Структура на задачите - WBS

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Тест за преминаване към следващия урок

 
Какво визуализира номерацията WBS?
Номера на реда в дървовидната структура
Структурата на работните ресурси
Номерата на подобектите в даден график

Въпроси и отговори

 • Каква е ролята на Separator?

  Irina Baleva:
  1. Каква е точно ролята на Separator  и при какви случаи е необходимо да го ползваме ? 


  Краси Кръстев:

  Здравей, както става ясно и в самото видео сепаратора играе роля на разделител във WBS кода между отделните нива които сме задали ( йерархията на задачи и подзадачи ) в Gantt Chart - a. Все едно имаш number list с нива във Word например.Позволява ти да имаш по - добра визуална представа при онагледдяването на реда на всяка една от задачите - къде се намира тя в йерахични списък, коя задача е  за даден подобект ( обект ) , кой обект е подобект на друг и т.н. сепаратора дава по - добра визуализация  - доста по прегледно е когато имаш - ( или .)  което да разделя различните нива в WBS кода.Аз така възприемам идеята за сепаратора.Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Irina Baleva:

  Благодаря :)

  Мартин Симеонов:

  Здравейте,

  WBS според мен се превежда най - коректно като шифроване. Шифрите най - често по нашите стандарти се срещат при разходните норми (за пример УСН, ТНС и т.н.).

  Прикачил съм една снимка с пример, която разбива един шифър от УСН. Надявам се да е полезна.

  Можете да опитате да направите една структура и да включите WBS (след като сте направили структурата). Тогава се опитайте да триете, добавяте, размествате и т.н.

  Това ще ви даде яснота за специфичното поведение на шифроването в MS Project. Имайте пред вид, че по подразбиране програмата ще направи всичко възможно да запази номер да дадена позиция след като веднъж вече е номерирана.

  Всъщност при следене на промените по даден проект тази функционалност е от голяма полза.
  Irina Baleva:

  Благодаря :)

  Борян Райков:

  Здравейте, относно WBS, правя всичко, което показвате, но в колона WBS не се появява никакъв шифър.

  Борян Райков:

  Разбрах какъв е проблема, правих промени в шифъра, но след като натиснах "renumbering" колоната се попълни правилно.

  Ива Милковска:

  Благодаря, инж Сименов! Много по-ясна стана функцията WBS след вашето експозе.

 • Защо полето Auto Schedule/Manually Schedule е неактивно?

  Yohana Tsolova:

  Привет. В работните файлове, свалени от Аула, полето Auto Schedule/Manually Schedule горе в лентата е активно. Когато създам от същия файл нов, Blank project, опцията не е активна. Отдолу все още мога да сменям auto/manually. Работя с MS Project 2013.

  Димитър Киризиев:

  за да е активно трябва да си на задачата

  Daniela:

  Manually Schedule и Auto Schedule не са активни в рибън Task, защото в момента си в Timeline. Или отиди в рибон View и премахни отметката на Timeline или слез долу някъде в задачите,

 • инж. Елка Симеонова:

  В полето Project code prefix след попълване на MП1 не сте дали Space (празно разстояние). На практика не е МП11, а липсва разстояние от номерацията на следващите нива.

  Златка Гочева:

  Благодаря ви, г-жо Симеонова!

  Desislava Dapcheva:

  Здравейте, структурата на проекта ми е комбинация от букви и цифри, но следвайки стъпките за WBS получих резултат, който не отговаря на нуждите на проекта ми. Структурата трябва да бъде подобна на примера по долу: B. Implementation actions (obligatory) ACTION B.1: Recovery of post-consumer ski boots and sorting to turn them into secondary raw materials that will be characterized in comparison to virgin ones Sub-action B1.1 – Grinding Sub-action B1.2 – Sorting of metals Sub-action B1.3 – Sorting polymers Sub-action B1.4. – Characterization of secondary raw materials Как мога да направя подобна структура чрез WBS?

 • Може ли събития без WBS код

  Iliyana Strangalies:

  Здравейте, възможно ли е "събитията" начало и край да са без код и без да си загубят позициите в стуктурата?

  Мартин Симеонов:

  За съжаление няма опция за пропускане на редове при формирането на WBS код.

  Iliyana Strangalies:

  Има ли начин да направя Timeline само на събитията (например - начало, край на проектиране, край на реализация и край), как мога да ги " филтрирам", така че на Timeline-а само те да са показани, въпреки, че има и други задачи в дървовидната структура? Благодаря Ви предварително.

  Iliyana Strangalies:

  Ще опитам още веднъж. Има ли начин да направя Timeline само на събитията (например - начало, край на проектиране, край на реализация и край), как мога да ги " филтрирам", така че на Timeline-а само те да са показани, въпреки, че има други задачи в дървовидната структура?

  Мартин Симеонов:

  Няма как да направите ред без WBS. Иначе можете да направите Timeline само със събития.

 • Защо - Проблем с имената на файловете на кирилица

  Йонко Бояджиев:

  Здравейте само при мене ли символите на кирилица в имената на приложените файлове се изписват като долни черти. С Win 10 Pro съм и български регионални настройки. Нямам проблем с файлове от други източници.

  Мартин Симеонов:

  Това е повече проблем с операционната система, не е от Project.