Мастър страници. Какво е това?

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как можем да отключим обекти, който се намират на мастър страница?
чрез отиване върху мастър страницата и след това от панела със слоевете отключваме даденият обект
чрез изполване на клавишната комбинация Ctrl+L и селектиране на обекта
чрез изполване на клавишната комбинация Ctrl+Аlt и селектиране на обекта
чрез изполване на клавишната комбинация Ctrl+Shift и селектиране на обекта

Въпроси и отговори

 • Може ли файловете да се задават  2 вида ,като file.start  и file.end?

  Цвета Попова:

   Не може ли файловете да се задават като  начален и краен,защото когато сваля този файл виждам крайният резултат и не мога да почна да работя.Затова взимам от Урок 2 файла  и тогава с упражненията го довеждам до крайният резултат.

  Мария Балева:

  Здравей, да разбрира се, че е в пъти по-удобно при наличие на начален и краен файл и се стермим, когато има възможност под уроците да качваме два файла. Конкретно в този урок сме преценили, че тъй като се започва буквално от нулата, няма смисъл да се качва празен .indd файл и за това е качен само крайния резултат.

 • Може ли банерите да бъдат създадени в InDesign?

  Милена Минчева:

  Може ли банерите да бъдат създадени в InDesign?

  Цвета Попова:

  Илюстратор е векторна програма ,т.е . всяка форма се изчислява по математическа формула.И при едно увеличение на формата ,тя не се размазва.Докато Фотошоп е растерна програма , и при едно увеличение или намаляне на формата се губят растерите .Затова е по добре банерите да се правят на Илюстратор или Корел .

  Sisaria:

  Става и в indd, разбира се

  Михаела Михайлова:

  Здравейте, Милена! Смятам, че можете да правите и това в InDesign, тъй като тази програма се използва за подготовка на всякакъв вид предпечатни материали. Целта на този софтуер е да използва всички елементи създадени във Photoshop и Illustrator, както и да ги обедини за получаване на един общ, завършен дизайн. Така, че ако имате подготвени материали във Photoshop и Illustrator, в реалните им размери, то в InDesign можете да ги сглобите и да направите своя банер.

  Михаела Михайлова:

  Иначе Цвета е напълно права в своя отговор. Всичко, което е написала е точно така!

  Venelina Ilieva:

  Няма ли да е по-препоръчително да се запознаем първо с Фотошоп , Илюстратор и Индизайн и след това да ги обединяваме .

  Rumen Gotsev:

  Да, желателно е да се запознаете с Фотошоп - за да обработвате растерни изображения, да рисувате векесели - вексел е векторен пиксел. Но от А Б В във фотошопа е най-добре. След Фотошопа се запознаваме с А Б В - Илюстратор и после Индизайн. Но не винаги можете да следвате това правило.

  Ето ви малко полезни уроци по фотография:

  https://www.youtube.com/watch?v=QtBXOiey71o - Урок по фотография (част 1) https://www.youtube.com/watch?v=O2eK34Lwfn0 - Урок по фотография (част 2) https://www.youtube.com/watch?v=ooP2v7xDe6o - Урок по фотография (част 3) https://www.youtube.com/watch?v=qYg2a3m79N4 - Урок по фотография (част 4)

  Обърнете отделно и специално внимание на продуктите Adobe Photoshop и Adobe Illustrator!!!

     1.За Фотошопа и Илюстратора се иска много време. Фотошопа и Илюстратора са програми за хора с артистични наклонности и се занимават с изкуство. Технически и „технологически“ можете да се запознаете с основните функции, менюта, панели, специални ефекти, филтри като маски за изрязване, специални фотографски ефекти, ефекти от типа замъгляване, градиенти, сливане на снимки. Ако искате да научите фотошопа, си вземете един добър самоучител. Ако можете си купете курса за Фотошоп в Аула, по време на всеки курс си водете записки и се упражнявайте постоянно. Например книжка с най важните инструменти във фотошоп. Можете да експериментирате като направите някой колаж. А колкото за текста - добре да се запознаете с шрифта отделно. Трябва да придобиете добри познания за фотографията или да се запознаете с вашия фотоапарат. Направете си експериментални снимки. После снемете SD картата от вашия фотоапарат или смартфон. А най удобно е да имате USB кабел, който да свържете от вашия смартфон или фотоапарат към вашия компютър или лаптоп. И да изберете кои снимки имат добро качество. Снимките не трябва да бъдат размазани. Можете после да пробвате да поработите върху вашите снимки. Прилагайте филтри, които се ползват във Фотошоп. 
  
       2. С фотошоп можете да обработвате снимки за уеб дизайн като RGB, да създавате шаблони в областта на уебдизайна, да нарязвате определени парчета като меню за навигация в същата област. Ако искате да работите в печатните технологии Вие можете да обърнете снимките си от RGB модела (цветово пространство), на този принцип работят нашите монитори, в CMYK+Pantone, когато отпечатвате снимките си във формат TIFF от 300 до 1200 пиксели с разделителна способност.
  
       3. Също така можете да се запознаете и с Адоб Илюстратор - програмата за обработка на векторни изображения. Да си експериментирате с инструменти за рисуване на основни геометрични фигури като елипса, кръг, правоъгълник, квадрат и как да използвате инструмента звезда за създаване на триъгълници, инструмента писалка. С този инструмент ще можете да създавате точки, да изтривате точки и да обединявате точки. Преди всичко бъдете последователни и след време ще можете да комбинирате смело векторни и растерни изображения и да ги поставяте в Индизайн. Бъдете артистични и не се отказвайте да опитвате. С постоянство и търпение ще постигнете добри резултати.
  

  Искрено се надявам да съм полезен.

 • Как да отворя файловете към урока?

  Баля:

  Здравейте, не мога да отворя файловете към урока. Виждам, че са с различни разширения...

  Грациела Георгиева:

  Здравей, Кои файлове точно представляват проблем за теб? Тези, които имат разширение 7z ли? :)

  Venelina Ilieva:

  Аз също имам проблем с отварянето на файловете .Без значение от разширението. Отварят се само с Daemon tools lite ; Fast Stone Image Viewer