защо селектираме точно зеления канал а не другите например? Благодаря!

  Ивайло Искренов:

  Здравей, с Ctrl и кликване на Green канала се маркира съдържанието на слоя, а с Invers Selection, маркирам всичко останало и го изтривам. Селекцията е от зеления канал, защото така изображението което получавам ми харесва най-много. Ще стане и с другите канали, пробвай и ако друг резултат ти хареса повече, може да продължиш с него.

 • Как да го поправя?

  Десислава:

  На мен не ми се променя менюто като отбележа Drop Shadow :( Също така на моята версия CS6 мога да увелича шрифта само до 72pt .а 250pt както е в урока го нямам като избор :( За това на screenshot ми моя текст е с тази големина

  Ивайло Искренов:

  Здравей,
  големината на текста не е ограничена до 72, може ръчно да напишеш числото за големината на текста в пунктове - ключително и 250. Ефекта Drop Shadow може би също работи, просто сянката е черна и фона също, за това не се вижда - пробвай го на бял фон да видиш дали е както трябва. А за да видиш настройките на командата, трябва освен да е чекирана опцията и самият ред с името Drop Shadow да е селектиран.

  Десислава:

  Да,открих ги нещата в следвашите уроци с упражнение :) Благодаря :)

 • Защо не мога да трия ?

  Radushev:

  Защо когато използвам Eraser Tool за да изтривам пламъците и съм със 100% opacity, с 100% hardness не ги трие изцяло, а супер леко все едно съм с 10-20 % opacity?

  Яни Бъчваров:

  Провери върху кой леър триеш :)

  Mariyana:

  Channels при мен липсва ,къде мога да го добавя.Благодаря

  Mariyana:

  по този начин не мога да отида на inverse не е активен

 • Защо при мен не се получава изтриването в зеления канал на слоя?

  Владо Колев:

  Защо при мен не се получава изтриването в зеления канал на слоя? Защо при мен не се получава изтриването в зеления канал на слоя както е показано? Маркиран в зеления канал, inverse и като дам Delete се получава ето това:

  Владо Колев:

  Странно, когато се върнах назад в историята и го направих наново се получи. Вероятно някакъв бъг в ОС.

  Ива Петрова:

  При мен се получава същото, само че като връщам назад действията и пробвам наново - пак не се получава търсения резултат :-(...пробвах многократно и не става. Защо?

  Ива Петрова:

  Уф! Оправи се.

  Ивелина Тодорова:

  При мен се получи същото. Може ли да споделите как се оправи?

  Владо Колев:

  При мен се оправи с връщане назад, явно някакъв бъг в компютъра.

 • Защо шрифта не се променя?

  Cveti Arsova:

  Здравейте, отдавна работя с Photoshop, но откакто съм с CS6 имам проблем. Не мога да сменя стила на шрифта, когато текста е на кирилица. Дори и да избирам други от списъка (подходящи за кирилица) никога не се променя и остава на Monotxt. Ако е на латиница нямам такъв проблем.

  Захари   Даскалов:

  На пръв поглед считам, че "проблемът е във вашия телевизор". Допускам, че CS6 има настройки, които не са може би в инструмента Т, а на по-първично ниво... Сега съм на друга вълна и не в програмата. Като го проработя ще продължа, но това ми подсказва интуицията. Задачката е интересна и резонна.

  Людмил:

  Възможно е да не поддържа кирилица!

  Cveti Arsova:

  Открих решението на проблема!

 • Защо инструмента за смяна на Background-a не ми се появява?

  Симеон Кратев:

  Здравейте, искам да ви попитам нещо, защото не знам откъде да си го оправя. Не мога да си направя Background-a черен, както трябва да е в урока, защото в инструментите не ми се появява инструмента /кофата/, за да го променя..

  Ивайло Искренов:

  Здравей,
  селектирай слоя който искаш да се запълни с черно, натисни "D" след това "X" и след това "Ctrl+Backspace".

  Цветелина Лалева:

  Аз също го нямам този инструмент. Стана по начина, който казвате, но как да го извадя, за да го имам за в бъдеще?

  Ивайло Искренов:

  Здравей Цветелина, на иконката на някой инструменти в долният десен ъгъл има малка, трудно забележима стрелка, която показва че в тази иконка има няколко инструмента, ако и използвала някой друг инструмент от листа, може да не виждаш този който ти трябва. Клинкни и задръж върху иконката и ще видиш отстрани другите команди, които се съдържат в тази иконка.

 • Ангел Ангелов:

  Eraser Tool-а няма цвят. Най-вероятно е черен цветът на бекграунда ти. За да бъде прозрачен, трябва да имаш такъв слой, който да бъде маркиран. В случаят, при рстеризирането на текста ли ти се е получило? Ако можеш да дадеш пример със снимка?

  Ves Sahinoglu:

  Трудно, защото не знам как се прави снимка. Да, правилно, черен беше. Пробвах на други изображения и схванах къде е ключа. Благодаря и поздрави!

  Ангел Ангелов:

  Здравей! Най-лесният начин да направиш снимка е с “Print Screen” от клавиатурата (намира се в горният й десен ъгъл). На различните клавиатури, бутонът може да е 'PrtSc', 'PrtScn' или 'PrntScrn'. Той прави скрийншот - запаметява (снима) екранното съдържание на работният плот (десктопа). След това отваряш, който и да е гpaфичeн peдaĸтop и пocтaвяш cнимĸaтa oт дecĸтoпa тaм. Haй-лecнo cтaвa в програмата Раіnt - пействаш (Сtrl+V) изображението, ако е необходимо го изрязваш. Като cи гoтoва c пpoмeнитe, го зaпaмeтяваш: Fіlе -> Ѕаvе (Сtrl+S), като си избиpaш фopмaта, и ĸъдe дa бъде зaпaзено на компютъра. Ha някои лaптoпи имa вepoятнocт дa ce нaлoжи дa зaдъpжиш Funсtіоn ĸлaвишa „Fn“ зaeднo c „Рrіnt Ѕсrееn“, зa дa го активираш.

  Angel Venkov:

  Защото ти е заключен слоя просто го отключи от катинарчето....

 • Ивайло Искренов:

  Здравей,
  ако въпроса ти е как да смениш цвета на сянката, в същият прозорец, който е показан по-горе, срещу Blend Mode може да се избере.

  Петя Атанасова:

  Мога ли да сменя цветовете на Preview ?

 • Как да си върна нормалните настройки?

  Мирослава Георгиева:

  Полето с "regular" не е активно и не мога да пиша текст? ](http://upload.aula.bg/screenshot3efb38e-97287587.jpg)

  Теодора Симова:

  Здравейте може да си върнете настройките, като отидете в горният краен десен ъгъл на програмата и отворите падащото меню. След това натиснете Reset Workspace

  Мирослава Георгиева:

  Благодаря, това го оправих, но не можах да приложа скрийншот с проблема, нямам Prt Scn бутон на лаптопа, само Prt Sc и Sys Rq но с нито единия не става, както е показано във видеото, не става и в комбинация на някое от тях с FN бутона, появява се изображение на целия екран, но когато избера ctrl+v си появява някакво подобие на линк, а не изображение

 • Как можем да растеризираме и други обекти, а е само текст?

  инж. Юлиан Ангелов:

  Явно тук може да има елемент от веригата към конвертиране на изображение -> векторен формат --> увеличаване --> растерен формат,което развързва ръцете за използване на изображения с по- ниска резолюция, доколкото е възможно.

  Ивайло Искренов:

  Тази схема е добър вариант и се избягва найстина растеризирането на изображението ... единственият проблем е че трябва да имаш векторно изображение, което да скалираш и след това да растеризираш (изображение което нямаш в повечето случай).

  инж. Юлиан Ангелов:

  Благодаря! Не съм се изразил пълно - идеята беше да започна от растерно изображение, да мина през векторно за да го увелича и да го върна отново в растерно вече увеличено. Ясно е, че заради неизбежните неточности при конвертирането от растерен във векторен формат ще се загуби от качеството и грешките ще нарастнат с премащабирането, но ако правим плакат, а не художествена фотография вероятно ще мине незабелязано.

 • Как да подредя шрифтовете?

  Alessia:

  Има ли начин шрифтовете да се подредят по някакъв наш начин, освен по азбучния ред? Изтеглих си няколко нови шрифта и със сигурност след три месеца ще съм забравила имената им. Или ако имам някои любими шрифтове, които не ми се търси всеки път в дългия списък. Преди имах поне ,последно използвани, но сега и тази опция не я виждам.

  Йордан:

  можеш да ги правиш ''любими или важни'',като натиснеш звездата пред шрифта е тя ще се запълни с черен цвят :) всеки път когато ровиш в шрифтовете отстрани ще ти се появява иконата с черната звезда :) цъкаш на нея и вътре са твойте ''любими'' шрифтове

  Alessia:

  Лошото е, че при мен няма никакви звезди.

  Ангел Ангелов:

  С каква версия си на фотошоп? В последните ги има и като маркираш звездата пред шрифта, тя става черна т.е. вече е във favorite fonts. Под секцията за избор на фонт си има опции за филтрирне.

  Alessia:

  Версията е: 6.2 И точно това е проблема, че нямам звезда пред шрифтовете.

 • ЗАЩО? ТОЗИ КУРС НАЛИ БЕШЕ И ЗА НАЧИНАЕЩИ?! ЗНАЧИ, ЩРАКА СИ

  Юлиана Тодорова:

  човекът насам-натам, вписва си стойности за размери, незнайно как подбрани, прави разни други неща бързо и без обяснения и - кой разбрал - разбрал! Мене ме интересува най-много точно работата с текст и след като изгледах видеото няколко пъти при постоянно стопиране на кадъра, белким му хвана края, и не разбрах половината неща, реших да си кажа, че така нищо не се получава при мене! Не става да задавам поотделно въпроси за всичко, вече се разбра от само себе си от горенаписаното. Казвам го, за да се знае и, ако искате, да промените нещата. Това не е само за този урок, но тук се затрудних най-много. :(( :)

  Ивайло Искренов:

  Здравей Юлиана,
  добре си го казала - "... значи, щрака си човекът насам-натам ..." :))))) Съжалявам, че не е станало ясно, найстина се опитвам да е бавно и да обяснявам всичко което правя. Ако има нещо което правя и не съм го обяснил в урока, в повечето случай приемам, че или вече е ясно или няма толкова голямо значение. Както са стойностите, който съм избрал за големина на изображението за упражнение - 1920x1080, предполагах, че тази двойка числа е добре позната ... но и да използваш друга големина не е толкова важно. Иначе същността на инструмента Text се изчерпва до 2:35 минута на урока - след това е приложение и един по-интересен пример на това как да го използваме. Ако работиш и познаваш, който и да е текстов редактор, може много лесно да използваш същата логика и тук- както казвам в урока - това е мини текстов редактор, който има основните функции и не би трябвало да има нещо толкова непознато. Ако все пак има нещо непознато, неясно или каквото и да било, кето не разбираш - чувствай се свободна да (четеш) пишеш под съответният урок въпроса, който имаш и така всички хора, който следят форума ще могат да ти помогнат.

  Юлиана Тодорова:

  Искрено ти благодаря за всъщност милия и любезен отговор, с който като между другото ми изясняваш някои други не съвсем ясни за мене положения. По отношение на свободата да задавам въпроси, да ти кажа, че външните ограничения понякога се отстраняват много по-лесно и бързо от вътрешните такива...разбира се какво искам да ти кажа :) :) Се льа ви! То си ми е ясно, че в основата си причината да не разбирам лесно и веднага много от нещата, е в моето невежество в сравнение с повечето курсисти, НООО! това не е причина обаче да се откажа да го науча аз тоя Фотошоп! ... Та, ще гледам да "не се изпускам" повече с такива "въпроси" и ще си се упражнявам прилежно...и тихомълком! Ако задавам въпроси, то те ще СА въпроси. Другото ще си го наваксвам в бекграунда. :) :) Хубава вечер на всички!

  Инна Петрова:

  Първият път когато изгледах урока разбрах единствено обяснението за инструмента Text (заради това, че използвам MS Office всичко ми е просто познато). След 2:35 наистина се навлиза надълбоко (за начинаещ, каквато съм и аз). Но е ясно защо така е поднесена информацията - все пак трябва да разберем защо пишем този текст в PS (а не в Word примерно) - виждаме практически какво можем да направим с него (както в този урок, така и в следващия). Много хубав поглед в цялост и чудесен преход към следващия модул бих казала.

 • Как да оправя този проблем с текста?

  Юлиана Христова:

  Здравейте, как да оправя този проблем с текста ?

  Георги :

  Мъчите се да пишете с бял цвят върху бял фон. За това не се вижда текста. пробвайте да промените цвета на текста или цвета на фона и ще се получи. Преди да промените цвета, не забравяйте да селектирате текста.

  Юлиана Христова:

  Супер, мерси .. не съм обърнала внимание с какъв цвят пиша :)))

 • Защо избирате точно Green chanel?

  Iva:

  Защо избирате зеления канал, а не някой от останалите?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, това което е посочено на прикаченото изображение (това което виждаме в Channels) е информацията, която копираме и използваме след това. Ако бях взел например синия канал, в него има най-малко информация и това което правя напред във видеото, за да засиля ефекта беше да копирам слоя веднъж, но ако беше синия канал трябваше да копирам слоя няколко пъти, за да постигна същия резултат. Реално може да използваш всеки канал, стига да постигнеш това което искаш - в този пример така съм преценил, но не е правило "да взимаме всеки път зеления канал". Още повече в други примери, където има голяма разлика в цветовите нюанси в изображението - всеки канал ще дава различна информация и ако не може да се съобрази кой точно ни трябва, ще се наложи да експериментираме.

  Iva:

  Така предположих и аз, но все пак да попитам. Благодаря!

 • Как да изтегля и от къде нови шрифтове?

  Анелия Ивайлова Тодорова:

  Имам само basic шрифтове и например този от урока го нямам.

  Мария Балева:

  Здравей, ето няколко идеи от къде да изтеглиш безплатни шрифтове (има и на кирилица). Dafont, Google Fonts, Photokie

 • Как да подравня текста вертикално?

  Деси:

  Нямам никъде опцията да подравня текста вертикално. Къде бъркам?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, по кой обект искаш да направиш подравняването? Ако искаш например (както е в прикаченият пример) да подравниш текста по черният правоъгълник, може да сложиш отметка на м. View->Extras и така ще се активират помощни линии за позиционирането на обекта и когато го влачиш на ляво той ще snap-не с края на фигурата и така ще са подравнени вертикално.

  Ивайло Искренов:

  Ако искаш росто да го подравниш по работното поле, тогава трябва да е активен инструмента Move Тool, да си селектирала слоя Background и текста едновременно и ще се появят бутони за вида на подравняването ->

  Деси:

  Благодаря за подробния отговор!

 • Можем ли да конвертираме буквите в криви за брошури или флаери?

  инж. Мейлин Неджиб:

  Можем ли да конвертираме буквите в криви за брошури или флаери?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, не можах да открия директен начин това да стане в PS, но ако се налага да се работи с криви и вектори, може би е по добре да се направи във векторна програма, като Adobe Illustrator. Там има инструмент с който може да се направи крива директно по контура на буквите и става автоматично. Трябва да ти е селектиран само текста и от м.Type избираш Create Outlines.

  Васил:

  ВНИМАНИЕ: Цветовият формат трябва да е CMYK или Grayscale. Печата на файлове в RGB или Lab може да доведе до неприятен резултат. Задължително слоевете (Layers) трябва да се обединят преди изпращане (Layers > Flatten Image). Тази операция понякога променя изображението и може да доведе до неприятен резултат.

  Когато започвате нов проект, е важно: Резолюцията да бъде най-малко 250 dpi за финала на изображението. Когато в проекта има малки шрифтове (около 7 pt или 3 mm), резолюцията на файла е препоръчително да бъде най-малко 400 dpi. Цветовият формат да е CMYK или Grayscale. Ако в проекта има фонове, размерът трябва да се увеличи най-малко с 2 mm от всички страни.

  Преди да изпратите файла, е важно да проверите: - Вида на файла: *.tif - с LZW компресия с изключени Layers; *.jpg с настройка на Quality от 7 до 12; *.pdf - Acrobat версия 5 или 6; *.ps - PostSript Level от 1 до 3; *.eps - шрифтовете превърнати в криви; *psd - обединени Layers. - Цветoви формат: CMYK. - Резолюция: най-малко 250 dpi. - Плътно черно: не повече от C=50%, M=50%, Y=50%, К=100%. - Увеличаване размера за рязане: най-малко с 2 mm. - Важни елементи: най-малко 4 mm преди края на файла. - Линии и тънки елементи: минимум 0.25 pt или 0.07 mm. - Архивирайте файла преди изпращане - *.zip.

  Запис на файла: - Запишете файла в *.psd, *jpg или *.tif. - Ако във Вашия проект има дребни шрифтове или векторни елементи, може да не ги обединявате, а да запишете файла в *.pdf формат. При този вариант векторната информация се запазва и позволява малките векторни елементи да се отпечатат с гладки контури. - Слоевете трябва да са изключени (файлът ще бъдe обединен, ако не е направено преди това). - Изберете JPEG, Quality 10. - Изберете Include Vector Data, Use Outlines for Text - това ще конвертира текстовете в криви, но ще ги запази векторни. - Разгледайте файла в Adobe Acrobat.

 • Ивайло Искренов:

  Здравей,
  текста с инструмента "Text" ли го направи или е изображение ... но все пак предполагам, че текста изглежда растеризиран, защото е много малък по размер, с тънки линии и го гледаш с четирикратно увеличение ->

  ако текста е от инструмента "Text" може да смениш филтъра на None и няма да е толкова размазан, няма да има преливки настрани ->

  Ивайло Искренов:

  това е след избран None и същото увеличение ->

 • Защо Character Paragraph

  Марио Спасов:

  Здравейте! Искам да попитам защо Character и Paragraph при мен са напълно празни и няма никакви настройки? Благодаря!

  Ивайло Искренов:

  Здравей, може ли да направиш един скрииншот ако още го има проблема, за да видим какво се случва, иначе би трябвало да има опции, дори да нямаш елемент Text във файла

 • Ивайло Искренов:

  Здравей, селектирай си слоя със текста и натисни бутона, отбелязан на прикаченото изображение =>

  Антоанета:

  Много благодаря, с часове рових!

 • Какво е обратното действие на Rasterize?

  Светлана Михайлова:

  Как мога да върна възможността за текстови корекции, след като вече съм превърнала текста в изображение чрез Rasterize?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, ако си запазила файла и не работи Undo, мисля че няма команда която да направи обекта текст от изображение - защото след растеризирането става точно това - текста се превръща в изображение. Но ако все пак намериш някакъв начин, може да го споделиш тук :)

 • Защо...

  Eleni:

  Защо като натискам текста или самия слойа с текста ми излиза зареждащо прозорче Progress- Rendering Type?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, може да видиш тази статия с подобен проблем, но доколкото разбирам проблема е основно в големината на документа - провери твоя и ако не е това причината може да прикачиш тук едун screenshot да видим какво представлява грешката и ще се опитаме да помагаме.

  Eleni:

  Мерси, ще пробвам пак.

 • Как да напиша текст върху изображение качено през мобилния ми телефон?

  Svetla:

  Как да напиша текст върху изображение качено през мобилния ми телефон?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, може да пробваш с някой Photo Editor за Android. Освет редактирането на снимка, повечето имат и върможност за добавяне на текст върху изображението.

 • Как да променя цвета на текста?

  Милена Атанасова:

  Здравейте, защо не успявам от никъде да променя цвета на текста? Половин час вече си играя и не се получава и да отбележа, че е маркиран, но си остава в сиво и не мога да си завърша уррок 13. Работя с версия cc2014.

  Ивайло Искренов:

  Здравей, мога ли да те помоля да направиш един скрииншот и да го качиш тук, когато се появи този проблем.