Използване на маркери за параграфи. Изтриване на празна ненужна страница.

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
За какво се използва иконката (параграф) за скриване/показване на символите на форматиране?
За да видим какво е реалното форматиране на проблемен текст
За да се напълни документът ни със странни и нечетливи символи
За майтап с колегите в офиса, които не знаят какво прави тази иконка

Въпроси и отговори

 • Краси Кръстев:

  Здравей, отиваш на излишната страница ( снимка 1 ) може да си пуснала параграф едитор - а или не - след което натискаш Delete от клавиатурата и готово.Ако без да изкаш си въвела страница с insert page break , то тогава пускаш параграф едитор - а ( натискаш позиция 1 на снимка 1 ) и отиваш там където пише page break ( снимка 2 )  маркираш надписа и точките page break и след това отново delete от клавиатурата.Надявам се това е отговора на въпроса, ако не опиши малко по конкретно и сложи снимка.

  Стефка Цонева:

  Благодаря Ви! Хубаво лято! 

  Димитър:

  Здравейте. Да попитам за премахването на бяла страница. Този начин е много хитър, с параграфа. Но има ли и друг начин? Благодаря.

  Koprinka Kalcheva:

  Маркираш бялото поле с мишката и даваш Delete

  Вергиния Балиева:

  има и друг 

  П. Чардакова:

  Ако не иска да се изтрие, пробвайте с Control+BackSpace. Мисля, че това важи, само ако страниците са разделени с Page Break.

  Павлина Стаменова:

  Винаги работя при включен "Параграф", което спомага за перфектна работа - от техническа и естетична гледна точка.

  Геновева:

  Кое бяло поле да се маркира с мишката?

  Краси Кръстев:

  @Геновева, под бяло поле се има предвид да маркираш голямото празно постранство между два абзаца, т.к. се предполага че щом имаш такова голямо пространство, следва да имаш няколко Enter - a или пък Page break. Съответно маркирайки това пространство да може да изтриеш с Delete тези няколко Enter - a и Page Break ( като за Page Break не винаги се получава по този начин, защото в повечето случай не се маркира Page Break - така както съм го описал в коментара си по - горе ).

  Препоръката ми е когато имаш финално оформление на един документ, за да се ориентираш какво се случва с неговото оформяне и защо се случва, е да си пускаш Параграфа .

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Геновева:

  Благодаря, успях да си изтрия празния лист чрез параграфа.

  Нели Неделчева:

  Благодаря!

  Зоя Желязкова :

  Страница може да се изтрие също с кликване в края на Page break и след това с клик на Backspace.

  Филиз Велиева:

  Друг начин за изтриване на Blank page in Word e: 1. View 2. Navigation pane се слага отметка 3. Появява се отстрани прозорец със страниците и след това се избират празните страници и с backspace се изтриват.

  Svetlajeleva:

  Здравейте :)

  Интересува ме защо ми излиза празна страница на print preview в word, имам section break - прекъсване на страници, заради header и footer, понеже искам да ми започват от 4 страница. И точно там където имам прекъсване на 2 страници...на print preview ми излизат празни страници, а в самия word документ не. Също така искам да го запиша и в pdf - също излизат празните страници. Как да го оправя да не ми излизат тези празници страници? Margins ми е Mirrored.

 • Краси Кръстев:

  Здравей, ето тук : https://support.microsoft.com/en-us/kb/901125 може да прегледаш стандартни и не толкова стандартни маркери - как изглеждат и съответно описание за всеки един от тях.

  Михаела Мемова:

  Много благодаря!

  Kirilka:

  Благодаря за уроците,изключително полезно!

  Милена Методиева:

  Благодаря.И уроците и коментарите са изключително добри и полезни

 • Дарина Иванова:

  Ако под табулация имате предвид отстъп на първи ред - да.

  След като маркирате всички параграфи (или само онези, за които искате отстъп на първа линия, с използване на помощен клавиш CTRL) от лента Home / Paragraph / в частта Indentation от падащия списък на Special избираме  First Line. След това можем да настроим числото (по подразбиране при мен е 1.25 см).

  Най-често написаният документ вече има някакви форматирания и общото прилагане на отстъп на първа линия може да доведе до разместване на други места. Тоест препоръчителен е последен оглед преди отпечатване. 

  !!!! И още една препоръка: работете с включен бутон Show/Hide - Покажи/Скрий непечатаемите символи. Така се вижда, ако има излишни интервали на места, които променят подредбата.

  Геновева:

  Къде се намира бутона Show/Hide?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Геновева. Става дума за бутона посочен на снимка 1.

  Снимка_1

  Геновева:

  Благодаря

 • На някой случвало ли се е? 

  Пенка Софрониева:

  Забелязах, че когато правя pdf. на документ с повече страници и е включен маркерът за параграф, то страниците на pdf. документа се увеличават с една. Когато изключа маркера и след това направя pdf. на същия документ, тогава броя на страниците на pdf. документа е същият като в doc.файла т.е.едно към едно.

  Краси Кръстев:

  Здравей, на коя версия на Word забеляза този проблем и може ли един screenshot с пуснати маркерите за параграф.

  Пенка Софрониева:

  тук страниците са 58/58

  а когато включа маркерът за параграф стават 59/59. Всъщност проблемът с увеличаването на страниците се появява в самия docx. документ, и няма връзка с трансформирането му в pdf.

 • Здравейте, обработвам текстове създадени с Open Office и искам да изчистя няколкото  интервала използвани за отстъп на нов абзац. Има ли възможност да се автоматизира изтриването им. Пробвах с начално форматиране, но те остават.

  Petko Petkov:
    Късно следобед след занятията Джеферсън Томс влезе в едно автоматично кафене, за да пие кафе и да подготви уроците си. Седна на една маса, нареди грижливо философските книги пред себе си и тогава видя девойката, която даваше наставления на келнерите-роботи. Имаше тъмносиви очи и коса с цвета на ракетен огън. Тялото й бе слабо, но със сладки извивки, и като я зяпна, Томс усети буца да засяда на гърлото му и внезапно си спомни за есен, вечер, дъжд и светлина на свещи.
    Ето как любовта дойде при Джеферсън Томс. Макар и да бе обикновено доста сдържан млад мъж, той се оплака от обслужването на роботите, за да се срещне с нея. Когато тя се приближи до масата му, той едва можеше да говори, завладян от чувства. Въпреки това успя някак си да я покани да излязат заедно.
    Девойката, която се казваше Дорис, бе странно затрогната от ниския чернокос млад студент, че се съгласи веднага. И така започнаха мъките на Джеферсън Томс.
    Откри, че любовта е прекрасно нещо, и все пак изключително обезпокояващо, въпреки задълбочените му познания по философия. Но любовта бе нещо смущаващо дори в епохата на Томс, когато космически кораби прекосяваха бездните между световете, болестите бяха измрели, войната немислима и почти всички сериозни или маловажни проблеми бяха решени по образцов начин.
    Старата Земя бе в много по-добра форма откогато и да е било преди. Градовете й блестяха с пластмаса и неръждаема стомана. Все още запазените й гори бяха старателно поддържани островчета зеленина, в които човек можеше да отиде на пикник в пълна безопасност, тъй като всички зверове и насекоми бяха прибрани в чисти зоопаркове, пресъздаващи със завидно умение условията им на живот.
    Дори климатът на Земята бе регулиран, фермерите получаваха дажбата си дъжд между три и три и половина сутринта, хората се събираха на стадиони, за да гледат програма от залези, а веднъж годишно на специална арена се създаваше ураган като част от празненствата на Световния ден на мира.
  
  Емил:

  finde/replace or macros

  Petko Petkov:

  Все пак намерих решение макар и нестандартно. Текста се записва в .pdf на Open Office и отварям файла с MS Word. Като настроя текста на стандарт без отстъп за нов ред празните интервали се явяват като нов ред.

 • Как да защитя документ в Word с парола?

  Mila Georgieva-Petrova:

  Здравейте, може ли малко помощ как да защитя документ в Word, от кое меню се добавя парола? Благодаря предварително!

  Краси Кръстев:

  Здравейте, Mila Georgieva-Petrova.

  Отидете на таб Review ( снимка 1 позиция 1 ) и там кликнете на Restrict Editing ( снимка 1 позиция 2 ), следва да се появи палета Restrict Editing ( снимка 1 позиция 3 ).

  Снимка_1

  Има три стъпки в които да ограничите промяната на документа. Най - общо:

  Снимка 2 позиция 1 - това е първата стъпка тя по отношение на разрешението за форматиране.

  Снимка 2 позиция 2 - това е втората стъпка, която касае промяна на текст. Може да забраните промените в текста. НО ( снимка 2 позиция 3 ) може и да маркирате текст и да дадете права на определни хора да го редактират, без да имат парола.

  Снимка 2 позиция 4 - тук вече може да зададем парола, която ако се знае от потребителя той може да премахне всякакъв вид забрани.

  Снимка_2

  Натискайки бутона Start Enforcing Protection ( снимка 3 позиция 1 ), може да зададете парола ( снимка 3 позция 2 ) с която да предпазите документа от промени от хора които не знаят съответно паролата.

  Снимка_3

  Има още доста опционалности по отношение на заключването на документа. Може да направите в сиво например абзациите, които сте оставили да могат да се променят от точно определени хора, дори и да не знаят паролата на документа.

  Ако имате нещо друго което търсите като опционалност по заключването на документите, пишете тук в тази тема от форума ще помогнем с каквото можем :).

  Mila Georgieva-Petrova:

  Благодаря много за изчерпателния отговор! Изключително полезно!

  Стела Павлова:

  И аз благодаря за изчерпателния отговор!

  Десислава Петрова:

  Може ли малко по-подробно обяснение за начина на заключване на документ и маркиране със сиво поле местата, които може всеки да променя. Снимка 3. Благодаря.

  Десислава Петрова:

  Това изречение имах впредвид: "Има още доста опционалности по отношение на заключването на документа. Може да направите в сиво например абзациите, които сте оставили да могат да се променят от точно определени хора, дори и да не знаят паролата на документа."

  Краси Кръстев:

  Здравей, Десислава.

  Преди да започнеш заключването на документа, селектирай определен пасаж от текста (снимка 1 позиция 1). След което в палетата в дясно (снимка 1 позиция 2) може да видиш че има Exception (изключения) т.е. места където заключването което си приложила няма да е активнои ще може да променяш сложи отметка на Everyone (снимка 1 позиция 3), т.е. всеки който използва този файл може да прави промени в селектирания пасаж, без да му е неоходима парола.

  • тук може да да не е Everyone (всички) ами само определени хора (компютри или акаунти в компютри които да имат правата без парола ад редактират тези пасажи), за целта обаче трябва да знаете имената на тези акаунти.

  Снимка_1

  На снимка 2 се вижда как маркирания пасаж е в скоби (снимка 2 позиция 1) и съответно този който НЕ беше маркиран (снимка 2 позиция 2)

  Снимка_2

  На снимка 3 позиция 1 се вида че реално мога да променя съдържаниието на текста или да добавя текст в скобите, НО в останалата част на документа АКО не знам паролата не мога да променя нищо.

  Снимка_3

  Само да вметна -

  АКО не виждаш скобите, които ограждат пасажа който може да редактираш, клини и сложи отметка на Hightlight the regions I can Edit на снимка 4 позиция 1.

  Десислава Петрова:

  Благодарп Ви за отховора, но имам и още един въпрос. Как можем към подобен документ да прикачим още една страница в която да се попълват автоматично данните от първиятт документ? Като формуляр, който трябва да се попълни, но вместо да попълваме всяка страница поотделно, със клавиша ТАВ да ни се попълва автоматично.

  Таня:

  Здравейте, може ли да се заключи документ в word 2016, да не може да се копира и принтира

 •  Какво означават символите показани по долу на снимката?

  инж. Юлия Петрова Савова:

  Какво означават тези символи-квадратчета? Защо ги има само на съдържанието, а по нататък в текста се появяват символите за параграф?

  Дарина Иванова:

  Това е знак за край на текстово поле - клетка от таблица. Този участък е създаден и попълнен като таблица. След като се маркира (с щракване върху горния ляв символ за маркиране на таблица - квадратче с 4-посочна стрелка в него) участъкът, може да се конвертира до текст от меню Table Tools / Convert to Text.

  Краси Кръстев:

  Здравейте и от мен!

  Да определено това е таблица Юлия, Дарина както винаги с точен и ясен отговор :)

  Ето една тема тук:

  Как да превърнем таблица в текст с Word?

  инж. Юлия Петрова Савова:

  Много благодаря за отговора.

 • Защо, при мен в Home, Style menu е там но ги няма стиловете?

  Николай Г Георгиев:

  Здравейте, на 1 конкретен файл в/у който работя word2013, в началото си Style menu беше там и пълно със стиловете кото ползвах както показвате, в последствие забелязах че ги няма, като отворя и затворя програмата с друг файл всичко е нормално, благодаря предвариттелно

  Иван Цукев:

  Само на този документ или при всеки един файл се получава?

  Разгледай тези опции: