Свързани таблици (Linked tables)

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Стъпки за изпълнение на упражнението:

 

1. Във файла m4v05.xlsx, на лист Отстъпки има дефинирана екселска таблица Discount_Linked. Таблицата съдържа единична цена и отстъпката за нея (в % и стойност) за някои продукти.

2. Добавете в data модела таблицата Discount_Linked като свързана таблица (Linked table). Обърнете внимание свързаните таблици в data модела не съдържат формули!

3. Определете подходяща релация със съответната таблица.

4. В таблица SalesYear2015 добавете изчислена колона (calculated column) - Discount2015 за стойността с отстъпка за всеки продукт с формат: десетично число (decimal number) с 2 знака след десетичния.

5. На лист Отстъпки направете пивот таблица, която показва за всеки продукт:

     5.1. Годишната сума на отстъпката

     5.2. Общото количество

     5.3. Брой уникални клиенти за всеки продукт

6. Покажете в пивот таблицата, продуктите, които имат отстъпка като използвате подходящ филтър.

 

Тест за преминаване към следващия урок

 
В data модела имаме свързана таблица. Променяме данни в екселската таблица. Как се отразява тази промяна в свързаната таблица от data модела?
Автоматично
Ръчно - с команда Refresh
Излиза съобщение за грешка
 
В data модела имаме свързана таблица. Променяме формата на данните в екселската таблица. Как се отразява тази промяна в свързаната таблица от data модела?
Промяната на формата няма значение за данните в data модела
Ръчно - с команда Refresh
Излиза съобщение за грешка

Въпроси и отговори

 • Какъв може да е проблемът с Linked tables?

  инж.КРАСИМИРА КОСТОВА:

  Не успявам да вмъкна таблицата като linked table, дори бутонът Add to Data Model е по-различен от този във видеото. Как може да се оправи проблемът? Версията е Microsoft Office 365.

  Димитринка Вълкова:

  Здравейте, за съжаление нямам "под ръка" Office 365. Този [линк] (https://support.office.com/en-us/article/Where-are-my-linked-tables-in-Power-Pivot-7356CF3C-1423-49FF-877E-6ABC6824D182) може би ще Ви помогне

  Димитринка Вълкова:

  Майкрософт са направили промени: Linked tables вече се наричат "refreshable tables". За мен също е новост.

 • Защо в таблицата за Отстъпки има колона, която определя стойността на отстъпката?

  Tatiana Petkova:

  В таблицата за Отстъпки има колона, която определя стойността на отстъпката. В действителност, формулата определя цената на продукта с отстъпка, защото няма как при отстъпка от 25% и цената на продукта 7 лв. отстъпката да е 5 лв. (грубо). Тоест, ако искаме да определим отстъпката, няма нужда от (1-С2) във формулата. При отстъпка от 0% стойността автоматично ще е нула. А така се получава, че продукти с реална отстъпка струват еди-колко си, а тези, които нямат отстъпка - имат цена от 0 лв. Не че това има отношение към Power Pivot, но има някаква непоследователност в изчисленията.о

  Димитринка Вълкова:

  Здравейте, точно така, в колона Отстъпка (изчислената сума) няма значение, не се използва в data модела. Колоната е добавена за проверка на получените стойности.

 • Какво правя грешно, за да не функционира refresh all tables?

  Емилия Димитрова:

  Здравейте, успявам да се справя с урока до момента, когато трябва да актуализирам информацията в Data model-a. Каква може да е причината да не се получава при мен?

  Емилия Димитрова:

  Също така не ми се появява менюто linked table като добавя таблица ''linked table'' в Data model-a. Може ли да ми помогнете да реша казуса си?

  Димитринка Вълкова:

  Здравейте, съобщението Ви подсказва къде е проблемът. Проверете връзката към файла, който искате да актуализирате. По всяка вероятност ще се наложи да редактирате връзката, т.е. да изберете правилната локация на файла (външен източник), който искате да актуализирате (refresh)

  Димитринка Вълкова:

  На втория въпрос - проверете как добавяте свързаната таблица (linked table) в data модела.

 • Защо не отчита релацията

  Роза Иванова:

  Здравейте, Когато създам релация към екселската дефинирана таблица с отстъпки, тя е видна в data модела. Но при създаване на DAX формула, тя не се показва в контексното меню. Въпреки това изписах формулата ръчно, след което Ексел отчете грешка - съобщава за липса на релация. Къде греша?

  Димитринка Вълкова:

  Проблемът е в неправилната релация, която е зададена. Релацията трябва да бъде между таблиците SalesYear2015 и Discount_Linked, защото въвеждате формула в таблица SalesYear2015.

  Драгомир Демиров:

  Здравейте, след определянето на релацията, как да определим коя към коя подкатегория да свържем?

  Димитринка Вълкова:

  Релацията между две таблици дава възможност да се използват полета от таблицата с уникални записи (от примера на Роза, това е таблица Discount_Linked) в таблица SalesYear2015.

 • Каква е грешката при Copy-Paste?

  Роза Иванова:

  Здравейте, Повтаряйки стъпките от първия пример с Copy-Paste, излиза следното съобщение:

  Къде е грешката?

  Димитринка Вълкова:

  Досега не съм имала проблем с Copy и команда Paste в Power Pivot. Опитах да получа ефекта, но не успявам. Потърсих в интернет и се оказва, че това може да е бъг. Ако откриете решение, моля споделете.