Печат и създаване на PDF- и

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как се форматира графика за експорт в PDF ?
Форматирането за печат се запазва и важи за експорта
Форматира се от PDF Setup
Форматира се от PDF Preview

Въпроси и отговори

 • Как можем да намалим широчината на редовете?

  инж. Калин Калинков:

  Ако не ни се побира на една страница по височина, има ли някакъв начин да се сбият малко графиката и текста?

  Краси Кръстев:

  Здравей, имаш предвид  както в excel ли ( снимка 1 ), т.е да селектираш редовете и цъкай долу ( позиция 1, снимка 1 ) да разтеглиш или да "поприбереш" самия размер на колоните ? 

  Мартин Симеонов:

  Също ще помогне, ако на клоновете от задачи преместиш текста да е от страни, а не от горе.

  Penka Ivanova:

  Може ли и от къде текстът в описанието  да се центрира? Тук в случая, а и при моите графици стои в горната част на реда; В ексел има такава оция;

 • Защо има разлика?

  Ивайло Иванов:

  Защо, моля, при мен има разлика в големината на текста? Текстът при стрелка 1 от картинка 1, който пиша в долното поле, излиза по-голям от текста при стрелка 2, който излиза автоматично в горното поле, а в примера от урока и двата текста излизат еднакви по големина (стрелки 1 и 2 от картинка 2). Благодаря.

  Мартин Симеонов:

  Здравей Ивайло,
  двете полета имат различен характер. В долното имаш текст в реален мащаб и съответно там се редактира.

  В горното поле трябва да се демонстрира как би изглеждало не в реален, а в пропорционален на листа размер. Принципно горното поле не мащабира особено точно, но все пак дава някаква представа.

 • Защо има разлика?

  Ивайло Иванов:

  Защо, моля, при мен има разлика в големината на текста? Текстът при стрелка 1 от картинка 1, който пиша в долното поле, излиза по-голям от текста при стрелка 2, който излиза автоматично в горното поле, а в примера от урока и двата текста излизат еднакви по големина (стрелки 1 и 2 от картинка 2). Благодаря.

  Мартин Симеонов:

  Здравей,
  това не мисля, че трябва да те притеснява. Разликата е от темата на Windows. Моята е стандартната за Winodws 8.1, а при тебе виждам, че ползваш Classic.

  Иначе идеята за разликата между двете полета е, че горното би трябвало да ти даде представа как ще стои на листа, един вид бърз преглед. Долното обаче ползва стандартен и четим текст и то е за работа.

  Ивайло Иванов:

  Благодаря. Моля за извинение, че съм задал въпроса 2 пъти, но при първото задаване не се запамети нищо (поне не веднага). Така, че използвам случая да попитам как се изтрива повторно или ненужно зададен и изпратен въпрос за да не излиза повече от един път?

  Мартин Симеонов:

  Няма проблем

 • Как да принтирам wrapped text в MS Project 2013

  Светозар Максимов:

   В колоната Task name - текстът е форматиран - wrap - всичко се вижда ОК. При принтиране вече не е така - редовете остават с височина 1 и текста е отрязан. Пробвах различни варианти, търсих във форумите в нет-а, но не успях да го оправя. Бихте ли ми казали как да постъпя?

  Мартин Симеонов:

  Да ( : Магията на Project. Отиди с десен бутон в на таблиците и дай more tables. От там дай edit на тази, която ти създава проблеми. Под таблицата с дефиниции на колони има едно поле брой редове. Промени стойноста от 1 на 2 или на колкото ти е необходимо. Това се прави от версия 2010 на горе.

 • Защо толкова много?

  Ивайло Иванов:

  Защо, моля, при мен се наложи да удължа срока чак до 4.12. (стрелка 1) за да ми посивее стрелката долу за надясно, която за съжаление не излиза на Prnt Scrn за да я покажа, а при вас удължаването на срока беше само с 1 ден и стрелката за надясно стана сива? Благодаря. П. П.: Графикът нали е мрежов, а не линеен както пише в заглавието? 

  Мартин Симеонов:

  Той си е малко бъгав Project и на моменти се държи различно.

 • Как да разпечатам график и мрежови график на един лист?

  Георги Генев:

  Здравейте коеги, Графика, по който работя в момента съдъжа около 1200 позиции и е с обща продължителност 240 дни. MS Project ми позволява да задам размер на листа до А3 в режим Print to PDF, но така ми се получават твърде много страници. Търся начин да разпечатам на по-голям формат. Първото, за което се сещам, е да ползвам директно плотер и да не минавам през PDF, но досега не съм го правил с MS Project.

  Валентин Велев Стефанов:

  Здравей Георги, В Printer Properties на PDF принтера Paper/Quality има бутон Advanced. Там можеш да си избереш какъвто размер лист искаш , а дори и да си конструираш свой лист до 5080 мм размер./Edit custom page size/ . За предпочитане преди печат е да се мине на PDF защото изгледа се "заковава" на какъвто и принтер след това да го печатиш.

  Георги Генев:

  Здравей Валентин, Благодаря за отговора! В случая успях да разреша проблема като инсталирахме MS Project на машина в копирния център и директно ползвахме настройките на плотера. Но въпроса си остана висящ, тъй като не откривам такива опции (Custom page size), за които пишеш. Работя с 2013 версия.

 • Може ли да се промени езика в колоната "Duration"?

  Айсел Амзова:

  Може ли в колоната "Duration" вместо "days" да се изписва на български - "дни"?

  Мартин Симеонов:

  Има начин и това се прави с формула, която се слага в колоната [Text1]: IIf([Duration]/8/60<>1,CStr([Duration]/8/60)+" дни","1 ден")

  Това е на бързо. Принципно си има отделен курс за формули, тъй като сработват по - трудно.

  Айсел Амзова:

  Благодаря за отговора, обаче като копирам формулата в колона [Text] при съответната задача няма резултат... Не знам проблема в записа ли е или в начина, по който го въвеждам. Въвеждам го по този начин за всяка задача: = If([Duration]/8/60<>1,CStr([Duration]/8/60)+" дни","1 ден") Като считам, че би трябвало вместо "IIf" да е "If" и да започва с "=" аналогично на "Еxcell".

  Мартин Симеонов:

  Не са това грешките. Вижте запетайките да ги промените с точка и запетайка.

  Все пак може би е добре да изчакате до видеата с формулите. Нещата не са аналогични на Excel.