Тънкости при следене на промените в един документ с track changes

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Тест за преминаване към следващия урок

 
Кой е бутонът за приемане на промяна в Word?
Бутонът Accept
Бутонът Reject
Бутонът Compare
 
Какво прави инструментът track changes в Word?
Помага ни да следим кои са промените в един документ
Изпраща автоматично промените в документа на супервайзор да ги провери
Следи за това да не се правят промени в документа

Въпроси и отговори

 • Как се включва проследяването на промените - ръчно/автоматично ?

  Любомир Жипонов:

  Когато включа бутона за Track Changes и отида на даден текст и натисна delete бутона както се чува от видеото - директно ми изтрива текста, а не го зачертава и маркира в червено както е на клипчето. Ръчно ли се маркира текста със зачертаване и червен цвят след вкл. track changes или при моя Word не е включена някоя функция за визуализация на промените ? Направих Save as и отворих наново документа все едно е от друг компютър и не се виждат зачеркнатите думи и новите такива докато не натисна бутона Reject. Тогава всичко изведнъж светва в червено и задраскано заедно с новите думи. Вертикалната черта си стои винаги отстрани, просто не ми показва какво правя.

  Краси Кръстев:

  Здравей, да не би проблема да идва от настройките за контролиране на видимостта на направените промени за които настройки се говори в урок 3 в същия модул.

  Любомир Жипонов:

  Мерси за включването, да прав си така е. Малко след като попитах тук, открих и сам отговора в следващия урок ... Това ще ми е за урок да не "спамя" предварително форума преди да изгледам целия модул :)
  ps: Надявам се по-нататък да се въведат опции за корекция или изтриване на коментари във форума.
  Поздрави

 • Как да запаметя промяна в Ribbon менюто на Word 2013?

  Милена Еленова:

  Моля за съвет как да запаметя промяна например в раздела Track changes на Ribbon менюто. За да виждам ясно промените в документа, ми е необхоима отметката All Markup, при мен обаче е маркирано по подразбиране Simple Markup и при всеки отворен файл трябва да сменям отметката на All Markup. Какъв е начина Word 2013 да "запомни" направената промяна и да не се налага да я правя ръчно? Благодаря!

  Краси Кръстев:

  Здравей, интересен казус.

  Пробвай да направиш един документ след което го save - ни, след кеото вкл. tracking changes и направи промени - настрой на All markup след което дай save.Отвори наново Word Blank document ( един стадартен нов  документ ) и виж дали в него настройката е All markup.Ако е така значи има голяма вероятност документите на които винаги е Simple Markup и да са защитени по някакъв начин - и проблема може да бъде решен ( не гарантирам на 100 % ) с махане на няколко отметки в File-> Options-> Trust Center-> Trust Center settings -> Protected view -> махнете отметките.
  Ако не е това има едно решение което е алтернативно - да се направи един макрос ( в курса имам показан начина за създаване на макрос и неговото ползване ) който да си го пускате при отваряне на докумнета и той да ви прави Simple markup в All Markup.
  При мен реално няма проблем съм запаметяването ан промените от All markup в Simple markup или обратното, но реално това са документи който са създадени само от мен, а не получени от някой друг който може да е сложил ограничения, така че проблема може да идва от там.
  Ако не е от там ще търсим друго решение ако макроса не ви е вариант, макар и алтернативен.
  Ще се радвам ако някой се е сблъсквал с този проблем и го е разрешил да го сподели тук.
  Милена Еленова:

  Много благодаря! Проблемът се реши след като приложих първото предложение от Вашия отговор. 

  Албена Христова:

  3 DS MAXDESING 2014                                                                                                                                                    Здравейте, многократно се опитвах и не е възможно / може да е отклавиатурата / да върна промяна на изгледа с една стъпка назад с Shift + Z. Ской бутон от програмата може да се направи стъпка назад и възможно ли е също отпрограмата да се връща повече от една стъпка ?

  инж.Красимира Пеновска:

  При WORD 2007 включвам "Track changes", маркирам каквото искам да променя и без да натискам Delete започвам да пиша, автоматично ми зачерква маркираното и до него изписва това което пиша. За мен е много по лесно.

 • Може ли да се направи втора корекция върху първата?

  Юлияна Борисова:

  Здравейте! Ако искам да направя корекция на договаряната сума, но новото предложение е между двете други ( напр. 475 лв.) се налага да приема предложението  (500лв.) и допълнително да го коригирам или може да се направи корекия на корекцията, което при мен не се получава. Word 2013

  Краси Кръстев:

  Здравей, втора корекция може да направиш както си написал само когато си приела корекцията и допълнително наново да го коригираш - това обаче е когато ползваш само един акаунт.


  Ако обаче е от два акаунта или повече ( каквато е и самата насоченост поне според мен на тази опция на word ) се получава следната ситуация : ( снимка 1 ) 
  1 - Пъровначално аз съм  получил документ в който цената е 500 лв. ( или аз съм я написал )
  2 - променям цената като при включен track changes директно върху същата сума съм написал друга сума съответно 500 е зачеркната ;
  3 - Изпращам файла на друг човек ( друг акаунт ) и на него съответно не му харесва цената и я променя по същия начин като пише числото директно върху последното число написано в стъпка 2, съответно резултата е числото от стъпка 2 е зачертан и е изпратен до мен.
  4 - Получавам го и пак не ми харесва и върху последното число ( от моя акаунт ) пиша друга цифра.

  Така както се вижда на снимка 1 се виждат всички извършени промени - това обаче се постига когато промените се правят от различни акаунти, от един и същ акаунт не може на корекцията да направите корекция - ( можете естествено да коригирате - да изтриете и да напишете наново , но Track changes - a няма да  отчете със задраскване това пренаписване на текста .

  В твоя случай може просто да оставиш задрасканото 500 и ако си написала като ново 450 да напишеш 475 върху 450 и готово.

  Надявам се да съм ви насочил и да съм бил полезен с отговора.
  Юлияна Борисова:

  Благодаря за бързия и точен отговор. Аз предварително проиграх възможностите, но от един акаунт...Track changes е много интересен и полезен инструмент, който изцяло бях пропуснала.Изключително полезен и практически насочен курс. Страхотни сте!

 • Какъв е macros-а за почистване на форматиране?  

  Милена Кадийска:

  Кога сме го правили macros за почистване на форматиране, както се споменава и се стартира в първата минута във видеото?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Милена.

  Виж макроса , който се създава в Модул 4 Урок 9 - Използване на макроси за автоматизиране на задачи

  Милена Кадийска:

  Благодаря, и се извинявам за разсеяността!

  Краси Кръстев:

  Моля!

  Не са малко нещата, който се разглеждат тук в курса, напълно нормално е да се пропусне някой момент, НО най-хубавото е че може да се върнеш и да го прегледаш отново :) !

 • Как точно задрасквате текста за корекция?

  Синесий монах:

  От обяснението не ми стана ясно какво точно трябва да се направи, за да се промени маркираният текст така, че да се оцвети в червено и да е задраскан с черта през средата. На първия пример е направено без обяснение, а на втория казвате, че се прави с бутона делийт.. Когато аз го натисна обаче, текстът се изтрива, а не се задрасква. От контекстното меню мога да го направя червен без да го подчертая, но явно не се прави оттам. (Word 2013)

  Диана Христова:

  Отиди на рибън REVIEW, направи настройките /задай опциите/ на Track Changes и ще виждаш точно така както е в урока.

  инж. Юлия Петрова Савова:

  За какви настройки /опции/ на Track Changes става въпрос, за да се получи задраскване на числото? От къде се показват?

  Диана Христова:

  рибън REVIEW, направи настройките /задай опциите/ на Track Changes, подрибън Tracking, както следва, ако искаш да виждаш всичко, както е в урока - 1, - натисни Track Changes долу, в тригълничето; натисни пак Track Changes в подменюто - по този начин активираш следенето на промените в документа и бутона Track Changes остава активен, т.е. остава оцветен; след това активирай в дясната страна на подменюто всички "екстри" - All Marcup при Markup-a, при Show Marcup активирай всички възможности, при Balloons активирай Show All Revizions in Balloons, при Specific People активирай All Rewiers, и най-отдолу при Rewieng Panel активираш своето предпочитание - вертикална лента на показването, или хоризонтална /ако искаш да е както в урока - вертикална; /или както желаеш, ако имаш други предпочитания/ и започваш да редактираш някой файл - корекциите веднага се появяват както е настроен софтуера /темплейта/. УСПЕХ !!!

  инж. Юлия Петрова Савова:

  Благодаря за изчерпателния отговор, но при мен числото не се задрасква, а в дясно се появява коментар за корекцията.

  Диана Христова:

  Натискаш в дясно на Tracking наклонената стрелка и активираш всичките квадратчета на Show, както и задай изрично вертикален панел. При Balloons in All Marcup активирай Comments and formating

  инж. Юлия Петрова Савова:

  Благодаря! Получи се.

  Диана Христова:

  радвам се