Автоматично съдържание на документи

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как можем да настроим документа си така, че избран ред да е винаги на нова страница?
Като вмъкнем Page Break 
Като натискаме клавиша Enter, докато редът падне на нова страница
Като допишем или изтрием текст, така че нашият ред да се напасне да е на нова страница
 
Как се актуализира едно съдържание в Word?
Проверяваме кое заглавие на коя страница е и променяме номерата ръчно
Не може да се актуализира лесно. Не променяме кое заглавие на коя страница е, след като сме ги написали първият път. Номерата на страниците и без това са само ориентировъчни, а не точни.
Чрез вградената опция за актуализиране на информацията (update fields)
 
Какво е задължително условие, за да можем да ползваме автоматичните съдържания?
Да сме дефинирали заглавията (headings)
Да сме задали красив шрифт за документа
Да сме заделили отделна страница за съдържанието

Въпроси и отговори

 • Може ли да оправите теста

  Красимира Георгиева Велева:

  Този въпрос от теста е сгрешен, показва че да сме избрали красив шрифт е верният отговор.

  Мария Балева:

  Здравей,

  оправихме теста .
  Вили:

  Имам проблем когато си вмъквам автоматично съдържание. Заглавията са уеднаквени, но едното от заглавията не влиза в съдържанието. Как мога да реша проблема? Благодаря предварително!


  Краси Кръстев:

  @Вили, Здравей, сигурнали си че всички отделни точки от документа които искаш да вкараш в съдържанието са в Heading 1.И това се получава когато слагаш ново съдържание или update - ваш старо, вече създадено от теб. 

  Диана Раденкова:

  Здравейте!И аз имах същия проблем-заглавието "Красивите места на България" не ми излизаше в съдържанието,но като го направих в Heading 1,се появи.Не знам доколко е правилно това,нали заглавието трябва да е в Title.

  Краси Кръстев:

  Здравей, @Диана Раденкова, заглавието e хубаво да е си е Title да и няма проблеми да го сложиш в съдържанието въпроса е да си направиш свой собствен стил на таблица за съдържанието ( защото в 99 % съм сигурен че такова по предварително условие ( default ) едва ли има на твоя Word в момента ).Otidi na Refferance ( снимка 1 ) и от там на Table of contents след което отиди на Custom Table of Contents.Като натиснеш на него ще ти се покаже прозорец Table of Contents след което отиди на раздела Table of contents след което отиди на Options - ще ти се отвори прозорец в който може да покажеш кое на кое ниво в твоето съдържание да се показва ( снимка 3 ) отиди намери стила title след което го му задай да се показва на първо ниво ( на нивото на Heading 1 ) даваш ОК ОК ОК. Така вече трябва ако заглавието ти е в Title да няма проблеми да се намира в съдържанието.Едно мое виждане обаче в едно съдържание наистина ли трябва да стой и заглавието което е в самото начало ? аз лично ако имам един документ от 50 страници на една тематика с едно съдържание не бих сложил заглавието в съдържанието, НО това си е лично мое мнение.Надявам се да съм бил полезен с отговора и да се е получил.

  Диана Раденкова:

  Благодаря за подробния отговор.Аз също смятам,че заглавието не трябва да присъства в съдържанието,просто в самия урок заглавието също се включваше,а при мен не се получаваше така и исках да разбера как става.Още веднъж-благодаря.

  Краси Кръстев:

  Да, вярно и в урока е направено така, радвам се че се е получило.

  Mariya:

  Здравейте.На версия 2007 при вече създадено съдържание не излиза Custom Table of Contents.затова не мога да си прередя заглавията

 • Как да вмъкна съдържание?

  Elif Karadzha:

  Эдравейте! Когато се опитвам да вмъкна съдържание ми иэлиа посоченото по-долу.Каква може да е причината ?

  Иван Цукев:

  Къдравите скоби показват, че това е динамично поле. То може да се визуализира като код или със съдържанието му.


  Избери го и натисни SHIFT+F9 и трябва да се промени.

  Прилагам един пример на динамично поле (което учим в следващите модули по-подробно), като полето е едно, но веднъж показва код, веднъж стойността на полето, което се сменя със  SHIFT+F9.
  Неделина:

  Здравейте, имам проблем със съдържанието. Избирам го, както е посочено, но ми показва самата структура. Също така не мога да го обновя.

  Боряна:

  Здравейте,искам да питам как мога да махна съдържание. Без да искам го сложих два пъти и сега не мога да махна едната таблица.

  Краси Кръстев:

  @ Боряна,

  Ето тук в тази тема :

  Как се премахна автоматичното съдържание?

  ще разбереш как може да премахнеш автоматично създадено съдържание.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора в темата към която те препратих.

 • Как да се прави автоматично съдържание с препращане?

  Никола Милчев Стамболиев:
  Попадна ми документ, чието съдържание е от ляво и когато натисна някое от заглавията, Word автоматично те изпраща на желаната страница. 
  Краси Кръстев:

  Здравей, отностно тази опция аз също разбрах скоро ( вчера ), колежката в офиса ме открехна защо и как става препратката, затова благодарностите към нея :). С ctrl + click ( снимка 1 ) и съответно те препраща в избраната точка, която е някъде из документа. На снимка 2 ( в custom table of contents ) съм показал отметката която трябва да е активна при създаване на ново ( унифицирано съдържание ) table of contents, а съдържанията които са по подразбиране би следвало ( предполагам ) всички да са създадени с тази отметка за Hyperlink.

  Христина Машева:

  Здравей,

  ако имаш предвид нещо подобно на изображението, което съм прикачила. То това става като се маркира отметката за "Navigation Pane", но задължително трябва да работиш с форматирането на заглавията (Headings).
  Никола Милчев Стамболиев:

  Още веднъж Благодаря!

  Ели Петрова:

  Как може да се разместят страници? Примерно има текст и вмъкнати обекти на всяка страница, като искаме да редактираме и се налага замяна на стр.2 със стр 5, на стр 8 със стр 1.
  Възможно ли е да задаваме номериране на конкретна страница и след това да се приложи обновяване за да се актуализира съдържанието?

  Дарина Иванова:

  Това, което съм сигурна че става, е да се разменят страниците в текста и след това да се извърши обновяването.

  Ако държим определен текст да започва на нова страница, може да използваме прекъсване за "Нова страница" (Page Break) или бързата комбинация от клавиши Ctrl + Enter приложена към позицията, от която искаме да започва новата страница.

  Ивелина:

  Защо в моето съдържание не се отбелязва като стр.1 Краасивите места в България? Моля помогнете.

  Дарина Иванова:

  Ивелина, сложете снимка на ситуацията. Ако текстът е на първа страница, няма начин да не се изписва 1 при автоматичното генериране на съдържание.

  Ангел Ангелов:

  инж. Краси Кръстев, инж. Христина Машева - изключително полезно, благодаря!

  Василка:

  Автоматично съдържание с препращане-наистина много полезно. Благодаря

  инж. Юлиан Ангелов:

  Може ли да се създаде съдържание с хиперлинкове - препратки, но без опции за ползване със странична лента. В този вид със страничната лента се ползва удобно на "дълги" монитори (16 : 9 ) но не е удобно на 4 : 3 и съвсем не става на мобилни устройства. Напоследък доста хора вече ползват мобилните си устройства за четене на описания и ръководства (има съвместим офис пакет и за тях). Има ли възможност за създавне на хиперлинкове в текста? ( Дори и да не са част от меню)

  Дарина Иванова:

  От контекстното меню на всеки маркиран текст се вижда, че може да се направи препратка (хиперлинк). В прозореца за препратки имаме различни варианти: препратка към място в документа, към сайт в интернет, програма или нещо друго.\n\n\n\n

  инж. Юлиан Ангелов:

  Благодаря Ви! Изпробвах го - получи се както сте го описали, но успях да създам само хиперлинкове върху обикновен текст. При опит да създам хиперлинк върхи заглавие от съдържанието, в менюто няма опция за това. Реших въпроса не особено елегантно, като копирах съдържанието в Notepad, който превръща текста в обикновен текст без форматиране и после го върнах наместо съдържанието. И така за момента свърших някаква работа, но навярно има и по- елегантен начин

  Дарина Иванова:

  Създаването на съдържание следва определен за;ожен в уърд алгоритъм. Поставям един вариант за това. 1. Отворете файла, за който искате да направите съдържание. 2. Преминете в изглед Outline (Структурен изглед) от меню View (Преглед) 3. За всяко заглавие от вида „ГЛАВА …“ изберете ниво Level 1 4. Всички подзаглавия на една глава направетете ниво 2: Level 2 5. Позиционирайте в началото на текста и с комбинация CTRL+ENTER създайте празна страница. 6. От меню REFERENCES (Препратки) изберете първия вид съдържание (Table of Contents) 7. Променете думата CONTENT със СЪДЪРЖАНИЕ и обновете от UPDATE Content (Актуализиране на таблицата на съдържанието). 8. Вмъкнете номера на страници по избор. 9. Отново обновете цялото съдържание. 10. Запишете файла.

  инж. Юлиан Ангелов:

  Благодаря! :)

 • Може ли списък с термини да бъде подреден автоматично по азбучен ред?

  Дамяна Атанасова:

  Възможно ли е списък с термини да бъде подреден автоматично по азбучен ред? Съществуват ли такива функции в Word?

  Краси Кръстев:

  Здравей, може да се направи това сортиране много бързо.На прикачената снимка съм дал един прост пример който може да се приложи и в твоя случай.Маркирай списъка с термини, които искаш да сортираш след което отиди на раздела Home след което отиди на в подраздела Paragraph и там избери иконката която съм показал на позиция 2 на екрана ( Sort ).Ще ти излезне прозорец Sort Text , на Sort By задай - Paragraph ( това означва че ще ти сортира на база на всеки един абзац, след което на Type избери Text ( тъй като искаш сортирането да е на база азбучен ред ) след което ако искаш да е от А към Я сортирането то тогава избери Ascending- резултата е показана на снимката 2 ( имената са подредени по азбучен ред на база първата буква на всеки един отделен абсац).Надявам се съм бил полезен ако твоя случай е по - различен и и по- сложен от примера който дадох и неуспяваш да се справиш, пиши отдолу, обаче  закачи една снимка с товя пример и ще ти помогнем тук във форума да решиш конкретния пример :) .

  Дамяна Атанасова:

  Сърдечно благодаря за бързия и изчерпателен отговор!!!

  Дамяна Атанасова:

  Успях!!! Още веднъж БЛАГОДАРЯ :)

  Shirin Solak-Djebedji:

  Ей това не го знаех и беше наистина от полза :) благодаря!

  Zlatomira:

  Здравейте! Инсталирах си Word 2013, не знам по каква причина не мога да използвам Ctrl A, Ctrl C и Ctrl V. Благодаря предварително!

  Zenny:

  Здравейте, Златомира. Може да си настроите бързите клавиши. Имаше такъв въпрос във форума. Ето - http://aula.bg/question#id-112307200001

  Юлияна Борисова:

  Много полезен трик за подредбата на термини по азбучен ред. Благодаря за изчерпателни отговор, Краси!

  Ивелина:

  Постоянно научавам по нещо ново. Благодаря!

  Райна:

  Да, благодаря, Краси!.А тъй като след имената има и други параграфи, навярно ще трябва да заменя символа за край на параграф с Shift+Enter и така до следващото име да бъде като един параграф.

  Райна:

  Видях, че сортирането може да бъде и по Headings.

  Павлина Стаменова:

  Изключително ми е приятно в този сайт, още с първите уроци придобих нови, ценни знания. Надявам се да отстранят проблема, който възникна с лаптопа ми след втория урок, за да продължа напред. УСПЕХ НА ВСИЧКИ!!!

  Павлина Стаменова:

  Проблемът с моя лаптоп не може да се отстрани, но радостта ми след многократните опити да отворя и изгледам поредния урок се умножава многократно, щом успея да се спася от "синия екран"! Благодаря на всички - питащи и отговарящи!!! 

  Mila Georgieva-Petrova:

  Много полезно ми беше! Видях, че сортирането може да бъде и по Headings. Благодаря!

  Сийка Кожушкова:

  +Priwet! Imame sywmestna rabota, ako STE syglasni. Аха, успях! Ще ви информирам къде срещам проблеми и се боря като Пр. с Тиква. @! Усмихнат ден! Благодаря за перфектния урок, който изгледах тази сутрин с кафето, цигарата ми угасна... Накратко: "Защ0 изговаряте "еднаквост", а показвате знак за равенство (=), който ме обърка със знака за успоредност..., примерно !!, 11, II . Знакът за еднаквост се изобразява с три хоризонт. чертички, учи се в детската градина, вероятно. +--__-- Nqmam wreme da go tyrsq, а може и да го няма. Аз бих използвала "ИИИ" на латинската аз-бука, информираха ме, че закъснявам отново. Доскоро! С.Й.К.(инженер-хигиенист)@

  Силвия:

  Много полезно!!!Благодаря!!!

  Asq:

  Благодаря!

  анка димова:

  Изпитвам прекъсвания (без входния урок) и това е мъчително. Как мога да го отстраня? ( не искам да инсталирам друга версия. Работя с 2007)

  Мария Йорданова:

  Благодаря! Научих нещо ново!

  Мария Петрова:

  Правех съдържанието на текстове неправилно. Сега вече знам как. Благодаря!

 • Как се премахна автоматичното съдържание?

  Боряна:

  Здравейте, искам да питам как мога да махна съдържание. Без да искам го сложих два пъти и сега не мога да махна едната таблица.

  Краси Кръстев:

  Здравей, влез в TOC ( table ot content ) и по точно това съдържание което искаш да изтриеш, след което отиди на Refference, след което отиди на Table ot Content след което дай Remove table ot content и готово ( следвай общо взето стъпките на снимка 1 ) . Надявам се да съм бил полезен.

  Боряна:

  Полето remove table не е активно. Какъв може да е проблемът?

  Краси Кръстев:

  Ами сложете една снимка или пратете файла на kr_krastev@abv.bg за да го погледна и да видя какъв може да е проблема.

  Боряна:

  Не успях да прикача снимка тук и ви пратих мейл. Благодаря за съдействието.

  Краси Кръстев:

  Здравей, направете си файла да е .docx, а не както е в момента .doc и Remove ще ви бъде активно ( снимка 1 ).На снимка 2 е във формат .doc и както споменавате в mail - а Remove table of content не е активно. Надявам се да се е получило така защото аз го тествах и релано от там идваше проблема.

  Боряна:

  Точнотова беше проблема. Благодаря много!

  Краси Кръстев:

  Радвам се че съм бил полезен.

  Силвия:

  И на мен се наложи да използвам ..премахване на автоматично съдържание.Бързо се справих благодарение на ясното обяснение!Пак благодаря!!!

  Борислав:

  я да видим кой използва не лицензиран софтуер?

  Дарина Иванова:

  Според мен маркиране на съдържанието и изтриване с клавиш Delete също върши работа или с десен бутон върху:

 • Къде в Офиса 2003 година се намира автоматичното съдържание?

  Mariya:

  Нещо не мога да намеря и да вмъкна автоматичното съдържание в Офис 2003 година

  Краси Кръстев:

  Здравей, трябва да е тук : Insert - > Reference - > Index - > Index and Table и тук трябва да намериш Table of Contents.Със снимката съм затруднен тъй като нямам подръка инсталирана версия 2003 за да мога да прикача screenshot.

  Mariya:

  Благодаря, намерих го. 

 • Защо не ми излиза самата дума съдържание?

  Mariya:

  Когато вмъкнах автоматичното съдържание, не ми се появи, както при Вас Table of Contentsa, което после коригирахте и написахте думата СУДУРЖАНИЕ. В 2003 не се появява, значи просто отделно да я напиша преди самото съдържание ли? Благодаря

  Краси Кръстев:

  Здравей, може просто да си избрала такъв темплейт в който липсва Table of Contents отгоре над самото съдържание, както и споменваш във въпроса мисля че не е проблем да напишеш отгоре в table - ла просто СЪДЪРЖАНИЕ  и готово.

  Mariya:

  Ок, благодаря много

 • Къде се намира автоматичното съдържание в Word 2007?

  Борислава:

  Видях, че сте дали отговор за Word 2003, но аз не мога да го намеря. Версията ми е на български, може би затова се бъркам или пък е на друго място в 2007

  Краси Кръстев:

  Здравей, в 2007 се намира на същото място както при версия 2013 в references ( най - вероятно на български е преведено като препратки иконката трябва да е същата както на снимката от word 2013) и на български table of content би трябва да са го превели като съдържание на таблица или документ.

  Надявам се да съм те ориентирал и да си го намерила.
  Извинявам се че снимката е от 2013, но просто в момента имам точно този word инсталиран на компютъра.
  Борислава:

  Благодаря !

  Veselka Manavska:

  Във версия 2007 на български при мен е в  раздел "Препратки", първото в ляво.

 • Как ще стане сортирането на термини,

  Ана Йонкова:

  ако те са изброени на един ред и разделени със запетая?

  Антон Иванов:

  Импортираш ги като файл CSV в Word или Excel, сортираш, експортираш пак като CSV файл. Това е първото, което ми хрумна, не знам дали ще стане. Може да се наложи да Replace All всяка запетайка със запетайка плюс знак за нов параграф. 

 • Как се прави това?

  Svetlana:

  Здравейте, използвам версия Word 2010. Нямам някои от приложенията горе в меню бара, като: Revew, References..., респективно имам затруднения при упражненията. Бихте ли ми помогнаи ак да се справя с това?

  Благодаря предварително.


  Краси Кръстев:

  Здравей, Svetlana.


  Тук 

  http://aula.bg/question#id-114636800001

  съм описал на кратко как може да добавиш даден tab горе в ribbon - а ( в темата става дума за Developer , но за другите табове е аналогично ), на Елеонора и е свършило работа ... надявам се и на теб да помогне....

  Ако изпитваш затруднения след като я прочетеш пиши тук ще помогнем тук във форума.
  Svetlana:

  Здравейте, ако може да ми покажете изображение. Все още не мога да се справя. Благодаря предварително.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Светлана.


  1. Отиди на бутона File ( снимка 1 позиция 1 ).  2. След което отиди на Options ( снимка 2 позиция 1 )   3. Ще ти се отвори прозорец Word Options ( снимка 3 позиция 1 ) , отиди на 

  Choose command from: ( снимка 3 позиция 2 ) след което там избери Main tabs ( и 

  в ляво и в дясно където имаш падащо меню )  и от Main Tabs от левия раздел ( 

  снимка 3 позиция 3 ) избери бутона ( tab -  а ) който искаш да добавиш в ribbon - 

  a ... Например Formulas .
  4. На снимка 4 вече след като си избрала Formulas ( снимка 4 позиция 1 ) отиди 

  на бутона Add ( който е активен след селекцията ) и го натисни по този начин от 

  Левия раздел Main tab  ще сложиш избрания бутон ( tab ) в десния раздел Tab - 

  снимка 5   5. След това натискаш ОК ( снимка 5 позиция 2 ) и готово вече горе в Ribbon - a имаш този бутон - снимка 6.  Надявам се да съм помогнал с отговора и вече да си добавила необходимите ти бутони в Ribbon -  a.
  Olga:

  аз нещо нямам Formulas  в списъка Options... хмм

 • Дарина Иванова:

  При включен бутон Show/Hide се вижда какъв е знакът в края на реда. Ако се вижда този знак (знак за параграф), това означава, че на това място е изпозлван клавиш Enter. Маркираме участъка, който искаме да преформатираме и избираме команда Replace. В прозореца настройваме специални символи за замяна - Paragraph Mark заменяме с Nonbreaking Space и избираме бутон Replace All. 

 • Как да създаваме съдържания с под заглавия?

  Иван Ланджев:

  Значи, когато използвам Heading 1, и в последствие създам автоматично съдържание, текстовете със heading 1 ще бъдат основните параграфи, а тези с heading 2 под параграфи, и съответно heading 3 ще бъдат под паражрафи на heading 2? 

  Какво имам предвид под под параграфи, "Крепостта Царевец" e основен параграф(heading 1), а “Западните крепостни стени на Царевец“  “Набези и опустошавания“ са под параграфи(heading 2) на Крепоста царевец. 


  Иван Ланджев:

  *Изпробвах теорията си, и на пръв поглед когато променя текста от Heading 2 на heading 3, нищо не се променя, докато ако сменя текста от heading 2 на 1 , става промяната която очаквах. 
  Тогава , каква е разлитака м/у heading 1,2 и heading 3,4 , само визуална-големина на текста,цвят и т.н. ? 

  Илияна:

  И аз отскоро използвам автоматично съдържание. Оценявам високо ползата от него. Според мене, ако имате и трите нива 1, 2 и 3 и размените 2 и 3 трябва да виждате разлика. Ако имате само две нива, тогава смяната на Heading 2 с Heading 3 не би следвало да даде промяна в подредбата.

 • Може ли да се номерират автоматично фигури в един текст?

  Илияна:

  Обикновено фигурите вървят с номер и описание на фигурата. Когато в един текст има много фигури, би било удобно те да се номерират автоматично. Дали това е възможно? В раздела Captions има Insert Table of Figures, но ми се струва, че това създава списък от фигури, предварително номерирани и надписани.

  Краси Кръстев:

  Здравей, правилно си се насочила откъде може да стане това ето една тема в която е описано как става това за таблици които са в даден параграф може да приложиш за снимки.


  http://aula.bg/question#id-110489600001
  Илияна:

  Благодаря за отговора. Прочетох писаното по темата на посоченото място. Приложих процедурата, описана от Краси, за фигури и се получава. Важното е да се избере списък с много нива, зависещ от Heading-a. Проблемът, който засега остава нерешен за мене е как да "залепя" Caption-a за фигурата, така че след Cut на фигурата да се премества и той заедно с нея.

 • Краси Кръстев:

  Може ли да кажете кои точно настройки сте променили и ако може да покажете със снимка какво точно Ви се показва на екрана когато се опитате да направите Съдържанието.

  Илияна Найденова:

  Впоследствие видях подобен въпрос поставен от потребител преди мен-ставаше дума за появили се символи под СЪДЪРЖАНИЕ  и го оправих.Благодаря за своевременния отговор и чудесната платформа:)

 • Как се уеднаквява шрифт на съдържанието?

  Виктор:

  Здравейте, Защо след като в текста съм ползвал Heading-ите, съгласно показаните стъпки в урока, в съдържанието Heading-ите са с различен шрифт - някои са с първа главна буква, други са само с малки или само с големи и т.н. Как мога да ги уеднаквя? Ползвам Word 2016.

  Краси Кръстев:

  Здравейте,

  Проблема тук е че когато става дума за шрифт в съдържанието, самото съдържание превръща Heading 1 ,2 .... N в друг стил.

  Ето в тази тема тук:

  Шрифт на Съдържанието

  има обяснение за това кои са точно използваните стилове във съдържанието, ако се променят те като настройки или се промени ползването им следва да се промени съответно съдържанието

  Надявам се да съм бил полезен с коментара в темата към която Ви насочих.

  Виктор:

  Благодаря Ви инж. Кръстев за отговора и насоката, която ми дадохте. Тъй като моят офис пакет е на български не успях да се ориентирам кой е еквивалента на TOC 1 и ТОС 2. В списъка не открих подобен стил, за да коригирам шрифта. Може ли да ме ориентирате?

  Краси Кръстев:

  Здравей отново ,

  нямам в момента инсталиран български пакет на MS на този компютър, НО мога да ти дам една идея как да го намериш TOC реално е Table of Contents

  Виж на същото място както съм посочил на снимката

  как е преведен на български в това меню и след това в стиловете търси същия превод ( може би са го превели Съдържание ). Ако са го превели с повече от една дума тогава търси просто съкръщението.

  Виктор:

  ok. пробвах и стана. благодаря

  Краси Кръстев:

  ОК, радвам се че се е получило.

 • Благодаря за обяснението как се сортира по азбучен ред! При мен на български  е: Начало -абзац - сортиране (а-я). Наистина много лесно и бързо.

  Петя Бъркалова:

  Windows 10, Word 2016

  Лилия Ласкова:

  Здравей, Петя! Радваме се, че си научила нещо полезно за сортирането по азбучен ред. Продължавай да откриваш нови и полезни неща с нашите уроци. :)

 • Защо заглавията не се уеднаквяват?

  Цветелина:

  Защо заглавията остават различни, въпреки че съм задала еднакви шрифтове за Heading 1 и Heading 2, .

  Краси Кръстев:

  Здравей, Цветелина.

  Има разлика между стила Heading 1,2,3 който се използва в самия документ и стила който се изпозлва при автоматичното съдържание.

  За да стане по - ясно какво имам предвид.

  Виж тази тема тук :

  Как да постигна еднаква големина на номерата на страниците?

  Надявам се да съм полезен с отговора в темата към която те препратих и да разбереш основнияпринцип на стилове използвани в автоматичното съдържание.

  Цветелина:

  Много благодаря за пояснението.

 • Защо в автоматично съдържание в ми влиза целият текст, при положение че съм задала само заглавните имена?

  Силвия:

  Здравейте!.Да попитам като задам автоматично съдържание в Съдържанието ми влиза целият текст?! Защо? Предварително съм задала заглавните имена.Къде бъркам? Благодаря !

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  Може ли снимка на с това което излиза в съдържанието ви.

  Така описан въпроса, изглежда че целия текст е сложен в Heading и съответно се изписва в автоматичното съдържание.

  Освен това вижте каква точно структура на съдържанието избирате, ако избирате структура в която да се показват и Heading 1, 2,3 и голяма част от текста в домумента ви е в някой от Headings, напълно нормално е да виждате повече текст в автоматичното съдържание (снимка 1 позиция 1).

  Снимка_1

  Препоръката ми първо е да се уверите основния текст (пълнежа на документа) в кой стил е точно, другото което е хубаво да погледнете коя структура избирате и какво имате в Heading 1,2,3.

  И най-вече сложете една снимка за по-голяма ориентация тук, за да може да се ориентираме по-добре от къде може да идва проблема.Това със снимката не се отнася само за този въпрос, една снимка към въпроса покачва неимоверно възможността за по директен и бърз отговор на въпроса ви, какъвто и да бил той.

  Силвия:

  Бяхте прав г-н Кръстев - маркирала съм целият текст в Heading ... Минута невнимание и ...Започнах отначало..всичко.Повторението е майка на знанието... :) Смятам че вече ще се получи. Благодаря за помощта!

 • Как се маха Insert page break?

  Петър Петров:

  Как се маха Insert page break?

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  Първо си включи параграф индикатора (снимка 1 позиция 1), след това селектираш Page Break надписа и натисни Delete от клавиатурата следва да изтриеш разделителя - Page Break.

  Снимка_1

  Петър Петров:

  Благодаря много!

  Нела Николова:

  Благодаря, Краси!

 • Може ли съдържанието да се добави в края на документа, а не както е показано в клипа в началото? 

  Диана Маринова :

  Възможно ли е съдържанието да се добави в края на документа, а не както е показано в клипа в началото?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Диана.

  Може, няма проблем, само трябва когато правиш процедурата по поставяне на съдържанието е курсора на мишката да бъде в края на документа.

  Диана Маринова :

  Благодаря!

 • Къде греша при автоматичното съдържание?

  Sonya:

  Имам определен текст, който е създаден с Title, Heding 1 и 2. Когато направя автоматично съдържание, текстът ми се вмъква между съдържанието. Къде съм допуснала грешка и защо нулевата страница също се появява в съдържанието? Тя е само Cover Page.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Соня.

  Обърни внимание дали текста който виждаш в съдържанието (целия абзац, снимката и т.н. ) не им е зададен стил Heading 1 (2,3, и т.н.) т.е. да бе би макар и да не е форматиран на пръв поглед в Heading 1 ( или друг заглавен стил) то той да е в стил Heading и затова да се появява там ... това е доста често срещано явление - слагаме нещо изглежда че е форматирано в стил Paragraph и че е в този стил, НО реално параграфа само е преформатиран по един или друг начин И стои в стил Heading, съотвенто това че е в Heading автоматинчно вкарва този параграф ( текст, снимка ) в съдържанието.

 • Краси Кръстев:

  Здравей, Десислава.

  С палеца в ляво от снимката на потребитея описал въпроса.

  Снимка_1

  Десислава Петрова:

  Благодаря Ви г-н Кръстев. Много сте отзивчив!

  Краси Кръстев:

  Моля ! :)

 • Как да  направя настройки  за вида на страниците

  Николина Танчева:

  Здравейте,

  Бих искала на страниците на документа ми да използвам Watermarks . Искам да изпиша текст който да е като фон на страниците.

  инж. Гергана Иванова:

  Здравейте, за да поставите и да оформите вашата страница с Watermarks отивате в менюто Проектиране, където в най-дясната част на ръбъна има раздел Фон на страницата, именно там е Watermarks. Тъй като офис пакета, на който съм в момента е на български, за това и ги описвам по този начин. Раздел Проектиране е 4-тия, броейки от Файл надясно. Може би на английски е Design, но не съм убедена дали така е изписано в менютата на Word. Би следвало да е след Insert.

 • Краси Кръстев:

  Здравей, Мануела.

  За да спреш сивото защриховане, последвай стъпките на screenshot -a по подлу.

  Снимка_1

  Manuela Kolyazova:

  Благодаря, направих го

  Краси Кръстев:

  Моля!

  Супер!

 • Може ли да има подзаглавие във Footer-a?

  Мануела Янева (Мони):

  Здравейте. Направила съм си автоматично съдържание на даден документ, който е съставен от различни глави. На всяка страница във Footer ми излиза името на документа, но ме интересува може ли, и ако "да" как да бъде изписано и името на главата, освен на документа? Благодаря предварително!

  Краси Кръстев:

  Здравей, Мануела .

  Ето тази тема:

  Как да посочим настоящата точка (Heading 1) във Header/Footer-a за дадена страница?

  ще отговори на въпроса ти.

  Ето и още една тема която ще ти даде друга идея за спрявяне с проблема:

  Как се номерира стр. I от X или стр. А.1 от А.10 при наличие на отделни секции в едно приложение към доклад?

 • Как да имам съдържание?

  Диана Димитрова:

  Нямам сдържание като при Вас. Как да го създам?

  Ivan:

  Здравей, Диана, следвай инструкциите от урока. Кои стъпки си изпълнила и на кои се затрудняваш?

  Диана Димитрова:

  Благодаря! Втори път изгледах и розбрх