Проследяване на промените в продължителността

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Тест за преминаване към следващия урок

 
Коя колона дава разликата в продължителността ?
Duration Variance.
Start Variance.
Finish Variance.

Въпроси и отговори

 • Как да добавя колона със дни закъснение от Finish спрямо текуща дата

  Cvetelina Raykova:

  Здравейте, Как да добавя колона с дни закъснение от Finish спрямо текуща дата. Бях задала този въпрос по-рано в курса и тогава ми отговорихте, че може да стане с Baseline. Обаче не мога да разбера как ще стане това.

  Мартин Симеонов:

  Здравей, За съжаление няма готова такава колона. Стандартно се прави колонка текст и се пишат формули, които смятат дати и дни. Не е много сложно, но не стават в една две стъпки.

  Според мен последните модули на настоящия курс ще внесат частична яснота как става. Все пак ако информацията в тях не ти е достатъчна или искаш да научиш още има курс само за формули в Microsoft Project.

  Пенка Софрониева:

  Все по-сложно става. Чудя се какъв процент от инженерите използват тези възможности на софтуера. И дали се използват основно от строителни фирми или за управление и на други проекти, несвързани със строителството. Ако може някой да внесе яснота по този въпрос?

  Виолета Янева:

  С навлизане все по-дълбоко в материята, става все по-ясно, че MS Project е много мощен инструмент за управление на проекти, както по-малки, така и много мащабни, и то от най-различен характер - не само свързани със строителство. Но ако проекта е свързан със строителство и е с продължителност година или повече, би било много важно да се следи как върви във времето, т.е. има ли закъснения и от какъв порядък. В случай, че сте инвеститор и работите с външно финансиране, примерно банков кредит и сте договорили такива условия по него, че те са съобразени с разчетите на компанията за срок на въвеждане в експлоатация и т.н., всяко забавяне би довело до повишаване на разходите по изпълнението на проекта. С MS Project бихте могли да следите как се повишават разходите от закъснението, примерно, от вноски към банката, преди да сте започнали да имате постъпления от самия проект или от заплащане на повече разходи за заплати на работниците заради по-бавната им работа. И съответно - за да нямате непредвидено повишаване на разходи, трябва да знаете лимитите на сроковете, които не трябва да се надвишават и съответно да го изисквате от ръководителите на проекта (обекта).

 • Има ли значение графика дали да бъде в manually или auto scheduled?

  Тони Янев:

  Здравейте, Има ли значение графика дали да бъде в manually или auto scheduled?

  Мартин Симеонов:

  Да има значение. Ако сега започвате с Project ви препоръчвам да работите с Auto Shedule.

  Мартин Симеонов:

  Във видеото е използвам Auto Sheduled режим на задачите.

  Тони Янев:

  Благодаря.