Определяне на релация (relationship) между две таблици

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Стъпки за изпълнение на упражнението:

 

 1.  В работния файл (m3v03_final.xlsx), на лист Пивот модел е пивот таблицата от урока
   
 2. В панела на пивот таблицата PivotTable Fields покажете всички таблици във файла - бутон All
   
 3. За колоните (Columns) изберете Дистрибутор от таблица Team
   
 4. За редовете (Rows) изберете Град от таблица Customers
   
 5. За да създадете релация (relationship) между двете таблици Sales и Customers, използвайте бутон Create
   
 6. В двете таблици колони КодКлиент определят релацията
   
 7.  В колона КодКлиент от таблица Sales кодът на всеки клиент има много записи. Това е Column Foreign в релацията
   
 8. В таблица Customers, в колона КодКлиент всеки код има само един запис. Това е Related Column (Primary) в релацията.
   

Тест за преминаване към следващия урок

 
Колко таблици свързва една релация (relationship)?
Две
Зависи от броя на таблиците в data модела
 
Колко релации (relationships) може да се задават между две таблици?
Само една
Зависи от броя на колоните в двете таблици
Неограничен брой

Въпроси и отговори

 • Защо нямам бутон AUTO-DETECT?

  Инна Петрова:

  Здравейте, липсата на бутон AUTO-DETECT от версията на Excel ли е (използвам Office Profesional Plus 2013) или е настройка?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Инна.

  Според мен е от версията, НО т.к. на компютъра, който ползвам в момента нямам Excel 2013, може ли да погледнеш в раздела Data (снимка 1 позиция 1), дали когато селектираш Relationship (снимка 1 позиция 2) в отворлият се прозорец за менажиране на връзките дали има опцията Auto - Detect, ако я няма като опция в това меню следва да я няма и в изкачащото меню в палетата на пивот таблицата.

  Снимка_1

  Инна Петрова:

  Благодаря за отговора! В прозореца за менажиране на връзките нямам Auto-Detect. В Excel от пакета Office Professional Plus 2013 липсва и бутон Manage Data Model в раздела Data - което установих от следващия урок :)

  Димитринка Вълкова:

  Едно допълнение и от мен. Има малки разлики и в интерфейса (менюта) между двете версии 2016 и 2013. Както се забелязали, Инна, иконата Manage Data model (в таба Data), липсва във версия 2013, но е включена в таба Power Pivot. Бутонът Autodetect е добавен във версия 2016. Но функционалните възможности са напълно съвместими в двете версии - голяма част от примерите в уроците тествах на двете версии, за да съм сигурна, че ще работят независимо от версията на Excel. Надявам се, това малко "неудобство" няма да Ви попречи на следвате уроците. За всички въпроси, които имате, не се колебайте и пишете! Аз и екипът на Аула ще помагаме. Успех!

 • Защо се получава дублиране на таблиците?

  Кристиян Михайлов:

  Здравейте, защо когато използвам файла m3v02 и искам да добавя от "more tables" друга пивот таблица ми се получава дублиране на таблицата "Customer" , същото дублиране ми се получава и ако добавям таблици от бутона "insert" , pivot table. Ако използвам файла от настоящия урок m3v03 , не се получава дублиране? ;

  Димитринка Вълкова:

  Здравейте, в работния файл m3v02.xlsx таблица Customers НЕ се дублира. Всъщност има две таблици Customers, имената на полетата в двете таблици са различни. Втората таблица е свързана таблица (linked table) в data модела, с която тествах работния файл, а след това съм пропуснала да изтрия. Това е мой пропуск, за което се извинявам. В работния файл m3v03,xlsx свързаната таблица (linked table) Customers е премахната и затова има само една. За свързаните таблици в data модела ще научите в следващия модул. Пишете, ако имате още въпроси.

 • Защо точно \"КодКлиент\" определят релацията в двете таблици? Като общ параметър или .. ?

  Драгомир Демиров:

  Защо точно \"КодКлиент\" определят релацията в двете таблици? Като общ параметър или .. ?

  Димитринка Вълкова:

  За да разберете релацията между две таблици, ще Ви стане по-ясно като направите връзка с функция Vlookup. Тази функция използва две таблици: първата, в която получавате резултата. В нея търсената стойност (vlookup_value) се среща многократно. Във втората (нека да я наречем спомагателна таблица), търсената стойност е уникална, не се повтаря. Принципът е същият, когато създавате релация между две таблици в data модела. В data модела първата таблица е Foreign и за нея избираме колоната за търсената стойност, а спомагателната таблица е Primary - за нея избираме колоната с уникална стойност. \nПрепоръчвам да изгледате още веднъж урока.\nАко имате още въпроси, моля пишете.

 • Как да разбера между коп две таблици трябва да направя релация \ връзка ?

  Silviya:

  Как да разбера между коп две таблици трябва да направя релация \ връзка ?

  Димитринка Вълкова:

  За да си отговорите на въпроса, ще Ви помогне действието на функцията VLOOKUP. Имате две таблици. Едната съдържа уникални записи за даден елемент, а в другата тези елементи се повтарят. От двете таблици Ви трябват двете колони, в които се срещат тези елементи. Например, в таблицата с уникални записи имате колона Код на продукт, а във втората таблица имате колона Код. Следователно релацията между двете таблици трябва да се установи за колони Код на продукт и Код. Съветвам Ви да изгледате още веднъж урока. Ако има нещо неясно, моля пишете.