Какво се крие в Preference panel?

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
В този урок ще разгледаме "preference" панела.
Ако искаме да разберем, как "Indesign" работи и по-точно да програмираме така, че да работи най-добре за нас.
Важно е да познаваме някой от основните настройки в "preference" панела.
Могат да бъдат направени два вида настройки - глобални и локални.
Глобалните са тези, които не засягат само документа, с който работим в момента, а засягат цялостния начин на работа на програмата от момента, в който сме ги направили.
Локалните настройки се отнася само за текущи документ, с който работим.
Глобалните настройки може да ги направим, когато нямаме никакъв отворен документ, но все пак имаме достъп до всички менюта и панели в "Indesign".
Една от настройките, които най-вероятно ще искаме да направим е да променим мерните единици.
Това може да го направим по два начина чрез менюто "edit", избиране на "preferences, units & increments".
А другия вариант е да използваме командата "ctrl+k".
Ще променя мерните единици като от "picas" ги променя на милиметри и ще натисна окей.
За да продължим да разглеждам локалните настройки ще отворя някои от документите, които се намират от лявата страна.
Отново ще извикам "preference" панела, чрез комбинацията от "ctrl+k".
Няма да разглеждаме всички настройки поотделно, защото за момента няма нужда да ви заливам с излишна информация, но ще разгледаме по-важните от тях и тези, които можеби бихте искали да промените.
Една от по-важните опции е опцията "prevent selection of lucked objects".
Тази опция бихме искали да е маркирана, защпото това ни гарантира, че когато заключим един обект, той ще остане заключен.
В противен случай "Indesign" няма да отрази промените, които сме направили и няма да заключи обекта.
Следваща секция е "interface".
Първата опция дава възможност да изберем, колко бързо прозорците които описват инструменти с които работим Ще се появят Това са онези малки прозорчета които се появяват винаги до Корсо когато застане върху някой инструмент следващ собствени дава индикация С какъв инструмент работи примерно ако работим с инструмента пейч от сутрин до курсора се появява малко листче което ни индикира ще работим с даден инструмент ако не искаме да виждаме тази ситуация може да маркираме дадената настройка токчета Шол трансформейшън videos виждаме къде се намираме на листа Това е от Васил прозорче което се повярва всеки път доктор Сура която предвиждаме дадено бе и когато създаваме нов обект напишете уроци направихме една настройка която ни позволяваше панелите автоматично се затваря Когато кликнеш върху някой обект тъй като това не е много практично и с течение на времето ще видите чедо дразниш ще дойда и ще от маркирам по този начин когато твърдим по него той ще си остане от това до момента в който аз не реша да го затворя продължаваме следващата секция а именно type тук една от по-важните опции именно Ето тази тази опция ни позволяват всяка рамка която да превърнем в текстова рамка тоест когато използвате автоматично започна да въвеждам текст захранката как маркира мисли покажа за какво говоря щото На клавиша double да се върна в работната среда ще избера инструмента за създаване на рамки сега ще избера инструмента type tool и виждате че не ми позволява да започна да пиша от това че искам контрол ek да се върна от прехранване Връщам се отново в type този път ще маркирам тази опция Отново ще натисна окей ще изтрия рамката която по-рано създадох и Ще създам Нова ще маркирам палто и сега забележете че когато кликна върху рамка мога да почна въвеждам текст Ето за това служи тази опция нещо друго което също бихме искали да променим Е може би размерът на шрифтовете и начина по който ще ги виждаме от madam ще ги направя на Word тоест ще има по-добро preview на всички ще лифтове топчета под нея не дава възможност да виждаме последните 10 чифта, които сме използвали.
ако искаме може да го решим броя но аз засега ще го оставя така на другата която също доста интересна и за някои хора много важна а именно и Нели layout view ще от маркирам и ще покажа отново Как работи тя тази картинка се намира върху текста и когато се опитам да го маркирам първо маркирам нея Ще използвам клавишната комбинация от контрол ел за да заключа катинарчето което току-що се появи индикира че обектът ми е заключен сега без никакъв не мога да маркирам която част от текста пожелае смята се опитвам да копирам и да преместя този параграф но и дизайн и позволява така продукцията която преди малко от маркирахме Отново ще се върна в type менюто и ще маркирам и отново ще натисна Окей сега когато маркирам Обърнете внимание как курсора се промени и се появи буквичката та до курсора той показва че тимът захванала текста и ако искам мога да променя разположението това нещо не мога да го направя ако опцията която по-рано ви показах немаркирана още нещо което може да правим с текста докато е маркиран и задържа клавиша аут Добре Ти май отново Как курсора се появи появиха се двете трохички които ми показва много да го копирам Ето така Този текст или както тук така и тук Връщам се отново приятелство Нела и продължаваме със следващата секция composition една опция която искаме да бъде маркирана е с птиче от е това този начин когато отворим документи някой от шефовете липсват ezine автоматично ще го замести с някакъв си противен случай ще загубим формацията една друга интересна опция която се намира тук е късно тракинг и кърнинг все още не сме говорили за тракинг и кърнинг накратко тракинг представлява разстоянието между отделните букви Засега няма да маркираш натисна окей ще селектирам някакъв параграф ли ще променя тракинг стойността като използвам горната стрелка ще затворя панела отново се връщам в през нас панела composition и този път ще кликна като съм тракинг кърнинг и ще натисна окей и вижте какво се случи или да не показва когато имам Направи някакви промени на тракинга за самия текст ако не искаме това да се вижда може да от маркираме този актив тук в тази секция важно да се знае че може да променим цветовете на псолютно всички инструмент с които работим как на наборното поле тоест на majin така и начина по който ще виждаме колоните Цветана ближа тоест на разбивката следващи настройка която Ще разгледаме е за начина по който те виждам е черното дръж яко черно ще бъде обикновено черно или ще бъде наситено черно Аз ви препоръчала да променим настройката от дисплей black black на дисплей облекла от ли което дава възможност да виждаме всяко черно по начина по който е и по този начин няма да бъдем заблудени от вида на черното и така Това е всичко за този род в който разгледахме по-важните Настройки в Плевен в панела

Тест за преминаване към следващия урок

 
Koя опция трябва да е активирана ако искаме да преместим маркиран текст?
type tool converts frame to text frame
enable in story editor
enable in layout view
drag and drop text editing

Въпроси и отговори

 • Защо не мога да маркирам текста ,както се получава при вас?

  Цвета Попова:

  Не ми се получава маркировка в зелено както при вас.Бялата или черна стрелка е за маркиране на текст?

  Toni:

  Здравейте. Използвайте черната стрелка. 

  Уверете, че върху текста, с който работите нямате друг обект или рамка от друг обект.Това би попречило на селектирането на текста. Може да преместите текста най-отгове върху останалите обекти, като отидете в панела Layers, маркирате и преплъзните текстанай-отгоре.
  Другият вариант е да заключите обектите, намиращи се върху текста, чрез Cntr+L  и отново да маркирате текста.


  Цвета Попова:

  Заключвам картинката с Ctrl+L, но текста не се маркира в зелено ,както е при вас ,а само се мести рамката на текста.

  Toni:

  На Print Screen-a, който сте ми пратили ( първата снимка) виждам много направени рамки ( правоъгълници и един успоредник). Тях за какво ги използвате?

   Ако искате нека да започнем отначало. Отворете си напълно нов документ и поставете текста и вижте дали можете да го маркирате. След това поставете фона ( но отново преместете теста най-отгоре върху фона) и пробвайте отново да го селектирате.
  Ако всичко това работи, бих ви препоръчала да довършите урока в новонаправения документ.
  Понякога софтуера просто отказва да работи както трябва. Случва ми се постонно.
  Цвета Попова:

  Трябва да е натиснат Т за текст,тогава се маркира текстът в зелено

 • Защо не мога да се справя InDesing <-> PageMaker ?

  Eng. Slavtscho Slavev:

  Дълги години се занимавах с предпечатна подготовка. Започнах с Page Maker 2 и приключих с Page Maker 7. Имам издадени множество книги, дайджести, диплянки, календари, детски книжки, учебници за Техническия университет, по Техника за безопасност, корици и всичко свързано с предпечат. От няколко дена започнах да изучавам InDesing CS6. За сега имам няколко въпроса: 1. InDesing CS6 отваря файлове с версия Page Maker 6. Не отваря по-ниските версии. Има ли по-ниска версия на InDesing, която да отваря примерно файлове изработени с Page Maker 5? 2. Липсват ми някои стари шрифтове. Ctrl+K -> Composition-> Substituted Fonts отметката е поставена, но не се замества с шрифт, с който разполагам. Възможно ли е да инсталирам стар шрифт или това трябва да стане директно във Windows? 3. Разполагам с Mini Bridge, но бях го разкарал. Сега поставих иконка на десктопа и той работи, но не мога да го стартирам директно от InDesing. Възможно ли е да оправя това?

  Eng. Slavtscho Slavev:

  Не споминах, че използвам: 1. File Browse in Bridge (Alt+Ctrl+O). 2. Open -> Файлове от тип (5х - 7.0).

  Eng. Slavtscho Slavev:

  Файлове от тип: PageMaker (5x - 7.0)

  Eng. Slavtscho Slavev:

  Добро утро Тони !!!!

  Eng. Slavtscho Slavev:

  От такива "експерти" полза няма....