Може ли да задържите за малко?

Управление на проекти с MS Project

Стоп, стоп, моля! Как става тая да се определя коя задача точно след коя да започне, напр. защо 5-та непременно след след 2-ра, а не след някоя друга, 6-та след 5-та и 3-та и т. н.; как се решава на коя задача да се сложи lag (дали да е положителен или отрицателен - как?) и на коя - не? Все неясноти. Моля за по-подробно разясняване. Благодаря.

Коя задача е следваща и  коя предходна се учи в  Университета  (УАСГ)  в катедра "Технология на строителството"; Нали стената не  може  да  бъде измазана преди  да я иззидаш.....................

Това е така, но с какво помага Project тогава освен с изработването на графика? Съставните му, съставните му елементи са от съществено значение и едва ли те се определят само и единствено така да се каже "ръчно" и в зависимост от опита и рутината, придобити от наученото в УАСГ и практиката. Нещо много относително и неопределено ми се струва това. Не може да няма все пак някакво, макар и частично унифициране.

Принципно за определяне на продължителности можеш да използваш Нвр и НИ от базите данни с разходни норми, но това е трудоемък процес.

Това е единствения изчислителен начин за определяне на продължителността на дадена задача.

Г-н Иванов, моля да не забравяте, че тук се учи софтуер, а не как да си подредите задачите в собствения проект. Все пак Вие ще го използвате за свои цели и се предполага, че трябва да знаете кое след кое е и колко време отнема, а Microsoft Project е инструментът, който помага да подредите нещата визуално, с необходимите ресурси, да си онагледите връзките и съответно да управлявате риска - за да видите веднага какво се случва в целия проект ако промените 1 нещо. Дали в настоящия пример ще са строителни работи, дали се обвързват задачи 2 и 5 или 3 и 5 е въпрос на конкретния проект.

"Стоп, стоп, моля!" ;) колеги, разбирам, че MS Project по някаква причина се е наложил като стандарт в строителното проектиране/планиране, но приемете, че тук има хора, които не са минали през спартанската школовка на УАСГ. В някои проекти (изследвания) първоначално не е ясно кое е стената, кое мазилката и за колко време узрява бетона и точно за това изучават този софтуер, заради гъвкавостта. За планиращите в зоната на здрача ще препоръчам да се поинтересуват от съставяне на диаграми ПЕРТ и определяне на критичния път. Успех!

Вашият отговор:

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
 • 20 безплатни урока
 • Трикове и тънкости за софтуера
 • Отговори на вашите въпроси
 • Име
  Имейл
   
  love


  © 2020 Учебен център "Аула". Всички права запазени.
  Autodesk AutoCAD, Autodesk Inventor, Autodesk Civil 3D, Autodesk Revit, Autodesk 3ds Max, Autodesk Maya, Microsoft Word, Microsoft Outlook, Microsoft Excel, SharePoint Online, Microsoft PowerPoint, Microsoft Project, Microsoft, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Adobe After Effects, Adobe Premiere, Adobe Dreamweaver, V-Ray, Ableton Live, Solidworks са регистрирани търговски марки на Adobe Systems Incorporated, Microsoft Corporation, Chaos Software Ltd, Autodesk Inc., Ableton и Dassault Systèmes SolidWorks Corp.