Създаване на мрежови график на базата на линеен

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Тест за преминаване към следващия урок

 
След като се въведе базова линия може ли да бъде презаписвана ?
Да.
Не.

Въпроси и отговори

 • Мартин Симеонов:

  Здравей,

  Цвета на базовата линия можеш да промениш от Bar Styles. Елементите, които я описват са няколко и стоян обикновенно най - долу на списъка.
 • Как да определя връзките, как се разбира коя задача след коя е?

  Бригита:


  Това което направих,опитвайки се да въведа връзките без да гледам от видeото е различно като връзки, но еднакво като продължителност.

  Мартин Симеонов:

  Здравей, ако съм те разбрал правилно въпроса ти е как логически да определим, коя след коя задача следва.

  Идеята е, че може да структурираме връзките в един график по наше усмотрение. Няма единни правила за това и съответно един и същ график може да се обвърже по много начини.

  Тук идва момента и, че с малко опит и помощта на лаговете може да прекараме критичният път през точно тези задачи, които решим.

 • Защо се разклонява?

  Ивайло Иванов:

  Защо, моля, освен критичния път (стрелки 1 и 2), който е основен, има още 2 критични пътя (стрелки 3 и 4): към ID3, която е синя, а не червена, като лежаща на основния критичен път, понеже не лежи на него и към ID6, която също е синя, а не червена, защото също не лежи на основния критичен път (защо към тях има също критични пътища (червени)? Благодаря.

  Илиян Тодоров:

  Когато определям задачите, продължителността и последователността им, аз се интересувам да видя критичните задачи за цялото изпълнение. Всяка не критична задача може да се превърне в критична в хода на изпълнение, следователно приемам, че така визуализиран мрежовият график онагледява планираното изпълнение на проекта към днешна дата. Критичният път е основно един или няколко в зависимостта от броя Задачи и последователности за изпълнението им.

  Мартин Симеонов:

  Здравей Илиян,

  Може би ще ти е интересно да разгледаш следните понятия. Освен Critical Path има метод за изчисляване на Multiple Critical Path. Само при втория можеш да имаш повече от един критичен път.

  MCP по подразбиране е изключено, но може да се включи от настройките. Аз лично го използвам за да проверя дали не съм прекъснал веригата на задачите. Ето тук има едно мини ръководство за това:
  https://freeslack.wordpress.com/2014/04/09/проверка-на-критичен-път-при-мрежови-г/

  Надявам се да ти е от полза. И понеже ми прави впечатление, че си доста активен в отговорите, ако имаш идеи за някакви ръководства или пък ти се правят такива ми пиши.
  Neli Kostova:

  Според мен Ивайло Иванов не е разбрал правилно критичния път. Критичният път е: задача на критичния път (правоъгълник в червено), стрелка от тази задача до следващата задача на критичния път (в червено, защото излиза от червен правоъгълник) ,следваща задача на критичния път, стрелка до друга задача на критичния път и т.н. Стрелката, която излиза от задача на критичния път и води до задача, която не лежи на критичния път, не е част от критичния път, дори и да е оцветена в червен цвят. Вероятно в MS Project е зададено да се оцветят в червено всички стрелки, които излизат от задачи, лежащи на критичния път, независимо дали отиват към задачи, лежащи или нележащи на критичния път.