Особености при отваряне и записване на файлове. Файлови формати

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Допълнителни бележки от урока

Може да свалите пакета от тук, ако искате на Word 2000 и Word 2003 да отваряте новия формат .docx
 
Microsoft оттегли поддържка на Compatibility Pack, който се намираше тук:
 
Може да ползвате времено това алтернативно място за сваляне:
 

Тест за преминаване към следващия урок

 
Може ли Word 2003 да отвори файл с разширение .docx?
Да, но ако се инсталира пакет за съвместимост
Да, може да го направи по подразбиране
Не, трябва да се инсталира по-нова версия на Word

Въпроси и отговори

 • Защо прикачените файлове ми ги сваля със странни имена? например вместо m1v3.docx файла се казва 24982х1395236827? така не мога да се ориентирам кой файл за кое упражнение е.офис 2013 сложих, уиндос 7 х64 ултимейт.

  Георги Райчев:

  [img]https://s020.radikal.ru/i717/1405/80/a28dac18789a.jpg[/img]

  Мария Балева:

  Здравей, работим по въпроса :) Докато направим ,така че файловете да отговарят на имената на уроците може веднага да преименуваш файла след като го свалиш, за да знаеш към кой урок се отнасят.

 • Как да си инсталирам новата версия 2013?

  Димитрина:

  Как да си инсталирам версия Word 2013?


  Краси Кръстев:

  Здравей, Word 2013 e част от пакета на MS Office 2013 съответно може да си инсталирате само него от целия пакет или целия които вклюва и други програми като Excel, PowerPoint и т.н. Като инсталация програмата се инсталира стандартно като всяка друга програма.Тук  - https://office.microsoft.com/bg-bg/  ( изисква се регистрация ) може да намерите безплатна пробна версия която може да ползвате, друг вариант е да си я закупите.Това мога да ви дам като съвет на така зададения въпрос.

  Геновева:

  Здравейте, ползвам word 2003, но когато изпратя файл на компютър с word 2007 , той не ми се отваря. Как трябва да запаметя файла си, за да се отвори на комп. с версия 2007?

  Павел Певичаров:

  По-добре си инсталирайте Word 2010 или Word 2016. "Облачният" и "безплатният" Word 2013 компресират файловете и често те не се отварят коректно форматирани в по-ниска версия - 2007 или ХР, дори при инсталиран MS Office Compatibility Pack.

 • Къде да настроя бързите клавиши в Word?

  Peter:

  Преинсталирах си компютъра, сега съм с офис 2013, до сега бях с 2010. Не ми действат бързите клавиши - Ctrl-A, C, X, V .. Къде да ги "отпуша"?

  Ваня Драганова:

  Колкото и странно да звучи, default настройките на бързите клавиши при 2013 са различни от тези, с които сме свикнали. През кръглия бутон най-горе в ляво влезте в основния панел. Най-долу в него има бутон "Word Options" - като го натиснете се отваря панел с възможност за настройки. От списъка в ляво изберете "Customize". Ще видите в средната част на панела долу "Keybord shortcuts" и да него още един бутон "Customize". Като го натиснете влизате в панел, който Ви дава списък на всички възможни команди в Word, показва с каква съкратена клавишна комбинация към момента е асоциирана, ако има такава за конкретната команда, дава Ви възможност да замените тази клавишна комбинация или да въведете тепърва нова. Ще се радвам да споделите дали сме успели да ги "отпушим"

  Краси Кръстев:

  Здравей, бързите клавиши може да провериш от тук ( снимка 1 ). Отиди на FIle след това на Options след което отиди на Customize Ribbon след това цъкни на Customize бутона след което избери В categories All Commands след което в Commands раздела може да намериш всяка команда и съответната и кратка команда и съответно да промениш съкращение или ако просто няма да и го добавиш.Надявам се да съм разбрал правилно въпроса и отговора ми да ти е помогнал.

  Краси Кръстев:

  С Ваня явно сме отговаря ли по едно и също време ;). 

  Peter:

  Благодаря и на двама ви :) Интересно, когато гледах уроците в уърд, бях инсталирал тази безплатната трайъл версия на 2013 и там след някакъв ъпдейт в офиса, тези шорткъти сами се появиха и работех в този вид. А тук, в платената версия не искат, сигурно малко съм платил :)

  Краси Кръстев:

  Здравейте, в тази тема тук :Защо в Word 2013 не ми работят комбинациите от бързи клавиши Ctrl+C, Ctrl+V, Ctrl+A и т.н.? има даден доста по - добър отговор за настройка на бързите команди.

  Петя Илиева:

  Здравейте, там обаче не ми дава да пиша нови клавишни комбинации.

  Петя Илиева:

  Готово - разбрах, комбинациите се кликат

  Александър Вецов:

  С този проблем се бях сблъскал и аз преди време и то с Microsoft office 2007. Разреших го, като зададох език на клавиатурата по default – English. Възникна същият проблем, след като инсталирах Microsoft office 2013. Отново решението беше: език на клавиатурата по default – English.

  Павел Певичаров:

  Благодаря! Изключително полезна информация - с "Keybord shortcuts" + "Customize" може да се дефинират бързи клавиши за работа и с лява и с дясна ръка!

  Cvetana Gitova:

  не мога да си настроя клавишите за бърз достъп

 • Може ли в версия 2007 да отворим файла оттам докъдето сме стигнали?

  Veselka Manavska:

  Може ли запаметяването на мястото до което сме стигнали при затваряне на документ с разширение .docx (версия 2013) да се ползва и във версия 2007?

  Краси Кръстев:

  Здравей, след 2007 версия е въведен файловия формат .docx .... така че няма да е проблем нещо запаметено на 2013 в .docx да се отвори през версия 2007.

  Само едно малко уточнение, ако има например картинки в документа ти, в които картинки има по - нови ефекти ( ефекти въведени в 2013 ) то евентуално може да не можеш да ги видиш при отваряне с 2007, но реално с отварянето на файла няма да срещнеш никакви проблем, пак повтарям .docx може да се отвори през 2007 без проблеми.
  Поли Данаилова:

  HTML5 Browser Support by Codec - Кой от посочените updates да извера? Аз съм още на ХР с браузер  Google Chrome.

  Daniela:

  Не, тази опция не е налична при по-стари версии от 2013 на Word. В урока бе споменато това.

  Докато в Excel и при по стари версии запаметява мястото, докъдето сме стигнали. Междудругото някои програми за четене на книги запаметяват докъде сме стигнали.

  Силвия:

  Здравейте.Аз съм с версия с разширението doc.x но на Български език.При отваряне не ми се отбелязва до къде съм стигнала на документа-не се появява в дясно маркера.Как да го настроя?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Силвия.

  Инструмента, който показва докъде си стигнала в документа, при предишното му отваряне е наличен след версия 2013.Така че ако си с по-стара версия няма как да го влючиш.

  Това че си запазила файла във формат .docx, не значи че версията ти е 2013 или по-нова, това означава че ползваш версия понова от 2007, т.е ако ползваш 2007 или 2010 версия на Word, тази опция я няма.

  Ако може да кажеш с коя версия си, ако си с 2013 или 2016 ще опиша как може да се включи този прозерец, макар че обикновено е включен по подразбиране и по-скоро предполагам че нещата се коренят във версията която позлваш.

  Силвия:

  Благодаря г-н Кръстев .Оказа се че съм с версия 2007

 • Антон Иванов:

  Пробва ли да обърнеш монитора обратно? ;-)

  Райна:

  В Page Setup, групата Layout избери в полето Vertical Aligment  -Top

  Kirilka Mladenova:

  Благодаря ВИ!

  Огнян:

  Здравейте! Благодаря за полезния сайт! Имам следния въпрос: Работя с Word 2010 и автоматично ми се променя функцията за избор на клавиши за записване на файла: Ctrl +S се променя на: Shift = f12. Знаете ли как мога да огранича тази функция единствено до първата комбинация? Shift f12 си дава функция Save,  с не Save as. Благодаря!

 • Някой проверил ли е?

  Peter:

  Здравейте, днес е 11.09., попаднах на информация за Word - https://www.dnes-24.com/?p=15027

  Не, че с нещо ни помага - :) 
  - Може да ви звучи странно, но се оказва, че информация за атентатите от 11.09.2001 г. е заложена в Microsoft Office Word. И това не е шега, не е измислица. Всеки сам може да провери тази информация.
  Peter:

  Веднъж го пуснах, какво се случва+

  Peter:

  Моля за изтриване на паразитните въпроси.

  Цанко Дилов:

   Наистина е така. Направих проверка. Каква е идеята на Microsoft?! Още умувам.

  Ваня Драганова:

  Не можах да се въздържа и пробвах и аз :))) Любопитно е кога са въведени символите - преди или след? В крайна сметка програмата постоянно се развива и надгражда. Та, дали не е черен "следварителен" хумор?!

  Tzenka Dimitrova:

  Много интересно! Дадох умишлено размер на шрифта 24, но с Q33NY ми се получи същото. 
  Ако сменя буква се получават различни знаци. Ето с M33NY - първо има бомба?!

  Михаела Михайлова:

  Моля ви не вярвайте на всичко, което се пише в Интернет! Първо проверявайте информацията преди да я разпространите, защото никой от разбилите се самолети не е имал такъв номер и никой не е летял по редовен полет до Ню Йорк. А що се отнася до шрифта той е подходящо избран за случая. 

  Ваня Драганова:

  Забележката Ви е уместна, инж. Михайлова. 

  https://www.truthorfiction.com/flightnumber/
  Въпреки това е интересен фактът, че ползващите платформата на Aula се чувстват комфортно тук не само да учат, но и да обсъждат както важни, така и любопитни неща. Приемете го като междучасие, моля :)) 
  Peter:

  Извинявам се за отклонението. Когато пуснах съобщението, то излезе 3 пъти, едно под друго. Реших, че на тази дата не трябва да се пише по тази тема, :) , затова и пуснах следващите съобщения - какво се случва и молба за изтриване на излишните съобщения. На другият ден беше останало само едно съобщение ...

  Цанко Дилов:

  арх. Драганова, дали Михаела е отворила линка, който сте показали, и ако да, какво мисли по въпроса за информацията?!   https://www.truthorfiction.com/flightnumber/

  Михаела Михайлова:
  Четете преди да напишете нещо!

  Първо -  инж. Дилов, когато задавате въпрос за нещо към някого е по-учтиво да се обърнете директно към конкретния човек!

  Второ - Да "тя" го е прочела! Тъй като информацията съвпада с това, което "тя" е написала по-горе, не е сметнала за необходимо да коментира каквото и да било.
  Трето - на тази тема има много известни факти, статии, научни филми, книги и т.н, ако нещо Ви интересува проучете от там.
  Четвърто - темата ми е добре известна, защото имах причина да се интересувам от това. И аз можех да Ви напиша номерата за полетите, регистрационните им номера и друга информация.
  Цанко Дилов:

  Моля за извинение Михаела! Наистина беше неучтиво от моя страна. Обяснявам си го само с едно: голямото Ви притеснение от подобна публикация. В края на краищата това е група от символи в самия Microsoft. От друга страна арх. Драганова съвсем дипломатично сподели, че можем да го приемем като нещо любопитно, или като междучасие. Не зная причините поради които сте се интересували от това, но ако се опасявате от християно-мюсюлмански и юдейски конфликт, Ви уверявам, че той отдавна съществува. В личен план помня притесненията на моите родители, когато през 1962 г. едва не избухна световна ядрена война. Слава Богу! Хрушчов изтегли ядрените си ракети от Куба. В студената война имаше известно геополитическо равновесие, макар че е пресилено да се твърди, че точно ние сме били в по-доброто положение. Наистина е хубаво да се чете и да се знае. Например още преди 25-30 години титани като Хенри Кисинджър и Збигнев Бжежински предвидиха какво ще има да става през третото хилядолетие: Тероризъм, демографска агресия и религиозни войни. С ликвидирането на Садам и Кадафито, се премахнаха естествената граница на бежанските вълни. Сега Европа е в паника. Самият Европейски съюз е като великан на глинени нозе. Тия дни най-обсъжданата картина в Англия е на едно момче българче, където след сериозно проучване е показало картата на Лондон, от където се вижда, че лондончани всъщност са малцинство. След започването на въздушните удари на Русия в Сирия, стана ясно, че Путин може и да е с имперски амбиции, но поставя началото на нов световен ред. А Китай и Индия?! Какво ще бъде мястото на "държавица" като нашата в новото подреждане?! Ето това е най-притеснителното. Или отново трябва да прочетем 1984-та на Джордж Оруел и да ни е ясно, че "големите" могат да си сменят приятелите и враговете, но най-си патят такива като нас.

  Tzenka Dimitrova:

  На мен ми е интересно да се дискутират и такива, разтоварващи въпроси.

  Михаела Михайлова:

  Здравейте инж. Дилов! Благодаря за Вашия дълъг отговор! Всъщност моите причини тогава бяха лични, свързани със семейството ми, а не на религиозна или друга основа. Може би и затова отговорих така прибързано и необмислено тогава. Всъщност и на мен различни теми от обучението са ми интересни и всичко, което сте написал е точно така и е истина. Аз съм доста по-малка и част от нещата съм ги чела само от учебниците по история. Отново благодаря за Вашия отговор! Не съм имала за цел да Ви обидя! Извинявам се и аз ако има нещо!  А Вие пишете и по други теми - интересно е!

  Цанко Дилов:

  Като се замисли човек, участниците в Aula.bg са огромен брой. Повече от 120 хиляди. Колкото са законните ловци в Републиката. Половината поне, предимно млади хора, в един момент ще сложат "под мишница" сертификатите си на английски и ще "духнат" на Запад. Може би чак в Америка. И правилно. В Европа и България ще е необходимо жизнено пространство за бежанците от Азия и Африка. Така или иначе, по знайни и незнайни причини, тук ще останат 30-40 %, обучени и подготвени, знаещи и можещи абитуриенти на Aula. И е твърде възможно /дано не си мечтая / да се окажат крайно необходими, за да поемат тежките отговорности от уморените ръце и глави на управляващите, които и без това си знаят, че са най-посредствените от посредствените. А може и да не знаят?! В такъв случай са почти непобедими.  https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/kak-zhiveiat-bylgarite-v-amerika-i-zashto-otidoha-tam-6044608   https://38.media.tumblr.com/875c9993c1a5e117bbea8a4c85fccee0/tumblr_nuukl6cu5Q1trxee1o1_500.gif

  Цанко Дилов:

  Къде е уловката в този софизъм от елементарна математика и физика, написан неграмотно от човек, който още не познава курса за Word на Auld.bg, и сякаш току що минава от механична пишеща машина на компютърна такава?! И дали изведената формула е софизъм / като невалиден аргумент, композиран спекулативно/, или е точно изведена формула за многознаещия български гражданин в пределите на родината си?

  Цанко Дилов:

  Честита голямата печалба от томболата  Михаела! Поздравявам те от сърце! Късметлия момиче си! През новата 2016 година нека снежната виелица да натрупа  пред прага на твоя живот само здраве, щастие и късмет!  


  https://38.media.tumblr.com/fc74e4749e4b19f778a7cf9a4c8e0501/tumblr_mxsxniRxlG1qm9hq7o1_400.gif

  https://millionpictures.co/media/109/photos/562bc851b6266.gif

  https://media.giphy.com/media/Hj7mksbFWIOdO/giphy.gif
  Михаела Михайлова:

  Изключително много благодаря за милите думи инж. Дилов! Благодаря за картинката и .gif файловете! Аз много се радвам на тази награда и не съм мислила, че мога да притежавам такова нещо. Нека новата година за Вас да бъде много ползотворна и само положителни емоции да съпътстват Вашия живот! • Как да оправя проблема с кирилицата във определени файлове?

  Георги Крумов:

  Защо във "Windows 7", както и в "8.1", не ми се отварят някои файлове, създавани във "Windows XP?

     

  Краси Кръстев:

  Здравей, 


  Ето тук има една тема в която съм писал по - този въпрос :

  https://aula.bg/question#id-119078400001 -

   тук ще разбереш за видовете формати на символите 


  А относно как да си оправиш самите настройки така че кирилицата да не излиа 

  като йероглифи ... може да видиш тук в тези два видео отговора в които 

  показвам как се променя това при win. 7 при win 8 е на същия принцип

  Тук:

  https://aula.bg/question#id-128768000001


  Павел Певичаров:

  WordPad е по-добрият вариант от NotePad за отваряне на файлове с разширение .txt (както и някои други, например инфо-файлове), понеже се запазва по-голяма част от форматирането. За да се отварят.txt файловете по подразбиране с WordPad, маркирайте някой от тях и с десен бутон на мишката изберете Open With, от подменюто изберете -> WordPad и маркирайте опцията: Always use this to open .txt files.

 • Краси Кръстев:

  Здравейте,кликнете на посочения под урока адрес. След което изтеглете файла снимка 1.

  Снимка_1

  След като изтеглите файла, кликнете десен бутон върху него и изберете Run as administrator - снимка 2

  Снимка_2

  Следва да изчаакте малко за да се инсталира .exe файла и готово.

  Alex:

  какъв е тоз спам тук?? при мен на версия 2016 дава грешка при отваряне

 • А може ли още един фокус? :)

  Peter:

  Копирайте в празен лист на уърд следния текст =lorem() и излизат купища думи на латински, които май нищо не значат - https://www.k-international.com/blog/what-does-lorem-ipsum-mean/

  Краси Кръстев:

  Хах, интересно :)

 • Защо когато отварям нов файл?

  Мартин Станоев:

  Защо когато отварям нов файл (допълненията към урока) се отваря автоматично в read mode? И как да го коригирам. А също така не мога да правя промени по текста.

  Мартин Станоев:

  Логично е да не мога да правя промени в read mode. :)

  Краси Кръстев:

  Здравей, най - вероятно имаш предвид че ти излиа в Protect view mode.

  Ето една тема от курса по Excel , казуса е същия.

  Как да пуснем "Enable Editing" ?.

  В твоя случай ако искаш да не ти се отварят в Protect view mode трябва отметките показани в темата която те препратих да са махнати.

  Мартин Станоев:

  Благодаря, точно това беше проблема.

 • Как да си сваля файловете под видеото?

  Лилия Вълкова:

  Здравейте, искам да попитам как мога да си сваля файловете под видеото? Пробвах няколко пъти, но нищо не става. Благодаря Ви предварително.

  Краси Кръстев:

  Здравей, кликни върху линковете за сваляне ( снимка 1 позиция 1 ), след това файловете се свал;ят и обикновено отиват в папка Downloads на компютъра ти.

  Снимка_1

  Ако не са там, може да направи следното след като се свалят файловете обикновено долу на Browser - a ти стоят свалените файлове ( снимка 2 ) Кликни на стрелкичката ( снимка 2 позиция 1 ), след което избери Show in folder ( снимка 1 позиция 2 ) следва директно да ти се отвори папката в който е файла.

  Снимка_2

  Показания пример е с Browser - a Google - Chrome, при други browser - и е анологично.

  Лъчезар Николов:

  Между другото понякога Chrome създава проблем със свалянето и когато се кликне с ляв бутон върху линка не става нищо. Ето начин как да се реши този проблем: Кликвате с десен бутон върху линка за сваляне и избирате "Open link in a new tab"...И свалянето започва без проблем! :)

 • Краси Кръстев:

  Здравейте, може ли да публикува снимки с това което виждаш в момента, за да може да сме по - полезни с отговора тук във форума.

  Поприцип настройката за Footnotes е да се появява разделителна линия или в края на страницата в която е бележката ( снимка 1 ) или в края на текста който се се въдържа в рамките на страницата ( снимка 2 ).

  Снимка_1

  Снимка_2

  Слави:

  Ако сме на Windows 7,проблем ли ще е да си сложим Microsoft 2013

  Краси Кръстев:

  Не няма, проблем на windows 7 да сложите офис пакет 2013

  По-скоро тук по-важно е колко битова е операционната система, имам предвид да не би windows-а ви да е 32 битов и да се опитвате да сложите 64 битова версия на Office 2013

  Павел Певичаров:

  По-добре си инсталирайте Word 2010 или Word 2016. "Облачният" и "безплатният" Word 2013 компресират файловете и често те не се отварят коректно форматирани в по-ниска версия - 2007 или ХР, дори и с правилната версия на MS Office Compatibility Pack.

 • Как да създам тестови вариант на текст на български език?

  Галя:

  Здравей те,ще се радвам много,ако ми помогнете за писането на различни видове тестове на български език.Много често ми се налага .Предварително ви благодаря.

  Краси Кръстев:

  Здравейте, Галя.

  Може ли малко по - конкретно да опишете какъв искате да е крайния резултат.

  Нещо подобно като на снимка 1 ? Или ?

  Снимка_1

  Галя:

  Благодарение на курса са направих,чудесно е това.

  Пройка Петрова:

  Не мога да Ви отворя приложенията на урок №2.Уиндоуса ми е 10,Уорда от 2003,имам и нотепад,но нищо свястно не излиза.Не се конвектира,на кирилица,нито на Уиндоус!

  Alex:

  моля изчистете спама

  Венета:

  Краси, дали може да обясниш как се прави въпросния тестови вариант от снимката, която си пуснал? Благодаря предварително :)

  Краси Кръстев:

  Здравей, Венета.

  Отиди на раздела Developer (снимка 1 позиция 1) в панела Controls (снимка 1 позиция 2) има едно квадратче с тикче (снимка 1 позиция 3) избирам го и съответно се поставя check box кутийка (снимка 1 позиция 4), съответно след това пиша до кутийката нещо (снимка 1 позиция 5).

  Снимка_1

  Ако кликнеш на кутийката след да я отменеш - снимка 2.

  Снимка_2

  Никола Петров:

  Венета, ако нямате активиран Developer, ето от къде може да го активирате Благодарност за поздравленията! Лек ден и успехи!

  Венета:

  Много Ви Благодаря, @ Краси и @ Никола! :)

  Краси Кръстев:

  Моля! Супер е че всичко е проработило при теб.

  Венета:

  Да, Краси, то всичко става много бързо и лесно когато ти го обяснят нагледно! :)

  Венета:

  Краси, това как мога да го направя, пак е с тикче, но се появява някакво меню.....

  Краси Кръстев:

  Използвай Check box Content Control (снимка 1 позиция 1).

  В момента използваш Check box Form Field (снимка 2 позиция 1)

  Снимка_2

  Венета:

  Първо ми се отваря VBAа, там не знам какво да напиша....като цъкна 2 пъти с мишката на Check Box иначе ми се появява някакви други кутийки....

  и не знам как да се справя :)

  Краси Кръстев:

  Има различни кутийки, тази която търсиш е Check Box Content Control . Има доста видове такива кутийки които са с едно и също означение (иконка), но реално са различни.

  Идеята е да жъкнеш правилната. За да цъкнеш правилната отиди в Deleloper и в раздела Controls се доближи до абсолютно всички кутийки, които са с иконката показана на снимка 1 позиция 1. Докато в подсказващото меню (снимка 1 позиция 2) за дадената иконка не ти се покаже точно Check Box Content Control, там където излезне Check Box Content Control - това е твоя check box.

  Снимка_1

  Ако не го намираш го добави в Developer таба, от Customize Ribbon - на снимка 2 е разяснено как може да стане това.

  Снимка_2

  Венета:

  Здрасти Краси, при мен Word 2016 не се намира там, намира се тук: Check box form field

  Благодаря Ти за отговора! :)

  Краси Кръстев:

  Здравей, Венета.

  И аз съм с 2016 версия. Това което ти трбява, за да НЕ се показва менюто за полета - Custom field прозореца, е показано на снимка 1 позиция 1 - Check Box Cоntent Control

  Снимка_1

  Севдалина Моллова:

  Благодарности и от мен! Ще ми бъде много полезно.

 • Здравейте може ли малко помощ?

  инж.М.Линдов:

  Когато погледна какъв ми е Word-a ми изписва RTF формат,това нормално ли е? Как мога да си сменя езика на рибана от Български на Английски?

  Краси Кръстев:

  Здравей, за да не се запазват файловете ти в .rtf формат.

  Отиди в Options (снимка 1 позиция 1), след това в прозореца избери Save (снимка 1 позиция 2 - при теб най-вероянто е съхрани), след това отиди на Save documents (снимка 1 позиция 3 - при теб най - вероятно е съхрани документите) и там в полето Save files in this format (снимка 1 позиция 4 - при теб най-вероятно е съхрани тези файлове във формат) избери от падащото меню Word Document .docx (снимка 1 позиция 5), с ОК (снимка 1 позиция 6) запази промените.

  Снимка_1


  По отношение на езика който се използва в интерфейса на Word, предполагам и на другите MS програми от пакета.

  Отиди в Options (снимка 2 позиция 1), след това отиди на Език (снимка 2 позиция 2), там избери английски език (снимка 2 позиция 3), след което избери бутона Задай по подаразбиране (снимка 2 позиция 4), след това отиди на следващото поле (снимка 2 позиция 5) и там също избери английски (снимка 2 позиция 6) и съответно избери бутона Задай по подразбиране (снимка 2 позиция 7), с ОК (снимка 2 позиция 8) може да потвърдиш настройката.Следва да отвориш и да затвориш всички отвеорени програми на MS, и съотвенто при следващото отваряне вече всичко следва да е е на Английски.

  Снимка_2


  АКО в полетата нямаш английски език, може да си изтеглиш такъв като кликнеш съответно на линка _Как да получа още езици .... _ (снимка 3 позиция 1).

  Снимка_3

  Следва да ти се отвори прозорец в интернет браузера ти от който може да си изтеглиш даден език и да го инсталираш и съответно след инсталация да се появи в полетата които са посочени по-горе и повтаряйки стъпките описани по-горе да зададеш по подразбиране този инсталиран вече език.


  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  инж.М.Линдов:

  Краси направих по - горе посоченото с езика затворих програмата и след повторно отваряне всичко си е пак на бг

  Краси Кръстев:

  Сега като отидеш в настройките пак стоят си на български, пробвай пак като този пър изтегли пакета с английски език, както е описано по-горе.

  инж.М.Линдов:

  Здравей Краси с малко закъснения пиша, но пак не се получи. Ще опитам да ги преинсталирам.

  Филиз Велиева:

  Мисля, че и на трите места трябва да си направиш настройките на английски, за да ти се смени езика. От снимката виждам, че най-отгоре ти стои на български и това може да е причина да не ти се сменя езика.

 • Как да, Ви отворя приложенията на урок №2.Уиндоуса ми е 10,Уорда от 2003,имам и нотепад,но нищо свястно не излиза.Не се конвектира,на кирилица,нито на Уиндоус! 

  Пройка Петрова:

  Как да, Ви отворя приложенията на урок №2.Уиндоуса ми е 10,Уорда от 2003,имам и нотепад,но нищо свястно не излиза.Не се конвектира,на кирилица,нито на Уиндоус!

  Краси Кръстев:

  Здравейте,

  Не успявате да отворите файловете , който са във формат .docx , т.к. версията на Word, която ползвате, (версия 2003) не подържа файловия формат .docx, а само формата .doc

  От тук : Microsoft_пакет

  може да свалите и инсталирате пакета на Microsoft за съвместимост на файловите формати. Сваляйки и инсталирайки го, благодарение на него ще може да конвертирате файловете с разширение .docx във файлове с разширение .doc . Съответно вече конвертираните файлове във формат .doc ще се отварят безпроблемно на вашата версия на Word (Версия 2003).

 • Защо когато използвам инструментите за подзаглавие и заглавие: "heading 1" и "Title" , резултатите са различни от тези във видеото?

  Filip:

  Заглавието става доста по - голямо, със син цвят и подчертано по цялата хоризонтала на листа(отвъд текста), а единственият проблем с подзаглавието е, че също е синьо, но всичко друго по него е нормално? Благодаря предварително!

  Краси Кръстев:

  Здравей, Филип.

  Това зависи от настройките на дадения стил, т.е. в урока настройките просто са различни спрямо настройките които имаш ти на твоят компютър.

  В следващите два модула на курса Тайните на Word се разглеждат именно тези настройки.

  В най-общи линии ако се кликне с десен бутон върху стила (снимка 1 позиция 1) и се избере modify (снимка 1 позиция 2) , след ва да се появи прозорец за промяна (снимка 2 позиция 1) на настройките.

  Снимка_1

  Снимка_2

  Това обаче е в накх-общи линии в селдващите два модула както споменах вече нещата се разясняват в доста подробни детайли, така че ако ги изгледаш ти гарантирам че ще разбереш как точно работят стиловете в Word.

  Filip:

  Благодаря, инж. Кръстев! Отстраних проблема с цвета и размера на шрифта, вярвам, че в следващите уроци, които посочихте, ще знам как да отстраня и досадното подчертаване! :)

  Краси Кръстев:

  Моля!

  Да определено в следващите модули ще разбереш тънкостите на стиловете и темите ;)

 • Защо не мога да редактирам текста?

  Диана:

  Не успявам да изтрия част от съдържанието на текста или да направя каквато и да друга корекция. Не за първи път ми се случва това, някой път нямам проблем с файловете, а друг път не позволяват редакция.

  Диана:

  В този файл пък не мога да да сложа копирано изречение до вече написано, измества текста с половин страница на долу или в нова, дори да има място в предишната. От снимката не става много ясно, но останалата част от текста отива в новата страница.

  Ива:

  На първата снимка, ако натиснеш бутона "Enable Editing" горе на жълтата лента, ще можеш да боравиш с файла

  Ива:

  На втората снимка, сигурна ли си, че си копирала само текст (без празни редове)? Ако да, пробвай paste да го дадеш, след края на предходното изречение с десен бутон избери "Keep text only":

 • Може ли

  инж. Юлиан Ангелов:

  Маркерът до къде сме стигнали с разглеждането ( четенето) на документа появява ли се ако изпратим файла на друг човек? При мен не мога да видя, защото нямам друга машина с Word 2013. Иначе би било просто да го изпратя от едната си машина на другата и да разбера.

  Диана Христова:

  Не, пази се само на устройството, на което е гледан файла.

  инж. Юлиан Ангелов:

  Благодаря! :)

 • Как да

  инж. Юлиан Ангелов:

  настроим размера на работното поле на страницата? По подразбиране Word оставя в 4-те края на листа полета от по 1 инч и документът заприличва по- скоро на ресторантско меню. Във Word 2003 настройката за това беше на лесно място - File --> Page Setup. От там се задаваха отстоянията от края на листа и дали страниците да за Portrait или Landscape.

  Има ли начин отделни страници от един и същи документ да са с различно отстояние или ориентация (Portrait - Landscape)? Понякога се налага да се правят таблици, които е по- подходящо да са "легнали", а останалата част от документа да си е стандартно ориентирана. А е неиздържано да изпращаме един документ на няколко файла

  Диана Христова:

  Layot - page setup - това са настройките. По принцип можеш да си създадеш шаблон /Template/, в който да зададеш всичко, което искаш - размери на листа, стил, дизайн, текст - шрифт и големина, рамкираш границите на листа с предпочитани от теб размери и като отваряш този шаблон не се налага да правиш корекции.\nhttps://aula.bg/uroci-word-stranici-s-razlichna-orientacia - прочети за страниците

  инж. Юлиан Ангелов:

  Благодаря Ви!

 • Може ли да сменя оформлението?

  Cveto1991:

  Използвам най-новата версия на програмата, и още в първия урок виждам че има много разлики в менютата и оформлението, спрямо версията с която са правени уроците. Мога ли да върна по-стар изглед на моята версия, който се доближава до този от уроците?

  Иван Иванов:

  Не колега не можеш. Трябва да дейнсталираш твоя офис пакет и да инсталираш по стара версия 2013 или 2016. Аз също използвам офис пакет 365 има разлики но общо взето менютата се намират на същите места, някой изглеждат по различно но се свиква.

  Cveto1991:

  Благодаря за отговора. След няколко изгледани туториала в youtube успях горе-долу да ги наместя менютата.

  Иван Цукев:

  Принципите са същите от както има "рибън" (табове) в Word. Опитайте се да схванете принципите - кой таб за какво е и тогава лесно ще се ориентирате, независимо от версията. Защото дори да научите, след някой друг месец Майрософт отново ще ги поразместят малко, ще ги оптимизират и това го правят постоянно.

  Но когато работите с принципи - кое за какво служи и в кой раздел трябва да се намира - тогава няма да имате проблеми.