Създаване на документ, който съдържа различни по размер страници_Alternate layout

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Kakво прави опцията Scale, която се намира в менюто Alternate layout?
чрез нея мащабираме всички обекти така, че да се поместят в новосъздадея лист
чрез нея съществуващите обекти се позиционират спрямо центъра на новия лист
чрез нея обектите запазват положението си дори и след промяна на размера на листа

Въпроси и отговори

 • Как да намеря Alternate layout в Indesign CS5?

  инж. Maskara:

  Очевидно имам някакъв проблем с версията на програмата. По нито един от посочените начини не мога да се докопам до Alternate layout - нито през панел Pages, нито от меню Layout - просто липсват. Да не би да се инсталира някаква добавка?

  Toni:

  Здравейте. Нямате проблем с версията. В Indesign CS5 Alternate layout не съществува. Тази опция се появява в новите версии и CS6. Бих ви препоръчала да смените версията и да използвате поне CS6.

  Стоян Марев:

  Здравейте! При отваряне на файловете от този урок програмата казва, че липсват шрифтове. Има ли възможност и от къде могат да се добавят за да се разгледа истинския вид на файловете?

  Михаела Михайлова:

  Здравейте, Стоян! Към урока са прикачени архивирани файлове с необходимите шрифтове, снимки и линкове както за InDesign CS5, така и за InDesign CS6. Ако все пак не виждате шрифтовете, това са: Avdira_J.otf, Flow.otf, MinionPro-Regular.otf, HS Grotesk Bg BlackItalic.TTF, HS Grotesk Bg Light.TTF. Можете да потърсите шрифтовете в следните сайтове: www.fontsup.com; www.azfonts.net; www.fontsgeek.com и www.myfonts.com. Все пак внимателно оглеждайте какво пише, защото за някой от шрифтовете се заплаща.

  Стоян Марев:

  Благодаря за отговора Михаела! Много ми помогнахте!

  Rivolina:

  Наистина в In Design CS5 няма опцията "Alternate layout". След кратка консултация със мой познат-специалист, отидох в сайта "Zelka.ORG", регистрирах се и потърсих по-нова версия. Намерих InDesign CS6 и вече спокойно мога да прилагам наученото в новата версия на програмата.

  Rumen Gotsev:

  При мен във версията на Adobe InDesign CC има Create Alternate Layout. Намира се в менюто Layout - Create Alternate Layout...

  Rumen Gotsev:

  Имам проблем с един от файловете няма съответните картинки като парче торта и всички останали. Сега ще прикача връзка за сваляне, за да може някой да види проблемните линкове в Adobe InDesign: https://dox.abv.bg/download?id=14402906c6# - Линк за сваляне File M2_L7_alternate_layout_pages.indd. Къде мога да видя тези връзки?

 • Йоана Христова:

  Ами значи създаваш документ с размер 210х297 и задаваш по 3мм bleed. После вътре задаваш на Margins да са 3мм и слагаш по един гайд на 97мм и на 197мм. Маrgins ще е наборното поне, размера на страницата ще е обрязания формат, а блийдовете ще са "размер на документа". Важно е да знаете, че ако правите такава дипляна тя има лице и гръб и трябва да съобразите коя част е 97мм за ЛИЦЕ и коя е толкова за гръб. Също при експорт, не забравяйте да включите блийдовете!

  Йоана Христова:

  Само да допълня, гайдовете на 97 и 197мм ще са сгъвки, така че, най-добре сложете по още един гайд на 3мм от двете страни за да не ви прегъне текста. Отделно както казах внимавайте за ЛИЦЕ и ГРЪБ на дипляната, най-добре си направете макет с един бял лист А4, сгънете го условно на 3, номерирайте ги, както е на картинката, като спазите същото и за страни 2, 3, 4, т.е. за вътре и напишете и размерите, така няма да объркате къде е 97мм. Това е важно, защото това е двойно сгъната дипляна и тук 5та страна влиза на вътре, ако и тя е 100мм ще стане балон и няма да се сгъне хубаво.

  Теодора Симова:

  Благодаря много за изчерпателната информация ! Хубав и усмихнат ден!

 • Може ли да ми кажете относно така наречения джоб при Билборда

  Svetla:

  Правя билборд в Индизайн, бихте ли могли да ми кажете така наречения джоб, зададен ми е 7 см., трябва да го задам, като bleed ли? Благодаря предварително.

  Rumen Gotsev:

  bleed 5 mm