Стандартни връзки и отстояния (lag)

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Тест за преминаване към следващия урок

 
Възможно ли е отстоянието (lag) на една връзка да е отрицателно?
Не
Да
не ако връзката е направена на клон

Въпроси и отговори

 • Може ли в MS Project да се въвеждат часове вместо брой дни?

  Irina Baleva:
  1. Може ли да въвеждаме часове за продължителността на работата?
  2. Защо въждаме 5,3 , а не 3,5 ?
  3. Защо слагаме lag-30d след като връзката е FS?
  4. Какво означава точно понятието "висящи връзки''?


  Penka Ivanova:

  Lag-30d, ако гледаш по-внимателно графичната част  на  Gantt Chart, показва на следващата работа да започне 30 дни преди  да  е свършила предходната, т.е. връзката FS вече не е чиста връзка, а "деформирана" с  "отстояние"; Пробвай!

  Irina Baleva:

  Благодаря

  Мартин Симеонов:

  Здравей,

  по - лесният вариант, ако искаш да въведеш дробно число за lag е да използваш прозореца Task Information.

  Иначе можеш да въведеш ден и половина отстояние, като 12 h (ако не си променила календара). Прикачил съм и една снимка на това как може директно да въвеждаш отстоянията в часове.

  Irina Baleva:

  Благодаря,

  Ако правилно съм разбрала отговорът Ви, в един график мога едновременно да въвеждам дни и часове в Duration.

  Irina Baleva:

  А от къде бих могла да променя графика за работна седмица от 35 часа например? Тогава продължителността на един ден в MS Project би била 7 часа .

  Мартин Симеонов:

  От Change Working Time, но аз не бих го направил. В края така или иначе се предава Gantt Chart в, който не са видими часовете.

  Irina Baleva:

  Ок,благодаря

  Деляна Димитрова:

  И аз имам въпрос относно "висящите връзки". Как точно се определят така на око и бързо, кои връзки са висящи? Благодаря

  Irina Baleva:

  В следващия модул има отговор на този въпрос :)Това е задача,от която не излиза връзка

  Мартин Симеонов:

  Както спомена Ирина висящите връзки са тези от, които не излизат връзки. Проблема при тях е, че от една страна Project дава свободен резерв за тях от края на задачата до края на проекта, което може да е логически грешно, а от друга по нашите стандартни не се допуска.

 • Може ли да задържите за малко?

  Ивайло Иванов:

  Стоп, стоп, моля! Как става тая да се определя коя задача точно след коя да започне, напр. защо 5-та непременно след след 2-ра, а не след някоя друга, 6-та след 5-та и 3-та и т. н.; как се решава на коя задача да се сложи lag (дали да е положителен или отрицателен - как?) и на коя - не? Все неясноти. Моля за по-подробно разясняване. Благодаря.

  Penka Ivanova:

  Коя задача е следваща и  коя предходна се учи в  Университета  (УАСГ)  в катедра "Технология на строителството"; Нали стената не  може  да  бъде измазана преди  да я иззидаш.....................

  Ивайло Иванов:

  Това е така, но с какво помага Project тогава освен с изработването на графика? Съставните му, съставните му елементи са от съществено значение и едва ли те се определят само и единствено така да се каже "ръчно" и в зависимост от опита и рутината, придобити от наученото в УАСГ и практиката. Нещо много относително и неопределено ми се струва това. Не може да няма все пак някакво, макар и частично унифициране.

  Мартин Симеонов:

  Принципно за определяне на продължителности можеш да използваш Нвр и НИ от базите данни с разходни норми, но това е трудоемък процес.

  Това е единствения изчислителен начин за определяне на продължителността на дадена задача.

  Юлия Иванова:

  Г-н Иванов, моля да не забравяте, че тук се учи софтуер, а не как да си подредите задачите в собствения проект. Все пак Вие ще го използвате за свои цели и се предполага, че трябва да знаете кое след кое е и колко време отнема, а Microsoft Project е инструментът, който помага да подредите нещата визуално, с необходимите ресурси, да си онагледите връзките и съответно да управлявате риска - за да видите веднага какво се случва в целия проект ако промените 1 нещо. Дали в настоящия пример ще са строителни работи, дали се обвързват задачи 2 и 5 или 3 и 5 е въпрос на конкретния проект.

  Никола Стефанов:

  "Стоп, стоп, моля!" ;) колеги, разбирам, че MS Project по някаква причина се е наложил като стандарт в строителното проектиране/планиране, но приемете, че тук има хора, които не са минали през спартанската школовка на УАСГ. В някои проекти (изследвания) първоначално не е ясно кое е стената, кое мазилката и за колко време узрява бетона и точно за това изучават този софтуер, заради гъвкавостта. За планиращите в зоната на здрача ще препоръчам да се поинтересуват от съставяне на диаграми ПЕРТ и определяне на критичния път. Успех!

 • Защо не ми се получава връзката?

  Диана Бонкова:

  Здравейте, 

  Имам малък проблем с въвеждането на връзки.
  Когато се опитам да изреда, че една работа започва след две други, примено в Predecessors за работа с ID #23, искам да запиша "20;21", ми изписва следната грешка:       

  Като отварям скоба, че не искам да вкарвам "lag".
  Владимир Кацаров:

  Не съм сигурен, но може да е от настройките на компютъра или на MSProject. Имам предвид от Reginal Settings. Преди да променяш там или в Options на MS Project, може да опиташ вместо с ";" да запишеш задачите с ",".

  Daniela:

  Когато въвеждаш връзките в Predecessors, чрез Task Information , автоматично се получава разделителя, дали е , или;

  От там можеш да видиш.

  Също така тези настройки са в Control panel, Change display language, Formats, Additional settings, Customize format, Numbers, List separator.

  Николай:

  Имам същият проблем като Диана, но несе оправя

 • Какъв е смисълът на лага?

  Десислав Мераков:

  Какъв е реалният смисъл (практически, подкрепен с пример от практиката) на лага? Защо една задача започва след като друга приключи (връзка Finish-to-Start) и същевременно се задава отстояние -30 дена? Чисто хронологически втората задача ще започне 30 дни преди да е завършила първата, а типа на връзката предполага обратното. Каква е логиката?

  Мартин Симеонов:

  Идеята на лага е да могат да се позиционират задачите по - прецизно и по - точно от гледна точка на логиката на изпълнение. В повечето случаи задачите се застъпват.

  недялака:

  здравейте, имам следния проблем при въвеждане на връзки не ми приема ; , "5;3" не ми приема никакъв вариант къде мога да проверя за настройките.

  Тихомир :

  отговор към Недялака . При мене изписва по същия начин връзката т.е. вместо "5,3" ми изписва "3,5" чисто логически за графика мисля че не е от значение подредбата при записа на връзките и явно има нещо в настройките което не е в ред.

 • Как да направя график с часове за продължителност на задачите?

  инж. Милена Дамянова:

  Трябва да направя график, чиито задачи са в рамките на 3 дни, със по няколко задачи на ден и с продължителност 1 или 2 часа. Как в Duration да задам часове?

  Мартин Симеонов:

  В колоната Duration, когато се въведе например 1, Project го възприема, като 1 d, което респективно означава 1 ден.

  Съответно ако искаш да смениш дименсията можеш да я въведеш след цифрата. За пример

  1 h - 1 час 1 m - 1 месец и т.н.

  Може да се наложи да пипнеш и мащаба на ганта за да се виждат по - добре задачите.