Power Pivot - импорт от текстови файлове

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Приятелското име (Friendly name) може да включва:
букви на кирилица, на латиница, интервал или цифри
букви само на кирилица
букви само на латиница
 
Power Pivot импортира данните,
като таблица в data модела.
като таблица в Excel.
като таблица в data модела и в Excel.
 
С бутон Browse избираме:
Местоположението, името на файла и типа на текстовия файл
Местоположението, името и размера на файла
Местоположението, типа и датата на създаване на текстовия файл

Въпроси и отговори

 • Каква е разликата при добавяне на данни от текстови файл в data модела между 1. От Excel -> Data/New Query/From File и 2. Директно от data модела -> From Other Sources/Text Files?

  Инна Петрова:

  Здравейте! В предишния модул, в урок "Импорт на текстови файл (*.csv) в data модела - New Query" ни представихте импортиране на текстови файл в data модела на екселския файл чрез Data/New Query/From File - доколкото разбирам при този начин имаме възможността импортираните данни да бъдат добавени директно в таблица в екселския лист или само като кънекция като и в двата случая можем да ги добавяме в data модела на файла. Само това ли е разликата между двата начина за добавяне на данни от текстови файл в data модела - между 1. От Excel -> Data/New Query/From File и 2. Директно от data модела -> From Other Sources/Text Files? Това означава ли, че като използваме New query имаме малко повече възможности при работа със сравнително малки таблици, за които ограниченията в редовете и колоните в Excel не са от значение (като например да добавим директно таблицата в екселския лист)?

  Димитринка Вълкова:

  Здравейте, Инна. Данни от външни източници, включително и от текстови файлове могат да се импортират директно в data модела или да се създаде само връзка (connection), както с Power Pivot (oт data модела --> From Other Sources), така също и с New Query, без значение обема на данните. Разликата между Power Pivot и New Query (в Excel 2013 - Power Query) e съществена и се определя от предназначението на двата инструмента. Power Pivot работи с таблиците в data модела, където се правят изчисления със специфичен език DAX. Предназначението на Power Query е да се "изчистят" излишните данни, които се подготвят за data модела. Това е най-общо разликата между двата инструмента, която ще стане още по-ясна в следващите модули и уроци. Примерите, които използвам имат малко записи (малки по размер таблици), за да може лесно да се проверяват данните, които се обработват и не е задължително да са таблици в Excel. В практиката, обаче се използват големи по обем файлове (данни), които често надхвърлят редовете в Excel. За да се избегне ограничението на Excel, обикновено се добавят в data модела или се задава само свързването (connection). Надявам се, че успях да "открехна завесата". И разбира се, пишете, ако имате още въпроси.

  Kocho:

  По принцип по-добре е в Power Pivot данните да се импортират чрез Power Query. По-лесно се рефрешват данните.

  Инна Петрова:

  В тази връзка искам да добавя, че refresh-ът на данни от sql сървър е значително по-бавен когато данните са импортирани с power query...поне от моя опит...

 • Димитринка Вълкова:

  По принцип, името на файла на български или латиница, не би трябвало да създава проблем. Лично аз, предпочитам да латиница за имена на файлове и листове. Проверете регионалните настройки в Control panel, като изберете за Location = Bulgaria. Това би трябвало да реши проблема.

 • Здравейте!С Excel 2019 съм. Не мога да импортирам правилно txt файла, защото за избор на формат имам само all files и flat files.

  Greta Dimitrova:

  Здравейте!С Excel 2019 съм. Не мога да импортирам правилно txt файла, защото за избор на формат имам само all files и flat files. И когато избера за разделител точка и запетая не се зареждат данните в повече от една колони. Какво ще ме посъветвате в случая? Благодаря предварително.

  Димитринка Вълкова:

  Интерфейсът в Excel 2019 е малко по-различен. Например, за импорт с Power Query командата е Data, групата Get & Transform --> Get Data. А Вие избирате друга команда - от групата Get External Data --> From Text, както виждам на картинката. Това е причината. Има още една разлика, бутон Edit в Power Query Excel 2019 вече се нарича Transform Data. Пишете, ако имате още въпроси.

  Greta Dimitrova:

  Здравеайте. Пропуснах да спомена, че проблемът ми за импорт от текстови файл се появи при упражняване от урока Power Pivot - импорт от текстови файлове. Има ли някакъв начин да се получи правилен импорт?

  Димитринка Вълкова:

  Да. Ето стъпките: 1. Отворете data модела 2. От рибъна, групата Get External Data --> Other Sources, изберете Text file, последната в списъка

 • Защо излиза грешка?

  Надежда Попниколова:

  Здравейте, не мога да импортирам файла с Power Pivot. Пробвах с файл с различен код (UTF-8), както и с по-малко редове, но всеки път се показва същата грешка.

  Надежда Попниколова:

  Забравих да напиша, че версията на Ексел е Microsoft Office Professional Plus 2016.

  С Power Query се импортира.

  Благодаря предварително!

  Надежда Попниколова:

  Същата грешка се получи и при .csv файла!?

  Надежда Попниколова:

  Здравейте, накрая дадох repair на офис пакета и всичко сработи както трябва.

  Димитринка Вълкова:

  Здравейте, чудесно е, че сама сте намерили решението! Признавам си, че досега не съм срещала този проблем. също работя с MS Office 2016 Professional Pro. Отделих време и потърсих из форумите, но не успях да намеря конкретно обяснение, препоръката е Repair на офис пакета, което Вие сте направила вече. В следващите модули разглеждам инструмента Power Query, предназначен за импорт на данни от външни източници. Надявам се да намерите интересни и полезни техники. И когато възникват въпроси, пишете. Успех!

  Надежда Попниколова:

  Благодаря Ви, г-жо Вълкова, за отделеното време и усилия!!!

  Теменужка Напетова:

  Здравейте, При импорт на двата файла трябва да се избере (от стъпка 1) Text.file.