Линия за капацитет (Средна линия на работната ръка)

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Тест за преминаване към следващия урок

 
Линията за капацитет не може да бъде използвана за?
Средна линия на работната ръка
Визуализиране на наличните ресурси
Визуализиране на наличните финанси

Въпроси и отговори

 • Penka Ivanova:

  Изчисляваш за колко дни  / човекодни/, колко работника  ще  свършат работата и превръщаш  заплащането в ресурс - ТРУД / WORK/...

  Daniela:

  Не е ли по-добре да се използва ресурси тип Material? Там може да се въвеждат м2, да се задава единична цена на м2 и да се задава за колко дни да се завърши задачата.

 • Защо линията която пресича графиката я наричаме "средна линия"?

  Ваня Драганова:

  Не ми се е налагало да правя работни графици до сега, затова извинете, ако въпросът е елементарен, но защо наричаме тази линия, която пресича графиката "средна"? Както казвате в началото, това е линия на капацитета, която ни показва с колко хора разполагаме и съответно в кой месец са ни достатъчно и в кой месец ще трябва да доназначим или пренасочим хора. Примерно, когато започна урока, имахме максимална стойност в Ресурси - 1 и линията беше ниско долу - тоест имаме един човек, а ни трябват 28 за Септември. Като сменихме на 30 - за септември стана добре, а остана проблем в Октомври до Януари, където ни трябват по 32-ма. 

  Обяснението за празните полета под и над линията, когато сме задали за максимален капацитет от хора средно аритметичното от броя на работниците по месеци, би ни дало идея дали с преорганизация на максималния брой хора, с който разполагаме,  бихме могли да се справим - тоест да не назначаваме нови или да не пренасочваме от други обекти, а да преорганизираме тук задачите и хората. Но действията в един реален случай може да не ни позволяват това и да не можем да избегнем ново назначаване. В този ред на мисли "средната линия" като вариант на "линия на капацитета" ни служи само и единствено за ориентир. Моля за отговор дали логиката ми е вярна, защото за мен обяснението остана малко неясно. Благодаря 
  Мартин Симеонов:

  Средната линия (Рср) на работната ръка е термин по нашите стандарти. Начините по, които се използва могат да са различни. За пример може да се сметне коефициент за равномерно разпределение и т.н.

  Капацитета от друга страна е тремин, който намира поне според мен най - добро приложение при портфолио от графици. Тогава се изследва дали диаграмите от обектите събрани не надвишават капацитета на предприятието, но това е по - сложна тема и се правят по - сложни изчисления.

  Другу приложение на капацитета е, ако човек си планира работата на екипа от 4 служители да гледа да не ги претовари в полза на дни в, които да са ненатоварени.

  Роско:

  При организацията на един строителен обект от началото до края, тази средна линия ни дава информация за натовареността (наситеността) с работен ресурс. Но това за практически цели мисля, че не върши работа, а само за  най-общо планиране и счетоводни цели. Защото ако във фаза довършителни работи или по конкретно мазачески например  сме под Рср в диаграмата, то не означава че можем да вземем работници от грубия строеж да мажат, защото от диаграмата имаме пренасищане там, т.е. сме над Рср.

  Стана малко дълго, но моля да коментирате това.
  Юлия Иванова:

  Здравейте, извинявам се, но аз не разбрах това. Не съм запозната с нашите стандарти в строителството. Може би все пак е добре като има специфични неща в примерите от определена сфера да се обяснява малко по-подробно кое какво е и за какво се използва.

  Въпросът ми е следният: ако не става въпрос за строителство, какво е средна линия и за какво се използва?

  Благодаря!

 • Какво показават цифрите под диграмата "Peak Units"

  Cvetelina Raykova:

  Аз не разбрах тези цифри под диаграмата, на база на които се формира средната линия на работна ръка, какво показват и как project ги изчили? Това човекочасове по месеци ли са?

  Мартин Симеонов:

  Peak units го разбирай, като брой работници.

  Cvetelina Raykova:

  Благодаря.

  Ivankulaka123:

  Донка Стоянова репорт за спам

 • Мартин Симеонов:

  Как стигаш до тук, с десен бутон и insert new column ли?

  Мартин Симеонов:

  Под десен бутон визирам с десен бутон намишката върху антетката на таблицата.

  Свилен Томов:

  да и избирам Insert Column

  Мартин Симеонов:

  Опитай в началото на първата колона да избереш More Tables. От там можеш да намериш текущата и да и дадеп edit.

  Това е заобиколно решение. Принципно не би трябвало Insert Column да не ти работи.

  Свилен Томов:

  Направих следното: В този прозорец Delete Custum Fields маркирах и изтрих Text11 do Text 20 и сега без проблеми отварям нови колони.

 • Как се разделя екрана?

  Петя Гогева:

  Здравейте! Моля за пояснение откъде се разделя работният екран на Resource sheet и Resource graph едновременно.Благодаря.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Петя.

  Отиди на раздела View (снимка 1 позиция 1).

  След това в split view (снимка 1 позиция 2), сложи тикче на Details, така отдлу ще ти се появи още един поглед (снимка 1 позиция 3).От падащото меню до Details избери Resource Graph (снимка 1 позиция 4) следва в долния изгледа да се появи именно Resource Graph

  Снимка_1

  След това избери / кликни на горния изглед (снимка 2 позциия 1), който е основен и отвново от раздела View избери Resource Sheet (снимка 2 позиция 2).

  Снимка_2

  Така следва да ги виждаш едновременно двата изгледа.

  Петя Гогева:

  Благодаря! :)

 • Защо липсват фигурките?

  Ивайло Иванов:
  1. Защо, моля, на някои места, където е въведена работна ръка, червените човешки фигурки липсват (стрелки 1 и 2 от картинката), а някъде ги има, както и трябва да е (стрелки 3 и 4 от картинката)? Иначе текстът "Работна ръка (със съответния брой р-ци)" и диаграмата ги има навсякъде, където трябва да са. Благодаря.

  Димитрина Иванова:

  Червеното човече в колоната с индикатори показва, че зададените ресурси за дните, в които се предвижда да се изпълни дадената задача са претоварени /недостатъчни/. Когато в Resource Sheet увеличиш броя на работната ръка за целия проект, ще изчезне.

  Ивайло Иванов:

  Да, така е. Благодаря. Но когато увелича броя в Resource Sheet до степен такава, че текстът там да стане черен, диаграмата става само синя, к. е логично, т. е. няма вече Over Allocated (червена част). Обаче ние трябва да намерим средната линия на раб. ръка или линията на капацитета, к. се определя от средното аритметично от стойностите под диаграмата. Щом това ср. аритмет. го заложим в Resource Sheet, то текстът там пак почервенява (логично) и в Gantt Chart червените фигурки пак се появяват, т. е. пак излиза, че нещо не е наред, а именно, че някъде не достига раб. ръка. Въпросът ми е когато се представя диаграмата как е по-правилно да стане това: с Over Allocated (червена част) или само с Allocated? Благодаря отново.

 • Защо диаграмата има отстъпи?

  Ивайло Иванов:

  Защо диаграмата има малък отстъп след началото на първата задача, от к. започва (стрелка 2 от картинка 1), а също така има и малко закъснение след последната задача (стрелка 2 от картинка 2). Благодаря.

  Диана Христова:

  Както си определила периодите от Timescale на долния ред - M, T, W , S и т.н., така и получаваш колонките за работната ръка - те запълват целия период, независимо че работата може да е приключила няколко дни преди края на периода.

 • Не се ли смятат и едни коефициенти К1 и К2?

  Димитрина Василева:

  освен средната линия на работната ръка , не се ли смятаха и едни коефициенти К1 и К2 ,които се явяват критерий за рационалност на диаграмата на работната ръка, които трябва да бъдат по високи от 0,6 . Тези критерий зависят от Рср,Рмах,То-общия срок за изпълнение на строителството и Тср.-средно време на строителството. В графиците, които съм гледала ги няма , а в много от тях няма дори и Средната линия Рср., има само изкарани някакви диаграми на Project, което според мен не би трябвало да е така. Те първа влизам в тази сфера и бих искала да разбера кое е вярно и моля за подробно разяснение.

  Валентин Велев Стефанов:

  Двата коефициента дават индикация за следните съотношения : 1.среден брой хора към макс.брой хора за целия проект. Добре е да е над 0,5. Което говори че няма прекален "бум" на нужните ресурси в даден момент. 2. Брой дни с работници НАД средния към общия брой дни за изпълнение на проекта. Добре е и това съотношение да е над 0,5. Това говори ,че няма рязка промяна на ресурса, а плавно нарастване и спадане на броя на хората. Тези измерители според мен са малко стари, от времето когато нямаше MSProject и диаграмите не можеха да се правят по дни. Сега с този мощен инструмент диаграма на работната ръка по дни, говори на специалиста много повече от тези коефициенти. Още повече, че не за всеки обект е възможно коефициентите да излизат в горните параметри, без това да говори лошо за графика.