Моделът с данни (Data model) на Power Pivot

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Колко модела с данни (Data models) може да има един екселски файл?
Един
Зависи от релациите
Зависи от броя на таблиците
 
Как се прехвърлят формулите от екселската таблица в Data model?
Като стойности - текст или числа
Като нови формули
Колоните с формули остават празни

Въпроси и отговори

 • Защо не сумира редовете?

  Валентин Велев Стефанов:

  Имам пивод създаден от дейта модел. Колкото и да му давам в дизайна да сумира и колони и редове - сумира само колоните.Хелп? В случая ми е нужна сума само по редовете...

  Забелязвам, че връзкете в таблиците съм ги създал еднотипно/виж по долу/, но в типовете излизат по различен начин/горе/. Защо?

  Димитринка Вълкова:

  Еха, какъв data модел - много таблици, много връзки! Нека да подредим въпросите. Първата картинка показва конекцията към външните източници, които импортирате в data модела. На втората картинка показвате връзките между таблиците. Помогнете ми, в коя таблица трябва да се получи сума по редовете? Каква формула въвеждате? Каква пивот таблица искате да направите - от кои таблици и колони?

  Kocho:

  Аз да попитам защо всички таблици, които започват с 'kl' не се обединят в една и съответно всички, които започват с 'ф' във втора таблица?

  Така дата моделът ще се опрости значително

  Валентин Велев Стефанов:

  Благодаря за интереса! Пивота създавам от дейта модела. Централната табличка е с уникални имена на СМР. В навързаните с нея има повторения на тези имена които в пивота се сумират по колони , но по редове не става сумата. Формули не въвеждам. Само в дизайна на пивод таблицата от дейта модела давам да има гранд тотал в редовете , но не се появява колоната с тоталите. Между другото със старата схема на офис, който няма пауер пивод, посредством "сумирай с пивот таблица" стана и сумата по редове. Но все пак да разберем причината в пауер пивод.

  Валентин Велев Стефанов:

  това е долния десен ъгъл на пивота.

  Димитринка Вълкова:

  Трудно се ориентирам само от картинките, за да отговоря по-конкретно. Има разлика между конекция (connection) и връзка (relationship) межу две таблици. Конекцията показва свързването на таблицата в data модела с външния източник на данните, а връзката свързва двете таблици, нещо като функция VLOOKUP в Excel. Може да ми изпратите файла на мейла: dutoto@gmail.com, за да отговоря конкретно.

  Валентин Велев Стефанов:

  Благодаря . Ще го изпратя.

 • Kocho:

  За 2013 Power Query и Power Pivot трябва да се активират от

  File > Options > Add-ins > COM add-ins

  Ето тук в края е обяснено с картинки

  Димитринка Вълкова:

  Едно уточнение, инструментите Power Pivot и Power Query са включени единствено във версия MS Office Professional Plus 2013 и се активират, както подробно е описал Kocho.. За съжаление в останалите версии тези инструменти не са включени.