Задаване на заглавни части в един документ

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Задача към урока:

Свалете документа и приложете показаните заглавни части. Това ще ви даде възможност да се възползвате от едни от най-полезните функции в Word като автоматично съдържание и стилове, които се разглеждат в следващите уроци.

Допълнителна информация

Бързи клавишидефиниране на заглавна част:

CTRL+ALT+1 - Задаване на Heading 1
CTRL+ALT+2 - Задаване на Heading 2
CTRL+ALT+3 - Задаване на Heading 3

Движение нагоре/надолу из документа се получава чрез плъзгача вдясно, скола на мишката или бутоните PageUP/PageDown от клавиатурата.

 

 

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как трябва да се оформи едно заглавие в Word?
Като ръчно оформим текста с Bold, Italic, Underline
Използвайки вградената функция в Word за заглавия (Heading)
Не необходимо да оформяме заглавията

Въпроси и отговори

 • Защо нямам опция да скривам текста между подзаглавията?

  Диляна Арнаудова:

  Версията ми на word е 2010. Не ми се появяват тези стрелки за скриване на текста. Това от версията ли е?

  Краси Кръстев:

  Здравейте, най - вероятно е заради версията.За версия 2007 ( 2010 ) може да се ползва една алтернативa изпълняваща горе долу същата идея - Outline.В раздела view в подраздела Document Views ( снимка 1 ) избирате Outline - така преминавате в режим на поглед Outline ( снимка 2 ) в show level може да изберете кое да се показва [ level 1 - По подразбиране ( ! уточнявам по подразбиране, защото реално в Outline погледа може да си слагате за определeн абзац и/или Heading включително различен level !, не съм гледал всички модули така че може лектора да е споменал за Outline ) се показва само Title и Headline 1 ], ( level 2 - Title и Headline 1 и Heading 2 ) ако пък изберем All levels би следвало да се показва всичко.Попринцип Outline не се ползва основно за това, но е алтернатива.Надявам се да съм бил полезен, и ако някой има друго алтернативно решение по този въпрос да сподели.

  Диляна Арнаудова:

  Благодаря много! Наистина ми беше полезно.

  Vesela Hristova:

  Как да огранича действието на макроса само в селектирания параграф? На един компютър ми се получава, на друг - не. Версията на word -2010 в двата случая. Става въпрос за командата replace. Искам да премахна paragraph mark в края на реда, но само в определен селектиран абзац. Само че ми премахва всички параграфи до края на документа? Благодаря ви за уроците досега!

  Margarita Angelova:

  С версия 2007 съм и имах същия въпрос!Благодаря за отговора!

  Даниела:

  Как се скрива текст с 2007?

  Краси Кръстев:

  @Даниела - по - горе в темата е описано как може да стане това - https://aula.bg/question#id-101811200001 ( цялата тема ).Примера е точно с версия 2007.

  Даниела:

  Да, благодаря!

  Ваня Александрова:

  Относно задаването на заглавни части - Много полезна част - Работя от години с Word  а този вреден навик с болдване и т.н. губи време. Благодаря ви за  разбираемият начин на показване. 

  екатерина кирова:

  Благодаря, беше много полезно за старите версии!

  Виктория Иванова:

  Работя с офис 2013  Защо в задаването на заглавие нямам опциите Heading 2,Heading 3 ,Normal,Title ?Имам само   Heading 1 различни  стилове,също така не откривам иконката за параграф (((Моля знаещите да помагат 

  Краси Кръстев:

  Може ли да покажете снимка ан екрана какво точно виждате и да я качите тук.

  Виктория Иванова:

  Не знам как да покажа снимка((((

  Краси Кръстев:

  Здравей, Виктория.

  Снимка на екрана се прави посредством бутона от клавиатурата Prt Sc ( Print Screen ) - на снимка 1 съм показал горе долу къде се намира на клавиатурата ( само да вметна ако клавиатурата има и second ( второстепенни  ) function ( функции ) може натискането на Prt Sc бутона да е в комбинация на със още един бутон обикновено наименованието му е Fn така че ако имаш такъв бутон пробвай да направиш снимка на екрана при едновременното натискане на Fn и Prt Sc.
  Т.е. отваряш на екрана това което искаш да "снимаш" натискаш този бутон след което с ctrl + v ( или с десен бутон и paste ) може да поставиш изображението тук в полето за писане ( все едно копираш текст ) и поставяйки го тук ще ти се отвори в един прозорец ( подобен на този на снимка 2 ) с инструментите вътре може да слагаш текст, стрелкички и т.н. за да излезнеш от този прозорец натискаш дискетката ( снимка 2 позиция 1 ) за да зампаметиш снимката съответно тя ще застане в дясно до полето "кутийката" в която пишеш текста ( снимка 3 позция 1 ).
  Виктория Иванова:

  Получи се )) Много благодаря  за бързия и компетентен отговор Научих още нещо много важно !

  Елена Алексиева:

  Благодаря, и аз научих нещо ново. Винаги досега съм се чудела този клавиш за какво служи, а то защо било..Никога не е късно за нови знания..;)

  Дарина Иванова:

  Ако има отворен прозорец за допълнителни настройки (като например прозорец Save As...) комбинацията от клавиши Alt+Print Scrn прави снимка (скрийншот) само на най-горния прозорец. Техниката на вмъкване е същата като с Print Scrn.

  Алмерия Монева:

  Искам  да попитам как да разбера моят  Word 2007  колко бита е. За да мога при евентуално инсталиране на 2013 да не го загубя. И как да разбера също така битовете на 2013 преди да го инсталирам...

  Дарина Иванова:

  32-битова или 64-битова версия се определя от операционната система според мен. "Термините 32-битова и 64-битова се отнасят до начина, по който процесорът на компютъра (наричан ощецентрален процесор), обработва информацията. 64-битовата версия на Windows управлява големи количества RAM памет по-ефективно от 32-битовата система."

  Дарина Иванова:

  С десен бутон на мишката върху иконата на Computer / Properties се появява информация за компютърната система и за операционната система. Там можете да се ориентирате каква е версията.

  Алмерия Монева:

  Благодаря. Операционната ми система е 64 битова, но не знаех, че от това зависи и управлението на другите  инсталирани програми.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Алмерия Монева.


  Едно малко допълнение към темата.

  Реално на 64 бит опер. система може да сложиш и 32 програма, не е препоръчително но пък има някой стари програмки които вършат работа и ги има само на 32 бит. :)
  Mila Georgieva-Petrova:

  Много благодаря за урока! За мен също беше полезно да видя нагледно използването на опцията със заглавията! Оказва се, че досега съм правила някои неща механично... :-)

  Mila Georgieva-Petrova:

  Тествах и скриването на текста точно според инструкциите и се получи! Благодаря Ви! МНого добри примери давате!

  Недялка:

  Много благодаря за разясненията на въпросите - от тях се научава се много!


  Ботю:

  Много съм доволен от урока

  Sonya Balinova:

  Здравейте,

  имам две версии - 2007 и 2013. И на двете в Styles имам само Heading 1. Останалите Heading 2 и Heading 3 липсват. Открих от къде мога да създам New Style, но все пак....това ли е варианта? Благодаря предварително!

  Ivan Mirev:

  Благодаря много. От полза ще ми е! Бъдете здрави!

  Daniela:

  Отговор на въпроса: Имам само Heading 1, а останалите Heading 2 и Heading 3 липсват.

  Всъщност те съществуват. Могат да се покажат с клавишна комбинация: Ctrl + Alt + 1 Heading 1

  Ctrl + Alt + 2. Heading 2 Ctrl + Alt + 3. Heading 3 Тогава се появяват в меню Styles.

  Още едно допълнение: Ако се излезе от файла без Save , Heading 2 и 3, не се появяват при отваряне на който и да е файл. Ако запаметим файла с видими Headig 2 или 3 те се появяват до Heading 1.

  Даниела Цалова:

  Здравейте! Досега действах по описания "грешен" начин. Обясненията в урока са много ясни и разбираеми. Благодаря!

  Соня Бонева:

  Благодаря за ясните и подробни обяснения. Всеки път допълвам с много нови неща познанията си!

  Вера:

  И аз работя с версия 2007 и ми възникна същият въпрос. Много благодаря! Наистина от незнание се използва много малка част от заложените възможности. А този курс дава много знания :)

  Краси Кръстев:

  Моля!

  Супер е че курса е полезен за вас!

  Слави:

  Как мога да обединя няколко документа в един? Тоест имам няколко файла с отделни глави, предговор, глава първа, втора и т.н и заключение. Те са на отделни файлове и искам да ги подредя в един, като цялостен документ. Дали да отворя нова страница на първия документ и после да копирам и поставя следващите или има по -лесен и по-добър начин от вградените стилове?

 • Защо свалените файлове към уроците се записват с други странни имена - вместо "m1v4-gotovo.docx" сваленият файл се записа като "72412x1395237533.docx"?

  Славянка:

  Версия Word 2007

  Мария Балева:

  Здравей,

  съвсем скоро ще оправим това и ще се записва с името на урока. Съвета ми е докато отстраним проблема да преименуваш веднага след като свалиш файловете.
 • Величка Николова:

  Съжалявам, но начина на преподаване не е за начинаещи като мен. По- лесно бих възприела, ако урокът се преподава и в писмен вид, за да имам възможност да вникна в него. Благопожелания: В. Николова

  Силвия:

  Може ли да попитам ако съм с Word 2007 и искам да си инсталирам и 2013, 2013 автоматично ли ще замени 2007, или ще мога да ги използвам паралелно?

  Краси Кръстев:

  @Силвия Динева Здравей, може и двете версии да стоят едновременно - само при някой условия при инсталацията на 2013 да кажеш да не ти трие 2007, 2013 и 2007 трябва задължително да са еднакво "битови" версии ако 2007 32 bit - a, а 2013 64 bit няма да имаш възможноста да стоят и двете едновременно - операционната система иска задължително да изтриеш по - старата 32 битова версия и тогава да качиш тази която е 64 bit.Ако изпълниш условията после съответно една от двете версия я правиш за основна ( водеща ) съответно през нея ще ти се отваряят файловете при директен двоен клик върху файл.

  Силвия Динева:

  Благодаря

  Eng. Slavtscho Slavev:

  Как да сменя мерните единици от инчове всантиметри (метрична система) в MS Office WORD 2007?

  Работя под WINDOWS 8.1. Изпълнил съм следните инструкции.

  1.   Click the Startbutton, and then click Control Panel.

  2.   Click Clock,Language, and Region, and then click Change the date, time, or numberformat.

  Double-click Regional and Language Options.

  3.   On the Formatstab, select the country/region that you want to use in the list under Currentformat.

  4.   Click Customizethis format, and then under Measurement system, select either Metricor U.S..

  Интересно е, че от същияпакет EXCEL 2007 ми е настроен м метричната система.

  Краси Кръстев:

  Здравей, ще ти покажа стъпка по стъпка как да оправиш проблема, предварително се извинявам, но снимките който ще прикача ще са на версия 2013 просто на компютъра който ползвам в момента има само тази версия.Отиди на File ( Microsoft бутона в 2007 ) от там отиди на Options ( Word options в 2007 ) след което отиди на Advanced там намери раздела Display и на show measurements in units задай да бъде в сантиметри.Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Eng. Slavtscho Slavev:

  Благодаря!

  Eng. Slavtscho Slavev:

  Доста дълъг списък на опциите и не се вижда на първоначалния екран

  Краси Кръстев:

  Радвам се че се е получило и едно браво че сте сложил снимка от версия 2007 за ориентир на хора с по - никса весрия.

  Симеон Симеонов:

  Интересува ме WORD 2007 , а не версия 2003 !!!

  Зарифка Севдева:

  Здравейте! Благодаря,за интересните уроци за всичко което научих!

  Краси Кръстев:

  Здравей, Зарифка.

  Супер е, че уроците са ти интересни и с наученото от тях са ти полезни!

  Краси Кръстев:

  @ Симеон Симеонов.

  Здравей, Симеон.

  В темата има описание, как да бъде решен проблема във версия 2016, в 2007 е показана допълнителна снимка, която отразява единствения различен прозорец между 2016 и 2007 ( различен и то с малко). Другите стъпки в 2007 са аналогични.

 • Защо не мога да задам заглавни части?

  Mariya:
  При мен е тази основна грешка, за която споменахте: ръчно задавам заглавните части, също и ръчно правя съдържанието.Много бих искала да се науча да го правя, но за сега не успявам. При мен е версия 2003, защото поради работа не мога да използвам други версии. Никак не мога да задавам заглавия. Вече опитах какво ли не - дава ми грешка. Какви са стъпките в 2003 година по този урок. Благодаря предварително
  Velichka Ilcheva:

  Опитай от меню Format/Styles and Formatting, в дясно на екрана излиза прозорец, от който можеш да избереш. Дано това свърши работа.

  Mariya:

  Здравейте, не бях влизала доста време, че бях заета, но май точно тази е функцията за задаване на заглавни части. Много Ви благодаря

 • Къде в 2003 година може да се скрие текста, да останат само заглавията?

  Mariya:

  Здравейте, на мен ми се налага поради работата да работя именно с 2003 година, затова имам още един въпрос по тази тема: има ли функция да се скрива текста, да останат само заглавията, както показахте в урока. Благодаря за отговора предварително

  Краси Кръстев:

  Здравей, тази опция за която говориш е въведена от 2013 версия насам, НО има един алтернативен метод за който съм писал тук https://aula.bg/question#id-101811200001 , в 2003 предполагам нещата се намират View и след това Outline.Надявам се да съм бил полезен.

  Mariya:

  Много благодаря, и за 2003 действа този метод. 

  Теменужка Тасева:

  Задавам тук своя въпрос ,защото няма какво изображение да прикача  и съответно не мога да задам въпроса си , а той е: Как става това скриване на текста? Не можах да го разбера И има ли възможност после скритият текст да се възстанови.Работя с версия 2010г .Ще се радвам ако някой помогне

  Краси Кръстев:

  Здравейте, инж.технол.Теменужка Тасева.

  Както съм писал малко по - горе под тази тема в която задавате въпрос - това скриване и показване на текста е въведено от 2013 версия, НО има един алтернативен метод за по - старите версии за който съм писал тук :  aula.bg/question#id-101811200001 в тази тема.
  И както е показано във видеото скрития текст се възстановява с цъкане на стрелкичката на определено ниво ( затова трябва да имате съответно нива от Heading - и ) на което искате да скриете текста ( естествено това е за 2013, за другите версии отидете на линка който поставих в този коментар и прочетете цялата тема и смятам че ще ви се изясни как се прави и каква е идеята.
  Надявам се съм ви насочил и да ви се е изяснил въпроса, ако срещнете някакви трудности пишете тук за да доуточним.
  Теменужка Тасева:

  Благодаря! Утре ще разгледам подробно всичко отново.

 • Защо не ми работи автоматичната корекция?

  Тома Минчев:

  Здравейте. Аз използвам Microsoft Word for Mac 2011 и не ми работи автоматичната корекция при писане. Имам консултант за работа с моя компютър и той твърди че няма как да използвам тази опция. Аз бих искал да проверя това твърдение. Освен това при мен вградените заглавни опции не са както на видеото което гледам, а са в отделен прозорец и всеки път трябва да го отварям допълнително.

  Антон Иванов:

  Да, за съжаление е прав консултантът. За тази версия все още няма добавка за проверка на правописа на български език (предполагам това имате предвид). 

  Тома Минчев:

  Благодаря, но все пак ако някои има идея за алтернативен вариант на автоматична проверка за правопис моля нека да я сподели.

  Borislava:
  Можеш да имаш много Heading-и не само 1, 2 и 3. Можеш дори сама да си създадеш Heading и да му сложиш друго име.
  Ангел Ангелов:

  По повод "Правопис и граматика" - най-лесно се отваря с бутонът [F7] от клавиатурата. Поздрави!

  Дарина Иванова:

  предполагам инж. Антон Иванов може да предложи друга версия на Уърд за която има разработен коригираща добавка

 • Краси Кръстев:

  Здравей, ако имаш няколко шрифта който използваш в определени ситуации, то е хубаво за всеки един да имаш определен стил - съответно поставяйки дадения текст в определен стил дори и да искам да променя шрифта или големина или нещо свързано с този текст, лесно и бързо мога да го направя в стила и така промените да се отразят за всеки един тест ( абзац ) за който съм използвал този стил.За по - голяма ясното изгледай Урок 10 от Модул 1 и предполагам че нещата ще ти се изяснят.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора и да съм те насочил в правилната насока.
 • Как да сваля документа

  Eлеонора:

  Мисля,че версията е 2007,работната тетрадка я гледам като голям камък.На нея ми е изписано името и незнам какво да правя по- нататък!

  Kiki_riki:

  Здравей, освен името, ако "scroll  - неш " малко по надолу има съдържанието на всеки един модул от курса, а след това за всеки модул има отделено пространство за писане в което може да си водиш записки по време на обучението ( вкючени са и тестовете под уроците, там където има разбира се ).


  Идеята е или да я принтираш или да си я отвориш през програма в която може да пишеш вътре в нея директно,  и да я ползваш по време на обучението - реално не е задължителна, направена е с цел улеснение за водене на запискки.
  Eлеонора:

  Благодаря,всичко е ок.,!

 • Каква е разликата между Heading 1/2/3

  Иван Ланджев:

  Здревейте, може те ли да ми кажете какава е разликата между различните Heading 1/2/3 ? Ако разбрам правилно те просто са предваритерлно създадени стилове, със различни размери на текста и дебелина и т.н. нали ? 

  Също, при мен на 2013 нямам Heading 3? 

  Дарина Иванова:

  Разбирането Ви е правилно и този стил на форматиране се прилага при структуриране на текста, когато има подзаглавия от различно ниво. Това форматиране е удобно за автоматично генериране на съдържание и други обработки на дълги текстове. Когато избера Heading 2, при мен автоматично се появява Heading 3.

  Ако желаем можем да създадем стилове по наш вкус и да обработваме или създаваме новите си документи, използвайки собствените стилове.

 • Защо не мога да свалям приложените към уроците файлове?

  Peter:

  Преминал съм курса, някои от файловете не съм свалил. Сега опитвам, но не мърда нищо ... :)

  Дарина Иванова:

  При мен тръгва автоматично. Знам, че файловете ми се свалят в папка Downloads, която е подпапка на My Documents. Възможно е да има плътна (синя при мен) стрелка в горната част на браузъра. Може д анаправите търсене, за да видите дали все пак не се е записал на неочаквано място сваления файл или да сложите снимка на ситуацията.

  Peter:

  Значи, проблемът е в моя телевизор :) Ще пробвам от друг РС, 

  Peter:

  Разбрах го, кликване с ляв бутон - не реагира. С десен бутон - отваряне - сваля се. Какво нещо е навикът, да опитваш само по един начин ... :)


 • Може ли с 2007?

  Venko Stoev:

  Забелязах, че докато давате хединг на заглавията се появява малка стрелка пред тях, на която като натиснете се скрива текста. Аз съм с версия 2007 и всичко в урока е ок, но тоеа го няма при мен.... За активната сива стрелка говиря. Това само на 2013 ли го има?

  Краси Кръстев:

  Здравей, виж тази тема тук : https://aula.bg/question#id-101811200001

 • Защо се различават размера на шрифтове при работа с документ във формат .docx и .doc(word 97-2003)?

  Виктор Алексов:

  Работя с Word 2010. Свалих файла за упражнението, който е формат .docx, и започнах да работя с него. Това което забелязах е, че когато задавам Title или Heading 1, Heading 2, размера на шрифтовете се различават от тези, показани във видеото. Във файл, записан като.docx заглавие при задаване на Title излиза подчертано с размер 26 и е ляво подреден. А при задаване на заглавие от Heading 1 или 2 също се различава размера на шрифтове. Тези неща са зададени по подразбиране, и ако редактирам, какви размери трябва да бъдат зададени на Title, Heading 1, Heading 2, за да изглежда един документ стилно и красиво? Пробвах да презапиша файла като word 97-2003 документ, и там станаха така, както е показано във видеото. Имам въпрос относно скриването на текст, направих всичко, както е обяснено, влезнах в Outline и зададох Level 2, но не се получава. Защо при мен не работи тази функция?

  Краси Кръстев:

  Здравей относно настройките на стиловете, къде се запаметяват те  как да се ползват ще разберете по - подробно от Модул 3 от курса по Word ( Как да пестим време като използваме стилове ) Изгледайте този модул и предполагам нещата ще ви се изяснят най - ясно с този модул затова не искам да влизам в подробности.


  Що се отнася за скриването на текста вижте тази тема тук https://aula.bg/question#id-101811200001 в първия коментар съм описал как стават нещата при версия 2010, освен това се уверете че имате Level 2 зададен на някой от текстовете в документа за който правите това действие и вижте дали е .docx файла 

  Съвета ми е да работите в формат .docx, a не в doc файлове ... освен това само да поясня че файла който показвате на снимката е m01v03.docx който файл не съдържа в себе си информация за стилове, т.е. изтегляйки го няма как да очаквате да има форматиране със стилове.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора и насоките.

  Виктор Алексов:

  Благодаря ви за отговора. Относно файла, който изтеглих, не очаквам да има готово форматиране, нали аз трябва да прилагам нещата, които се обясняват във видеото, ставаше дума за стиловете които избирам, че се получават разлики във това, което аз прилагам и които са показани във видеото. Ще изчакам Модул 3. 

  Краси Кръстев:

  Да имах предвид че в урок 3 ( Задаване на заглавни части ) от модула файла m01v04 - gotovo .docx вече отделните заглавни части са поставени в съответните стилове ( Heading 1, Heading 2 ... ).

 • Защо нямам Design? 

  Ваня:

  С версия 2010 съм и след Insert следва Page Layout - липсва Design. От версията ли е и може ли да се добави по някакъв начин?  

  Краси Кръстев:

  Здравей, в тази тема тук:


   https://aula.bg/question#id-102835200001 

  съм показал защо липсва Design във версията и къде в версия 2010 и 2007 се 

  намират интрументите които във версия 2013 вече са вкарани в отделен tab - Design.

  Надявам се да съм те насочил в правилната тема и да съм бил полезен с отговора там.
  Ваня:

  Благодаря!


 • Защо заглавните ми части, за които използвах heading не влизат в съдържанието? Какъв е проблемът?

  Виктория:

  Защо заглавните ми части, за които използвах heading не влизат в съдържанието? Какъв е проблемът?

  Краси Кръстев:

  Здравейте, може ли снимка на проблема, версията която ползвате. Проблема може да дойде от различни места.

  Виктория:

  Да, но тук не ми дава да изпратя снимката.Версията е 2010.

 • Защо в правоъгълника със заглавни части липсва Heading 2?

  Илияна:

  При работа с един стар файл реших да приложа новите си знания за заглавните части с цел да направя автоматично съдържание. Неочаквано за мене липсваше Heading 2. Търсих го, после реших да го създам, отговорът беше, че вече съществува. Как да направя така, че да го виждам сред другите стилове. За клавишната комбинация, дадена като допълнителна информация по-горе, не знаех, ще опитам и с нея.

  Краси Кръстев:

  Здравей, ето тук в тази тема :

  Какво е Hide Until Used?

  В нея се показва именно това, КОИ стилове да се показва горе в правоъгълника и съответно как може даден стил да се появи горе, както и препоръка КОИ стилове е хубаво да са горе.

  Надявам се темата да разреши казуса ти.

  Илияна:

  Благодаря. Мисля, че ще се справя с помощта на информацията в посочената тема. Засега мога да кажа, че в WORD 2013 прозорецът, който излиза след като натиснеш стрелкичката в Styles е малко по-различен от посочения в темата.

 • Краси Кръстев:

  Здравей, може ли малко по - описателно да опишеш проблема, сега мога само да предположа какво точно имаш предвид.

  1. Има вероятност да си задала стил на форматиране на заглавието Strong от Styles - снимка 1 позиция 1. Съответно "бутона" Strong свети и под изключване на този бутон имаш предвид да махнеш стила от този текст.

  Снимка_1

  Ако проблема е в това може да го направиш като съответно избереш дадения текст ( в твоя случай заглавието ) и му махнеш форматирането посредство Clear Formatting бутона ( снимка 2 позиция 1 )

  Снимка_2

  Съответно тескта следва да остане в стил нормален ( Normal - снимка 2 позиция 2 и 3 )

  2. Или проблема идва от това че Стила за заглавията Heading 1 е " bold - нат ". Ако това е проблема следва да влезнете в Modify опциите на стила ( снимка 3 позиция 1 ) и съответно да махнете отметката за Bold.

  Няма да влизам в подробности по отношение на модифицирането на даден стил, защото има урок за модифицирането на даден стил в Word - Урок 10 - Как да форматираме целия документ наведнъж, като модифицираме стиловете от модул 1 на настоящия курс.

  Снимка_3

  Надявам се проблема да е един от двете изброени по - горе предположения.

 • Краси Кръстев:

  Здравейте,

  когато правиш съдържание то се се създава там където е курсора на мишката в момента на използването на опцията Table of Contents, т.е. ако курсора на мишката е някъде из текста нормално е съдържанието да се генерира там - снимка 1 позиция 1.

  Снимка_1

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

 • Краси Кръстев:

  Здравейте, селектирайте текста ( снимка 1 позиция 1 ) и съответно от Styles ( снимка 1 позиция 2 ) изберете друг стил и вече сте го предефинирали .

  Снимка_1

 • Има ли как да разбера на кои места в текста е използвано определен стил?

  Анелия Иванова:

  Мога ли например да видя къде в текста е използвано Heading 2. Ако текста е голям и искам да видя всички места, на които е използван този стил има ли как това да стане?

  Краси Кръстев:

  Здравейте, Анелия.

  Мисля че има удобен начин за да се видят точно кой са Heading 1, 2 .. и т.н. като се използва Outline.

  Какво имам точно предвид може да видиш тук в тази тема: Защо нямам опция да скривам текста между подзаглавията?

  Темата е за алтернативен метод за скриване на текст, но реално може лесно и бързо да си видиш структурата на Heading - гите и съответно посредством и съответно посредством клик върху дадения Heading ( снимка 1 позиция 1 ) да смениш Level - a му от Heading 1 да го направиш на Heading 2 т.е. от Level 1 да избереш Level 2 например ( снимка 1 позиция 2 )

  Снимка_1

  Надявам се да съм те препратил на правилното място.

  Райна:

  Може и да се генерира съдържание на документа за това ниво.

  Краси Кръстев:

  @Райна

  В този поглед Outline може да генерираш съдържание ( снимка 1 позиция 1 ) , което ще се отрази и във всеки един поглед било Print Layout ( снимка 2 позиция 1 ) , Read Mode и т.н..

  Снимка_1

  Снимка_2

  А за самото съдържание в Outline може отделните части от него да ги сложиш в отделен Level или пък да го оставиш във Body Text ... спрямо случая, който имаш.

  Надявам се това е питането ти и отговора да е полезен за теб.

  Анелия Иванова:

  Благодаря, беше полезно :)

  Анелия Иванова:

  Само да споделя какво открих. Докато се намирам в текст, който е с определен стил и в меню Styles дам десен бутон на съответния стил, се показва опция да избера всички места, който са с такава настройка, както и техния брой. Така след като са маркирани можем да видим всички, както и да ги редактираме едновременно. С офис 2016 съм.

 • Как да дам на заглавните части не само имена, но и номера?

  Илияна:

  Имам написан от мене текст със структура с три нива. Заглавията ги задавах чрез вградените стилове, а номерът добавях ръчно. По този начин ми се получи точно това автоматично съдържание, което трябва. Но се опитвам в момента да вкарвам Caption на разни фигури и таблици и настъпи хаос в номерацията. Например, главата е първа, а съответният номер на фигурата се появява като 0.1 (нула вместо единица). Правя някаква много основна грешка, моля помогнете.

  Дарина Иванова:

  Ако виждате това при задаване на надписите (Caption) от Numbering би трябвало да можете да настроите номера по Ваш избор.

  Краси Кръстев:

  Идеята е както е описала Дарина Иваново, каквото и динамично поле да създавате на база Heading или Caption използвайте автоматичната номерация, НЕ правете ръчна такава.

  Именно там е допуснатата ви грешка Илияна, правейки ръчна номерация, тя не е динамична, ами си е част от текста и след това слагайте го в съдържание със стил в който е посочен да се вижда номера на точката реално, при него всички heading са без Numbering (автоматична номерация), съответно затова се слагат нули.

  Използвайте автоматична номерация.

  Специално за Heading процедурата е следната:

  Кликнете с десен бутона (снимка 1 позиция 1) на дадения Heading, следва да ви се отвори прозорец подобен на този на снимка 1 позиция 2, след това кликнете на Format (снимка 1 позиция 3), след това отиде на Number (снимка 1 позиция 4).

  Снимка_1

  След това в прозореца изберете формата на номериране (снимка 2 позиция 1). С OK потвърдете.

  Снимка_2

  Направете така за всички използвани Headings.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Никола Петров:

  След клик с десният бутон на даден Heading позиция 1(2007 или 2010) трябва да се избере Modify (позиция 2 или позиция 3) и се отваря прозорецът Modify Style. Нататък е описал г- н Кръстев как се действа, като има една добавка във 2010 в прозореца Format, а именно, Text Effects,(позиция 6) след избор на който се отваря прозорецът Format Text Effects. Лек ден и успехи!

  Прозорецът Format Text Effects Лек ден и успехи!

  Илияна:

  Бих искала да изясня дали терминът "автоматично номериране" е идентичен на "списък (list)"? При мене структурата е с три нива и аз смятам, че трябва да я въведа чрез "multilevel list". Дали съм на прав път? Смущава ме в отговора на Краси (снимка 2), че изборът е само за списък с едно ниво. Това, което успях да направя самостоятелно е, първо, да задам с Headings съответен стил за заглавията с три нива. След това, избирам едно заглавия и го вкарвам в предварително създаден собствен стил на miltilevel list, за който съм задала съответната големина и шрифт за номерата. Накрая, намествам нивото с Tab/Shift+Tab. Това, което се получава изглежда ОК.

  Илияна:

  Имам още един въпрос във връзка с Caption-a. Дали след като се появи под фигурата, например, автоматично създадения номер, е редно да допиша описанието на фигурата в самата страница на документа (в прозореца на Caption би било неудобно). Също, мога ли да форматирам номера и описанието на фигурата/таблицата по обичайния в Word начин?

 • Как става оформянето на заглавни части в официални документи?

  Боян Братоевски:

  Става въпрос за заявления ,и официална кореспонденция до административни органи и държавни институции в които има адресат в горния десен ъгъл и как се форматира областта на адресата. Можем ли за тази част от едно заявление (адресата) да използваме вградените заглавни елементи в WORD. Иначе с голям шрифт, нагаждане и Bold знам как става.

  Краси Кръстев:

  Здравей, най-вероятно имаш предвид това - снимка 1.

  Снимка_1

  На снимка 1 съм показал един от уроците - " Използване на бързите части (quick parts)" от модул 4 на настоящия курс по Word. В този модул се показва с кои инструменти и по какъв начин да си подготвим точно такива шаблони (формуляри, придружителни писма, молби, декларации). В урока който споменах горе се показва създаването на бързи части (quick parts), тези бързи части е препоръчително да се създават в наш си стил, определено не са за Heading. Heading го остави за заглавните елемeнти, тези които обособяват конкретна точка от доклада ти, обяснителната ти записка и т.н..

  Отговора на въпроса е: не ползвай Heading за Адреси, ДО .... МОЛБА и такива фрази.

  Спирам дотук защото иначе ще влезна в подробности за Heading, динамични полета, "бързи части" и следва да изпиша дълъг фертан.

  Така че, преминавайки през курса последователно ще ти стане ясно за какво точно се ползват Heading и как да ги приложиш например за бързо изкарване на съдържанието на основните ти точки в документа (реферат, обяснителна записка, дипломна работа и т.н.), ще видиш в какъв стил се използва за "бързи части", какво са и къде се използват "бързите част", ще видиш как може да създаваш динамични полета - благодарение на които може да въвеждаш променливи адреси и данни на хора взети от Excel таблица ....

  Препоръката ми е да гледаш последователно уроците от курса, той е смея да твърдя доста добре структуриран, чети формума също има много ценни теми с разискани интересни проблеми, които могат да някой ден да ти се случат и на теб.Ако има нещо което не доразбираш пиши във форума ще те насочим, какво би било най-добро за теб.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Боян Братоевски:

  Благодаря за бързия, точен и изчерпателен отговор.

 • Дарина Иванова:

  Ако браузърът, с който работите е Google Chrome се прави настройка по начина на снимката. Преди да се види настройката за изтеглянията, може да се наложи да се избере бутон Разширени Настройки или Advanced. За другите браузъри е по подобен начин.

  Sonya:

  Да, точно така беше. Благодаря!

 • Защо липсва скриване на текста?

  Георги:

  Здравейте. Направих заглавията както е показано на клипа(пробвам го върху друг файл, който сега правя), но не ми се показва опцията за скриване на текста. Пробвах и с вече готовия файл от следващия урок и също не ми се показва тази опция.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Георги.

  Ако ползваш версия преди 2013, следва да нямаш тази опция.

  Георги:

  С 2010 бях. Дори нямах полето "Design". С 2016 си е друго.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Георги.

  Именно от там е идвал казуса.

  Супер е че го сподели !

  Ето и малко подълнение към темата, т.к. спомена Design раздела ;)

  Как да покажа Design раздела в Word?

  Защо с версия 2007 не се появяват нови теми, а само мога да сменям цветовете?

 • Защо не мога да изпълня упражнението, след като натисна бутона "Напред"? 

  Борислав Павлов:

  Излиза изображение, което ме приканва да изпълня упражнение като повторя урока, след като натисна "Старт" или бутон "Пропусни". След натискане на бутона "Старт" излиза тъмен екран, но не се показват примерите от упражнението. Защо?

  Боряна Велева:

  Привет, Борислав! Две причини: - слаба интернет връзка; - мисля, че упражненията вървят само на Chrome без проблеми.

 • Как да превърна главните букви в малки?

  Irina Rupova:

  В упражнението първото заглавие /Heading1/-"БЕЛОГРАДЧИШКИТЕ СКАЛИ" е само с главни букви, а останалите с малки и големи. Как да станат еднакви?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Ирина.

  В случая на упражнението думите са изписани от клавиатурата с главни букви, а не са направени като настройка на Font, на самият стил, то ще трябва да ги промениш с показана на снимка 1 опция.

  Снимка_1

  Irina Rupova:

  Много благодаря, инж. Кръстев! Предтавете си как се обобщава информация от 30 и повече "компютърни специалисти"- малки, главни, полегнали и т.н. букви и цифри. Сега вече имам една крачка напред.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Ирина.

  Попринцип да обощаването на информация, получена от различни колеги от различни специалности, винаги ми е била една от любимите задачи :).... понякога е хубаво просто да се махне всякакъв вид формат посредством макрос и след това да се форматира адекватно спрямо начина по който лесно и бързо след това може да се правят промени :), а това става с използване на коректни стилове и добра организация на документа :) . В курса Тайните на Word е показано именно как може да се направи организация и как да се използва разумно софтуера :).

  Irina Rupova:

  Благодаря за идеята, мисля че ще помогне. Поздрави!

 • Eлена:

  да си изтегля файла и да изпробвам показаните функции

 • Краси Кръстев:

  Здравей,

  Под уроците обикновено, не при всички, има файлове за свален. Към този урок (снимка 1 позиция1) има приложен такъв файл, който може свалиш.

  Снимка_1

 • Защо се променя текста?

  Димитър Димитров:

  Здравейте. Защо, когато задам "Tittle" заглавието, текстът ми се измества наляво. и когато задам "Heeding 1" на подзаглавието, текстът става син. Благодаря Ви предварително!

  Краси Кръстев:

  Здравей, Димитър.

  Това се получава, т.к. задаваш предварително подготвен стил на даден текст. СЪответно този предварително подготвен стил е с точно зададен шрифт , точно определен цвет, големина и т.н. на текста.

  По нататък в курса ще бъде показано как да се променят различните стилове.

  Препоръката ми е да преглеждаш и темите под уроците свързани със стилове има много ного полезна иформация и разрешения на казусите от всекидневната работа с Word.

 • Как да

  инж. Юлиан Ангелов:

  зададем настройка за стилиране на заглавията, така че автоматично да получим еднакво стилиране ( шрифт, големина на шрифта, цвят и пр) на заглавия от едно и също ниво, така, че всички заглавия Heading 2 да са стилирани по един начин, определен от нас, Heading 3 по друг и т.н.

  Диана Христова:

  Вкарай ги в шаблон /Template/ и го отваряй когато ти трябва

 • защо ми се сменят цвета и шрифта от контролния панел с heading-a 

  Виктория Ролинска:

  Винаги , когато давам от панела с heading цвета и шрифта се променят и след това ръчно трябва да задавам наново съответния шрифт и цвета (от черен става син) ,които версии на word да съм ползвала все така става.Като цяло заглавните точки за съдържание ги оправям от раздела "Абзац" и така .

  Иван Цукев:

  Може ли повече обяснения? След като промените настройките на някой от heading-ите, това трябва да се промени за целия документ. Но това са настройки не на word, а на самия файл. Тоест ако отворите друг файл, там също трябва да се променят.