Инсталиране и използване на правописна проверка в Word.

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Тест за преминаване към следващия урок

 
Винаги ли има правописна проверка на български език в Word?
Не. Може да се окаже, че не е инсталирана и трябва да се инсталира допълнително.
Да. Абсолютно винаги си има вградена правописна проверка на български език

Въпроси и отговори

 • Какво да направя, ако правописната проверка в Word не работи?

  Кирилка Станкова:

  Нямах инсталирана правописна проверка за български език в Word и реших да си я сваля. Повторих всички стъпки, дадени във видеото. Получи ми се съобщение, че всичко е ОК, но трябва да се рестартира Word. Излязох от програмата, но като влязох отново в Options срещу Bulgarian стои отново Not installed. Ако сте разбрали проблема, имате ли предположение къде съм допуснала грешка или съм пропуснала нещо?

  Христина Машева:

  Здравей,

  коя версия на Word използваш?
  Кирилка Станкова:

  Да, забравила съм да посоча. Работя с Word 2010.

  Христина Машева:

  От там идва проблема. При изтеглянето веднага те препраща към Proofing Tools за Word 2013. Трябва да намериш за по-ниска версия. Аз също ще потърся и ако намеря ще пиша. Другия вариант е да си инсталираш по-новия офис пакет 2013.

  Кирилка Станкова:

  Благодаря за изчерпателния отговор!

  Бойка Иванова:

  Как да премахна грешно записани изрази и добавени към речника. Има ли такава опция?

  Zenny:

  Здравейте, Бойка! Има опция за премахване на грешно записани думи в речника. От File ->Options->Proofing отивате на Custom Dictionary както е показано на първата картинка. Показва се прозорец с файла на речника CUSTOM.DOC (default). В меню по надолу може да изберете езика на речника, макар, че и да не го направите пак ще ви се появят всички думи. Цъкате на Edit Word List... . Показва се прозорче, в което може да намерите и изтриете думи, които желаете. Успех!

  Бойка Иванова:

  Благодаря за отговора! Наистина ми послужи! Весели празници!

  Дончо Василев:

  Браво за въпроса, браво и за отговора !

  Petya Zheleva:

  При мен на 2010 редовно бърка руски и български

  инж. Юлия Петрова Савова:

  При мен също правописната проверка в Word не работи както е посочила по-горе Кирилка Станкова. Аз съм с Word 2013.( за отговора на инж. Христина Машева).

  Add e неактивно, следователно българският е инсталиран. Тогава защо не ми работи правописната проверка?

  инж. Юлия Петрова Савова:

  Успях да задействам правописната проверка на български.

  инж. Юлия Петрова Савова:

  Имаше разминаване в битовете.

  Краси Кръстев:

  Супер, Юлия!

  Благодаря че сподели как си решила проблема, сигурен съм че ще е от ползва и на други хора !

 • От къде да изтеглим безплатен инструмент за правописна проверка?

  Ваня Драганова:

  При мен се оказа, че няма инсталирана правописна проверка за БГ, а и 25$ от сайта на Microsoft ми се сториха неприемливи, така че потърсих и излезе този сайт, от който се сваля безплатно

  https://www.itechtics.com/office-2013-language-packs-free/
  Инсталира се бързо и по стандартния начин, на пръв поглед работи без проблем.
  Краси Кръстев:

  Здравей, Ваня.

  Добро допълнение може и аз да го тествам, въпреки че реално в сайта на Microsoft - Proofing Tool е free ( както е показано и във видеото и на снимката която качвам ) 
  Veselka Manavska:

  Има и български спелчекинг, който се казва "ItaEst". Инсталира се много лесно на по-стари версии на Word. Не създава никакви проблеми.
  Ето и линк: https://softvisia.com/download.php?view.831

  Павел Певичаров:

  За съжаление прекрасният БЪЛГАРСКИ продукт ItaEst 1.01 (Това е!) - засега няма поддръжка за MS Office след версия 7. Някой знае ли как да се активира система за корекция на правописни грешки на български език за Office 16 без да се инсталира languagepack.bg-bg (не бих искал да променям интерфейса от английски на български)?

  Краси Кръстев:

  Здравейте Павел Певичаров.

  Може да го направите като отидете на File (снимка 1 позиция 1), след това изберете Options, в новоотворилия се прозорец - Word Options (снимка 1 позиция 2) отидете след това на Language (снимка 1 позиция 3), след това в полето Choose Editing Languages (снимка 1 позиция 4), отидете на падащото меню (снимка 1 позиция 5) за избор на език, изберете български (снимка 1 позиция 6), след това кликнете на Add (снимка 1 позиция 7).

  Снимка_1

  Следва в дясно от езика да се изпише Installed и съответно Enable в полето Keyboard Layout - снимка 2 позиция 1 и 2.

  Снимка_2

  Ако пише Not Installed, то кликнете на Not Installed и следва да ви се отвори прозорец от който да изтеглите езиковия пакет и да го инсталирате, това инсталиране.

  Ако в Keyboard Layout пише Not enable, то кликнете на Not enable, следва да ви се отвори прозореца показан на снимка 3, там кликнете на Add Language (снимка 3 позиция 1)

  Снимка_3

  Изберете езика (снимка 4 позиция 1), и го добавете (снимка 4 позиция 2).

  Снимка_4

  Нагласете езиковата правописна проверка за български език по подразбиране по Set as Default.

  След което затворете прозореца Word Options с ОК (снимка 5 позиция 1), за да запазите промените.

  Снимка_5

  Рестартирайте Word.

  Така единственото нещо което направихме е да добавим българския език за правописна проверка, менютата ще са си на английски.

  Ако искате и менютата да са на български, тази тема тук:

  Как мога да сменя езика от български на английски?

  ще ви помогне.

  Ако искате да разберете още повече за праписната проверка и настройките на езика в Word, изгледайте урок 6 Инсталиране и използване на правописна проверка в Word от модул 6 от курса Тайните на Word.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Надежда Владимирова-Тодорова:

  Здравейте! При мен за български пише Enable и Not Installed, но не може да се кликне на нито едно от двете. Имате ли предложение какво друго да направя? Дори не мога да изтрия български и да го избера отново. С английски и немски може.

 • Може ли да ми помогнете да инсталирам правилно правописната проверка на български?

  Галина Тасева:

  Работя с версия 2007 и въпреки,че изгледах няколко пъти урока и коментарите след него, не успях да настроя правописната проверка на български.Извинете ме, че поставям въпроса за пореден път!

  Дарина Иванова:

  Преди време използвах "Кирила Корект" - допълнителна програма за коригиране. Според мен е много добра. Бихте могли да опитате да я инсталирате. Един линк: https://www.cyrilla.bg/CyrillaCorrect2010.htm

  Иван Цукев:

  Галина, тази грешка се появява, ако има несъответствие между верията на Word и версията на Proofing tools. 

  Сравни ги, за да видиш дали няма разлика.

  "Кирила" се използваше преди много години, когато нямаше proofing tools. Аз бих поразгледал по-подробно какъв е проблема с proofing tools и предпочитам да инсталирам него.

  Но все пак ако не става с proofing tools и Кирила е решение.
  Veselka Manavska:

  "Кирила Корект" е най-добрата за български. Цената й за домашно ползване е 20 лв. (съвместимост с Windows 8.1 и MS Office 2013 - https://shop.bmg.bg/product.php?ProductID=1). Мисля, че се предоставя безплатно за сваляне на работещи в БАН с предоставяне на служебен код за достъп. Безплатната версия на "ItaEst" също е добра и лесна за инсталиране. Върши работа за по-стари версии на Widows и Word. Разработка е на Българска Асоциация за Компютърна Лингвистика - https://softvisia.com/download.php?view.831.

  Гинка Младенова:

  КАК ДА ЗАДЕЙСТВАМ ПРАВОПИСНАТА ПРОВЕРКА на бълг. език. -Версия 2013. Точни, последователни действия? Благодаря!

  Мария Русинова:

  Изтеглих както е показал инж.Кръстев, но отново ми показва ,че не е изтеглено.Използвам Windows 8.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Мария Русинова. Писала си под тема в която нямам коментар ... пиши под темата в която съм дал обяснение за тегленето за да видя за какво става дума и съответно ако мога да съм полезен с някакво разяснение.

  Елица Попова:

  Здравейте, и аз имам проблем с инсталирането на proofing tools. Офис пакетът е 2007, операционната 8.1. Свалих "Инструменти за проверка на Microsoft Office 2007 Service Pack 2 (SP2)", както и (SP1). И в двата случая получавам, че "няма засегнати продукти". (аналогино както при Г-жа Галина Тасева)

  Краси Кръстев:

  Здравей, Елица може да има разминаване във битовото издание на версиите, проверете колко бита е операционната система, проверете колко бита е версията на MS Office пакета, съответно вижте и тази на пакета - proofing tools

  Пробвайте и с SP 3 SP3_Proofing tools

  Съвета ми е ако имате възможност за инсталиране на MS Office 2013 го препоръчвам, има някои допълнителни неща в по - новите версии които вършат доста полезни неща.

  Елица Попова:

  Здравейте, Краси! Не стана и със SP3. Операционната система е 64 бита, но не знам къде да проверя колко бита е Офис пакета.

  Краси Кръстев:

  Здравей, може да го провериш като отвориш един документ ( word, excel, power point ... ) и отидеш на MS Office бутона и там отиди на на resource мисля че беше ( сега в новите версии е Account ) и там в Resource трябва да се ориентираш трябва да има About MS Office кликни на него или ако има бутон до него и ще разбереш точно коя версия си инсталирала.

  Това е с което мога да помогна ... разтърсете се за други proofing tools из интернет , това е което мога да ви препоръчам. Имал съм подобен проблем с версия 2010 и съответно разрешението беше след търсене и пробване докато накрая просто намирах точно този който проработи. Обикновенно грешкат аидва от раминаване във битовете на версии, НО не е задължително.

  Изчистване на Registry файлове може също да помогне.

  Елица Попова:

  Здравейте, Краси! Благодаря за отделеното време. Това, което намирам като версия на Офис пакета е 12.0.6749.5000 SP3 MSO 12.0.6743.5000. В тези цифри ли е закодирана информацията за битовете? Все, едно...отчаях се... свалих поне 10тина варианта и нищо не работи. Изчистването на Регистри леко ме плаши, но само това остана...

 • Как да работя със стилус (писалка за таблет) на Word и Excel?

  Исмаил Исмаил:

  Искам да си взема таблет със стилус (писалка за таблет). Искам да пиша на ръка със стилус на български език и да конвертира текста директно в печатни букви. Проверих в интернет има на Английски език, проверих и Windows 10 функцията за стилус на български е неактивна, а на Английски си работи. Постоянно ще се работи на Word и Excel. Някакво решение на този проблем?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Исмаил.

  Пробвал ли си с руски ? Самия Win 10 на български ли ти е или поне "download - нал" ли си Language пакета на Български език който е за win 10 - снимка 1 ?

  Регионалните настройки на BG ли са ?

  Снимка_1

  Пробвай ако всичко е нагласена на български, да видиш какво ще се случи. Порпинцип когато става дума за български, нещата не са най - читавите, затова и първото нещо за кеото се сетих да те попитам е дали си пробвал с руски.

  Исмаил Исмаил:

  Да, сега пробвах на руски език и видях, че има пакет за сваляне на ръкопис на руски, но на български език няма. Windows-а не предлага такъв пакет за теглене. Дори когато Windows-a e на български пак не е налична тази функция. Пробвах да работя на руски и си работи и определено става и на български език. Благодаря Ви много!

  Стефани Стоянова:

  https://www.itechtics.com/office-2010-service-pack-2-sp2-direct-download-links/ За потребителите на MS 2010 ;)

 • КАК ДА СЕ ИЗВЪРШИ АВТОМАТИЗИРАНО СРИЧКОПРЕНАСЯНЕ?

  Ивайло Драганов Драганов:

  Преди много години, когато работихме под MS DOS, набирахме текст в PE2 или PE3, после ошрифтяването извършвахме в друга програма (Издател, Page maker) и на това му казвахме "предпечатна подготовка", след което разпечатвахме на паус, подлепяхме на астролон и носехме в печатница. Тогава използвахме малка програма, която вмъкваше "скрити тирета" в текста - ascii format (самият термин май беше хифениране) и в резултат се получаваше правилно сричкопренасяне, а двустранното подравняване изглеждаше далеч по-добре, особено при тесни колонки. И ето това е въпросът ми - как може да се реши този проблем, самият WORD няма такава възможност и се извинявам, ако този въпрос вече е коментиран във форума.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Ивайло Драганов.

  От това, което чета, нещата не са променили.

  Да речем, че имаме един текст (снимка 1 позиция 1), той е двустранно подравнен (снимка 1 позиция 2)

  Снимка_1

  Когато, обаче, започнах да изписвам думата направя, тя започна на горния ред, но поради това, че не се събра.... цялата мина на следващият ред.

  Как да направя така, че в рамките, които съм задал, винаги да имам максимална плътност, която максимална плътност да бъде благодарение на пренасянето (на срички) на нов ред с тире на по-дългите думи, които идват в края на реда?

  Отивам на раздела Layout (снимка 2 позиция 1 - за по-старите версии това е раздела Page layout), след това в панела Page Setup (снимка 2 позиция 2) отивам на Hyphenation (снимка 2 позиция 3) - Хифениране и от падащото меню избирам Automatic (снимка 2 позиция 4).

  Снимка_2

  Резултатът е на снимка 3.Думата направя е пренесена на нов ред с тире.

  Снимка_3

  Николай Николов:

  Интересно приложение, но при мен не можа да заработи. Пробвах и с текст при Аутокад, но не можах да намеря подобни команди. Може би трябва някоя Лисп програма. Поздрави!

  Ивайло Драганов Драганов:

  Благодаря, не бях забелязал досега тази вградена опция Hyphenation.

  Галя:

  Благодаря. Много ясно и точно обяснение.

  Анжелика Николова:

  Мили хора, сърдечно Ви благодаря! В последните три урока показахте някои интересни възможности на WORD, които ще ми бъдат изключително полезни!

  Краси Кръстев:

  Анжелика, супер е че си намери интересни възможности на базата наученото тук, сигурен съм че в следващите уроци ще преоткриеш още доста неща за Word.

  Захари   Даскалов:

  Hyphenation, Hyphenation, Hyphenation…

  Захари   Даскалов:

  Първите ми опити в машинопис бяха през 60-те, когато в кабинета на баща ми имаше механична машина. Свиквах с клавиатура. След това като студент в Русия си вземах машина под наем... за копейки. Трябваше да се свиква с различната подредба на същата кирилица. Половината дисертация се написах сам на руски без грешка. По-късно в зората на персоналните компютри имах т.н. Триумф Адлер, но електрическа със сменни маргаритки за шрифтове и си оформях документите много, много по-добре от "компютърджиите". Естествено дойде и периода на компютърната еквилибристика с клавиатурата. Много съм благодарен на колегите Ивайло Драганов Драганов за въпроса, на перфектните обяснения на Краси Кръстев и на всички, които проявиха интерес по темата. Продължавам да се дразня когато трябва да разчитам написани изрази уж на български, но на латиница уж писани. Моето включване беше Hwphenation… дано го запомня. Много ценен инструмент.

  димитър атанасов писков:

  За сричкопренасянето- когато е избрано Automatik -изпънява ролята си но като ,че ли само за файла в коойто е избран. Възможно ли е да остане по подразбиране и за следващите документи на word? d.piskov

  Natalia:

  При мен не се активира функцията са пренасяне при избиране на автоматичния режим. Възможно ли е да е заради липсата на инсталиран български език? Написах текст на английски, и се появи пренасяне.

 • Може ли WORD 2013 да предлага опции за дописване на дълги думи?

  Владислав Вълков:

  Здравейте, Съществува ли в WORD 2013 възможност за дописване на думи на база често използвани такива, както в телефоните Т9, защото такава опция съществува в доста по-простия Open Office?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Владислав.

  Супер интересен въпрос.

  Мисля че Word предлага описаното в темата от раздела трикове на Аула:

  Автоматизация за често използвани текстове в MS WORD

  Владислав Вълков:

  Благодаря за бързият отговор. Това което съществува в Open Office е самият той да предлага думи на база въвеждани от потребителя текстове по рано. Това е съвсем различно.

 • Как

  инж. Юлиан Ангелов:

  или по- скоро от къде да си изтеглим езиковият пакет за правописна проверка сега. Виждам, че курсът за Word 2013 е от 2014г. През това време Microsoft е променил сайта си и сега наместо на https://office.microsoft.com/en-gb/language-packs/?LpArch=x64 изпраща само на https://www.microsoft.com/en-gb/microsoft-365?legRedir=true&LpArch=x64&fbclid=IwAR3hQCDgb-lxooZwphSIZu0WjLZ0ZMBiVMR7Yho8bGVIp9WxGZwXTgOS9qU&CorrelationId=e1b77ba7-7425-468a-8609-b3434ea29233 Това е страница за по- нова версия 365, и то с платени опции.

  Антония Натова:

  Изпишете в търсачката на сайта "Proofing Tools" и ще ви предложи различни варианти, от които да изберете съответно подходящия за вас.

  инж. Юлиан Ангелов:

  Благодаря! :)

 • Къде

  инж. Юлиан Ангелов:

  WORD съхранява речника с новонаучените или коригирани от нас думи? Полезно е да се знае при евентуална преинсталация, за да не "обучаваме" речника отново.

  Павел Зарков:

  Речникът може да бъде достъпен от Options-->Proofing-->Custom Dictionaries, под наименованието RoamingCustom.dic или CUSTOM.DIC. Там могат да бъдат добавяни или премахвани думи от речника За твърдо копие, може да бъде открит в C:\Users\%User_Name%\AppData\Roaming\Microsoft\UProof

 • Може ли помощ за пълното инсталиране на българският език

  Ива Николова:

  Изчетох всичко, гледах урока няколко пъти и пробвах всичко, но при мен проблема е следният: Българският език, който имам инсталиран е явно с "по - малко" функции от обикновено. Забелязах, че файлът за БГ е 8 МВ, а за англ.език е 45 -48 МВ. Проблема е, че дори да пробавя БГ (Bulgarian) - показва че не е инсталиран, но и не е активен, за да мога като кликна въхру него да се отвори диалогов прозорец, както е показано въввидеото. Enable - също не е активно, за да продължа със стъпките показани в урока. Помогнете, наистина не мога да се справя, а това е инструмент, който ми е необходим.

  Ива Николова:

  Ето и как изглежда, че Bulgarian (т.1) няма инсталирана граматика, както е на English с тикчето отпред и буквите - ABC (т.2).

  Ива Николова:

  Ето и още инфо: Дори тук нямам Laguage, както е поакзано в урока, в настройките на други компютри!

  И ето, на BG няма две от опциите, както на други езици: