Създаване на собствен шаблон

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Ето как се прави редакция на вече създаден шаблон

Има една често срещана грешка, когато създадем един шаблон и след това искаме да го редактираме. Доста хора интуитивно кликват два пъти върху файла на шаблона, за да го отворят.

Трябва да се има в предвид, че Word (както и повечето други програми) правят следното нещо при двоен клик върху иконката на шаблон. Те създават нов празен файл на база на шаблона. Всъщност въобще не отварят шаблона за редакция.

Решението на проблема е просто. Отворете файла през File -> Open и тогава ще може да редактирате шаблона и да запишете промените.

 

Тест за преминаване към следващия урок

 
Кое от изброените предимства е характерно за шаблоните?
Заготвяме си даден текст и настройки еднократно и ги ползваме многократно
Започваме да форматираме по по-красив начин
 
Къде се пазят личните шаблони?
В коя да е папка, например, в My Documents
В специална папка за съхранение на шаблоните

Въпроси и отговори

 • Как да запиша моя шаблон (версия 2007)?

  Мария Урилска:

  Не мога да запиша и отворя файла си като собствен шаблон. Когато сменя типа на файла на Word Template, директорията, в която се записва файла, остава My Documents, а след това новите документи не се отварят с шаблон. Какво да правя?

  Jorkata:

  Същият проблем е и при мен. Въпросната директория custom templates не ми се появява автоматично, а директно ми записва темплейта в documents.

  Росица Найденова Кузманова:

  Как да съхраня моя шаблон в Word2010?В тази версия на word 2010 на "Save as"  ми изписва:PDF,XPS документ,уеб страница в един фаил,уеб страница филтрирана,PTF формат?При вмъкване на картинка ми изписва че е не съвместима с версията ми.Как да продължа?Не намирам и форматирането на картинката спрямо текста.


  Росица Найденова Кузманова:

  Във  версия 2010 се копира в My document.

  Peter:

  Може би е добре за по-старите версии на офис-пакета, да се направи подпапка на Documents - Templates примерно, в която да се съхраняват направените от нас шаблони. Защото .docx и .dotx са близки като вид и ако там са всички документи, трудно се вижда къде е търсения от нас шаблон. Естествено, трябва да се внимава, при запазване и отваряне, да се избира тази подпапка Templates. 

  Peter:

  Предният ми отговор не е коректен. Моля да не се взема под внимание, не бях разгледал подробно менютата. Опитвах във версия 2010, но не съобразих да разгледам икона My Templates. Всъщност, когато решим да правим шаблон, добре е да го кажем, т.е. File - New - My Templates - тук трябва да изберем в отворилия се екран New - Template и директно да изграждаме шаблона. След това, когато го съхраняваме, пакетът си го поставя в папката, където са и останалите шаблони, при мен пътят е -  C:\Users\PCName\AppData\Roaming\Microsoft\Templates.

  :

  Здрасти, това със шаблоните съм го отиграл с аутокад, за версия 2007 искам да попитам може ли да се променя формата на датата например като задам да ми вкарва дата на заглавна страница "ноември 14г" искам до го променя да излиза на "Ноември 2014г." от къде може да го променя? Имали такива вариянти в тази версия за такава редакция? Благодаря предварително.

  Христина Машева:

  Здравейте, инж.Груев, това което искате може да стане по няколко начина. Първият е да си промените настройките за дата в Control Panel-a (Снимка 1) като в полето за кратка дата изпишете ММММ YYYY'г.', това е обозначението за пълно наименование на месеца и годината. След това като влезнете в Word вече ще го имате желания формат на датата. Другият начин е да си вкарате Field и да си настроите желания формат (Снимка 2 и 3) Като в полето Date Formats, трябва отново да изпишете MMMM YYYY 'г.'. Снимките, които прилагам са от версия 2013, ако има разминаване или не става по тези начини, пишете да пробваме други :)

  :

  Много благодаря за изчерпателния отговор :).

  Маня Самоковлийска:

  За 2007: изтеглете с плъзгача нагоре докато видите в полето папката за Templates. Кликнете върху нея и съхранете там шаблона си. После при отваряне на нов файл пак от менюто в ляво търсите My Templates

  Маня Самоковлийска:

  Картинка от втората стъпка

  Слави:

  Във версия 2010 шаблоните се запиват в Recent templates.

  инж.Красимира Пеновска:

  Благодаря на Маня Самоковлийска за обяснението за съхранението на шаблони.

 • Защо не ми се появява Custom?

  Irina Baleva:

  Защо при записване на шаблона не се появява Custom в основното меню на Word 2013? На негово място имам Personal. На какво се дължи и има ли разлика?

  Краси Кръстев:

  Можеш ли да ми покажеш file location ( както на снимка 1 ) на един screenshot за да видя workgroup templates към коя директория са насочени и другото което искам да видя къде са ти defaul personal template като дадеш един screenshot на ( както снимка 2 ).

  Irina Baleva:

  Да :)

  Irina Baleva:

  и другият screenshot

  Краси Кръстев:

  Пробвай да сложиш ( снимка 1 ) в workgroup  templates директория да речем някоя папка в D ( като в тази папка да има естествено templates ) и виж дали ще имаш папка custom. Предполагам не те притеснява това че пише personal, а не custom, реално template които създаваш може да си ги ползваш без проблеми.

  Irina Baleva:

  Благодаря, ще опитам!Не, не съм се притеснила :)Просто ми стана любопитно :)

  Mariya:

  В file location трябва ли да дам modify picture 1 ,защото ако не го дам се получава picture 2 без да има custom

 • Защо на моята стартова страница на Word 2013 предложенията за готови шаблони са на руски езек?

  Милена Еленова:

  Моля да ми кажете как да си сменя езика, на който са предложенията за готови шаблони на стартовата страница на Word 2013. При мен те са на руски език, бих искала да са на енглийски. Благодаря!

  Stoqn Dimitrov:

  Какво пише в "options" tab "Language" ?

  Милена Еленова:

  Езикът, на който са шаблоните на стартовата ми страница, е отново английски, без  да съм правила каквито и да е промени.... Важното е, че се оправи.

 • Защо в Word 2013 не ми работят комбинациите от бързи клавиши Ctrl+C, Ctrl+V, Ctrl+A и т.н.?

  Милена Еленова:

  Моля за съвет защо не ми работят бързите клавиши в Word 2013 и как да се справя с проблема.


  Краси Кръстев:

  Здравей, прочети ето тази тема https://aula.bg/question#id-112307200001 във форума, където са дадени два добри отговора на този казус.

  Милена Еленова:

  Благодаря за отговора! Действително, както е коментирано в темата, default настройките на бързите клавиши при Word 2013 са различни от тези, с които сме свикнали.  Като отидох на File, след това на Option, след което на Customize Ribbon, в "Keyboard shortcuts" кратките команди ми бяха съвсем различни от познатите до сега. Но вместо да сменям комбинациите една по една, което отнема време, а и може да се допуснат грешки, направих следното:

  1. Отидох на File, след това на Options и после на Language;
  2. Виждаме, че в раздела Choose Display and Help Languages има две кутийки - лява и дясна - и че и в двете е избрано по подразбиране Match Microsoft Windows;
  3. Избираме и за двете кутийки English <default> и кликваме на Set as Default;
  4. Натискаме ОК и трябва да рестартираме Word.
  Като резултат всички клавишни комбинации се сменят на добре познатите ни и това може да се провери и от Keyboard shortcuts.  Краси Кръстев:

  Здравей, Милена.

  Доста добър отговор, браво за което, само в допълнение ще добавя и една снимка за по - добра ориентация.
  Ваня Муслийска:

  Здравейте, при мен не работи комбинацията Ctrl+P, а всички други са ОК. Каква е възможната причина?

  Краси Кръстев:

  @Здравей, Ваня мисля че горните два отговора които са публикувани би следвало да ти помогнат, както и темата за която съм писал по - горе - aula.bg/question#id-112307200001 в която пък е описано как ако само определена клавишна комбинация не работи да се направи така че да работят.

  Ако след изпробване да се справиш с проблема по описаните наини горе и в темата към която те прапращам ... пиши пак тук подрбоно какво точно си направила и не се получава и няма проблем ще помогнем тук във форума.
  Весели празници.
  Ваня Муслийска:

  Здравейте, вследствие на прочетеното по-горе, нагласих останалите клавишни комбинации, но единствено Ctrl+P не се получи при мен и поради тази причина писах за помощ


  Тоня Пламенова Иванова:

  Здравейте и аз имам ъщия проблем като Ваня, но и комбинациите работят само, когато езика ми е сменен на EN, а обикновено в word пиша на български и не стига, че не ми действа Ctrl+P изобщо, но и останалите ми действат само на сменен английски език. Моят word си беше настроен така пишете по-горе: на Languages е избрано English .

  Iliya Angelov:

  Имам същия проблем с 2016 версия, пробвах по гореописани начин, но не работи. Друга идея?

  Павел Певичаров:

  Във версия 2016 задайте желаните клавишни комбинации в EditCopy и EditPaste. По подразбиране може да ползвате: Ctrl+Insert = Copy и Insert = Paste.

  Aliona Peycheva:

  За съжаление не проработи трика със смяна на езика от Options, Ribbon, English - Set as default. Почвам да се отчайвам...

 • Как се изтрива шаблон?

  Ирина:

  Създадох собствен шаблон и го запаметих по описания в урока начин. Как бих могла да го изтрия, ако реша - не откривам такава опция? 

  Дарина Иванова:

  Когато създам макетен файл (шаблон) и избера "запиши като", избирам формат  .dotx. Автоматично се създава при мен папка My Documents/Custom Office Templates, в която след това намирам макетния файл. Трябва само да се отиде в папката и да се изтрие файла, естествено когато не е отворен.

  Ирина:

  Много благодаря

 • Защо директорията за запазване на файла е различна?

  Стефани Стоянова:

  Защо когато искам да запиша моя шаблон чрез Save as... , не ми го записва в тази папка както е показано на урока?

  Краси Кръстев:

  Отиде на File бутона снимка 1 позиция 1.

  Снимка_1

  След което отиде на Options ( снимка 2 позиция 1 )

  Снимка_2

  След което отидете на раздела Save ( снимка 3 позиция 1 ) и там в полето Default personal templates location: ( снимка 3 позиция 2 ) може да смените директорията на съхранение на вашите шаблонни файлове.

  Снимка_3

  Стефани Стоянова:

  ПРОБВАХ КАКВО ЛИ НЕ СЛЕД СЪВЕТА КОЙТО МИ ДАДОХТЕ И ПАК НИЩО НЕ СТАВА!

  Краси Кръстев:

  Tова което виждам на последната снимка е че не сте направила промяна. Снимката която си публикувала, за директория зададена в Default file location е, че е зададена директория _C:\User\STEF\Documents_, същата тази директория се вижда за запазване повреме на запазване (първата снимката която си качила). Променете тази директория в полето *Default file location* и запазазете тези промени с OK, поне това което виждам от снимките, смятам че не сте променили директорията или не сте запазила тези промени.

  Стефани Стоянова:

  извинявайте отново за въпроса, но пак не мога да разбера как трябва да го настроя , в коя директория и на меню SAVE нямам поле default personal templates , както го има при вас. Докато не успея да си запиша шаблони няма как да продължа напред с уроците и да се упражнявам. Благодаря!

  Краси Кръстев:

  OK,

  Отиди отново на бутона File, от там на options ( снимка 1 позиция 1 ).

  Снимка_1

  След което отиди на Advanced ( снимка 2 позиция 1 ), след което в раздела General (снимка 2 позиция 2 ) избери File Location ( снимка 2 позиция 3 ).

  Снимка_2

  Следва да видиш къде точно е директорията за Template - ти при теб.

  Снимка_3

  Тази директория ако я сложиш в директорията Default file Location, както съм описал по - горе, какво се случва.

  Стефани Стоянова:

  и това опитах, просто когато искам да ЗАПИША КАТО( SAVE AS..) И ИЗБЕРА ДА МИ ГО ЗАПИШЕ КАТО WORD TEMPLETE НЕ ПРОМЕНЯ ДИРЕКТОРИЯТА СИ И ОСВЕН ТОВА СЛЕД ТОВА КАТО ОТИДА ДА FILE И НА НОВ (NEW) НИКЪДЕ НЕ МОГА ДА ОТКРИЯ ВЕЧЕ МОИТЕ ШАБЛОНИ (CUSTOMS) , ПОКАЗВА МИ САМО ТЕЗИ КОЙТО СИ ГИ ИМА СВАЛЕНИ ОТ ИНТЕРНЕТ ИЛИ ОТ САМИЯ WORD!

  Svetlana Ivanova:

  B Word 2007 създаването на нов шаблон най-лесно става от File - New - My templates - долу вдясно от Create new отбелязваме Template / по подразбиране е Document/ - OK. Отваря се нов документ, който като искаме да запазим - Save as вече автоматично е с разширение dotx и в директорията Template нa word, която не променям. Ако искам след това да отворя така създадения шаблон File - New - My templates и избирам моя нов шаблон. Отворения документ е .doc.

 • Краси Кръстев:

  Здравей,

  това което трябва да направиш е да сложиш една отметка, с която да укажеш на Word че първата страница от документата ти ще бъде с различен Header/Footer.

  Отметката е показана на снимка 1.Когато си влезнала в Header/Footer - а (снимка 1 позиция 1), отиди на контекстуалното меню за Header/Footer (снимка 1 позиция 2) след което просто постави отметка на Different First Page (снимка 1 позиця 3).Седва първата ти страница да бъде различна от другите страници в документа, по отношение на Header/Footer.

  Снимка_1

  На снимка 2 е резултата, както виждаш на снимка 2 позиция 1, първата страница от докумета е с надпис - "Първа страница от докумнета", а вече на следващите страници (снимка 2 позиция 2 и 3), следва да пише едно и също нещо в случая "след втора страница".

  Снимка_2

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Боряна:

  Благодаря!

 • Как да изтрия черта?

  Valqboneva:

  Често вмъквам черта за подчертаване по Вашия начин.Как може да се изтрие ?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Валя.

  Тя стой като отделен параграф (снимка 1 позиция 1), затова на картинката съм включил и параграф бутона за да се види точно това.

  Съответно заставаш в края (снимка 1 позциия 2) или в началото (снимката 1 позиця 3) на линията / параграфа / и избираш бутона delete, от клавиатурата

  Снимка_1

  и следва да се изтрие.

 • Може ли

  инж. Юлиан Ангелов:

  И ако може - Как да зададем в шаблона и формата в който искаме да се записва документа който изготвяме, за да не се налага с всеки документ да внимаваме. Все още има много машини ползващи офис пакет 2003, а някой и други офис пакети, но всички те четат нормално и без да разместват текста във файлове формат за Word и Excel 2003, а изпращайки оферти или друг текст не знаем с какъв офис пакет е получателят.

  Емилия Брейчева:

  Чрез използване на вградените шаблони и чрез създаване на собствени шаблони и стилове няма да се налага да внимаваме при създаването на всеки документ.