Междинен проект_Създаване на дипляна

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Въпроси и отговори

 • какъв вид файлове могат да се използват 

  Ели:

  Когато сложа PSD на което обекта е изрязан по контур ми оформя текста по контура (както е показано тук), но когато е .tif  ми слага картинката, като jpg с бял фон и оформя текста по правоъгълник ,защо ?

  Toni:

  Здравей :)

  Дали ще е възможно да ми изпратиш screenshot, за да видя  какви са настройките, които използваш. За целта маркирай обекта и отвори панела text wrap и използвай клавиша PrtSc от клавиатурата. Ще разнищим случай :)) Благодаря
  Ели:

  Съжалявам но през нитоедин от браузърите неиска да изпрати изображенито. Поставям го показва се, когато го изпратя тук не излиза :(

  Toni:

  Не знам къде може да е проблема, но има и друг вариант, запази Print screen изображението на Jpeg, използвайки Paint и пробвай отново да го качиш тук. Ако отново не стане ще измислим нещо друго :)

  Ели:

  Ето линк към изображението :
  https://drive.google.com/open?id=0B5eF5O3ep6U0aG0wYlNCeVZSMjg

  на средната снимка е tif файла, който по принцип е изчистен и  запазен без фон а излиза с бял, когато го прехвърля.

  Toni:

  Благодаря ти, Ели. 

  При мен няма проблени, когато поставям изображение в ТIFF, засича ми контура на изображението, но текстът  трябва да е постаавен пред изображението. 
  Ако изобржението е поставено пред текста се получава белият правоъгълник, както при теб. 
  Увери се, че текстът е на първа позиция и използвай същите настройки. Ако отново не става може да ми пратиш файловете, за да ги погледна,  но мисля, че няма да се наложи :) 
  Цвета Попова:

  Може ли да е маркирано цялото изображение, тогава да влезнем в Слоеве ,защото как ще разберем в кой слой работим.Гръбче или Предна страна?И за последният правоъгълник не трябва ли първо да се направи нов слой ,тогава да се местят всичките неща по гръбчето въху фона?

  Понеже не ми се даде по горе да задам така въпроса.

  Цвета Попова:

  Може би в края на урока трябва да се покажат Layers за предна страна и гръбче ,за да видят хората къде бъркат и какво нямат в слоят.

 • Мария Балева:

  Здравей, за съжаление не успях да разбера правилно въпроса. Може ли да уточниш за какъв вид файлове става въпрос и къде искаш да ги приложиш ?

 • Защо текста изчезна, като направих рамка/фон?

  ПЕТЯ Георгиева                             :

  Когато създадох последната рамка за фон, текста ми изчезна...пробвах с layers, с arrange, но не се показва?

  Toni:

  Здравей, Петя. 

  Тук виждам, че ти липсва текста на две места. Най-отгоре имаш застъпен текст и не знам дали в текстовите рамки отдолу си поставила текст. Би ли пояснила точко кой текст липсва? Проблема още ли съществува?  
  Благодаря
  ПЕТЯ Георгиева                             :

  Здравей, Тони. Има текст на всякъде, но когато направя правоъгълник ми се слага отгоре, после го местя от layers и ми се показава само картинката и банера без текста. Ще сложа print screen. 

  Miroslav Ivanov:

  Ако преместиш <rectangle> над <чашата...psd> в layer панела би трябвало да стане

  Цвета Попова:

  И при мен се получи така .Правоъгълникът  закрива текста ,но и аз не знам  как от Layer 1 да го преместя така ,че да се вижда текста.

  Пепа:

  Здравейте Цвета,опитайте да маркирате последния розов прaвоъгълник и от панела- Text wrap изберете / no text wrap/ първата възможност.При мен се получи Успех!

 • Защо като отидa на paragraph style нямам стилове за избиране?

  ПЕТЯ Георгиева                             :

  Работя върху нов документ, не върху този, който е качен в сайта.

  Toni:

  Здравей, Петя.

  Нямаш стилове за избиране, тъй като работиш с изцяло нов документ. 

  Ако искаш може да направиш същите настройки на стиловете в твоя документ, като отвориш панела за New paragraph style и използваш за реферес настройките от качения документ.

  Другия начин на импортираш стиловете  от качения документ в твоя работен файл. 
  Това можеш да го направиш като отидеш в допълнителното меню към панела paragraph slyle, откъде да кликнеш на опцията Load paragraph style и след отварянето на прозореца да избереш документа, чиито стилове искаш да вкараш.

  Ако имаш още въпроси ще се радвам да отговоря :)
  Поздрави, Тони
  Цвета Попова:

  От  Type  , Paragraph Styles

  Цвета Попова:

  Под Basic Paragraph явно нямаш (2) -основен текст и подзаглавие,затова от 3 -допълнителното меню  вадиш

  Цвета Попова:

  От допълнителното меню с чертичките вадиш Load Paragraph Styles

  Цвета Попова:

  Така се зареждат стиловете от файла от урока които нямаш.Надявам се да съм била полезна ,аз се сблъсках със същият проблем и от отговорът на Тони успях да го разреша.Tова се дължи на старата версия с която работим ,надявам се .

  Цвета Попова:

  Не се дължи на старата версия ,а се обяснява в следващите уроци-за зареждането на стиловете.

 • Цвета Попова:

  Използвах само  2

  Цвета Попова:

  Нямам и Mini Gridge в менюто Window .Как да ги изкарам в Window?Защото файловете  от Bridge ги  и изкарвам от Илюстратор или Фотошоп и като ги пусна с Paste ( логото)не ги виждам на екрана ,а в Links ги има-долният скрийншот.И как мога да ги изтрия от Links двете  допълнителни лога?

  Toni:
  Здравейте, 
  Изглежда, че имате проблем със самата версия на Индизайн или при инсталирането на софтуера не се е инсталирала цялата версия и от там имате липсващи панели. Може да проверите дали имате нови ъпдейти (updates) от Adobe Extension Manager. Потърсете го в Start менюто. След,което го активирайте и вижте дали имате иконка на Индизайн. Ако е така кликнете на нея и инсталирайте новите ъпдейти. 
  Цвета Попова:

  вече го открих

 • Защо ми изчезнаха логата , а на Links  ги има ?

  Цвета Попова:

  Не мога да ги хвана и да ги сложа в ляво и в центъра.

  Toni:

  Здравейте, проверихте ли дали не се намират под някоя от снимките?

  Цвета Попова:

  Получи се .Благодаря.

  Цвета Попова:

  Не съм ги маркирала правилно .

  Цвета Попова:

  Чупката в кафявият правоъгълник я направих с Convert direction point tool и бяла стрелка .

 • Защо нямам свързани рамки за текстовата част?

  Цвета Попова:

  Защо при създаване на вътрешната част на диплянката нямам свързани рамки за текстовата част в 4 те правоъгълника?

  Цвета Попова:

  И съответно текста после не ми се побра в 4 те правоъгълника , а в целият правоъгълник.

  Toni:

  Здравейте. Ако създавате текстовите рамки по начина, по който е показано в урока не би трябвало да имате проблем. Ако искате отворете нов документ и пробвайте отново. Изберете Type tool и направете правоъгълна рамка. Докато още държите левия бутон на мишката, използвайте лявата и дясната стрелка от клавиатурата, за да направите текстовите рамки. 

  Цвета Попова:

  Получи се .Благодаря.

  Цвета Попова:

  Когато местя двете леви и двете десни части от правоъгълника към прегъвките ,тогава се губи свързаният текст.ако не ги местя ,си остава свързаният текст.

  Цвета Попова:

  Когато местя 2 те лога в слой Лого също получавам разместване ,и затова си ги оставих без 3 ти слой лого.

  Цвета Попова:

  Последната картинка с чашата ,която се вкарва ,трябва да е под текста ,защото иначе стои като залепена.

  Цвета Попова:

  моят проект

 • Защо при създаване на банерът не го изнесем извън ,за по добра работа?

  Цвета Попова:

  Защо при  създаване на банерът не го изнесем извън изображението,така по лесно ще се сложи точката и направи чупката с Pan Tool,Винаги се маркира някоя снимка или рамка от изображението и е трудно точно да се направи сгъвката.

  Мария Балева:

  Здравей, да това също е добър вариант, който си посочила, така че ако ти е по-лесно да оформиш обекта извън дипляната и после да го центрираш вътре в листа няма проблеми. Когато имаш много обекти и трудно се избират, за по-лесното им избиране може да пробваш да използваш черната стрелка и клавиша CTRL, но реално всеки избира как ще му е най-удобно да работи.

 • Как се създават стиловете на параграфите?

  Стиляна Димитрова:

  Как да създадем собствен параграф?

  Как са създадени тези в урока?
  Има ли Индизайн по подразбиране параграфи?

  Мария Балева:

  Здравей Стиляна, в следващите модули подробно се разглеждатопциите за параграфите. Показва се как се създава собствен параграф, стилове идр. Този урок e по-скоро с демонстративна цел и с него се разкриват някоистъпки с програмата, които се разглеждат по-напред в курса. Изгледай урока,опитай се да повториш стъпките, за да създадеш диплянката, а в следващите уроцисе показва как сама да направиш всички настройки.

  Цвета Попова:

  Първите 2 модула от всеки курс са към безплатните уроци и аз също срещах затруднения в проекта при всеки записан курс,но в следващите уроци нещата се изясняват.Иначе и аз си мисля ,че тези проекти трябва да са в края на курса ,така няма да са проблем,защото човек се обезверява и си мисли ,че няма смисъл нататък да продължава.

 • Как се наместват лицето у гърба при печат. 

  Стиляна Димитрова:

  Ако реша да го пусна в разкрой на даден с по големи размери лист,как мога да наместя лицето и гърба да не се разминават.

  Дори и да не е на по голям лист , ако разпечатам тази дипляна, от принт ли се задава как да се разпечата или има допълнително групиране на страниците?
  Примерно имам двулицева визитка, от която трябва да направя много копия и разкроя върху а3 формат.
  Rumyana Naicheva:

  Здравей! Ето ти идея как - във формата нареждаш дадения брой лица, подравняваш ги, така че да няма разстояния между отделните. Направи го с автоматичните функции за подравняване, а не на ръка. След това групираш всички лица и ги центрираш в листа (в средата, пак с автоматична функция). След това по същия начин правиш и гърбовете. Така не би трябвало да има разминавания лице - гръб на двете страни на листа ;)

  Стиляна Димитрова:

  автоматична функция за подравняване- align?


 • Светлана:

  Мисля, че не е нужно да се "зарежда", а трябва чрез него просто да се намери папката с илюстративния материал.

  Rumen Gotsev:

  Как така не трябва да се зарежда MiniBridge? Това е най-удобния начин за провлачване на картинките от папката в Adobe InDesign. Другия начин е от менюто File>Place. Избирате съответните картинки и ги поставяте във вашия документ в InDesign CS6.

 • Светлана:

  Не съм много сигурна, но мисля, че от Минибридж може да се намери конкретната папка с картинките от Фотошоп и да се използват в Индизайн. Струва ми се, че просто чрез минибридж, трябва да се открие папката с картинките.

  Красимир Костов:

  Точно така като се отвори минибридж навигираш до съответната папка. След което чрез влачене можеш да импортираш своите снимки в Индизайн

 • Защо моите

  Теодора Симова:

  колони нямат толкова разстояние ,колкото вашите . Немога да ги движа по отделно ,защото хвана ли едната се преместват всичките :/ Моля за помощ

  Мария Балева:

  Здравей, ще те посъветвам да прикачиш принтскрийн на проблема, за да видим от къде може да идва разминаването в разстоянието.

 • Elena Nikova:

  Текстът много припокрива втората част на изображението, няма да е лесно да се чете, а и няма добре издържан естетически вид.

  Vicka Dimov:

  При второто изображение - може, защо да не може? Вие сте го направили. Друг е въпроса, че естетически не е добре... Щом имате 4 колони НЕ е добре те да са така "рошави". Затова в този случай текста Ви трябва да е двустранно подравнен. Обаче проблема с картинката ще си остане - нито текста ще се чете добре, нито картинката ще е привлекателна... Намалета малко текста, подравнете го двустранно. Намалете изображението. При първото изображение - тук вече може да използвате по-свободно "излят" текст, т.е. да не е двустранно подреден. Също така може би е по-добре да се "лишите" от някоя от двета картинки. Внимавайте с едрината на буквите в бозавата лента и на основният текст.

 • Защо не мога да гледам уроците от този курс?

  Ангел:

  От една седмица не мога да гледам видеоуроците в InDesign. Върти, отброява сек., но няма глас. Моля за помощ!

  Краси Кръстев:

  Здравей, Ангел.

  КОИ са проблемните уроци , кои точно уроци не е зареждат при теб?

  Под урока в който си задал въпроса аз нямам проблем с това да гледам урока - снимка 1.

  Мога да видя видеото и съответно имам доста добър звук.

  Снимка_1

  Попринцип урока е доста дълъг - 21 минути и ако имате по-бавен интернет проблема може да идва точно от там.

  Така както е опсиан проблема идва най-вероянто от това.

  Пробвахте ли да гледате урока посредством алтернативния видео плеър. Пробвайте да превключите на другия плеър с посочения на снимка 2 бутон и пробвайте да пуснете видеото.

  Снимка_2

  Другото което е искам да попитам за да изясним от къде може да идва проблема е:

  Кой интернет Browser ползвате - Chrome, Mozilla, Internet Explorer .. ?

  Провери ли дали си увеличил докрай звука? През слушалки ли го слушате или от колони на монитора, лапптопа или устройството, което ползвате.

  Ако мога да ви помоля да качите и една снимка на това какво виждате за да може да сме още по-полезни за вас.


  Ето едно видео тук:

  което ще ти помогне за качването на изображение тук във форума на Аула.

 • Как да центрирам текста в средата на банера?

  Юлия:

  Здравейте,не успях да центрирам текста вътре в кафявия банер.Как да го разположа точно в средата? Второто, с което не се справих е да сложа подзглавие,защото нямам тази опция.Излиза ми само основен текст.

  Моника Ганчева:

  Здравейте , искам да попитам за втората част от създаването на дипляната - когато слагаме текста не ми се появяват букви , а нещо като йероглифи , защо ми се получава така ?

 • Защо снимката изчезва?

  Марио Спасов:

  Защо снимката ми изчезва, когато излезе извън страницата?

  Карина:

  Защото работният лист е ограничено пространство, което задаваме предварително и изображенията са видими само в него.

  Марио Спасов:

  Просто не съм натиснал "W" ;)

 • За какво се използват PANTONE цветовете?

  инж. Мейлин Неджиб:

  За какво се използват PANTONE цветовете?

  Диaнa Кирова:

  В 99 % от случаите в практиката при печат се използват СМУК цветове. Смесват се 4 готови мастила и се получава цветно изображение. Пантонските мастила са предварително произведени в определен цвят и се получават от смесването на СМУК цветове. ПАНТОН /PANTONE/ са цветове, които се избират от предварително напечатани скали. Скалите са отпечатани на хартия и дават представа за цвета, който търсим. По-научно казано PANTONE е система за съвпадение на цветовете или стандартна система за възпроизвеждане на цветове. Чрез стандартизиране на цветовете, различни производители на различни места могат да се позоват на системата PANTONE, за да гарантират, че цветовете съвпадат без директен контакт един с друг.

  инж. Мейлин Неджиб:

  По-добре ли е да се праща PANTONE кода на цвета за ситопечат при рекламни материали?

  Eliana Raytcheva:
   Не, това е както да се ваксинираш заради престижа на фирмата, без да си провел научното изследване и верификация на очаквания резултат. Затова сме на този хал! Правилният път е да се разговоря с метранпажа , словослагателите, художника, коректора, редактора и да се посети ЛИЧНО печатинцата !!! Това аз наричам " ПРЕДПЕЧАТНА ПОДГОТОВКА", а всичко останало е туземно мацане по бояджийски.
  
 • Как да направя точка точно в средата на банера?

  Boryana.staneva:

  Здравейте. Първият ми въпрос е как да избера точка точка на средната линия на кафевия банер - не ми излиза тази зелена средна линия както при вас? Вторият ми въпрос е - след като направя произволна точка и опитам да я дръпна, както в клипа, се местят 2 точки едновременно, защо?

  Rumen Gotsev:

  използвайте инструмента Pen и с него ще добавите точката. Изберете инструмента за селекция - бял показалец и с ляв бутон на мишката издърпаъйте точката до определената степен, за да получите езиче с цепка по средата.

 • Защо логото не се появява на преден план?

  Kristina Stoyanova:

  Здравейте, след като създам третият слой логото ми не се премества. Опитах наколко пъти, но нищо. Ако може да ме насочите какъв е проблема (задържам Ctrl+Shift докато не влезна в менюто за създаване на нов слой)

 • Защо при Вмъкване на лого в Индизайн

  Svetla:

  Здравейте, работя по създаването на брошура в Индизайн, но срещам изключителна трудност при опита ми да вмъкна векторно лого, правено в Илюстратор, в брошурата, деформира се и не излиза такова, каквото е направено, като програмата не ми дава никаква възможност да го коригирам, моля за помощ.

  Милена Станимирова:

  Опитайте с copy и paste. Копирате логото в Илюстратор и го поставят в Индизайн.

  Svetla:

  Благодаря със закъснение!

 • Защо при експорт в pdf

  Svetla:

  Проблем, с който се сблъквам е при експорт на брошура създадена в Индизайн в pdf формат, някои от текстовете излизат наполовина с различни цветове, примерно, направени са бели а част от тях излиза в черно и бяло....моля за съдействие.

  Светла Костова:

  проверете Window - Output - Attributes - overpint fill; Nonprinting.