Допълнителни възможности на връзките

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Тест за преминаване към следващия урок

 
По какво се различават връзките FS и SF?
Те са симетрични
Не се различават
SF не може да бъде използвана за събития

Въпроси и отговори

 • Защо двете задачи от Start to Start започват едновременно, и в същото време между тях има отстояние?

  Наталия Паликова:
  Защо двете задачи от Start to Start започват едновременно, и в същото време между тях има Lag? Това не означава ли, че втората задача ще започне с брой дни по-късно от първата, а не едновременно с нея? Или посочения пример означава, че задачите една спрямо друга започват едновременно, а отстоянието на втората е спрямо началото на проекта, а не на първата задача?
  Мартин Симеонов:

  Здравей,
  ако визираш примера от видеото всъщност между тях има Lag  -1d. Принципно ако няма такъв трябва да започнат едновременно.

  Можеш ли да снимаш, какво точно се е получило при теб?

  Станислава:

  Според мен връзките означават просто последователност.

  Юлия Иванова:

  Здравей, Наталия,

  Ето логиката на нещата: грешно е да се каже, че start-to-start е "едновременно" започване на двете задачи. Това показва, че за взаимнообрързани. Едната трябва да започне, за да може и другата да започне - заедно с нея или по-късно. Например, трябва да пуснеш водата от чешмата, за да започнеш да миеш съдовете. Няма как да започнеш да миеш съдовете без водата да е пусната. Но можеш да пуснеш водата и да започнеш да миеш съдовете веднага или след 30 секунди, след като вземеш съдовете или след като си измиеш ръцете.

  Това беше доста непрофесионален пример, просто това ми хрумна, за да опиша логиката на взаимообвързаността :) Или да започна работа, за да започна да получавам заплата - но това ще е след 1 месец lag :)

 • Как се сменят почивнитв дни?

  Ивайло Иванов:

  В основния вид броят на дните се отнася само за работните дни при 5-дневна работна седмица. Как се прави корекция на почивните дни (маркирани леко в сиво), ако не са събота и неделя, а са други (празници някакви, примерно) или работната седмица е 6-дневна (в Либия например), или се почива в някой работен ден, а се отработва после някоя събота заради неработния работен ден? Благодаря.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Ивайло.

  Подробно разяснение на въпроса ти се дава в целия модул 4 на курса ( Създаване и промени на календари ) - в него са включени уроци за създаване на нови календари ( задаване на работни дни в месеца, колко часа да е работния ден и т.н. )
  Лиляна:

  Защо project прие 8.8.2014 за началото на графика?

  Лиляна:

  Защо всеки път трябва ръчно да сменяме на Autoschedule, a не щтракнем долу на зеленото и не изберем Auto за всички нови задачи?

  Мартин Симеонов:

  Здравей Лиляна,
  И двата варианта биха свършили работа, но при заснемане не се ползва оптимално бързия начин с цел хората да могат да проследят по лесно показаното.

  Принципно, ако гониш по - бърза работа мога да ти препоръчам клавишните комбинации базирани на Alt. За пример, когато отвориш Project и нов файл просто натисни Alt и ще ти се покажат малки букви до всеки рибон и бутон.

  Така например аз стартирам Project Information с комбинацията Alt > R > I. Обърни внимание, че не се натискат едновременно, а последователно.

 • Как да зададем работна седмица?

  Дияна:
  Може ли да зададем работна седмица от понеделник до събота примерно, вместо традиционната работна седмица от понеделник до петък. Питам,понеже забелязах във видеото,че програмата отчита събота и неделя като почивни дни при задаването на продължителностите. Благодаря!
  Мартин Симеонов:

  Здравей, това става през календарите. Има доста видеа заделени за тази тема но са по - нататък в курса.

 • Защо не се отмества повече?

  Ивайло Иванов:

  Защо, моля, при връзката FF не се позволява отместване преди началото, ако лагът е -5 дни, примерно, т. е. да отива вляво преди началото (не се появява предупреждението, което се появява за връзки SS с лаг -1 ден и за SF), а отместването опира до началото и повече не отива вляво (отива вляво максимум до -3 дни, т. е. само до началото)? Благодаря.

  Мартин Симеонов:

  Станал е някакъв бъг с календарите. Принципно би трябвало да да се отмести по - рано.