Списъци с няколко нива. Особености и тънкости

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как може да дефинираме нов собствен стил за номерация на списък?
Ръчно въвеждаме текст пред всяко число
Чрез Define New Number Format и там въвеждаме текст пред числото
Изтриваме всякаква номерация и ръчно въвеждаме номерация и текст
 
Коя е клавишната комбинация, чрез която можем да върнем едно ниво (наляво) при списъци?
shift и tab
tab
control и tab

Въпроси и отговори

 • Краси Кръстев:

  Здравей, влез в File ( MS бутона ) бутона след което влез в Options след което в Proofing ( позиция 2 на снимката ) след което в Auto Correct бутона ( позиция 3 ) след което в новоотворени прозорец отиди на раздела Auto Format as You Type  и виж дали има тик на Set left- and first- indent with tabs and backspaces (позиция 6 ), ако няма ( най - вероятно от това идва проблема ) тикче сложи и след това затвори последователно прозорците с ОК.Съжалявам че снимката е на версия 2007 а виждам че си написал че позлваш 2013, но наличния ми в момента компютър е с тази версия - настройките са идентични все пак, въпрос на малко по различен interface. Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Мариян Михайлов Русев:

  Благодаря за отделеното време на Краси !Изпълних точно указанията , но нищо не се промени.Така ,че въпроса защо tab и shift/tab местят текста само на дясно си остава

  Божана Дякова:

  Особеност се пише с 1н

  Веселка Димитрова:

  При мен е същото, както при Мариян Русев. Единственият начин за преместване на ляво е чрез backspace.

  Петър Триндев:

  При мен (Word 2007) има тикче на "Set left- and first- indent with tabs and backspaces" и клавишите работят както трябва. Може би, за да проработи тикчето трябва да се рестартира компютъра?! 

  Димитър:

  Increase Indent /ниво навътре/=Tab  &  Decrease Indent /ниво навън/=Shift+Tab

  Райна:

  Маркера трябва да е в началото на реда (Home), тогава Tab и Shift+Tab работят, а с Increase Indent и Decrease Indent винаги става

  Krystina Prokopieva:

  Разбирам, че работата по документа е въпрос на избор от многото предложения и творчество с възможност за прилагане на собствен стил.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Krystina.

  Да, може да изградиш собствения си стил, на базата на много интрументи които предлага Word или пък да следваш точно определена вече изградена формула от стилове което да ти песни време и усилия.

  Krystina Prokopieva:

  Както бяха ми казвали софтуерните програми имат големи възможности, които все повече с времето се увеличават, но най-важното си остават идеите, които носим за реализиране на продукт като документ и файл.

  Константин Петров:

  За изместването на текста в дясно, при натискане на комбинацията от бутони Shift + Tab. Проблема може да е като при мен ,а именно да натискам Ctrl + Tab (по инерция) вместо Shift + Tab. Толкова се чудих защо не става, докато забележа какво натискам.

 • Краси Кръстев:

  Здравей, 


  Вариантите за такава грешка са доста и така зададен въпроса на мен лично ми е малко трудно да отговоря директно какво може да си направил.. мога само да предполагам, затова ще ти кажа как най - бързо може да се справиш с този проблем.

  Маркирай си редовете в които имаш номерация и просто я задай наново.

  Ако пак не се появява опиши малко по - подробно проблема или прати файла на kr_krastev@abv.bg

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.
  Дарина Иванова:

  Когато маркерът е на определен ред с номер, в лентата с инструменти ще се вижда включен (на жълт фон) бутонът за номерацията (показан от инж. Кръстев). На първи ред би трябвало да е изключен (тоест неоцветен).

 • Гинка Младевова - Как да въведа номериране 1

  Гинка Младенова:

  1.1, не успявам, когато натисна съответната иконка


  Краси Кръстев:

  Здравей, пробвай да селектираш целия текст и този който ще ти е на първи ред ( 1 ) и този на втори (1.1 ) и избери номерирането както съм посочил на снимка 1. Така първоначално Word ще ти номерира на всеки нов ред редовете с 1,2,3,4. ( снимка 2 ), тоест всичките редове ще са от първи ранг. След което редовете, които са втори ранг ги селектирай и им задай Increase Indent ( да минат с едно ниво надясно тоест 1.1, 1.2. ).Резултата е на снимка 3. Важно е когато искаш след 1 да имаш 1.1 реда който искаш да е 1.1. да си задала на Word да прдължава номерацията, както точно и ясно е показано и във видеото, ако номерацията започва отново от 1 ( снимка 4 ), като маркираш пак трите реда който искаш да са от втори ранг и им дадеш Increase Indent Word няма да ти позволи това да стане - снимка 5 - на нея се вижда че просто трите реда са малко по в дясно но номерацията вече не е 1.1, 1.2 и т.н.  ( това се получава с следствие на това че когато се избира такъв лист с иерархия задължително трябва над редовете който искаш да имаш номерация (1.1,1.2 например ) над този ред трябва задължително трябва да стой ред от по висок ранг, който да бъде свободен ( т.е. да си остане 1 например ), а редовете под него от втори ранг трябва да продължават неговата номерация.Моя съвет е да изгледате още веднъж видето и с обясненията по - горе от мен, да се опитате да хванете логиката на йеархичните номерации във Word.Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Гинка Младенова:

  Благодаря ! Много често ми се налага да прилагам такава номерация.

  Yaneva:

  При мен стана веднага. Много необходим урок.

  Димитър:

  Изключително полезен урок, много добре и разбираемо показан. А материала е много приложим в форматирането на текстови документи.

  Tania:

  И аз благодаря, много полезна информация!

 • Краси Кръстев:

  Здравей, ( снимка 1 ) отиди на падащото меню и от там избери Define New Number Format.След което отиди на Define new Number Format и от NUmber Style избери А,Б,В ( български ).Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Тамара Гешева:

  Проблемът е точно във втората снимка - няма кирилица като избор - само цифри и латиница, както уточних във въпроса

  Rumi:

  Здравейте! И аз бих искала да знам за номерацията с букви на кирилица. Някога съм го направила и си имам такива документи с подточки а, б, в...., но сега не мога да го направя отново и всеки път си отварям стария документ, копирам си тази номерация и става, но това е много досадно и със сигурност неправилно:))

 • Дали термините "автоматично номериране" и "създаване на списък" са идентични?

  Илияна:

  Задавам този въпрос отново като самостоятелен. По-рано бях го задавала в рамките на мой отговор. Моля, отговорете...

  Дарина Иванова:

  Автоматичното номериране се получава чрез Numbering или Bullets - бутони в частта Paragraph на лента Home. В превода и на двете команди се вижда, че се създават списъци. Когато говорим за списък, се има предвид последователност от записи, до които имаме достъп по определени правила. Тоест двете понятия са еднакви.

  Ако имаме последователни редове с еднотипна информация, след маркиране можем автоматично да ги номерираме с един клик на бутона Numbering.

  Ако започваме да създаваме списък и номерираме "правилно" първият елемент в списъка, следващите се номерират автоматично сами - тоест ако на първият елемент дадем номер 1. след това оставим интервал и след това напишем първия текст от списъка, автоматично се включва номерирането и след натискане на ЕНТЕР (нов параграф), на следващия ред се изписва по същото правило число 2. и т.н. В този списък можем да постигнем подчиненост на следващ ред от вида 1.1. (1.а.) като използваме клавиш Tab. За да се върнем към по-високото ниво използваме Shift+Tab и можем да продължим предишната номерация.

  Никола Петров:

  Малко по - различно номериране и подреждане Лек ден и успехи!

 • Петър С. Петраков:

  , но автоматично, с бутон подобен на Replace да се разменят текстовете, не ръчно с копиране.

  Краси Кръстев:

  Здравейте,

  Маркирайте целия абзац (снимка 1 позиция 1).

  След което застанете в горния кяв ъгъл на селектирания абзац кликнете най-вляво и задръжте левия бутона намишката (снимка 1 позиция 2).

  Снимка_1

  След като сте задържали без да пускате преместете курсора на мишката, като се придържате в ляво, в местоположението къдеот искате да преместите червеняия абзац (снимка 2 позиция 1). В случая го поставям така че да застене пред този в синьо.

  Снимка_2

  Пускаме левият бутон на мишката и готово (снимка 3 позиция 1) червения абзац застана над синия.

  Идеята е клик и влачене.

  Петър С. Петраков:

  Благодаря за този отговор, аз също така работех до момента, но предположих, че има друг начин, в който се посочват позициите, като стил, или тема в раздел дизайн, и с командата реплейс се разменят?!

  Райна:

  Маркирате абзаца (редовете), който ще местите, с едната ръка натескате клавишите Alt+Shift, a с другата стрелковите клавиши (нагоре или надолу) в посоката в която ще местите.

  Natalia:

  А ако натискаме Alt+Shift и стрелките наляво и надясно текстът преминава към съседните стилове - ако текстът е Heading 2, със стрелка наляво ще стане в Heading 1, а със стрелка надясно ще стане Heading 3.

 • Защо след като добавя собствен стил номерация текства влиза толков много навътре?

  Венета:

  Защо след като добавя собствен стил номерация текства влиза толков много навътре?

  Ето така изглежда преди да приложа собствения стил

  а така след кати приложа стила:

  Защо влиза толкова много навътре и не става както е в приложения файл под урока?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Венета.

  Провери за създадения от теб стил какви са настройките показани на снимка 3.

  Избери десен бутон върху стила и избери Modify (снимка 1 позиция 2)

  Снимка_1

  В новоотворилия се прозорец (снимка 2 позиция 1) отиди на Format (снимка 2 позиция 2) и избери Paragraph (снимка 2 позиция 3).

  Снимка_2

  В новоотворилия се прозорец - Paragraph (снимка 3 позиция 1) провери какво е зададено на Indentation (снимка 3 позиция 2).постави го на 0 или по-малко число, така както е стила например, от който си започнала да създаваш този стил.

  Снимка_3

  Венета:

  Здрасти Краси и Благодаря за отговора,

  Не ми е активна опцията за Параграф, не ми беше активна и когато създавах стила...

  Венета:

  Иначе стил като от снимка 1 не съм избирала въобще..

  Краси Кръстев:

  Премести с инструмента показан на снимка 1, предполагам е активен, поне така ми се вижда от снимката ти. А и при мен когато го изпробвах беше активен.

  Снимка_1

  Внимавай т.к. това е стил от вида List (снимка 2 позиция 1), обърни внимание за кое ниво (Level) правиш промените.

  Снимка_2

  Венета:

  Пробвах го това, Краси, Благодаря и стана, но на мен ми се изкаше аз ръчно да му задам колко да е разстоянието между нивата, но не ми е активен Параграф.... имаш ли идея защо се получава така? :)

  Краси Кръстев:

  Защото самия стил не е параграфен, ами е на нива, т.е. ако избереш Paragraph в Style type, следва да е активен.

  Natalia:

  Когато натиснем бутона ца мулти левъл номерирането, избираме десен бутон на нашия нов дефиниран стил и натискаме Modify... Избираме Format --> Numbering (както когато в урока махаме скобите от номерациите). Там вече за всяко ниво можем да изберем отстъп какъвто си решим Аз направих всяко ниво да започва на кръгло число - 1, 2, 3, за да е по-лесно да проверя ефекта. Успех!

  Natalia:

  Пускам отново първата снимка, защото е изрязана

 • Как да намаля голям интервал между отделни думи при двустранно форматиране?

  Крум Кузмов:

  Моля за съдействие! При копиран текст се получава голямо разстояние между отделните думи. Предполагам е във връзка с форматирането, но не откривам решение. Искам текстът да е двустранно подравнен и по тази причина раздалечава отделните думи, за да го изравни, но желанието ми, очевидно, не е такова. Благодаря предварително!

  Kocho:

  я шибни един Ентер след края на проблемния абзац и виж какво ще се получи

  Крум Кузмов:

  С шибването се събраха думите, но защо по такъв начин приема форматирането и се разбърква всичко. Опитах с изчистване, но нямаше особен ефект. Благодаря за съдействието!

  Kocho:

  Ами .... Майкрософт.

  Забелязал съм, че така става като направиш Копи/Пейст от някъде.

  Не ми е чак толкова голям проблем, затова не съм му търсил обяснение в гугъл.

  Крум Кузмов:

  Благодаря! Ако намеря решение ще докладвам. Успех!

  Краси Кръстев:

  Здравейте от мен.

  Ето тук:

  Защо при модифициране на Heading normal и двустранно подравняване на текста на някои места се получава огромно разстояние между отделните думи?

  e дискутирана тема за която пишете и са се изписали няколко мнения с решение по върпоса.

 • Как

  инж. Юлиан Ангелов:

  се изтрива форматиране за списък, така че да се върнем към нормален текст? (В хода на упражнението омазах списъка и сега се държи неадекватно. Единият вариант е просто да заредя отново файла, другият - да Cut-на текста на списъка, да го копирам в Notepad който премахва всякакви форматирания и да го върна. Но ако беше в реален документ можеше да не е толкова просто.)

  инж. Юлиан Ангелов:

  Оказа се по принцип просто - или просто като кликна на кой да е от видовете списъци, или ако отворя през стрелкичката отстрани да избера None. При мен обаче беше така омазан, че това не помогна и минах през Notepad-a

  Natalia:

  Може би ако изберете проблемния текст и след това - стил Normal, би трябвало да изчезнат всякакви омазани форматирания :)

  Дарина Иванова:

  И това е вариант за премахване на форматиранията: